🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Původní pivovar v Čechtíně

Pivovar v Čechtíně byl založený pravděpodobně okolo roku 1560, poprvé byl písemně zmíněn roku 1591.

Neogotická výklenková kaplička Panny Marie v Hodicích

Neogotická výklenková kaplička z roku 1885 stojí u silnice z Třeště do Hodic. Byla vystavěna tehdejším majitelem panství Třešť Leopoldem ze Sternbachu za uchránění života při nehodě kočáru.

Altán u Lázní Bělohrad

Nový dřevěný altán byl v červnu 2016 dokončen u studánky na žluté turistické trase u přírodní rezervace Kamenná hůra v lesích nad obcí Brtev u Lázní Bělohrad.

K Čápu - turistický chodník v Adršpaško-Teplických skalách

Pro turisty Teplického skalního města byl v roce 2016 obnoven turistický výstup po zelené značené trase na rozhlednu Čáp v jižní části Adršpašsko-teplických skal.

Vyhlídka Terezínka na Černostudničním hřebeni

Vyhlídková skála na úbočí hory Muchov byla v roce 1853 upravena jako zděná vyhlídka se schodištěm. Nachází se u města Tanvald ve východní části Černostudničního hřbetu.

Apartmán Černý Důl

Apartmán Černý Důl se nachází v klidné části malebného náměstí a v těsné blízkosti lyžařského střediska (200m).

Zájezdy Active Tour - poznejte České Švýcarsko

Dominanty Českého Švýcarska na kole či pěšky. Za jediný den celým parkem... Dolský mlýn, Mariina vyhlídka, Tokáň, Edmundova soutěska, Šaunštejn nebo Kyjovský hrádek,.. A ještě mnohem více.

Podstávkový dům c. 424 v Lipové

Společnost pro trvale udržitelný rozvoj Šluknovska otevřela kompletně zrenovovaný podstávkový dům č.p. 424. V současné době je plně vybavený a připravený k užívání.

Kavárna Coffee Fusion v Brně

Káva na prvním místě, espresso i všechny alternativní metody. Kavárna Mistra kávy 2008 — Michala Kocmana.

Castellana tratoria v Brně

Místo, kde dostanete tradiční italské speciality, čerstvé ryby, domácí těstoviny a kvalitní víno.

Forhaus Brno - wine and restaurant

Po kompletní rekonstrukci v roce 2013 má restaurace Forhaus moderní interiérový design, který respektuje historičnost budovy a souzní s ní.

Palazzo Restaurant v Brně

Moderní kuchařský rukopis šéfkuchaře Milana Urbánka mísí středomořské vlivy s tím nejlepším z české gastronomie.

Třípanský sloup pod Jelení skálou

Na jaře roku 2016 byl do lesů Lužických hor navrácen na základě podnětu spolku Drobné památky severních Čech tak zvaný Třípanský sloup.

Kafec - kavárna v Brně

Kavárnu s nabídkou čerstvě mleté kávy, čajů, vína, dezertů i zákusků či možnosti snídaňových menu.

Lokál U Caipla v Brně

Vychutnejte si pečlivě ošetřené pivo a čerstvě navařené domácí jídlo. Pivo čepují nejkratší cestou z tanku do půllitru a zůstává čerstvé až do posledního loku.

Zelená Kočka Pivárium v Brně

Pivárium – prostor, který je připraven servírovat pivo z nabídky těch nejlepších pivovarů v jeho nejvyšší kvalitě.

Pivnice Pegas v centru Brna

Pivnice je situována v přízemí budovy. Její výhodou je bezbariérový přístup z ulice Jakubská. Již při příchodu do budovy Vás zaujme výzdoba klenby vchodové části s vyobrazením nejvýznamnějších brněnských historických staveb.

Vinárna Garage Wine v Brně

V Garage Wine můžete očekávat vynikající víno v originálních skleničkách z foukaného skla.

Ranč Dalu nedaleko Čáslavi

Ranč Dalu se nachází v malé vesničce Kozohlody nedaleko Čáslavi. Specializujeme se na westernové ježdění a přirozenou komunikaci s koňmi.

Reactor Meltdown

Vítejte v únikové hře, kterou se vám stane jaderná elektrárna. Náš průvodce vás provede elektrárnou, vše ukáže a vysvětlí. Bylo by nemilé, kdyby se během prohlídky něco zvrtlo, že?

Ochutnávková pivnice a minipivotéka v Brně

Název "Ochutnávková pivnice" přesně vystihuje náš záměr nabídnout hostům možnost vychutnat si kvalitně ošetřený a výborně načepovaný český ležák a zároveň mít příležitost ochutnat rozličné pivní styly.

Kohout Na víně - art wine restaurant v Brně

Art wine restaurant Kohout Na víně disponuje více než 200 druhy vín z celého světa s primárním zaměřením na vína naturální.

Don Pintxos - wine & tapas v Brně

Don Pintxos je tapas bar zaměřující se na vína z celého Španělska, převážně pak z Baskicka.

Zdíkovsko ukrývá tajemnou kapli, lesní jezírka i malebnou vísku

Na dohled rozhlednám na Churáňově a Javorníku se rozprostírá kraj plný i drobných zajímavostí, o kterých mnohdy turisté ani nevědí. Najdete zde romantickou poutní kapli, tiché vodní hladiny v lese, významné přírodní památky nebo ves „na kraji světa”, od níž je jen kousek nejen ke starému mlýnu.

Sedm mnichů střeží v Čechách vrchol plný zázraků, vedou na něj stovky schodů

Přes čtyři tisíce zázraků, 365 schodů do baziliky i sedm mnichů žijících za zdmi barokního areálu bdícího nad středočeskou Příbramí. To je jen pár faktů o jednom z našich nejvzácnějších poutních míst – Svaté Hoře.

Pořešín nechal Rožmberk rozvalit v obavě z husitských šlechticů

Od hranic s Rakouskem se do nitra Čech podle řeky Malše tyčí několik pozoruhodných hradních zřícenin. Některé ve stavu nezachovalém, druhé lákají k návštěvě romantikou i historií. Nejhlavnější, nedaleko Kaplice na skalnatém ostrohu vystavěný Bavorem II. Ze Strakonic, se zove Pořešín.

Ještěd je novodobým majákem Liberecka

Prvním poslem, který vítá lodivody při návratech z jejich cest do domovského přístavu bývá světlo majáku oznamujícího, že bezpečí je již na dosah. Stejně tak při návratech z kteréhokoliv koutu Čech, i desítky kilometrů vzdálených, ohlašuje blízkost domovského „přístavu“ pýcha Liberečanů - Ještěd.

Na Špilberku předvedou, jak se pracovalo se středověkým jeřábem

Muzeum města Brna pořádá v sobotu 29. července v 15.00 hodin na hradě Špilberku jako doprovodný program k výstavě Stavba jako Brno praktickou ukázku práce se středověkým jeřábem.

Renesanční zámek Komařice vážně nahlodal zub času a lhostejnosti

Při putování po památkách je možno narazit na ruiny z časů plenění husity, lehlé za časů třicetileté války, zničené požárem, z různých důvodů nedostavěné nebo zchátralé v letech vzhledem ke stáří objektu zcela nedávných. Pohled na kdysi reprezentativní sídla bývá často žalostný.

V Českém Vrbném vyrůstá centrum kanoistiky i vltavské lodní dopravy

České Vrbné, klidová lokalita na severním okraji Českých Budějovic, se zvolna proměňuje v nové centrum vodních sportů na řece Vltavě. Jeho základem je areál s umělým kanálem pro kanoistiku a rafting, chráněný přístav pro malé i velké lodě s veškerými navazujícími službami.

Tipy na víkend: Vyrazte na slavnosti česneku či meruněk, skočte do pohádky

Poslední červencový víkend bude přát především milovníkům jídla. V Praze se konají slavnosti lokálních českých produktů, za meruňkami či českým česnekem můžete vyrazit na Moravu. Pivaři by si neměli nechat ujít Pivovarské slavnosti v Třeboni. S dětmi pak můžete vyrazit na noční prohlídky hradů, historické akce nebo na pohádkový den v Šiklově Mlýně.

Schwarzenbergové provedou návštěvníky na Novém Hradě u Loun jen jedinou noc

Už počtvrté se v nočním čase rozzáří okna zámku Nový Hrad v Jimlíně, mezi Louny a Žatcem, aby dovolila nahlédnout do dávné historie unikátní památky, jejímiž posledními majiteli byli slavní Schwarzenbergové. A právě oni provedou zájemce svými komnatami i životními příběhy. Ovšem jen jednu noc.

Koupaliště bez chemie už mají i na Bruntálsku

Obyvatelé Moravskoslezského kraje se už také mohou v tropických dnech koupat na koupališti v čisté vodě bez chemie. V Úvalně na Bruntálsku v těchto dnech otevřeli první biotopové koupaliště v kraji.

Zimní stadion Sušice

Zimní stadion s lední plochou i multifunkčním sportovním povrchem.

Skatepark v Sušici

Na své si přijdou nejen vyznavači skateboardů, in-line, či koloběžek, ale také jezdci na BMX kolech. Park je určen širokému spektru jezdců, od začátečníků po zkušené "ridery".

Krásná vyhlídka nad Sušicí

Nedaleko vrchu Kalovy se nachází nádherné vyhlídkové místo, tzv. Krásná vyhlídka (727 m n. M.). Je zde postavená vyhlídková plošina, ze které budete mít nádherný výhled na Sušici, řeku Otavu a vrch Svatobor.

Žižkův vrch

Z vrchu (618 m n. M.) je krásný výhled na město Sušice a okolí.

Lesopark Luh v Sušici

Oblíbená rekreační oblast kolem řeky Otavy sousedící s centrem Sušice. Od podzimu do jara je zde možné jezdit na kole, in-line bruslích, rybařit, v létě se koupat v řece Otavě či v městském koupališti, v zimě pak lyžovat na běžkách a celoročně relaxovat.

Říční ostrov Santos

Ostrov Santos je součástí Lesoparku Luh a leží mezi řekou Otavou a Mlýnským potokem. Najdete zde velké moderní dětské hřiště i příjemné posezení s občerstvením. Ostrov je během letních měsíců dějištěm mnoha kulturních a sportovních akcí.

Venkovní koupaliště Sušice

Užijte si vodní radovánky za horkých letních dní na městském koupališti, v příjemném prostředí lesoparku Luh.

Escape v Rožnově

Nabízíme originální únikovou hru pro celou rodinu Radegastův poklad a šifrovací hru na trase Pustevny - Radhošť , která je připravena pod názvem Za tajemstvím Radegasta.

Galerie Dům v Broumově

Galerie Dům se nachází uprostřed klášterní zahrady v Broumově, kterou založil ve druhé polovině 17. století opat Thomas Sartorius.

Kaple Matky Boží u hradu Veveří

Vznik kaple U Matky Boží známé také jako kostelík nanebevzetí Panny Marie se předpokládá v dobách okolo roku 1200, kdy v bezprostředním okolí stával zeměpanský dvorec a okolo kaple se rozkládala také středověká vesnice. Okolní osada utrpěla za husitských válek velké škody a následně zanikla.

Secesní vodojem ve Skorkově na Vysočině

Secesní vodojem obecního gravitačního vodovodu se nachází jižně od obce Skorkov na Havlíčkobrodsku. Jde o drobnou stavbu z roku 1912 postavenou podle projektu Václava Špitálského.

Bývalý panský špýchar v Krucemburku

Bývalý panský špýchar v Krucemburku na Havlíčkobrodsku z 2. poloviny 17. století se řadí mezi nejstarší a nejzajímavější budovy v obci. Stavba se nachází u Městeckého potoka v místech bývalé středověké tvrze.

Sklepení při bývalém panském pivovaru v Želetavě

Sklepení při bývalém panském pivovaru v Želetavě na Třebíčsku je součástí památky tvrz Starý hrad, který sloužil od roku 1568 jako významný panský pivovar.

Křížový kámen nazývaný Pytlácký u Zubří

Křížový kámen nazývaný „Pytlácký“ se nachází v lese vymezeném obcemi Zubří, Koníkov a Vojtěchov v lokalitě zvané U Pytláka v okrese Žďár nad Sázavou. Dle legendy připomíná nešťastnou násilnou událost z roku 1569, která se bezprostředně vztahuje k dané lokalitě.

Zenová zahrada architekta Josefa Pleskota v Litomyšli

Nová zenová zahrada architekta Josefa Pleskota v Litomyšli je útočištěm umění, . Kreativity a relaxace.