🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pavilon skla Klatovy

Výstavní pavilon v zahradě u Muzea Dr. Karla Hostaše se věnuje především sklu. Základem expozice je unikátní soukromá sbírka šumavského skla firmy Lötz, doplňovaná příležitostnými výstavami českého i zahraničního skla.

Stradonické vodopády nedaleko Berouna

Stradonické vodopády jsou jedním z mála míst, kam zatím značky nevedou. Leží na bezejmenném potoce kousek za vesnicí Stradonice, která se nachází mezi Nižborem a Berounem. Vodopády se ukrývají v menší úzké rokli, která je obestavěna chatami. V horní části rokle se nachází několik kaskád a vodopád.

Chalupa u Zvoničky ve Velkých Losinách

Užijte si příjemné ubytování na Chalupě u Zvoničky s veškerým vybavením, které vám zajistí příjemnou dovolenou. Novostavba dvojdomku situovaná v klidné oblasti nedaleko lesa nabízí výborné podmínky pro relaxaci.

Zámek Bečov představuje jedinečný poklad a myslí i na děti

Zámek v Bečově nad Teplou se může pochlubit po korunovačních klenotech u nás nejcennější zlatnickou památkou – relikviářem sv. Maura, který je považován za nejvýznamnější románskou klenotnickou práci v ČR. Ale i děti si zde přijdou na své – speciální prohlídky pro dětské návštěvníky nemají obdoby.

Minikurz líčení v Českých Budějovicích

Naučíte se zvládnout skvělý make-up za 15 min. Už nikdy se nespletete při výběru make-upu a oční stíny nevytvoří monokl. Rtěnka zůstane na svém místě po několik hodin.

Privat 308 v Janských Lázních

Ubytování Privat 308 nabízí dostupné ubytování v Janských Lázních v nadmořské výšce téměř 700 m. Privat 308 se nachází nedaleko centra lázeňského městečka a pouhých 250 metrů od lanové dráhy na Černou horu, s jednou z nejdelších sjezdovek v České republice.

Geologická expozice v bývalém lomu Čížkova skála u Kutné Hory

Geologická expozice je umístěna v bývalém lomu Čížkova skála, který leží na okraji Kutné Hory. Sám lom je geologickou raritou - nasedají zde křídové vrstvy na starší kutnohorské krystalinikum, tvořené rulou. V expozici je umístěno 43 ukázkových bloků hornin z Kolínska, Kutnohorska a Vysočiny.

Rožmberk zkrášlí stovky květin

Hrad Rožmberk ozdobí od středy do konce týdne záplava květin. O jednotlivá aranžmá výstavy Vivat Aqua se postarají vyhlášení floristé. V rámci jihočeských hradů a zámků se letos jedná o poslední květinovou expozici. Obdobnou mohli turisté vidět v dubnu v Třeboni, následně pak v Kratochvíli či v klášteře Zlatá Koruna.

Pyšná princezna se procházela poblíž hradu Šaunštejn i malé Pravčické brány

Když se řekne Českosaské Švýcarsko, každému se pravděpodobně vybaví Pravčická brána, Hřensko či soutěsky říčky Kamenice. Národní park České Švýcarsko však nabízí mnohem více zajímavých míst i v méně známých lokalitách.

Kostel sv. Jiří v Bečově nad Teplou

Původně gotický kostel byl v průběhu let přestavován. Dnešní podobu získal přestavbou po požáru v letech 1763 až 1767 zednickým mistrem F. Pöperlem za účasti truhláře F. Liebnera. Kostel byl obnoven roku 1834, věž dokončena roku 1885 podle starých Pöperlových plánů z roku 1767 J. Schobertem.

Pohádkové bludiště v Jaroměři

U Muzea magie v Jaroměři vzniklo zábavné bludiště o velikosti 10 x 20 metrů. Přístupné veřejnosti bude od 1. září 2014, celkově dokončeno a opět otevřeno bude v dubnu 2015.

Socha dobrého vojáka Josefa Švejka v Putimi

Sochu dobrého vojáka Josefa Švejka naleznete v Putimi, za kamenným mostem. Jedná se o dílo akademického sochaře Františka Svátka, které bylo vytvořeno u příležitosti stého výročí od vzniku první světové války.

Od koloniálu po gynekologii, vše najdete v jedinečném muzeu řemesel v Letohradu

Zubní vrtačka na nožní pohon, pouhý pohled na ni a vytrhané zuby budí hrůzu, staré školní lavice s kalamářem. Nad katedrou visí portrét císaře i prezidenta. Vesnická hospoda s celodřevěnou lednicí, v níž se na kře ledové chladilo pivo.

Strašidelné bludiště v Praze - Modřanech

Přijďte se trochu bát, přenést se nad propastí do dávné historie naší planety a také si zblízka prohlédnout oblíbené filmové hrdiny v reálné životní velikosti. Stálou expozici strašidel najdete na Sofijském náměstí v Praze 12 - Modřanech.

Northern Hikes - zážitkové výlety v Českém Švýcarsku

Northern Hikes pořádá výlety do Českého Švýcarska, klenotu na samém severu České Republiky. Mottem společnosti je provozovat ekologickou turistiku přívětivou k přírodě (malé skupiny, žádné autobusy, méně známé cíle), která vás bude bavit. Výlety se pořádají každý den, od úterý do neděle.

Apartmány Chornitzerův dům v Telči

Romantické ubytování v domech s bohatou historií a jedinečnou rodinnou atmosférou. Apartmány Chornitzerův dům se nachází v historickém jádru města Telče a je nedílnou součástí nejmalebnějšího náměstí naší vlasti, náměstí Zachariáše z Hradce.

Vrch Javorový, vyhledávaný turistický cíl milovníků hor

Nepřehlédnutelný vrchol Těšínských Beskyd čnějící nad Třincem zve k turistice pěší i cyklo, jeho úbočí vítá příznivce paraglidingu a v zimních měsících nabízí své svahy milovníkům sjezdového lyžování.

Japonská zahrada Mu-Shin ve zlínské zoo

Ve zlínské zoo najdete jednu z nejrozsáhlejších japonských zahrad v Česku. Na ploše téměř 1000 m² můžete obdivovat typickou suchou kamennou horskou zahradu. Jejími dominantními prvky jsou tři stoleté exempláře borovice drobnokvěté dovezené přímo z Japonska.

V bystřickém turistickém centru vyrůstá horácká ves i pyramida

V Bystřici nad Pernštejnem dokončují práce na stavbě turistického centra. Na bývalém panském dvoře jsou dokončeny hrubé omítky, v jeho sousedství dělníci postavili repliku horácké vesnice z konce 19. století. Pokročila i stavba ekopavilonu ve tvaru pyramidy, který bude obsahovat nejnovější technologie zaměřené na obnovitelné zdroje energií. Otevření komplexu je naplánováno na 21. března 2015.

Vyhlídka Hajní kostel nedaleko Hejnic

Hajní kostel je vyhlídková skála, která patří k masivu Poledních kamenů. Dojít k ní můžete po červené a zelené značce z nedalekého Bílého Potoka pod Smrkem. Z vrcholové skály je velmi krásný výhled do údolí Smědé a Frýdlantsko.

Skalní hrad v Oldřichově v Hájích

Mohutné skalisko, na kterém byl ve 14. století založen skalní hrádek sloužící k hlídání obchodní stezky přes hory. Zanikl pravděpodobně v 16. století. V okolí se často vyskytovali loupežníci a dodnes jsou mnohá místa opředena roztodivnými pověstmi. Ze skalního hradu je krásná vyhlídka do okolí.

Dračí vrch u obce Fojtka v Jizerských horách

Dračí vrch se nachází v západní části Jizerských hor ve lese nad Libercem - Kateřinkami, asi 2,5 km jižně od vesnice Fojtka. Z Dračího vrchum který je opředem mnoha pověstmi, se odkrývá krásný výhled do okolí.

Pramen řeky Nisy u Nové Vsi nad Nisou

Nisa, nebo také Lužická Nisa, pramení v katastru obce Nová Ves nad Nisou. Celková délka řeky je 252 kilometrů, na území ČR je ale tok Nisy dlouhý pouhých 54 kilometrů. Nisa je levým přítokem řeky Odry.

Přírodní rezervace Bukovec v Jizerských horách

Nad osadou Jizerka se nachází nejvyšší čedičový kužel ve střední Evropě, Bukovec. Předmětem ochrany jsou kamenité svahy s významnými lesními společenstvy, vlhké louky s výskytem řady vzácných druhů rostlin - nejbohatší botanická lokalita v CHKO Jizerské hory.

Naučná stezka Tři iseriny: Bukovec - Jizerka - Rašeliniště Jizerky

Naučná stezka Tři iseriny seznamuje s rozmanitostí a bohatstvím přírody Jizerských hor i s historickými pozoruhodnostmi. Začíná u prvního zastavení na jižním okraji Jizerky a končí u vyhlídky do vrchoviště v Národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizerky.

Kostel sv. Havla na Starém Městě pražském

Důležitou součástí staré Prahy byla Havelská čtvrť, tzv. Havelské Město bylo téměř samosataným celkem v rámci Starého Města. Farní kostel sv. Havla, založený Václavem I. Roku 1232, byl jedním ze čtyř hlavních pražských kostelů.

Kostel sv. Jiří v Lukové se sádrovými duchy věřících

V dřevěných lavicích chátrajícího kostela tiše sedí desítky bíle oděných postav. Nemluví. Se skloněnými hlavami se tiše modlí k Bohu. Nedýchají. Ani vzduch se nepohne. Jedná se o sochy připomínající duchy sudetských Němců, kteří ve vesnici dřív žili.

Beskydské traily u Frenštátu pod Radhoštěm

Okruh zážitkových cyklotras Beskydských trailů vzniká v lokalitě Horečky na pomezí Frenštátu pod Radhoštěm a Trojanovic. Pilotní trasa měří 3 km, v budoucnu zde vzniknou další o délce až 20 kilometrů.

Zřícenina hradu Pravda u Pnětluk

Romantickou zříceninu hradu Pravda z bílé opuky najdete 16 km jižně od Loun poblíž vesnic Pnětluky a Domoušice. Archeologické jeho vznik datují nejpozději do první poloviny 14. století. V písemných pramenech se poprvé připomíná k roku 1523.

Muzeum dýmek v Proseči

Muzeum dýmek v Proseči sídlí v historickém roubeném domku čp. 61 na náměstí. Návštěvníci zde shlédnou množství exponátů, dozví se zajímavosti o výrobě dýmek a historii tohoto řemesla, které je pro prosečsko typické a jež se zde zachovalo doposud.

Kam o víkendu s dětmi: V dřevácích do Volar, za rekordy do olomoucké zoo

Jestli chcete se svými dětmi zažít něco neobvyklého, zajeďte s nimi přes víkend do Zoo Olomouc. Budou se tam totiž lámat rekordy. Stejně tak možná padne rekord na Slavnostech dřeva ve Volarech. Zapojit se můžete tím, že na akci dorazíte v dřevácích. Dalších víkendových aktivit je nespočet, takže nevěšte hlavu, i když vás pokořování rekordů třeba příliš nebere.

Tipy na víkend: V Praze oslní světelné umění, v Kutné Hoře pobaví Tyjátrfest

Pořadatele festivalů, jarmarků, slavností všeho druhu či tematických prohlídek naštěstí chladnější srpnové počasí neodrazuje. I na tento víkend je tedy přichystaná zábava. Od poučných výstav až po pití, jídlo a hudbu.

Valdštejnská zahrada připomene známé filmové melodie

Pokud u vás mají kultura a odpočinek prostor nejen o víkendu, ale i během všedních dní, vydejte se za týden do pražské Valdštejnské zahrady. Příjemnou procházku tam ve středu 27. srpna zpestří živá filmová hudba v podání orchestru.

Zřícenina hradu Týřov

Hrad Týřov stojící na skále vysoko nad hladinou Berounky, postavil nejspíše až ke konci své vlády král Václav I. Hrad patří mezi hrady typu francouzského kastelu a byl jedním z prvních hradů tohoto typu na našem území, který umožňoval aktivní obranu.

Český Merán - malebná oblast v okolí města Sedlec-Prčice

Označení Český Merán se používá od 19. století pro okolí Sedlce-Prčice proto, že je nápadně podobné krajině kolem italského města Merano. Do oblasti spadají městečka a obce Sedlec-Prčice, Nadějkov, Vlksice, Zvěřinec, Myslkov, Obděnice, Vysoký Chlumec a Křepenice.

Česká Sibiř - drsný kraj v jižní části Miličínské vrchoviny

Česká Sibiř je oblast na rozhraní středních a jižních Čech umístěná zhruba mezi Voticemi, Sedlcem-Prčicí a Táborem, která dosahuje nadmořské výšky i přes 700 metrů. Své pojmenování získala oblast díky drsným klimatickým podmínkám, protože je zde zima delší a tužší než jinde ve vnitrozemí.

Beskydy mají první horskou cyklostezku

V Beskydech začala fungovat první horská cyklostezka. Pilotní okruh měří tři kilometry a je v blízkosti areálu skokanských můstků Horečky ve Frenštátě pod Radhoštěm. V budoucnu by mělo vzniknout až 17 dalších kilometrů. Úsek nazvaný Beskydské traily bude napojen na stávající síť cyklostezek.

Červený dům ve Valašských Kloboukách

Červenému domu se říká také Katův dům. Kvůli narudlé fasádě a podivnému korýtku, které trčí z jedné stěny domu přímo do ulice, se v Kloboukách říkalo, že v domě bydlel kat a korýtkem prý vytékala krev popravených.

Kam vyrazit při toulkách Šumavou

Zbytek prázdnin a zkracující se léto vyzývá k poznávání krás tuzemska. Jednou z nejmalebnějších a turisty nejoblíbenějších oblastí Česka je Šumava. Blíže ji můžete poznat jak pěšky v pohorkách, tak i s větrem ve tváři v sedlech jízdních kol či skútrů.

Výtvarný ateliér Malování a kreslení na Praze 2

Máte doma šikovného malého malíře a chtěli byste mu dát prostor k rozvoji jeho záliby či talentu? Věnujte svému dítěti profesionální výuku v tradičním výtvarném ateliéru pod vedením akademických malířů a zkušených pedagogů na pražských Vinohradech.

Cyklopark na Štěpánce v Mladé Boleslavi

V Mladé Boleslavi v areálu bývalého letního kina na Štěpánce vznikl cyklopark, který má sloužit především dětem, aby si mohly zdokonalovat techniku jízdy na kole. Veřejnosti je přístupný zdarma, v areálu se nachází také provozní budova s klubovnou a sociálním zařízením.

Naučná stezka Dobřichov

V obci Dobřichov (v okresu Kolín), je nově vybudovaná naučná stezka, která návštěvníky seznámí s historií a přírodními památkami obce. Milovníci historie ocení zajímavá fakta o životě Markomanů, oživené sochami a modelem markomanského obydlí.

Malešický mikropivovar

O tom, že pivo nemusí být bez vůně, nevýrazné a nudně stejné vás přesvědčí Malešický mikropivovar v Praze 10. Najdete zde piva mnoha stylů na deseti výčepních kohoutech. Slavnostní naražení prvního sudu Malešického Originálu je naplánováno na 27. září 2014.

Trapistický Klášter Naší Paní nad Vltavou v Poličanech u Křečovic

Klášter Naší Paní nad Vltavou v Poličanech u Křečovic postavily trapistky (řád cisterciáků přísné observance). Poutníci se zde mohou zastavit na nákup originálních produktů z kláštera či využít služeb zdejšího domu pro hosty a prožít několik dní v tichu a klidu.

Zřícenina hradu Litice u Plzně

Zřícenina hradu Litice v Plzni se nachází na ostrožně nad soutokem Litického potoka a Radbuzy, v plzeňské městské části Litice. Ostrožna byla osídlena už v pravěku, hrad zde byl založen zřejmě v první pol. 13. stol. A patřil tak mezi nejstarší šlechtické hrady u nás.

Pravoslavný kostel a památník válečným zajatcům v Horní Lipové

Nový pravoslavný kostel v Horní Lipové je zasvěcený svátku Proměnění Páně a sv. Nektariu Eginskému a má sloužit nejen k duchovním účelům, ale i osud válečných zajatců, kteří v letech 1939 až 1945 pracovali, trpěli a umírali na Jesenicku.

Nové Město na Moravě otevře několik tras pro bikery

Nové adrenalinové trasy pro horská kola v Novém Městě na Moravě budou nadšeným sportovcům přístupné od první zářijové soboty. Na 30 kilometrů jednosměrných úzkých stezek, známých jako singltrek, se aktuálně dokončují v lese Ochoza blízko sportovní Vysočina Areny.

Muzeum Pohraniční stráže v Rozvadově - poznejte život pohraničníků na vlastní kůži

Jak žili ti, kteří obývali nízké domky? Jaký byl jejich všední den? Jak prožívali odloučení od svých rodin? Co všechno museli umět a znát? To vše se dozvíte v Muzeum Pohraniční stráže, které spravuje Klub vojenské historie bPS Hraničář a snaží se tyto staré vzpomínky oživit.

Sklářské muzeum v Karolince

Muzeum sklářství v Karolince na Vsetínsku připomíná místní historii tohoto oboru, která se datuje k roku 1860. Prohlédnete si zde přes dva tisíce exponátů, od skla přes nástroje nutné k jeho výrobě, historické ručně kreslené katalogy anebo pracovní knížky místních zaměstnanců.

Saunové centrum Saunia v pražské Galerii Butovice

Saunia vybudovala v prvním patře Galerie Butovice jedno z největších saunových center v Praze. Se svou rozlohou 900 m², 5 druhy saun a parní lázní, dvoupatrovou relaxační zónou a rozsáhlou ochlazovací zónou nabízí nepřeberné možnosti relaxace s přáteli i ve dvou.