🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Rubin Luxury Apartments v Karlových Varech

Milovníkům luxusního a komfortního bydlení, kteří preferují soukromí před hotelovým typem ubytování, nabízí Rubin Luxury Apartments v nově zrekonstruovaném lázeňském paláci Rubín v Karlových Varech maximální pohodlí.

Panská sýpka v Brtnici

Mohutná dvoupatrová budova vrchnostenské sýpky v Brtnici, v okrese Jihlava, je situována v městské památkové zóně obce Brtnice, jihozápadně od areálu zámku, se kterým je historicky spjata.

Hradiště dávných Doudlebů připomíná raná léta českého státu

Sami slovanští osídlenci Doudlebové jsou zahaleni tajemstvím nejednoznačného původu, vzniku pojmenování i času osídlení jihu Čech. Jejich kdysi mocné hradiště pozbylo významu se založením dnešního krajského města Českých Budějovic. Na místě hradiště stojí kostel, stále je patrná část bývalých valů.

Templštejn patřil mocnému řádu, jehož představitele upálili

V lesích nedaleko Mohelna se tyčí nad údolím řeky Jihlavy mohutné rozvaliny hradu Templštejna. Název napovídá, komu patřil. Tajemným a záhadným templářům, řádu, o něm jdou historií legendy, poslední dobou často zmiňované v pseudohistorických románech. Samozřejmě existují i seriózní publikace.

Vinárna RockWine v Brně s fragmenty starobylé rotundy

Vinárna Rockwine v jednom prostoru kombinuje obchod s vínem, hudební klub i galerii. Vznikla v místech, kde archeologický průzkum odkryl ojedinělou raně středověkou rotundu z 11. století, a architektonicky zajímavý interiér z dílny arch. Martiny Habiny kruhového půdorysu památky maximálně využívá.

Kino Sušice

Zrekonstruované kino s multifuknčním sálem, který kromě vybavení pro promítání filmů disponuje i technikou pro širší využití - divadelní představení, koncerty, besedy, přednášky konference. Digitální technologie promítání, 3D filmy.

Kokořínské stezky - singltreky v podhradí

Kokořínské stezky jsou cesty a cestičky v oblasti Kokořínska. Krajina lesů, skal a vod je lesními cestami protkána a některé z nich jsou již téměř zapomenuté.

Expozice Františka Filipovského v Přelouči

Stálá panelová výstava o Filipovském je otevřena v chodbě v prvním patře domu čp. 26 Masarykově náměstí. Na panelech seznámí s předky a rodinou Františka Filipovského, dozví se více o jeho dětství, vzdělání, působení v přeloučských spolcích, o jeho počátcích v herectví i samotné kariéře herce.

Akademická zahrada v Lednici

Zahrada spadá pod Zahradnickou fakultu Mendelovy univerzity v Brně. Posláním zahrady je poskytnout návštěvníkům prostor k vnímání, studiu a klidové relaxaci v kulturním prostředí.

Adrenalinový singletrail v Mariánském údolí

Nově budované úzké cyklostezky, takzvané singletraily oživí Mariánské údolí na okrají Brna. Celková délka plánovaných okruhů bude 28 km, z toho 22 km nově budovaných stezek.

Vrch Svatobor u Sušice - posvátné místo Slovanů

Zalesněný vrchol Svatobor (845m) leží nad údolím Otavy a městem Sušice v Šumavském podhůří. Svým tvarem se stal typickou dominantou Sušicka.

Staročeská krčma na hradě ve Vamberku

Stylová restaurace ve Vamberku, která zaujme prostředím, které na vás dýchne historií z doby dávno minulé, kdy byly krčmy útočištěm lidí po každodenní dřině.

Pivovar Slavoňov

Dnes zchátralá budova pivovaru z konce 17. století zabírá velkou část vsi Slavoňov u Kovářova.

Barokní areál Žireč

Zámecký areál v Žirči se nachází nedaleko Dvora Králové nad Labem. Návštěvu si můžete zpestřit návštěvou bylinkové zahrady, a zjistit, jestli zdejší bylinky doopravdy léčí. První otevřená část expozice je na téma historie žireckého barokního areálu.

Galerie Kupe v Opavě

Kupe je kulturně-umělecký prostor, kde se potkává současná kultura a umění napříč žánry a který přináší komplexní divácký zážitek.

Zážitkový vinohrad pod Starým Hradem ve Bzenci

Rekonstrukce viniční tratě pod Starý Hradem je v plném proudu. Po úpravě terénu v roce 2016, přišla na řadu výsadba nových vinic.

Stálá expozice České ryby na hradě Křivoklát

Stálou výstavu můžete navštívit v předpolí hradu Křivoklát. Velká akvária se všemi volně žijícími druhy ryb v ČR.

Skalní útes Váňův kámen u Kopřivnice

Neodmyslitelnou součástí Bílé hory je vápencový skalní útes Váňův kámen, tyčící se na jejím jihovýchodním svahu. Koluje o něm pověst vyprávějící o čertu, který ho na tomto místě při přeletu nad Bílou horou upustil.

Větrný mlýn Jalubí

Výstavbou větrného mlýna, který by se stal v širokém okolí jedinečnou turistickou zajímavostí a svou polohou i dominantou obce Jalubí, se zastupitelstvo obce zabývalo od r. 2005.

Heroldovy sady - Rangherka

Jedná se o nejznámější park ve Vršovicích. Nachází se zde novorenesanční budova Vršovického zámečku, zvaná jako Rangherka.

Zatopený lom v Podlesí

Velký zatopený lom v Podlesí nedaleko obce Sadov je vyhlášenou odpočinkovou lokalitou.

Lípa u Svaté Anny v Břežanech

Lípa u Svaté Anny je památný strom u vsi Břežany, severozápadně od Horažďovic.

Evangelický kostel Vzkříšení v Hrobu

Evangelický kostel Vzkříšení v Hrobu na Teplicku, postavený ve stylu německé secese podle projektu architektonického ateliéru Schilling & Gräbner, pochází z přelomu 19. a 20. století.

Vrch Kotouč - významné archeologické naleziště

Kotouč u Štramberka bylo významné archeologické naleziště na Moravě, nyní zničené těžbou kamene. Místo bylo též významnou biologickou lokalitou.

Relax Park Mladá v Milovicích

Nový Relax Park Mladá se otevřel ve Slepé ulici o rozloze 1,4 hektaru. Park je volně přístupný, protože není oplocený.

Discgolf Park Pohořelice

Discgolf je hra vymyšlená v Americe v 70. letech minulého století. Principem je obejít hřiště a zahrát na co nejmenší počet pokusů. Místo míčku se používá létající talíř a hráči se trefují do závěsných košů.

Multifunkční sportovní hřiště v Bernarticích nad Odrou

Nové multifunkční hřiště můžete nyní navštívit v Bernarticích nad Odrou. Je určeno pro sportovní aktivity, jako jsou tenis, volejbal, nohejbal, házená, košíková, fotbal, florbal a badminton.

Dětský park Lemurie v Peci pod Sněžkou

Areál pro malé i velké děti plný prolézaček, dlouhých adrenalinových skluzavek, velikých trampolín a s nafukovacím hradem.

Novorenesanční budova gymnázia v Litovli

Novorenesanční budova se tyčí nad hladinou rybníka ve Smetanových sadech.

Klokočská naučná stezka

Jedná se o naučnou prožitkovou stezku s názvem Klokočským lesem za hrou, vodou a ptačím zpěvem. Při putování stezkou vás čeká nejen spousta her v přírodě.

Kaizlovy sady

Park v pražském Karlíně dýchá atmosférou přelomu 19. a 20. století. Jsou zde repliky staropražských luceren a laviček, nad jezírkem odpočívá bronzový akt sedící dívky s názvem Vzpomínka.

Kaple sv. Stapina s pramenem Klokočka

Barokní kaple nad pramenem čiré vody byla zbudována Marií Markétou z Valdštejna v letech 1724–1730 a zasvěcena sv. Stapinovi (Stafinovi), patronu proti dně (podagře), jíž trpěl její manžel. Nachází se nedaleko Bakova nad Jizerou Ke kapli vás zavede červená turistická značka a naučná stezka.

Židovský hřbitov v Mariánských Lázních

Židovská obec v Mariánských Lázních existovala již roku 1824. Od roku 1861 zde měla špitál s modlitebnou. Židovský hřbitov u silnice směr Velká Hleďsebe byl založen roku 1875.

Zámek Klecany

Klecanský zámek patří mezi nejzajímavější dominanty města. Dnes je zámek tvořen čtyřmi křídly kolem nádvoří s průčelním rizalitem. Zámek není přístupný veřejnosti.

Palouček Benešovka v Klecanech

Toto místo v Klecanech připomíná dobu působení Václava Beneše Třebízského. Nachází se v Klecanském háji. Správce velkostatku Josef Janáček zde nechal postavit svému příteli Václavu Beneši dřevěnou lavičku s křížkem, na které Třebízský rád sedával a vyhlížel do krajiny.

Výlety na paddleboardech

Paddleboardingu se může věnovat úplně každý a proto jsme si pro vás připravili výlety na paddleboardech po českých řekách.

Apartmány No.8 v Josefově

Ubytování v „Apartmánech No. 8“ nabízí pevnostní město Josefov. Ubytovat se u nás můžete celoročně. Na dosah budete mít historii „Pevnosti Josefov“, města Jaroměře a další nejen historická místa. Ubytováni budete v nově opravené historické budově Pevnostního města Josefov.

Naučná stezka Na břehu Blanice

Naučná stezka se nachází západním směrem od Protivína a je dlouhá 23 km. Seznámí vás s historií zaniklých hradů, tvrzí na Protivínsku, s vesnickou architekturou a s dalšími přírodními zajímavostmi.

Přírodní koupání u Napajedel

Mezi Napajedly, Spytihněví a Topolnou najdete rozsáhlá jezera, vzniklá po těžbě štěrku, která nabízí příjemné pohodlí při slunění na travnatých plážích i koupání v čisté vodě.

Kostel sv. Mikuláše a smírčí kříže v Milhostově

Kostel sv. Mikuláše, zbytek dřívějšího hradiště (strážní věž) byl otevřen roku 1306. Byl dvakrát barokně přestavěn - v 18. století a naposledy v roce 1919. V okolí kostela se nacházejí 3 mimořádně zachovalé a historicky cenné smírčí kříže.

Kostel sv. Alžběty v Protivíně

Kostel se náchází na náměstí je zasvěcen sv. Alžbětě a dříve sloužil jako zámecká kaple.

Památník města Protivína

Městské muzeum v Protivíně bylo slavnostně otevřeno v roce 1932. Bylo umístěno v prvním patře domu čp. 19, v budově bývalé obecní školy. Mezi léty 2000 až 2008 se muzeum rozrostlo o specializovanou expozici Exotická příroda - s důrazem na její pestrost a různorodost.

Hřbitovní kostel sv. Barbory v Pacově

Původně hřbitovní osmiboká kaple přestavěná a podstatně rozšířená hraběnkou Johanou Eusebií Barborou ze Žďáru v letech 1681 – 1682. Hlavní oltář barokní s obrazem sv. Barbory, ochranitelkou ve smrtelném nebezpečí a jmenovkyní patronky.

Kaple sv. Anny v Pacově

Podnět ke stavbě dal zázračný léčivý pramen, údajně zde byly i lázně. Barokní objekt pochází z let 1701 – 1703.

Židovský hřbitov v Pacově

Hřbitov se nachází v Myslíkově ulici, na severovýchodním okraji města při silnici vedoucí do Hořepníka. Založen byl roku 1680. Klíč od márnice židovského hřbitova – na požádání v Informačním centru na zámku. Poslední vstup je možný 120 minut před zavírací dobou.

Sovova naučná stezka v Pacově

Trasa začíná v Pacově a vede přes obec Bratřice a vrch Stražiště do Lukavce. Odtud pokračuje na Načeradec a Velký Blaník. Trasa vede po lesních a polních cestách, souběžně se zelenou turistickou značkou. Délka naučné stezky je 12 km.

Stará škola Dřevěnka v Polici nad Metují

Roubená barokní stavba s mansardovou střechou byla postavená v roce 1785 v Hvězdecké ulici čp. 15. Nyní je zde rekonstruována dobová školní třída s učitelem a žáky.

Radnice v Polici nad Metují

Polická radnice byla postavena roku 1718 jako soukromé sídlo klášterního inspektora. V roce 1740 ji koupilo město od opata Benna II. Jako radniční budovu.

Barokní selské domy v Pacově

Spálená ulice je významnou součástí městské památkové zóny města Pacov. Uvidíte zde lidové stavby, z nichž některé jsou zapsány jako nemovité kulturní památky v Ústředním seznamu kulturních památek.

Kostel sv. Václava v Pacově

Vystavěn byl v roce 1719 karmelitánským řádovým architektem Martinem Wittwerem. Zámecký kostel sv. Václava v současné době patří městu Pacov, původní inventář byl již dříve vystěhován a kostel slouží jako výstavní síň.