🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Až překvapivě krásný Cheb nabízí v okolí jedinečné kulturní i přírodní zajímavosti

Udiven je návštěvník Chebu, který sem v posledních letech nezavítal. Z provinčního šedého města se vyloupl slušný urbanistický motýl. Většina památkových objektů je opravena, nejde jen o proslulý Špalíček či románskou falc.

Plavecký bazén a sauna v Jilemnici

Kryté koupání naleznete v plaveckém bazénu v Jilemnici na Tyršově náměstí. Bazén dlouhý 25 metrů nabízí čtyři plavecké dráhy. Proměnlivá hloubka bazénu se pohybuje mezi jedním až 1,5 m. V areálu nechybí dětský bazének s vodním chrličem ve tvaru obdélníku.

Taneční kurzy Balli Latini v Českých Budějovicích

Přijďte protáhnout své tělo v rytmu Karibiku a Brazílie. Na každé lekci se lektor věnuje jednomu tanci a naučí vás skládat kroky do lehkých krátkých choreografií.

Rozhledna Studený vrch v Brdech

Měřící věž se nalézá na vrcholu Studeného vrchu (někdy zvaný Baba), který je součástí Hřebenů v Brdech. Kamenná věž 17,5 m vysoká osmiboká věž byla postavena roku 1940 a sloužila k zemskému měření ve druhé vlně.

Meze Restaurant na Praze 8

Středomořský restaurant nabízí tradiční kuchyň ze všech státu Středomoří, především rybí a masové MEZE. Restaurace je nekuřácká a k samozřejmostem patří připojení k WiFi. Vyžít můžete také prostor salonku nebo zahrádky.

Dvojvila bratří Čapků v Praze na Vinohradech

Vila uprostřed klidné čtvrti na pražských Vinohradech je jedna z nejvzácnějších v celé metropoli i zemi. Bydlel v ní slavný spisovatel Karel Čapek. Unikátní je především neporušený interiér a jeho vybavení. Už v roce 2015 by měla být vila zpřístupněná veřejnosti.

Kostel sv. Kateřiny v obci Křižovatka

Největší dominantou obce Křižovatka je kostel sv. Kateřiny pocházející z roku 1213. Jedná se o jednou z nejstarších sakrálních staveb na Chebsku. Obec Křižovatka se nachází 11 kilometrů severovýchodně od Františkových Lázní.

Tipy na víkend: Na Karlštejn za vínem, do Prahy na sklenku whisky

Ti, kteří relaxují se skleničkou vína v ruce, se o víkendu shromáždí na Karlštejně, v Hradci Králové, ve Valticích či Velkých Žernosekách. Komu k odreagování pomáhá sport, může se vydat do Brna, Koutů nad Desnou nebo do Lázní Bludov.

Time - kavárna s kočkami na Praze 2

Social Point v Praze je místo, kde můžete potkávat nové lidi, společně se bavit, můžete zde posedět s kočičkou a prostě zajímavě trávit volný čas. Svou návštěvou pomůžete zdejším zvířátkům i dalším kočkám z útulku.

Krav Maga v Ostravě - nejúčinnější sebeobranný systém na světě

Naučte se nejúčinnější a nejefektivnější sebeobranný systém na světě! Krav Maga je reálná sebeobrana pro reálné situace. Naučí se jej muži, ženy i děti. Cílem je ubránit se, zneškodnit, přežít, utéct.

Dva nejvýše položené minipivovary spojuje Krkonošská pivní stezka

Na hřebenech Krkonoš můžeme kromě krás přírody ocenit také gurmánské zážitky. Na dvou boudách - na Friesových a na Luční boudě - byl instalován pivovar. Každý vyrábí pivo pro svou potřebu a své hosty. Nadmořská výška a kvalitní voda vytváří specifickou chuť obou piv.

Atelier Modrý květ- výtvarné kurzy Praha

Hoďte starosti všedních dní za hlavu a přijďte relaxovat. Atelier Modrý květ nabízí pestrou škálu výtvarných technik v dopoledních i odpoledních hodinách, které si může vyzkoušet a osvojit každý, případně se v nich zdokonalit.

Na Strakonicko může turisty přilákat i soustava tůní, studánky a pravěké hradiště

Nejbližší okolí Strakonic ukrývá přímo u Otavy cennou přírodní památku - mokřady plné života, lesy nad městem zase tiché prameny. Přírodní rezervace Skočický Hrad, stejně jako tůně u Otavy, kromě přírodního významu je i místem s dávnou historií, dýchající z prastarých kamenů na jejím vrchu.

Restaurant Koley Excelent Urban Pub v Praze 4 Kunraticích

V klidné oblasti Prahy 4, v zeleni můžete zajít do Pub-Restaurantu, místa, kde se snoubí špičkový tankový Excelent s excelentní kuchyní pod vedením šéfkuchaře Stavrose. Určitě také oceníte moderní street-art prostředí.

Jezdecká školka Popelka - jezdecké kurzy pro děti

Jezdecká školka Popelka v Pelejovicích nedaleko Českých Budějovic nabízí svezení na koni, jezdecké lekce a kurzy pro děti již od 3 let. Děti se zde hravou formou seznámí s chováním koní, péčí o ně i bezpečnostními zásadami při pohybu kolem nich.

V ústeckém letním kině změří síly dřevorubci

Poslední zářijová sobota nabídne v Ústí nad Labem speciální program. Sjedou se sem ti nejlepší sportovní dřevorubci z různých koutů Česka. „Dřevěný“ program bude propojen s ukázkami tradičních řemesel i výukovými aktivitami pro děti.

Skleněné perličky se v Poniklé vyrábějí přes sto let, vyzkoušet si to můžete i vy

Slavná večerníčková postava Trautenberk posílala Ančí pro léky k ponikelské bábě - ta žila v obci Poniklá v Krkonoších a byla to kořenářka. Vše je však opředeno tajemstvím a tak se neví, zda je to pověst, či pravda. Skutečností zato je, že v obci se již přes sto let vyrábějí skleněné perličky.

Nová výstava ukazuje neznámé snímky československých parašutistů

Unikátní soubor dosud neznámých portrétních fotografií československých parašutistů z Velké Británie představuje výstava nazvaná Tváře odvážných. Snímky vznikly na přelomu let 1941 a 1942 v londýnském sídle Zvláštní skupiny D. Vojenský historický ústav Praha je získal loni od rodiny Bohumila Vrbíčka, dentisty skupiny D, který snímky za války pořizoval.

Živí krokodýli v Praze - Holešovicích

V Galerii Krokodýl uvidíte desítky živých kajmanů, krokodýlů i aligátorů, včetně vzácných druhů, jejichž populace ve volné přírodě nedosahuje ani 150 jedinců.

Dvůr Hoffmeister Číčovice - za jídlem, odpočinkem i koňmi

Vypřáhněte, užijte si klidu a pohody a pochutnejte si v naší rustikální umělecké gurmánské restauraci. Milovníci koní mohou navštíit naše stáje, děti se projet na poníkovi či si užít krásné počasí na naší zahradě u bazénu.

Salon Samui - thajské masáže v centru Plzně

Profesionálně vyškolené masérky z Thajska vás zvou do luxusního salonu Samui v centru Plzně na různé druhy originálních thajských procedur.

Galerie Art Salon S v Tančícím domě

Cílem Art Salon S je objevovat a podporovat mladé talentované umělce z České republiky i ze zahraničí. Umožnit těmto nadějným autorům se prosadit, získat uznání znalců a pozornost veřejnosti.

Hornické muzeum Rudolfov

Hornické muzeum je od 1. října 2014 otevřeno v nových prostorách bývalého Perkmistrovského domu s novou expozicí. Stálá expozice hornictví dokumentuje historii dolování stříbra v jednom z významných českých stříbrorudných revírů.

K tradiční soutěži frgálů na Karlovském gastrofestivalu přibyde nová - o nejlepší klobásu

Během Karlovského gastrofestivalu, který se uskuteční 3. až 5. října ve Velkých Karlovicích, budou moci kuchařky a kuchaři poměřit síly hned ve dvou kláních. K tradiční soutěži o nejlepší valašský frgál letos nově přibyde soutěž o nejlepší klobásu.

Muzeum starých strojů Žamberk

Muzeum starých strojů a technologií vzniklo v Žamberku v areálu původní textilní továrny Vonwiller. Můžete si zde prohlédnout desítky historických parních strojů, stabilních motorů, automobilových veteránů i obráběcích zařízení.

Sportovní centrum Sušice - bazén, sauny, posilovna

Nové sportovní centrum v Sušici vás jistě nezklame. Nabízí bazén, sauny, posilovnu, lezeckou stěnu i místo pro kolektivní sporty. Víceúčelová hala nabízí v letním období povrch na inline, házenou, floorball a v zimě ledovou plochu. Přijeďte strávit svůj volný čas aktivně!

Boulder Bar v Praze Holešovicích - lezení pro dospělé i děti

Celková plocha boulderové stěny v Boulder Baru je přes 300 m² a její maximální výška činí 4,3 m. Nachází se zde okolo 5 000 chytů a po celé ploše pod stěnou je perfektní dopadiště. Na stěně naleznete celou řadu různých profilů a druhů chytů. Kapacita stěny činí 50 lidí v jeden čas.

Muzeum Vysočiny otevírá nové expozice i dosud nepřístupné prostory

Muzeum Vysočiny v Jihlavě představuje v pátek návštěvníkům nové expozice. Největší změnou prošla část muzea věnovaná živé přírodě, zcela nové jsou expozice nejstarších a nejnovějších dějin regionu. Místnosti jsou vybaveny audiovizuální technikou, s jejíž pomocí se návštěvníci mohou podrobněji seznámit s tématy, která je zajímají.

Řízky provoní Malou Morávku i Karlov

Fantasticky vonící křehké řízky spojujeme mnozí se svátečním, nedělním obědem rodiny. Proč ale stát u plotny, když je krásné babí léto? O víkendu si řízky z rozličných druhů mas můžete dopřát při výletu do Jeseníků, na Festivalu řízků v Malé Morávce a Karlově. A kalorie vzápětí spálit při pěším či cyklistickém výletu v krásném pohoří.

Pravidelná cvičení čchi - kung stylu Orel v hnízdě ve Františkových Lázních

Na pravidelných cvičeních ve Františkových Lázních se začátečníci a mírně pokročilí naučí: pohyby z pohybové sestavy Orla v hnízdě, dechová cvičení, techniky práce s myslí a rozličné relaxační techniky, které jim pomohou uvést organismus zpět do rovnováhy, rozproudit a načerpat životní energii čchi.

Meandry Chvalšinského potoka u Kájova

Přírodní památky Meandry Chvalšinského potoka zahrnuje Chvalšinský potok u Křenova s břehovou vegetací a vlhkými ostřicovými loukami. Lokalita začíná za hranicí parku Červený Dvůr a vede se až k mostku v osadě Křenov u Kájova.

Vinařství Hanzel v Miroslavi

Vinařství Hanzel představuje jedinečný koncept propojení tradičního vinařství s moderním hotelovým provozem, který vznikl citlivou rekonstrukcí přilehlých prostor.

Televizní vysílač Cukrák u Jíloviště

Televizní vysílač Cukrák stojí na kopci Kopanina (411 m.n.m.) jen několik kilometrů jihozápadním směrem od Prahy. Vrch Cukrák se dřív jmenoval Kopanina, nové jméno vzniklo pravděpodobně od Zbraslavského cukrovaru.

Trať závodu Zbraslav - Jíloviště

Trať závodu vede z náměstí na Zbraslavi po silnici 2. třídy na Baně a do cíle na vrcholu kopce Cukrák v blízkosti obce Jíloviště. Závod do vrchu Zbraslav – Baně - Jíloviště se jel poprvé 25. 3. 1908. Dnes se slavná motoristická událost připomíná každoroční jízdou veteránů do vrchu.

Jezdectví na Zámeckém statku v Dolní Rožínce

Zámecký statek je umístěn v obci Dolní Rožínka přímo uprostřed kraje Vysočina. V roce 2010 byla dokončena rekonstrukce statku na moderní centrum westernového jezdění dětí, mládeže a handicapovaných jezdců. Statek tak nabízí víkendové jezdecké pobyty, westernovou jezdeckou školu i ubytování.

Tipy na víkend: Vyrazte na zvěřinu do Klokočné, za cyklistikou na Kokořínsko

Tento víkend můžete věnovat třeba dobrému jídlu a pití, nebo naopak sportu. Příznivci první varianty ocení vinobraní v Praze či Miloticích, moštování v Huštěnovicích, pivní program Českých Budějovic, slavnosti hořických trubiček, sýrový festival v Mikulově, zvěřinové lahůdky v Klokočné a také klobáskovou akci Velkých Popovic. Sportovní nadšence přitáhne Benešov, Kokořínsko, Kouty nad Desnou či Rožnov pod Radhoštěm.

Nová vyhlídka v Otovicích

V Otovicích u Karlových Varů naleznete vyhlídku, která nabízí panoramatický pohled na Krušné a Doupovské hory. Vidět jsou vrchy Klínovec, Meluzína, Vlčinec anebo sjezdové trati na Neklidu.

Šumava láká divokými peřejemi Vydry, stejně tak i klidnými meandry Hučiny

Kouzelné kouty Šumavy jsou protkány spoustou potůčků a potoků i řek. Za návštěvu stojí jak přes kameny pěnivě proudící temné vody Vydry, tak náhled na lokalitu Vltavského luhu s přítokem Hučinou.

Nostický palác v Praze - sídlo ministerstva kultury

Rozsáhlý barokní palác, který dal v druhé polovině 17. století vystavět tehdejší nejvyšší kancléř Jan Hartwig z Nostitz v sobě skrývá unikátní knihovnu s 15 tisíci historickými svazky, kapli a obrazárnu. Palác není běžně přístupný, konají se zde však krátkodobé výstavy.

Velký svět techniky v Dolních Vítkovicích

Populárně naučné centrum Velký svět techniky v Dolních Vítkovicích se otevřelo v září 2014. Hravou formou představí zajímavosti vědy a techniky. Stane se tak zásadní novinkou pro oživení lokality Dolní oblasti Vítkovice, ale také celého moravskoslezského regionu v oblasti vzdělávání i volného času.

Věžní hodiny na zámku Jánský vrch přivítá výstřel z děla

Zámek Jánský vrch na Jesenicku v sobotu velkolepě a hlasitě oslaví návrat starých věžních hodin. Jejich ručičky se zastavily už před šesti lety, na opravu se složili návštěvníci zámku ve veřejné sbírce. O zámecké hodiny dosud pečoval restaurátor.

Beskydská oblast tmavé oblohy

Beskydská oblast tmavé oblohy se nachází na Česko – Slovenské hranici se středem kolem obcí Staré Hamry a Bílá. Její rozloha je 308 km². Na noční obloze v Beskydech lze pozorovat řadu zajímavých jevů, mezi které patří například Mléčná dráha, zodiakální světlo nebo na zemi foskoreskující houby.

Manětínská oblast tmavé oblohy

Stranou ruchu měst, na pomezí Plzeňska a Karlovarska, leží polozapomenutý kout naší země. Díky řídkému osídlení a venkovskému charakteru se oblast vyznačuje v rámci ČR výjimečně malým množstvím světelného smogu, zachovalým nočním prostředím a velmi dobrými podmínkami pro pozorování noční oblohy.

Cyklostezka Otrokovice - Zlín

V rámci páteřní trasy Zlín – Otrokovice vznikl téměř tři kilometry dlouhý úsek vedený po levém břehu řeky Dřevnice. Asfaltová stezka pro pěší a cyklisty vede po hrázi, využívat ji mohou jak cykloturisté, tak i pravidelně dojíždějící na kole.

Lipno – šumavské moře mezi dvěma rozhlednami

Obří nádrž Lipno, největší dílo vltavské kaskády, začali budovat v roce 1952, dokončena byla o sedm let později. Mělké jezero o délce 42 kilometrů zaplavilo kotlinu s nevytěženými rašeliništi. Dílo budované pro zadržování vody a využití v energetice se posléze stalo význačnou rekreační oblastí.

Šumavský expres - lokálka srdcem Šumavy

Na šumavských lokálkách snadno podlehnete idyle venkovských tratí a romantice lesních nádraží. Vlakem se lze vydat podél břehů největšího přehradního jezera u nás i hlubokými lesy u Nového Údolí.

Na hradě Špilberk proběhne první vinobraní

Na brněnském hradu Špilberk bude letos poprvé vinobraní a oslavy burčáku. Organizátoři chtějí ve městě obnovit a vybudovat tradici větších vinařských akcí pro veřejnost. Do Znojma nebo do Mikulova přitom pravidelně na vinobraní jezdí desítky tisíc lidí. Špilberské vinobraní se uskuteční předposlední zářijový pátek a sobotu.

Děčínská zoo netrpělivě očekává stotisícího návštěvníka

Poprvé za více než 60 let je Zoo Děčín velice blízko pokoření hranice 100 000 návštěvníků. Podle odhadů by k tomuto slavnostnímu okamžiku mělo dojít už zanedlouho, během podzimu.

Děčínská zoo plánuje odměnit stotisícího návštěvníka

Poprvé za více než 60 let je Zoo Děčín velice blízko pokoření hranice 100 000 návštěvníků. Podle odhadů by k tomuto slavnostnímu okamžiku mělo dojít už zanedlouho, během podzimu.

Rozhledna na Mařském vrchu

Nedaleko obce Svatá Maří stojí roztomilá 12 metrů vysoká rozhledna, k níž se přimyká kaple sv. Václava ve tvaru románské rotundy. Pod rozhlednou naleznete kamenné moře, které je chráněnou přírodní památkou.