🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Lukostřelba v Lékařově Lhotě u Českých Budějovic

Lukostřelba je krásný a elegantní sport pro všechny věkové kategorie. Rozvíjí nejen fyzickou sílu, ale velmi pozitivní vliv má také na lidskou psychiku. Zastřílet si z luku můžete v lukostřelnici v Lékařově Lhotě nedaleko Českých Budějovic.

Degustace vín Rodinného vinařství Fridrichovi a Trtkovi

Vychutnejte si jedinečnou atmosféru degustace s vinařem mezi sudy s následný posezením v našem sklepě v unikátní lokalitě Stráž v obci Vrbice nedaleko Velkých Pavlovic.

Chalupa na rozcestí ve Vrbici

Chalupa na rozcestí nabízí ubytování v malebné jihomoravské vesničce Vrbice v těsné blízkosti sklepní lokality Stráž s jedinečnou architekturou a sklepy kopanými v pískovcové skále.

Dvacítka nablýskaných veteránů přijede do center zimních sportů v Jeseníkách

Podhorská jízda stařičkých veteránů Trofeo Ski Jeseníky přivede o víkendu 20. a 21. září do Jeseníků nepochybně nejen milovníky historických vozidel, rodiny s dětmi, ale také labužníky – v Malé Morávce a Karlově se totiž bude právě konat tradiční Festival řízků.

Dětské zábavní centrum Kulíškov v OC Park Hostivař

Ve druhém patře OC Park Hostivař v Praze najdete dětské zábavní centrum - hernu, která je určena pro nejmenší, ale odpočinou si zde i dospělí při šálku kávy.

Taneční škola Om Dance Academy - kurzy bollywoodského tance

Indický filmový tanec na hudbu nejznámnějších bollywoodských hitů. Kurzy jsou vhodné pro ženy, muže i děti. Vyzkoušejte energický i ladný tanec, který vás protáhne i uvolní. Poznáte také léčebné účinky Muder - jogu prstů a jejich využití v tanci.

Pivovar Regent v Třeboni

Zajímá vás, jak se v Třeboni vaří pivo? Seznamte se s více než 600 let starou historií vaření piva v jednom z nejstarších pivovarů na světě. Rodinný pivovar Bohemia Regent a.s. Pořádá exkurze, při ktrerých si můžete prohlédnout prostory, v nichž se vaří třeboňské pivo zblízka a nejen to.

Přírodní park Rokytná a údolí Rokytné

Údolí meandrujícího toku Rokytné vyniká zachovalým krajinným rázem. Ten tvoří zákruty řeky se starými břehovými porosty a četnými skalisky. V jejich okolí jsou hustě zalesněné a nepřístupné svahy.

Posázavím až tam, kde unikátním hradním komplexem projíždí vlak

Věděli jste, že jen asi 40 kilometrů od Prahy můžete během jednoho dne navštívit tři zříceniny hradu, jedno hradiště a přitom si užít nádhernou procházku okolo Sázavy? Pokud ne, tak vězte, že je to možné, a stačí se vypravit do Čerčan nebo Chocerad.

Hradiště Bozeň na kopci Šance u obce Počaply

Hradiště Bozeň se nachází na zalesněném ostrožném návrší Šance nad pravým břehem řeky Skalice (Vlčavy) a Počapelským rybníkem, při soutoku s Mlýnským potokem, asi 1 km severně od obce Počaply.

Zřícenina Hrochův Hrádek u Březnice

Zřícenina hradu Hrochův Hrádek leží 3 km od Březnice na rozhraní jižních a středních Čech. Původně zde bylo hradiště na jehož místě byla ve 13. století postavena gotická věžovitá tvrz. Tvrz byla opuštěna v roce 1475. Dochovala se věž paláce a val s příkopy.

Včelařské muzeum v Hranicích na Moravě

Včelařské muzeum se nachází v domě v Hranicích na Potoční ulici. Nachází se zde expozice o včelařství, výuková a přednášková místnost a další místnost s prodejem tradičních včelařských výrobků.

Rósta Kafe - pražírna kávy v Kašperských Horách

Rósta Kafe je malá rodinná pražírna sídlící v Kašperských Horách. Z různých koutů světa pro vás vybírá a praží tu nejkvalitnější kávu. Tuto kávu si můžete dát přímo v pražírně nebo si ji zakoupit a vychutnat v pohodlí svého domova.

Řeznické muzeum a lapidárium na zámku v Hustopečích nad Bečvou

Renesanční zámek s mansardovou střechou a nejkrásnějším arkádovým dvorem na Moravě se nachází v centru Hustopečí nad Bečvou. Během několika posledních let se z na první pohled téměř ruiny postupně stává unikátní historický objekt, ve kterém naleznete mimo jiné lapidárium či řeznické muzeum.

Expozice Jak se žilo v Ójezdě

Historie nemusí být nudným výčtem jmen a letopočtů. Jaké to bylo, narodit se jako dvořák a kdo byl hofer? Poslechněte si vyprávění čtyř průvodců, kteří vás zavedou do různých dob. Muzeum se nachází v Horním Újezdě u Hranic na Moravě.

Muzeum námořníka Tomáše Vítka ve Skaličce

Může se suchozemec stát námořníkem, projet celý svět a stavět zaoceánské lodě? Příběh Tomáše Vítka ukazuje, že to možné je. V muzeu ve Skaličce se dozvíte, co pro to musel udělat.

Místní muzeum Býškovice

Víte, kdo to byli legionáři, k čemu se používalo motovidlo a kam se chodívalo "na lízačku"? Odpovědi naleznete v Místním muzeu v Býškovicích, které nabízí dvě prohlídkové expozice.

Pamětní síň ThDr. Jaroslava Studeného

V místě barokní fary církve římskokatolické v Bělotíně vznikla stálá muzejní expozice, která mapuje životní dráhu papežského preláta Mons. Doc. ThDr. Jaroslava Studeného.

Výstavní síň architekta Bohuslava Fuchse ve Všechovicích

Výstavní síň architekta Bohuslava Fuchse je situována v autorově rodné obci, nedaleko jeho rodného domu, v budově bývalé školy z roku 1888. Jednotlivé exponáty doprovází bohatá obrazová výbava, sestávající z archivních a současných fotografií, dokumentů, plánů, filmů, audiozáznamů apod.

Kam o víkendu s dětmi: Lámat si hlavu do metropole nebo za písničkami na hrad

Jestli vaše zvídavé děti rády zkoušejí a poznávají nové věci, vezměte je třeba za hlavolamy do Novoměstské radnice v Praze nebo také do Plzně na Dny vědy a techniky. Pokud jsou ještě ve věku her a pohádek, zaujme je jistě program Toulcova dvora, Bouzova, Turnova nebo Karlových Varů.

Tipy na víkend: Vinný požitek najdete v Praze, za sportem se vydejte do Písku

Tento víkend se ponese ve znamení vína, piva a běhu. Degustaci vín si můžete dopřát nejen v metropoli, ale také na Kačině, Kuksu, ve Znojmě či v Mikulově. Za pivem se rozjeďte do Benešova, Brna nebo Kostelce nad Černými lesy. Fyzičku si otestujte v Písku, Harrachově či Bedřichově.

Chata Oldřiška ve Štědrákově Lhotě v podhůří Jeseníků

Pronájem luxusní Chaty Oldřiška v podhůří Jeseníků vám přinese relax a odpočinek. Chata je vybavená pro celoroční pobyt. U chaty také naleznete bohaté zázemí pro volný čas jako je velká herna, vyhřívaný bazén, hřiště a další.

Supí skály s vrcholem Čáp v Teplicích nad Metují

Na jihovýchodním okraji Teplických skal se nachází, stranou od hlavních turistických tras, skalní oblast Bludiště se Supími skalami. Hřeben Supích skal je nejvyšší partií celé oblasti a jeho vrchol Čáp (786 m. N. M.) pak nejvyšší kótou celé oblasti Adršpašsko-Teplických skal.

Znojmo při vinobraní přivítá i průvod krále Jana Lucemburského

Největší svátek vína v České republice nabídne ve Znojmě 12. – 13. září nejen nejlepší vína a burčáky z produkce více než třiceti moravských vinařství, ale také originální historický program, který svým rozsahem u nás nemá obdoby.

Petrovické muzeum v doškové chalupě

Unikátní doklad lidového stavitelství je došková chalupa v Petrovicích na Znojemsku. Jedná se o jednu ze tří dochovaných doškovic v Jihomoravském kraji, keré patří mezi významné památky lidové architektury. V objektu se nachází rovněž expozice domkářského stavení.

Vyhlídka Devět mlýnů v Národním parku Podyjí

Vyhlídka Devět mlýnů nad unikátní údolní lokalitou nedaleko Hnanic nabízí atraktivní výhled na proslavenou vinici Šobes i meandry řeky Dyje.

Expozice Karla Kryla v Kroměříži

Stálá expozice rodáka a písničkáře Karla Kryla v suterénu opraveného Starého pivovaru bude otevřena 12. září 2014. A není to jen tak ledajaké muzeum plné vitrínek a nezáživných faktů - čeká vás v něm doslova procházka Krylovými písničkami.

Škola na zámku - zážitková pedagogika v Litomyšli

Škola na zámku je jedinečným projektem propojujícím zážitkovou pedagogiku a genius loci lokality zámecké návrší v Litomyšli. Využívá vazby na dobové reálie, památky, kulturní dědictví a významné osobnosti, které ve městě pobývaly.

Chrám Nalezení sv. Kříže s piaristickou kolejí v Litomyšli

Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže byl vystavěn v letech 1714-1722 italským stavitelem Giovannim Battistou Alliprandim a po jeho smrti v roce 1720 dokončen Frentiškem Maxmiliánem Kaňkou. Vnější i vnitřní sochařská výzdoba je dílem mj. Matyáše Bernarda Brauna a jeho spolupracovníka J. F. Pacáka.

Kroměřížský zámek ukáže kolekci vzácných mincí

Výstava bezmála 300 cenných mincí a medailí ze sbírek olomouckého arcibiskupství rozšíří od pátku nabídku stálých expozic Arcibiskupského zámku v Kroměříži. Kabinet mincí a medailí, který se soustředí na ražby arcibiskupů a kurfiřtů z Mohuče, Trevíru a Kolína nad Rýnem, je první dlouhodobou prezentací kolekce čítající přes 10 000 položek.

Císař Rudolf II. přijede po 415 letech do Plzně

V neděli 14. září, na den přesně, přijede po 415 letech císař Rudolf II. Z Prahy do Plzně.

Burianova rozhledna na kopci Milenka v Rudce u Kunštátu

Nad lesoparkem s jeskyní Blanických rytířů v Rudce stojí na kopci Milenka (579 m.n.m) Burianova rozhledna. Za dobré viditelnosti je z ní možné zhlédnout Jeseníky, Krkonoše i Pálavu. V areálu parku, který rozhlednu obklopuje, jsou vystavena díla ze sochařských sympozií.

Bezdružická lokálka Pňovany - Bezdružice a muzeum železnice

Místní železnice neboli lokálka - samo slovo o sobě vyvolává romantické představy a vzpomínky nejednoho trampa, turisty a příznivce stříbřitých kolejí. Trať Pňovany - Bezdružice byla zprovozněna v roce 1901 a dodnes nabízí výhled do malebné krajiny. Ve stanici Bezdružice se nachází malé muzeum.

Praha 2 představí poutavé naučné stezky

Milovníci architektury a historie Prahy se od října můžou těšit na zajímavý internetový projekt. Jmenuje se Naučné stezky po Praze 2 a nabídne několik zajímavých virtuálních tras po druhé části.

Cukrárna Pod věží v Praze na Žižkově

Cukrárna Pod věží vznikla jako rodinný podnik se záměrem vyrábět a nabízet dorty, zákusky a čokoládové výrobky podle poctivých receptur. Vychutnat si zde můžete domácí dorty a zákusky z poctivých surovin, italskou kávu Trombetta, bio mošty a domácí limonády. Maminky s dětmi ocení dětský koutek.

Botanická zahrada v Teplicích ukazuje chilskou flóru

Teplická botanická zahrada funguje sedm let. Za tu dobu si vytvořila stálý okruh návštěvníků. Ročně do jejích expozic přijde v průměru 27 000 lidí, přičemž o prázdninách jejich počet spíše klesá. Zahrada láká návštěvníky na soubor chilské flóry, který je zřejmě největší v Evropě.

Bruslařský areál U Cementárny v Ostravě pro milovníky in-line

V Ostravě-Vítkovicích vyrostl unikátní in-line areál, který nemá obdoby nejen v Česku, ale i ve střední Evropě, který nabízí tři sportovní dráhy různé délky. Areál je vhodný nejen pro profesionální sportovce, ale i pro amatéry a pro rodiny s dětmi.

Kostel sv. Havla v Kuřivodech s gotickými freskami

V kostele svatého Havla v Kuřivodech u Ralska se našly unikátní malby z doby posledních Přemyslovců, nejstarší jsou již ze 13. století. Kostel v raně gotickém slohu byl roku 1279 zmiňován jako místo, kde se mohla pomodlit královna Kunhuta, vězněná na hradě Bezděz se svým malým synem Václavem II.

Březenský drak Severočeských dolů v Březně u Chomutova

Unikátní možnost zblízka si prohlédnout velkorypadlo KU 800, které pracovalo na Dolech Nástup Tušimice, nabízí Severočeské doly v Březně u Chomutova. Zároveň mají doly ve svém informačním centru připravený také interaktivní program O uhlí.

Vyhlídka Červený kámen na Ještědském hřebeni

Nádherné rozhledy do krajiny se naskytnou těm, kdo vystoupaní na vyhlídku Červený kámen na Ještědském hřebeni.

Naučná a interaktivní stezka ve Sloupu v Čechách

Hlavně rodinám s dětmi je určená naučná, nenáročná, interaktivní a 2 kilometry dlouhá lesní stezka v obci Sloup v Čechách na Českolipsku. Vhodně doplňuje lesní vyhlídkové okruhy Sloupským skalním městem.

Singltreky v Novém Městě na Moravě - Cyklo Arena Vysočina

Novoměstské stezky pro horská kola navazují na tradici MTB závodění v Novém Městě na Moravě. Pro příznivce jízdy v terénu je zde připraveno téměř 30 km stezek rozdělených do 5 stupňů obtížnosti.

Do Karlových Varů za Karlem IV. s mobilní aplikací Geofun

s mobilní aplikací Geofun lidé poznají Karlovy Vary - průvodce jim budou Karel IV. A doktor Becher - hry jsou doplněné o archivní fotografie, videa, zábavné příběhy, kvízy.

Hradu Svojanov výrazně stoupla návštěvnost

Čtyřicet tisíc turistů již v letošním roce zavítalo na hrad Svojanov na Svitavsku. I letošní sezóna ho tak udrží na špici v žebříčku návštěvnosti památkových objektů v Pardubickém kraji. Oproti stejné době loňského roku se počet turistů zvýšil o 35 procent.

Zájmové centrum Livingston v Praze Čakovicích

Moderní kurzy, které jste hledali - pro malé neposedy i zaměstnané rodiče, batolata nebo školáky. Zkrátka pro všechny, kteří nechtějí sedět za pecí! Přihlásit můžete své dítě na cvičení, tanec, výtvarku či angličtinu. A sebe třeba na jógu nebo společnou Montessori dílnu.

Quest Rumburská procházka staletími - Putování v čase od gotiky po 20. století

Hledačka s podtitulem "Putování v čase od gotiky po 20. století" nabízí setkání s významnými stavebními památkami a historií Rumburku. Poučná a zábavná hra vás provede centrem města. Okruh o délce 1,6 km propojuje deset zastavení z období gotiky, baroka, secese a expresionismu.

Brněnské muzeum vystavilo venuši, hlavu Kelta a meteority

Tři klenoty českých archeologických sbírek spatří na jednom místě návštěvníci Moravského zemského muzea. Do pevných a pečlivě střežených vitrín v Dietrichsteinském paláci dnes kurátoři za doprovodu policejního komanda uložili Věstonickou venuši, hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic a železné meteority z paleolitického sídliště v Opavě-Kylešovicích. Zůstanou tam do konce září.

Na Kleti stojí nejstarší česká, ale i středoevropská rozhledna

„Hele, Temelín! Támdle vidím Budějice a Zlatou Korunu! Jé, Krumlov...“ Z ochozu kamenné rozhledny na Kleti, nejvyšší hory Blanského lesa, toho uvidíte hodně. Třeba rakouské Alpy. Na nejvýše položené hvězdárně v Česku lze pozorovat i kometu nebo erupce na Slunci.

Rodinné vinařství Esterka v Terezíně u Hodonína

Přijeďte ochutnat víno do penzionu Šohaj uprostřed areálu vinných sklepů na jižní Moravě. Zdejší réva se pěstuje s láskou a ohledem na kvalitu, nikoli kvantitu, a proto vína z rodinného vinařství Esterka získávají skvělá hodnocení na výstavách vín.

Technické muzeum Liberec

Technické muzeum Liberec je místem, kde se potkávají příznivci techniky z celého trojzemí a kde je možné se seznámit s bohatou technickou historií kraje. Nachází se v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů v pavilonu G. Všem milovníkům techniky se otevře v sobotu 6. září 2014.