🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Památné lípy v Kněždubu

U kostela v malé slovácké obci Kněždub je chráněna skupina památných stromů.

Rodný dům Joži a Franty Uprkových v Kněždubu

V obci Kněždub na Hodonínsku se nachází rodný dům bratrů Joži a Franty Uprkových, významných autorů malířské a sochařské tvorby.

Naučná stezka - Střed Čech v Davli

Naučná stezka střed Čech vás provede z parku, centrem městyse, dále přes Starý davelský most, kolem nádraží a místní částí Sázava k altánu, kde si můžete vychutnat jedinečný výhled na Davli a údolí řeky Vltavy.

Neogotický kostel sv. Vincence z Pauly v Liberci

Neorománský kostel byl vystavěn v letech 1884-1887 podle návrhů vídeňských architektů R. Jordana a J. Schmalzhofera stavitelem F. Schlozem. Jelikož kostel patřil lazaristům, jejich zakladatelem byl sv. Vincenc z Paoli, nese stavba jméno po svém patronovi.

Naučná stezka Hořiněvským lesem

V přírodní lokalitě listnatého lesa je umístěno více jak 10 naučných interaktivních stanovišť, které návštěvníky, děti i dospělé, seznámí se životem okolní přírody.

Kafé Zámek ve Zlíně

Jedinečnou možnost odpočinku a přátelského posezení nabízí podnik Kafé Zámek. Kouzelné prostředí vzácné kulturní památky hosty zcela oprostí od okolního velkoměstského ruchu a dopřeje jim jedinečné možnosti strávení volného času.

Nejedlíkova oskeruše - památný strom v Kněždubu

Na louce asi 1,5 km jihovýchodně od obce Kněždub najdete Nejedlíkovu oskeruši, která se díky své výjimečnosti stala chráněným stromem České republiky.

Biopark Gymnázia Teplice

Biopark GT je vlastně malou botanickou a zoologickou zahradou. Jeho hlavním účelem je poskytovat žákům názorné pomůcky pro výuku biologie. Žáci mohou nejen vidět řadu živých organizmů na vlastní oči, ale také s nimi pracovat, pozorovat je a studovat.

Chrám Nanebevzetí Panny Marie v Novém Boru

Pozdně barokní stavba s 60 metrů vysokou věží. V kostele se nachází starobylý zvon, který slouží již více než 400 let.

Zámek Mladá Vožice

Zámek vznikl v letech 1570 až 1603. Jeho zakladatelem byl Václav Voračický z Paběnic. V současné době je zámek veřejnosti nepřístupný.

Kostel sv. Martina v Mladé Vožici

Nejstarší vožický kostel, založen před rokem 1348. Kostel má dvě věže, po pravé straně lodi je kaple sv. Barbory, patronky horníků.

Kaple Nanebevzetí Panny Marie v Mladé Vožici

Kaple oválného půdorysu je zasvěcená Nanebevzetí Panny Marie. Postavit ji dal zhruba v polovině 17. století tehdejší držitel vojenského panství Krištof Karel Přehořovský z Kvasejovic.

Kaple a křížová cesta Studenec

Lokalita Studenec u Rožmberka nad Vltavou je pojmenována podle pramene se "zázračnou vodou". Kaple zde byla vystavěna v 17. století a sloužila jako poutní místo.

Kamenná hláska Jakobínka v Rožmberku nad Vltavou

Hrad Rožmberk dominuje okolí nad meandry řeky Vltavy v nadmořské výšce 540 metrů. Původně šlo o dva rožmberské hrady – Dolní a Horní hrad. Z Horního hradu se dochovala kamenná hláska Jakobínka.

Židovský hřbitov v Mladé Boleslavi

Židovský hřbitov se nachází na okraji Mladé Boleslavi, v lokalitě pod hradem, na svahu při staré silnici na Prahu. Svou historickou hodnotou patří mladoboleslavský židovský hřbitov vedle kolínského a brandýského k nejcennějším židovským hřbitovům ve Středočeském kraji.

Židovské hřbitovy v Rožmberku nad Vltavou

Ve městě můžete navštívit hned dva židovské hřbitový - starý a nový.

Kašna se sochou sv. Floriána v Rožmberku nad Vltavou

Město Rožmberk bylo založeno v polovině 13. století. Leželo na obchodní cestě vedoucí z Českého Krumlova přes hraniční průsmyky do Lince a dále na jih. Je spojeno s významným šlechtickým rodem Rožmberků.

Kostel sv. Mikuláše v Rožmberku nad Vltavou

První zmínka o kostele je z roku 1271. Pozdně gotická stavba z 2. poloviny 15. století na starších základech.

Výběh s bizony v Prášilech

Ve výběhu u Prášilského potoka se můžete pozdravit s pravými americkými bizony. Původně měli být chováni na maso, ale nakonec se stali oblíbeným cílem návštěvníků Prášil.

Bývalý kostel sv. Prokopa v Prášilech

Katolický, farní kostel postavený v letech 1802 - 1803 na místě dřevěné kaple z 1756.

Baťův kanál s kolem

Lodní linka Strážnice – Petrov – Sudoměřice Skalica na Slovensku a zpět.

Skalní vyhlídka Králův stolec u Doks

S císařem Karlem IV. Je spojen skalní útvar zvaný Králův stolec. Zde prý císař po lovu v hlubokých bezdězských hvozdech odpočíval a zálibně hledíval na své vodní dílo.

Rozhledna Vlčí hora u Oseka

Multifunkční věž postavená roku 2005 na Vlčí hoře nad městečkem Osek v nadmořské výšce 890 m je kombinací telekomunikační stanice pro monitorování frekvencí mobilních operátorů a rozhledny.

Skály na Strašidlech v Horní Blatné

Skalní oblast nacházející se pod vrcholem horského hřbetu Na Strašidlech u obce Horní Blatná v Krušných horách.

Kališťské louky a mokřady

Přírodní památka Kališťské louky a mokřady je chráněné území nalézající se severně od obce Kaliště.

Roklanský potok v srdci Šumavy

Roklanský potok (též Mlýnský potok) je jedním ze tří potoků, jejichž soutokem vzniká šumavská řeka Vydra, proslulá svým kamenitým řečištěm s množstvím tzv. Obřích hrnců.

Vodní nádrž Kružberk

Vodárenská nádrž na řece Moravici u Kružberka byla vybudována v letech 1948 až 1955 jako první údolní nádrž v povodí řeky Odry.

Muzeum jihočeské vesnice v Selském dvoře

Selský dvůr se nachází ve statku čp. 6 a kromě ubytování Vám nabízí i prohlídku muzea tradičního hospodaření a života jihočeské vesnice.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje na Radhošti

Kaple se sousoším věrozvěstů Cyrila a Metoděje postavená v roce 1898 v byzantském slohu, kteří toto místo podle staré pověsti navštívili. Před kaplí stojí bronzové sousoší sv. Cyrila a Metoděje od Albína Poláška z roku 1931.

Naučná stezka Karel IV. a Pražský hrad

Naučná stezka v areálu Pražského hradu nabízí prohlídku 26ti míst spojených se stavebními a uměleckými počiny Karla IV.

Skryté příběhy – výletní objevitelská hra pro rodiny s dětmi

Hra v podobě mobilní aplikace obsahuje výletní trasy s příběhy z naší historie vyprávěné herci a zábavné úkoly, které si užije celá rodina.

Lom Šífr u Svobodných Heřmanic

Zatopený břidlicový lom u obce Svobodné Heřmanice na Opavsku vyniká díky neuvěřitelně čisté vodě a hloubce, kterou ocení zejména potápěči. Pod hladinou na ně navíc čekají četné artefakty, připomínající dávnou těžbu a další předměty, které sem potápěči umístili pro zpestření ponorů.

Krkonošská vyhlídka u Pecky

Nedaleko hradu Pecka se nachází poutavá vyhlídka s nadmořskou výškou 532 metrů.

Galerie Kredum - šperky a dárky z pecek

Galerie abízí k prohlédnutí a koupi umělecké a dárkové předměty a suvenýry. Kromě šperků, především z materiálu damasteel, jsou tu i obrazy, keramika, originální hodiny a spousta růzností, které spují "pecky z pecky".

Kasematy na Špilberku v Brně

Kasematy patří ke stavebním kuriozitám hradu Špilberku a představují jednu z nejnavštěvovanějších turistických atraktivit v Brně. Byly vybudovány v roce 1742 v rámci závěrečné etapy přestavby hradu na barokní pevnost, prováděné pod vedením zemského pevnostního inženýra plukovníka Rochepina.

Městys Pecka - náměstí s měšťanskými domy a morovým sloupem

Městys Pecka si dodnes uchoval ráz malebného poklidného podkrkonošského městečka nazývaného Perlou Podkrkonoší.

Kostel sv. Bartoloměje v Pecce

Farnost Pecka se nechází v malebném Podkrkonoší. Farní kostel na Pecce je jeden z nejkrásnějších barokních kostelů v České republice.

Novogotický kostel Nanebevzetí Panny Marie v Cholině

Obec se prvně připomíná r. 1141 v majetku olomoucké kapituly. Kostel Nanebevzetí Panny Marie vznikl přestavbou staršího gotického kostela, zasvěceného sv. Anně - zachováno středověké jádro (zdivo hlavní a příčné lodi, presbytáře).

Naučná stezka Přírodou a dějinami Oseka

Naučná stezka spojuje poznávání přírodních a krajinářských hodnot území s poznáváním kulturních a historických zajímavostí. Trasa naučné stezky má okružní charakter, je dlouhá 7 km a překonává výškový rozdíl 255 metrů.

Schönbornský palác - sídlo Velvyslanectví Spojených států amerických

Hrabě Colloredo Walsee, kterému dříve pozemky patřily, zde zřídil v r. 1660 rozsáhlou terasovou zahradu na petřínském svahu. Často bývá také palác nazýván Colloredovský palác.

Vrbtovský palác

Vrtbovský palác se nachází na rohu Tržiště a Karmelitské ulice na Malé Straně v Praze 1. Mnoho lidí o jeho existenci nemá příliš tušení, neboť jeho průčelí do ulice není nějak výrazně nápadné, ale za ním se skrývá jedna z nejhezčích pražských zahrad.

Menhir a betonové křeslo u Mořinky

Třímetrový vápencový menhir byl na kopec nad středočeskou obcí Mořinka umístěn dne 31. prosince roku 1999 skupinou nadšenců, v čele s akademickým sochařem Petrem Váňou. Jedná se o pseudomenhir z kamene vysokého asi 3 metry a 5 tun těžkého.

Kostel sv. Petra a Pavla v Oseku

Kostel byl postaven ve 13. století v části obce Starý Osek. V roce 1714 byl přestavěn do barokního slohu a je obklopen starým hřbitovem.

Včelí stezka ve Smrčné

Včelí stezka ve Smrčné je unikátem Vysočiny. Naučná stezka je dlouhá 3,5 kilometru a potkáte na ní sedm zastavení s informačními tabulemi.

Naučná stezka skřítka Hrobčíka v Hrobčicích

V Hrobčicích nedaleko Bíliny můžete navštívit naučnou stezku skřítka Hrobčíka s mýtinkou Fantazie. Kvůli mýtince Fantazie nadchne i děti školkou povinné.

Hopíkova naučná stezka v Žatci

Naučná stezka se jmenuje podle Hopíka, postavičky, která se v posledních letech stala symbolem chmelařské tradice města. Je oblíbená hlavně mezi dětmi, proto po něm dostala stezka jméno.

Chrám sv. Martina v Rosicích

Kostel sv. Martina je nejstarší stavitelskou památkou v Rosicích. Pochází asi z 12. století, o čemž svědčí románská okna ve věži vysoké 34 metrů.

Poutní kaple Nejsvětější Trojice v Rosicích

Kaple patří mezi nejvzácnější historické památky města Rosice. Nachází se na jižním návrší města. Před 300 lety ji nechal postavit tehdejší majitel rosického panství Jiří Hausperský z Fanalu. Vlastní kaple má velkou historickou hodnotu, především vnitřní architekturou.

Radnice s pranýřem v Rosicích

Rosická radnice byla postavena v roce 1851 nákladem 13 000 zlatých. O sedm let později byla opatřena věžními hodinami za 700 zlatých, které darovala manželka majitele Rosických uhelných dolů Antonína Rahna.

Naučná stezka Rosickou historií

Dvanáct panelů naučné stezky vás seznámí s historií kulturních památek a zajímavých rosických zákoutí či osobnostmi s Rosicemi spjatými.