🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel sv. Linharta ve Vysokých Žibřidovicích

Barokní stavba z počátku 18. století, která nahradila dřevěný kostel z doby předbělohorské.

Kostel sv. Maří Magdalény v Pustých Žibřidovicích

Kostel svaté Máří Magdalény v Pustých Žibřidovicích je cennou stavbou z roku 1735. V roce 1958 byl zapsán na seznam kulturních památek spolu s křížem, sousoším Piety z 1.poloviny 19. století a ohradní zdí se vstupní branou.

Kostel sv. Mikuláše v Hanušovicích

Barokní kostel z 18. století s pozdně renesančním jádrem, jenž nahradil dřevěný kostel.

Vinařství Vaďura Polešovice

Vinařství se nachází v typické vinařské uličce v centru obce Polešovice. Tvoří moderní, svěží, příjemě pitelná a odrůdově čistá vína.

Naučná stezka Janáčkův chodníček u Hukvald

Naučná stezka seznamuje s místní přírodou, historií, osobností hudebního skladatele Leoše Janáčka a památkami v okolí Hukvald.

Přírodní památka Chmelinec

Přírodní památku Chmelinec tvoří mokřadní louky v údolí potoka Drietomica na severovýchodním okraji obce Vyškovec v CHKO Bílé Karpaty. Na loukách se vyskytují ohrožené druhy rostlin.

Slovácká tržnice v Uherském Hradišti

Objekt bývalých uherskohradišťských kasáren, někdejší konírna, znovu slouží veřejnosti, a to jako tržnice s tím nejlepším z regionu. Tržnice nabízí desítky vnitřních variabilních prodejních ploch i venkovních prostor pro sezónní prodej ovoce a zeleniny, medu, marmelád a podobně.

Vinařství Staňkovi - rodinné vinařství s tradicí

Vinařství se nachází v malebné vesničce Blatnice pod Sv. Antonínkem. Kopec Svatý Antonínek je významné poutní místo na Jižní Moravě, který je součástí Cyrilometodějské cesty Svatý Antonínek - Velehrad. Počátky vinařské tradice rodiny Staňků sahají až do konce 19. století.

Hřbitovní kaple sv. Jana a Pavla v Potůčníku u Hanušovice

Hřbitovní kaple byla postavena v roce 1839, ale po odsunu sudetských Němců začala stavba rychle chátrat. Dokonce se říkalo, že kapli čeští obyvatelé vypálili, ale zřejmě to byla jen fáma.

Zřícenina Nového hradu zvaného Furchtenberg

Zřícenina hradu, který patřil k největším hradním komplexům na Moravě, vznikl na počátku 14. století.

Obelisk Via Lucis v Uherském Brodě

Autorem bronzového obelisku je přední světový sochař českého původu žijící ve Francii a Itálii - Ivan Theimer. Obelisk byl odhalen u příležitosti oslav 400. výročí narození Jana Amose Komenského, za přítomnosti tehdejšího prezidenta Václava Havla.

Little Bubbles - dětská jóga s angličtinou

Little Bubbles je dětská jóga s angličtinou pro děti od 3 do 10 let. Kromě pravidelných lekcí dětské jógy s angličtinou organizujeme také různé víkendové akce v průběhu celého roku a v létě příměstské tábory.

Přírodní amfiteátr v Hukvaldech

V hradní oboře, v místech s kouzelnou kulisou hory Kazničov a výbornou akustikou, slouží už několik desetiletí v rámci Janáčkova hudebního Lašska jako koncertní pódium letní amfiteátr.

Zámek Jaroměřice nad Rokytnou, ojedinělá barokní óda na krásu na Vysočině

Jedna z nejnavštěvovanějších památek Vysočiny mohutný barokní zámek v Jaroměřicích na Rokytnou nese označení moravské Versailles. Přirovnání ke francouzskému královskému zámku je u nás trochu inflační. Přízvisko slezské Versailles nesou Slezské Rudoltice, dalším objektem je zámek ve Vizovicích.

Vinařství Jakubík

Vinařství ve Zlechově produkuje špičková vína se zárukou kvality. Jako z prvních vinařství u nás začali v roce 1971 vyrábět ledová vína. Vinařství vyrábí pouze kvalitní přívlastková vína.

Vinný sklep Synot v Mařaticích

Citlivě rekonstruovaný historický vinný sklep z roku 1827 se nachází v Mařaticích v Uherském Hradišti.

Chalupa Levandule ve Strání

Chata Levandule se nachází na čerstvém vzduchu v srdci překrásné přírody CHKO Bílé Karpaty. Chata je jako stvořená pro rodiny s dětmi.

Taneční Sector v Holešovicích

Taneční studio Sector, které se nachází v areálu Vnitroblocku v Holešovicích, nabízí nejrůznější pohybové lekce. Zatančit si tu můžete balet, hip hop, salsu nebo si zacvičíte jógu.

Discgolf v Park Sportu Hrubá Voda

Čeká vás devítikošové hřiště, které se nachází k přírodním terénu a na sjezdovkách. Discgolf vychází z pravidel klasického golfu s tím rozdílem, že místo holí a míčku hráč hází létající talíř, který se snaží umístit do discgolfového koše.

Kaplička sv. Floriána v Kozlovicích

Kaplička je součástí oblíbeného výletního areálu na západním okraji podbeskydské obce Kozlovice. Kromě ní v areálu stojí tzv. Šmiřákův mlýn s restaurací a další objekty vytvářející malý skanzen.

Kašperskohorský pivovar

Řemeslný pivovar v centru Šumavy v krásném místě Kašperských Hor pod hradem Kašperk, kudy chodil i starý Klostermann. Tento minipivovar patří k nejnovějším na Šumavě, založen byl terpve v roce 2016.

Kostel sv. Jana Křtitele v Kardašově Řečici

Dnešní děkanský kostel Narození sv. Jana Křtitele začal vznikat v roce 1380 na místě původní románské církevní stavby, ze které se dochovala sakristie.

Kostel sv. Michala v Kozlovicích

Kostel svatého Michaela archanděla v Kozlovicích byl postaven v těsné blízkosti stávajícího, z valné části dřevěného. V průběhu let docházelo k mnoha opravám a úpravám kostela uvnitř i vně.

Křížová cesta v Kozlovicích

Křížová cesta ve svahu kopce zvaného Skalka z roku 2006 byla posvěcena v říjnu ostravsko-opavským biskupem Františkem Václavem Lobkowiczem.

Minigolf v Park Sportu Hrubá Voda

Minigolfové hřiště disponuje celkem 18 jamkami, které jsou umístěny za wellness hotelem Hluboký dvůr.

Naučná stezka Rajhradsko

Mikroregion Rajhradsko je jedinečnou kulturně historickou a přírodní lokalitou, nacházející se 12 kilometrů jižně od centra města Brna. Naučná stezka má celkem 16 zastavení s poučnými informačními tabulemi.

Park s pamětní deskou v Chodově

Park stojí u vlakového nádraží na Sokolovsku a připomíná místního významného průmyslníka Karla Gasche. V místech, kde se nyní park nachází, dříve stával dům, v němž Gasch bydlel.

Pidikino v Holešovicích

Malé kino s kapacitou 15 - 20 lidí, které je součástí holešovického Vnitroblocku. Promítá téměř každý den, a to dokumenty i filmy. Pidikino se nachází v areálu Vnitroblocku.

Pidipivovárek u Pujiče na Šumavě

Soukromý Pidipivovárek u Pujiče se nachází v malé vesničce Lazny v Pošumaví. Jeho cílem je zachovat tradiční postupy vaření piva za použití těch nejkvalitnějších surovin. Pro výjimečnost piva hovoří i šumavská pramenitá voda z hor.

Pivovar U Švelchů v Sušici

V sušickém pivovaru U Švelchů můžete ochutnat Sušičák Výčepní, Nuželický Ležák, Polotmavý Ležák nebo Pšeničný ležák. Pivo je také možno zakoupit lahvové.

Řeka Nežárka

Nežárka je pravostranný přítok řeky Lužnice v Jihočeském kraji. Je dlouhá 56,2 km (společně se svou delší zdrojnicí Žirovnicí má celkovou délku 86,1 km).

Rybník Velká Holná s ostrovem Naxos u Jindřichova Hradce

S rozlohou 230 ha se udává jako 12. největší rybník v ČR, u Jindřichova Hradce je největší ze všech.

Útulna na Malinové hoře u Čerchova

Lyžaři a turisté si mohou odpočinout v útulně, která vznikla přebudováním bývalých kasáren. Cílem vybudování útulny je zatraktivnit oblast kolem Malinové hory turistům.

Židovský hřbitov v Kardašově Řečici

Židovský hřbitov v Kardašově Řečici je situován 1 km jižně od města, při modře značené turistické stezce a potoku z Obecního nového rybníka. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Trampolíny v Park Sportu Hrubá Voda

Bungee trampolína je velkou atrakcí pro všechny věkové kategorie. Jde o kombinaci pružné trampolíny a latexové gumy, která dává možnost provádět různé akrobatické prvky ve vzduchu. K dispozici jsou také obyčejné skákací trampolíny.

Dětský park skřítka Hrubíka v Park Sportu Hrubá Voda

Dětské vodní hřiště a podzemní bludiště byly nově vybudovány v areálu Park Sportu Hrubá Voda u Olomouce v roce 2017. Obě atrakce naleznete v areálu za hotelovou budovou a víceúčelovým hřištěm.

Veřejné grillpointy u Brněnské přehrady

Na plážích Brněnské přehrady jsou k dispozici tři veřejná místa pro grilování - v Rokli, Pod Dymou a na Kozí horce. Můžete si zde rozdělat oheň, připravit si na grilu svou specialitu nebo opéct špekáčky. Cílem je zvýšit přitažlivost této vodní nádrže.

Pomník Jana Husa na Staroměstském náměstí

Pomník je jedním z nejvýznamnějších secesně symbolistních děl českého monumentálního sochařství, stojí od roku 1915 na Staroměstském náměstí. Autorem sochy je Ladislav Šaloun. Dílo bylo odhaleno u příležitosti 500. výročí Husova upálení.

Ruiny Šelenburku u Krnova se měly stát kasinem

I takové nápady se po roce 1989 objevily, nemá ani cenu zkoumat, který vykuk s tím přišel. Tuto zprávu najdete napsánu na tabuli s hradní historií, kousek od vchodu do pozůstatků Šelenburku, Lobenštejna nebo také Cvilína.

Babiččin dvoreček v Doublebech nad Orlicí

Menší zookoutek s názvem Babiččin dvoreček můžete navštívit v rámci prohlídky zámku Doudleby nad Orlicí. Uvidíte exotická, ale i domácí zvířátka.

Barokní zámek v Kardašově Řečici

Barokní zámek pochází z poloviny 18. století. Je to prostá patrová čtyřkřídlá budova s mansardovou střechou obklopující čtvercové nádvoří. Zámek není přístupný.

Fort č. V - Hamerský mlýn

Fort má odstraněnou celou stavební část a z větší části jsou zničeny i terenní úpravy, zejména valu. Velkým úsilím soukromého majitele zde vzniklo krásné arboretum.

Fort Tabulový vrch

Fort je v majetku Fakultní nemocnice a slouží jako archív. Jedná se o monumentální stavbu zcela zapuštěnou do kopce. Fort bývá otevřen příležitostně, například při Dnech evropského dědictví.

Galerie Klatovy - Klenová

Výstavní síň Galerie Klatovy / Klenová sídlí v samém centru Klatov a nabízí k shlédnutí výstavy současného moderního českého i zahraničního umění.

Kaskády Prudkého potoka

Prudký potok pramení v údolí mezi horami Podbělka, Sušina a Tetřeví hora v pohoří Králický Sněžník. Na horním toku vytváří četné přírodní kaskády a menší vodopády. Délka toku je zhruba 9 km a tvoří překrásnou přírodní scenérii.

Kostel Nejsvětější Trojice v Perninku

Původně zde stával dřevěný kostelík zasvěcen sv. Anně. Nový zděný barokní kostel v alpském slohu byl pak postaven v letech 1714 - 1716.

Kostel sv. Mikuláše ve Velkých Žernosekách

Kostel je pozdně gotická sakrální stavba ze 16. století, stojí na místě původního dřevěného kostela, z nějž se zachovala věž. Kostel je obklopen hřbitovem z roku 1875.

Leopoldova brána na Vyšehradě

Brána postavená v roce 1669 v raně barokním stylu nese jméno rakouského císaře Leopolda. Brána je ozdobena štítem s římsami nesoucími kamenické artefakty v podobě dvou ležících lvů a třemi erby z pískovce.

Letiště pod Hejlákem v Brdech

Jedná se o obrovské parkoviště z betonových panelů uprostřed brdských lesů. V dobách, kdy prostor patřil armádě, zde přistávaly helikoptéry včetně amerických strojů Apache. Dnes slouží prostor k výcviku vojáků a policistů.

Liptaňský bludný balvan

Bludný balvan je připomínkou období před 250 – 800 tisíci lety, kdy ho na Osoblažsko zavlekl pevninský ledovec až z jižního Švédska.