🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Brněnské muzeum vystavilo venuši, hlavu Kelta a meteority

Tři klenoty českých archeologických sbírek spatří na jednom místě návštěvníci Moravského zemského muzea. Do pevných a pečlivě střežených vitrín v Dietrichsteinském paláci dnes kurátoři za doprovodu policejního komanda uložili Věstonickou venuši, hlavu Kelta ze Mšeckých Žehrovic a železné meteority z paleolitického sídliště v Opavě-Kylešovicích. Zůstanou tam do konce září.

Na Kleti stojí nejstarší česká, ale i středoevropská rozhledna

„Hele, Temelín! Támdle vidím Budějice a Zlatou Korunu! Jé, Krumlov...“ Z ochozu kamenné rozhledny na Kleti, nejvyšší hory Blanského lesa, toho uvidíte hodně. Třeba rakouské Alpy. Na nejvýše položené hvězdárně v Česku lze pozorovat i kometu nebo erupce na Slunci.

Rodinné vinařství Esterka v Terezíně u Hodonína

Přijeďte ochutnat víno do penzionu Šohaj uprostřed areálu vinných sklepů na jižní Moravě. Zdejší réva se pěstuje s láskou a ohledem na kvalitu, nikoli kvantitu, a proto vína z rodinného vinařství Esterka získávají skvělá hodnocení na výstavách vín.

Technické muzeum Liberec

Technické muzeum Liberec je místem, kde se potkávají příznivci techniky z celého trojzemí a kde je možné se seznámit s bohatou technickou historií kraje. Nachází se v areálu bývalých Libereckých výstavních trhů v pavilonu G. Všem milovníkům techniky se otevře v sobotu 6. září 2014.

Areál miniatur nabízí procházku mezi českými památkami

Poblíž Mariánských Lázní v obci Zádub stojí už téměř 30 let v nádherném prostředí krajinného parku Krakonoš v nadmořské výšce 760 m areál miniatur. V poměru 1:25 tu najdete makety nejen hradů a zámků, ale i mostů, lanovek, vodních či větrných mlýnů. Během jediného dne tak můžete poznat více než šedesát historických staveb.

Sauna v Hotelu Na Jižní v Přerově

Přijďte se v sychravém počasí prohřát, uvolnit a zrelaxovat. V sauně v Hotelu Na Jižní najdete skvělou možnost relaxace. Odpočinout si můžete v privátní sauně, jejíž součástí je také ochlazovací bazének.

Karolinum - historické sídlo Univerzity Karlovy v Praze

Karolinum je národní kulturní památkou, symbolem Univerzity Karlovy. Od 14. století se zde nacházelo sídlo nejstaršího domu pražské univerzity – Karlovy neboli Veliké koleje (Collegium Caroli), kterou založil Karel IV. Pro dvanáct mistrů pražského vysokého učení.

Půjčovna elektrokol Kolo4u v Praze 7

Půjčovna elektrokol Kolo4u na Praze 7 nabízí krátkodobé i dlouhodobé výpůjčky elektrokol vč. Příslušenství a doprovodných služeb. Poskytuje také poradenství a návrhy tras tak, abyste poznali nejlepší místa v Praze a středních Čechách. Nabízená elektrokola možno také zakoupit.

Těšínské Slezsko Region Card

Těšínské Slezsko Region Card je karta hosta, která vám umožní plnohodnotně prožít letní, nebo zimní dovolenou v turistické oblasti Těšínské Slezsko s heslem: více zážitků za méně peněz!

Muzeum průmyslových železnic a úzkokolejka ve Zbýšově

Muzeum průmyslových železnic působí ve Zbýšově (jihozápadně od Brna), kde přestavuje bývalou uhelnou vlečku z normálního (1435mm) na úzký (600mm) rozchod, což je samo o sobě v ČR unikátní. Všechny práce vykonávají členové zdarma ve svém volném čase.

Zřícenina hradu Zlenice - hrad známý z obrázků Josefa Lady

Přesné založení hradu Zlenice, lidově též zvaného Hláska, je dosud zahaleno tajemstvím. Hrad byl postaven zřejmě někdy na počátku 14. století a v 15. století byl dobyt a zničen.

Rozhledna Žernovník z bývalého vodojemu

Rozhlednu Žernovník naleznete nedaleko Rájce-Jestřebí na Blanensku. Neobvyklá stavba vznikla ze starého vodojemu, který byl původně určen k demolici. Z 15 metrů vysoké rozhledny je za pěkného počasí výhled na Jeseníky, hrad v Boskovicích i Pálavu u Mikulova.

Elektrárna Ledvice - výprava za uhelnou energetikou

Informační centrum Ledvice je umístěno v prostorách administrativní budovy Elektrárny Ledvice, která leží na úpatí Krušných hor nedaleko měst Bílina a Teplice v Čechách. Expozice je zaměřená na klasickou uhelnou energetiku a je tak první svého druhu v České republice.

Pamětní síň Jaroslava Fraňka v Nezabudicích

Pobočka Muzea T. G. M. Rakovník vznikla v roce 1997, kdy byla na Jaroslavem Fraňkem postavené restauraci Rozvědčík u řeky Berounky slavnostně odhalena pamětní deska věnovaná tomuto významnému nezabudickému rodákovi, statečnému legionáři a odbojáři.

Hrad a zámek Libá u Františkových Lázní

Hrad a zámek Libá je situován na severozápadním okraji obce Libá v okresu Cheb, ve vzdálenosti 1,5 km od státních hranic s Německem. Přestože práce na rekonstrukci hradu a zámku v Libé stále pokračují, část interiéru je již zpřístupněna díky expozici s názvem Běh času.

Aquasvět Chomutov

Radost z vody v oddychovém a relaxačním centru Aquasvět v Chomutově přináší bazén s velkým množství různých vodních atrakcí. Dopřát si dávku adrenalinu můžete na jednom ze dvou tobogánů – jeden je klasický a druhý člunový. Ke kondičnímu plavání slouží 25 metrů dlouhý plavecký bazén.

Kam o víkendu s dětmi: Parním vláčkem na noční jízdu nebo na pouť

Víkend po prvním týdnu opět ve školních lavicích dětem zpestří spousta zábavy a her. Tak například zámek Stránov osídlí kouzelné bytosti, letiště v Novém Městě nad Metují chystá leteckou show, dráha Olympia Brno nabídne večerní jízdy vláčky a hrad v Chebu zavede návštěvníky k netopýrům.

Tipy na víkend: V Praze si pochutnáte, v Litomyšli si prohlédnete staré počítače

Tento víkend přinese další festivaly ve znamení lahodného jídla a nápojů. Na jeden z nich můžete vyrazit do pražské Troje, na další třeba do Plzně nebo Písku. Na své si však přijdou také milovníci módy a vášniví sportovci.

Po šumavských slatinách i malebným údolím Roklanského potoka

Máloco charakterizuje nezaměnitelný ráz šumavské krajiny jako četná rašeliniště, zvaná slatě, povětšinou z důvodu zachování a ochrany přírody ležící v I. Zóně NP. Některými se však mohou návštěvníci pokochat ve zpřístupněných částech. Mezi ně patří Soumarská, Jezerní, Chalupská a Tříjezerní slať.

Čajovna a kavárna Pohoda v Duchcově

Jste unaveni, chybí vám odpočinek? Přijďte do Pohody v Duchcově - při líbezné hudbě si můžete vychutnat jen to nejlepší.

Sportovní hala v Bohumíně

Bohumínská hala nabízí sportovcům nově čtyři hřiště - tenisový kurt, dvě sportoviště pro sálové sporty a také sportovní sál pro badminton, zumbu či aerobik.

Zámek Poruba v Ostravě

Neveliký zámeček Poruba, umístěný na severním svahu řeky Porubky, hned naproti rozsáhlému sídlišti, je nejstarší stavbou v této části Ostravy. V současné době je v soukromých rukou a nabízí netradiční ubytování a možnost uspořádání svatebních obřadů.

Moravský div světa, kroměřížská Květná zahrada, slavnostně otevře své brány

Zahrady jako ve Versailles máme v Kroměříži, tedy skromnější, ale i tak okouzlující. Květná zahrada zvaná též Libosad je jedna z nejhezčích na světě, je souzvukem renesanční zaalpské zahrady kombinované s francouzským barokním klasicismem. Je zapsána na listině kulturního dědictví UNESCO.

Skalní hrad Střmen v Teplicích nad Metují

Skromné pozůstatky skalního hradu Střmen se nacházejí v Teplických skalách 2 km západně od Teplic nad Metují. Na vrcholu skalních věží je vybudována ohrazená vyhlídka na Teplické skalní město, Krkonoše s nejvyšším vrcholem Sněžkou a údolí Metuje.

Na Biskupské kupě stojí už od konce 19. století rozhledna, nejstarší v Jeseníkách

Vydejme se na nejstarší rozhlednu Jeseníků stojící na samotné hranici dvou států, poznejme region zlatých dolů a nádherné horské přírody.

Pivnice Kozlovna v Bystřici nad Pernštejnem

Stylová pivnice v Bystřici nad Pernštejnem spojuje to nejlepší z tradičního českého pivovarnictví s moderními trendy pohostinství - českou kuchyni a tankové pivo. Pro zákazníky je zde k dispozici bezdrátový internet zdarma.

Galerie Samson Caffeé v Rakovníku

Nekuřácká kavárna s možností nákupu drobných předmětů, která je zároveň výstavním prostorem pro krátkodobé výstavy menšího rozsahu převážně regionálních výtvarníků, literární a hudební autorské večery, autogramiády a prezentační akce Muzea T. G. M. Rakovník.

Sportovní a rekreační areál Borovinka u Bystřice nad Pernštejnem

Sportovní a rekreační areál Borovinka je postaven v poklidném místě za obcí Domanín, asi 3 km od Bystřice nad Pernštejnem, v srdci turistického regionu Bystřicko na Vysočině. Středisko atraktivně zakomponované do krajiny je situováno nad rybníkem a obklopeno lesy.

Cheer Academy - taneční a gymnastická škola pro roztleskávačky v Praze

Taneční a gymnastická škola pro roztleskávačky Cheer Academy působí v Praze na třech místech - Jarově, Rajské zahradě a na Chodově. Lekce jsou koncipovány pro děti od 3,5 roku do 16 let. Děti si osvojí základní návyky správného držení těla a rozvíjí přirozenou ohebnost.

InBubble - adrenalin v nafukovací kouli v Novém Jičíně

Láká vás moderní adrenalinová zábava? Chcete si vyzkoušet fotbal trošku jinak a zároveň se skvěle pobavit? Tak neváhejte a vyzkoušejte si, jaké to je být inBubble!

Zahrada Harta - zvěřinec a zahradní centrum u Vysokého Mýta

Zahradní centrum Harta funguje už od jara 2011. Již po první návštěvě pochopíte, že Zahrada Harta není jen být pouhým zahradnictvím. K vidění je zde spousta druhů zvířat, včetně řady druhů v přírodě ohrožených. Pořádají se zde také různé akce pro širokou veřejnost.

Tandemový paragliding v Čeladné

Zanechte každodenní starosti života na zemi a vyleťte do oblak zjistit, proč si ptáci zpívají. Tandemový paragliding je nejjednodušší způsob jak létat. Zažijte neskutečný pocit volného letu, kochejte se a relaxujte. Beskydy, kde lety probíhají, patří k nejideálnějším paraglidingovým terénům v ČR.

První trutnovská tančírna - přijďte oprášit standardní i latinskoamerické tance

Od září do května si můžete každou sudou sobotu přijít zatančit do První trutnovské tančírny. Nezáleží na tom, jak dobře umíte tančit, ale na tom, abyste si tanec užili.

Kavárna Chocco Caffé Litomyšl

Kavárna Chocco Caffé se nachází v srdci Smetanova náměstí v Litomyšli. Najdete zde prostor, kde se můžete zastavit, odpočinout si u dobré a kvalitní kávy, čokoládových pralinek a výborných dortů, a to vše přímo z vlastní výroby.

Klášter Teplá: architektonický skvost s ohromující knihovnou se sto tisíci svazky

Objekt tohoto západočeského kláštera premonstrátů uchvátí nejen interiérem kostela Zvěstování Páně, ale i rozsáhlou knihovnou, čítající více než 100 000 svazků, stejně jako zaujme pohnutou historií prastarých zdí i osudy lidí životem bytostně s premonstrátským posláním spjatých.

Zámecká čokoládovna Chocolaterie Chapeau ve Vizovicích

Ochutnejte vynikající čokoládové speciality v Zámecké čokoládovně ve Vizovicích. Kromě čokoládových pralinek a figurek chuťovým buňkám zalahodí také horká čokoláda různých příchutí, výborná káva nebo originální poháry.

Pravoslavný kostel sv. Michala v zahradě Kinských na Petříně

Na stráni Petřína, v zahradě Kinských, se nachází dřevěný pravoslavný kostelík svatého Michala, který sem byl dovezen až z Podkarpatské Rusi roku 1929. Stavba je celá ze dřeva a patří mezi nejkrásnější lidové stavby tohoto regionu.

Vinařství PPS Agro Strachotín

Vinařství PPS Agro Strachotín je tradičním výrobcem vín z vinařských obcí Popice, Pouzdřany a Strachotín, na úpatí Pálavských vrchů a Pouzdřanské stepi, kde pěstování a výroba vína má staletou tradici.

Adventure Putting Golf Nový Přerov

Nově vybudovaný Adventure Putting Golf v Novém Přerově na jižní Moravě se nachází v prostorách zahrady a dvoru staré usedlosti na strategickém místě v rozvíjející se vinařské obci, která leží na hranicích s Rakouskem.

Centrum Caolinum - expozice těžby kaolinu

V Nevřeni na Plzeňsku se nachází kulturní Centrum Caolinum, kde objevíte expozici o unikátní hlubinné těžbě kaolinu, která zde trvala celkem 27 let, a poznáte také geologickou historii regionu.

Kurzy kreslení a malování v pražském Ateliéru 45

Výtvarné kurzy v Ateliéru 45 mají velmi široký záběr, od prvního seznámení s kreslení tužkou na papír, přes kresbu uhlem, až po složité technologické postupy při olejomalbě.

Zámecký park v Blatné

Vodní zámek Blatná nedaleko Strakonic je jedním z nejzachovalejších vodních panských sídel na území České republiky. Kromě samotného zámku s vodním příkopem bývá hojně navštěvovaný anglický park se stádem daňků.

Lázeňský areál v Kuksu

Velkolepý projekt tvorby lázeňského areálu s mnoha uměleckými díly, citlivě zakomponovaný do krajiny, vypracoval zřejmě italský architekt G. B. Alliprandi na objednávku hraběte F. A. Sporcka.

Vrch Tábor s rozhlednou u Lomnice nad Popelkou

Jižně od Lomnice se tyčí vrch Tábor. Na vrcholek k baroknímu kostelu Proměnění Páně a turistické chatě s rozhlednou vás dovedou cihlové kapličky, lemující křížovou cestu.

Pomník přeštickým černostrakatým prasatům

Neobvyklé sochařské dílo vzniklo jako připomínka na černostrakaté plemeno vyšlechtěné právě v Přešticích. Přeštické černostrakaté je původní české plemeno prasat, které se odvozuje od původních klapouchých prasat z oblasti západních Čech.

Nové Divadlo Josefa Kajetána Tyla v Plzni

Divadlo J. K. Tyla v Plzni má od září 2014 k dispozici další scénu. Moderní budovu navrhlo portugalské architektonické studio Contemporânea a vyprojektoval ateliér Helika.

Zámek Sychrov má obnovenou alej Rohanka

Na zámku Sychrov v Českém ráji skončila obnova aleje Rohanka, která je jednou ze tří páteřních os 24hektarového parku v anglickém stylu. Alej patří mezi nejvýznamnější v zemi, je v ní největší soubor pyramidálních dubů. Na podzim začne obnova dalších částí zámeckého parku, která bude mnohem rozsáhlejší. Jde o evropský projekt za 14 miliónů korun.

Poslední ručně stavěná kamenná hráz v Čechách je v Pastvinách

V podhůří Orlických hor nedaleko Letohradu a Žamberku se nalézá unikátní vodní dílo. Jedná se o poslední ručně stavěnou kamennou hráz v Čechách. Postavená byla v letech 1933 – 1938 a to výhradně českými dělníky a staviteli a z českých materiálů.

Nadšenci ovinou horu Praděd pletenou šálou, už jí mají přes šest kilometrů

Nevídaná událost čeká v sobotu 30. srpna nejvyšší horu Moravy a Slezska Praděd. Kolem jejího vrcholu bude ovinuta ručně pletená šála dlouhá více než šest kilometrů.

Vinárna Bokovka v Praze

Vinárna Bokovka je otevřena každému, kdo chce ochutnat kvalitní vína především z Evropy. V nabídce ale najdete i vína z Argentiny, Chile, Kalifornie a Nového Zélandu. Objevíte zde zajímavá, méně známá, ale kvalitní vína z celé Evropy a máme v nabídce nechybí ani nejlepší vína z Moravy.