🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kaple sv. Kateřiny a Barbory v Oseku

Původně gotická kaple, která byla v letech 1713 – 1718 přestavěná v barokním slohu. Je již součástí mohutného klášterního souboru k němuž dále patří konvent s kapitulní síní, křížovou chodbou, studniční kaplí, pivovarem, sladovnou a dalšími stavbami.

Stezka k bedřichovskému viklanu

Projděte se stezkou za tajemstvím bedřichovského viklanu. Bedřichovský viklan leží mimo značené cesty a tak je jeho nalezení docela dobrodružné. Kdo kámen objeví a ve své kartičce správně orazítkuje, ten získá malou odměnu za šikovnost v Informačním centru v Bedřichově.

Mravenčí stezka v Bedřichově

Především děti potěší v Bedřichově naučná stezka o zvířátkách žijících v Jizerských horách. Stezka vede od informačního centra či centrálního parkoviště, kolem Lesní chaty s cílem na rozhledně Královka nebo Prezidentské chatě. Délka stezky je necelé dva kilometry.

Zřícenina hradu Mydlovar

Na území obce Ostrá se nachází hradní zřícenina hradu Mydlovar, v minulosti rovněž nazývaný Kostomlaty. Jedná se o zcela ojediněle se v Čechách vyskytující celocihelný hrad s plášťovou zdí.

Kostel sv. Barbory v Pavlově

Nynější kostel byl vystavěn roku 1742, patrně s využitím starší stavby v místě kněžiště. Roku 1829 následovala klasicistní úprava hlavního průčelí. To je završeno sochou patronky chrámu sv. Barbory.

Fara v Dolní Krupé

Roubená stavba z konce 18. století sloužila svému původnímu účelu do poloviny 20. století, poté byla střídavě využívána pro rekreační a ubytovací účely.

Kotěrova vodárenská věž v Třeboni

Na okraji Třeboně, v části Na kopečku stojí vodárenská věž, která díky své výšce 42 metrů a rovinatému okolí je i z pěkné dálky nepřehlédnutelná. Od historického centra je vzdálená necelý jeden kilometr.

Barokní hřbitov v Pavlově

Zajímavou památkou Pavlova je vesnický hřbitov z 1. poloviny 18. století. Hřbitov je obehnán zdí se čtyřmi válcovitými nárožními věžicemi krytými prejzovými taškami.

Kostel sv. Jiljí ve Vrbici

Římskokatolická farnost Vrbice se pyšní skromným a jednoduchým kostelíkem sv. Jiljí, který je bezesporu dominantou celé obce.

Vinařské sklepní domy v Pavlově

Vinařské sklepní domy, z nichž devatenáct je památkově chráněno, pocházejí ze 17. století. Obývali je drobnější majitelé vinic živící se převážně zpracováním vína. Domy se nachází v ulicích Česká a Na Cimbuří.

Minipivovar Miletín

Stavebně byl pivovar založen v roce 1994.

Dům umění v Opavě

Dům umění patří mezi nejvýznamnější kulturní instituce v Opavě. Jeho vznik souvisí se záchranou chátrajícího objektu bývalého dominikánského kláštera, na který byl dokonce vydán demoliční výměr.

Kostel sv. Vavřince v Potštejně

Kostel byl postaven v letech 1816 - 1821 v empírovém slohu stavitelem J. Kurzem z Opočna s pomocí krajského inženýra J. Braunera.

Carvánka na náhorní planině Toku vrcholu Brd

Carvánka (cca 850 m) patří v Brdech k nejznámějším místům, která nejspíš navštívíme, když zamíříme na nejvyšší horu Brd - Tok (865 m).

Barokní hřbitovní kostelík sv. Marka v Potštejně

Kostel je připomínán již v roce 1587. Původní stavba byla po třicetileté válce zbořena. Nový kostelík byl vystavěn v roce 1713 za hraběte Františka Karla Záruby z Hustiřan. Od roku 1790 je kostel sv. Marka kostelem hřbitovním.

Zřícenina hradu Velešov

Hrad byl založen v 1. polovině 14. století rodem Drslaviců, který sídlil na nedalekém hradě Potštejn. Jeho rozvaliny byly považovány za pozůstatky templářského sídla.

Ponrepo - kino Národního filmového ústavu

Ponrepo je kinem Národního filmového archivu, které se nachází v historickém areálu Konvikt.

Přírodní rezervace Modlivý důl

Přírodní rezervace Modlivý důl se nachází jižně od Potštejna, v krásném prostředí původních bukových lesů. Jedná se o rezervaci o velikosti zhruba 6,5 hektaru, umístěnou v hluboko zaříznutém údolí vymodelovaném jedním z přítoků řeky Orlice.

Chata Maxe Švabinského v Kozlově

Slavnostní otevření chaty na Kozlovském kopci, tehdy ovšem ještě pouze přízemní, umístěné v blízkosti rozhledny, se konalo na Kozlovském kopci 9. července 1933 za velké účasti občanů a různých činovníků. Byla to velká událost pro široký region.

Grand Pardubice

Funkcionalistická budova významného architekta Josefa Gočára, v níž byl jako první host přes noc ubytován prezident TGM (30. května 1931).

Lobkowiczký palác - sídlo Velvyslanectví Spolkové republiky Německo

Malostranský palác významného šlechtického rodu Lobkowiczů byl postaven podle návrhu architekta Giovanni Battisty Alliprandiho v letech 1702-04.

Zámecký park a hrobka na zámku Orlík nad Vltavou

Celý areál byl koncipován jako volný krajinářský park, byly využívány i v současnosti již neexistující svahy pod zámkem. Údajně se u zámku však nacházela i pravidelná parterová zahrada s kašnou.

Kostel sv. Prokopa ve Starém Sedle

Kostel sv. Prokopa ve městečku Staré Sedlo (dnes součást obce Orlík nad Vltavou) vznikl pravděpodobně ve 14. století a již v polovině 14. století je uváděn jako farní.

Kostel sv. Bartoloměje v Napajedlech

Kostel svatého Bartoloměje v Napajedlích byl vystavěn v letech 1710-1712. Nechal ho postavit tehdejší majitel napajedelského panství Adam Jáchym z Rotalu. Vysvěcen byl kostel až v roce 1741 olomouckým biskupem Jakubem Arnoštem.

Radnice města Napajedla

Radnice byla postavena v roce 1904 pode návrhu Dominika Feye z Uherského Hradiště. Budova radnice byla postavena v pseudorenesančním slohu. K výzdobě budovy byli přizváni významní moravští umělci. Franta Uprka je autorem sochy sv. Jiří umístěné mezi okny v prvním poschodí.

Jívový rybník

Nedaleko městečka Loučeň se nachází Jívový rybník, nazývaný také Jívák. Turisty sem láká okolní příroda, lesy nebo koupání.

Karlovský most přes řeku Jizeru

Karlovský most se nachází na státní hranici s Polskem a vede přes malebnou řeku Jizeru. Jedná se o lesní turistický hraniční přechod. Směrem do Čech se přes most dostanete na Jizerku, pod Bukovec nebo do Martinského údolí. Na polské straně je to nejblíž do osady Orle.

Steampunk Laboratory - úniková hra

Úniková hra ve steampunkovém stylu s interaktivními hlavolamy.

Křížová cesta ve Stárkově

Křížová cesta začíná nad kostelem svatého Josefa a pokračuje několik set metrů nahoru podél lesa.

Kulturní dům Příbor

Kulturní dům v Příboře, dříve nazývaný jako Katolický dům, se nachází v Ochranném pásmu Městské památkové rezervace Příbor. Objekt byl postaven v letech 1909 - 1911 v secesním stylu.

Muzeum vojenské historie a Staroměstska

Muzeum vojenské historie a Staroměstska v kasárnách ve Starém Městě pod Sněžníkem se zaměřuje na historii československé armády od jejího vzniku (československé legie) až po její zánik v roce 1992/1993.

Fritschova stezka údolím Vltavy

Stezka podél řeky Vltavy je pojmenovaná na počest Ing. Emanuela Fritsche (1874 - 1956), vrchního technického rady Československých státních drah, tehdejšího předsedy KČST Šumava a předsedy KČST České Budějovice, který se o její vybudování zasloužil.

Jezero Medard na Sokolovsku

Sokolovská uhelná pánev v Karlovarském kraji je známá svým nerostným bohatstvím. Po konci těžby na dole Medard v těsné blízkosti Sokolova začala jeho přeměna v jezero.

Minimuzeum Na Mlatě

Minimuzeum je odloučenou expozicí Muzea Cimrmanovy doby v Příchovicích. Sbírka je umístěna ve stodole manželů Pohlových na Hamrskách. Můžete zde najít spoustu předmětů běžně užívaných v období začátku 20. století.

Lesní židovský hřbitov v Podbřezí

Lesní židovský hřbitov najdete zhruba 200 metrů od zámku proti proudu Zlatého potoka.

Památník Josefa Jungmanna v Hudlicích

Rodný dům a památník Josefa Jungmanna se nachází poblíž návsi, v centru obce Hudlice.

Skalní útvar Holubí skály

Nedaleko Božího Daru v Krušných Horách se nachází skalní útvar Holubí skály. Skály vznikly před 350 miliony let. Název ovšem s holuby nemá nic společného.

Česko-bavorské informační centrum národních parků Šumava

Česko-bavorské informační středisko Národních a přírodních parků Šumavy je umístěno v historické budově hraničního nádraží Železná Ruda - Bayerischer Eisenstahl.

Kasárna Karlín

Kasárna Karlín jsou obřím komplexem dvou historických budov v centru metropole, kde do roku 2008 sídlily některé složky armády a cizinecké policie. Téměř deset let hledal opuštěný areál své využití.

Rozhledna Doubravka XIV na Černém mostě

Nová dominanta Prahy 14 vyroste do konce září 2017 v lesoparku Čihadla na Černém Mostě.

Slezská plovárna v Hradci Králové

Areál Slezská plovárna na břehu Orlice je podstatnou součástí lokality, jejíž rozvoj je s areálem velmi úzce spjat. Svým přírodním charakterem je areál předurčen pro sportovní a rekreační aktivity, k nimž byl také zhruba od roku 1928 jako obecní plovárna slouží.

Klášterní zahrada v Chebu

Zahrada v areálu františkánského kláštera byla po celkové obnově zpřístupněna pro veřejnost v roce 2002 poté, co sloužila dokonce i jako školní zeleninová zahrada.

Galerie Marie Kodovské

Galerie Marie Kodovské sídlí v domě, ve kterém v letech 1946 až 1992 žila a tvořila významná art brut malířka a básnířka Marie Kodovská (1912-1992).

Národní přírodní památka Kotýz

Kotýz se nachází nedaleko Berouna na západním okraji CHKO Český kras. Územím prochází naučná stezka a je známé především dvěma skalními mosty, Aksamitovou bránou a Jelínkovým mostem, a archeologicky významnou Děravou jeskyní.

Retro Muzeum Na Statku

Jedinečná, největší a nejucelenější expozice běžného života z období 50 - 90 let. Více než 600 rádií, 100 TV, 100 vysavačů, smíšené zboží, trafika, kancelář, byt, kadeřník, řezník a mnoho dalšího.

Duny u Sváravy

Přírodní rezervace Duny u Sváravy se nachází asi 1 km severozápadně od obce Labské Chrčice, na hranici Pardubického a Středočeského kraje. Jedná se o jeden z nejdokonaleji zachovaných přesypů v Polabí, který vznikl během pozdního glaciálu vyvátím materiálu z říčních sedimentů.

Přesyp u Malolánského

Přírodní památka Přesyp u Malolánského se nachází východně od Pardubic, mezi obcemi Zminný, Veská a Malolánsko. Přírodní památka byla vyhlášena v roce 1982 a chrání písečný přesyp s pískomilnou vegetací.

Písčina u Tuhaně – domov vzácných ploštic

Přírodní památka Písčina u Tuhaně se nachází asi 3 km severně od města Neratovice v okrese Mělník. Je domovem pískomilných druhů rostlin a živočichů, přičemž hojně tady roste i ohrožený bělolist rolní a smělek sivý. Místo je rájem entomologů, kteří sem míří hlavně za vzácnými druhy ploštic.

Exit Game Jeseník - úniková hra Bláznivý úklid

Během hodinového limitu plníte různé logické úkoly, hledáte předměty, kódy a klíče. To vše s hlavním cílem – uniknout ze zamčené místnosti.