🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka Loukou i lesem za pohádkou ve Spáleném Poříčí

Naučná stezka Loukou i lesem za pohádkou vás provede přírodou po okolí města Spálené Poříčí. Stezka, určena hlavně dětským turistům, měří asi 5,5 km a je na ní osm zastavení s velkoplošnými panely. Motivem nenáročné procházky je pohádka s obrázky postav pana Neprakty.

Architektonické prohlídky Zámeckého návrší - od pískovce k laminátu

Prohlídkový okruh je zaměřen na historické budovy Zámeckého návrší v Litomyšli zrekonstruované v rámci projektu Revitalizace zámeckého návrší. Prohlídka představuje jednotlivé objekty v historickém kontextu a zároveň přibližuje architektonické koncepce jejich obnovy.

Domácí dorty a koláče v Chagall´s Club Restaurantu

Rádi si pochutnáváte na lahodných domácích dortech, koláčích a francouzských crépes? Tak přijďte ochutnat do Chagall´s Club Restaurantu mrkvový dort, cheesecake s ovocem, crépes s opečenými pomeranči nebo crépes se sýrem Brie či tuňákem, cibulí a rajčaty.

Nová kolonáda spojila lázně s centrem Lednice

Lázeňský areál v Lednici na Břeclavsku spojuje s centrem obce nová kolonáda, která od soboty slouží turistům i místním. Je zastřešená a nechybí na ní posezení.

V Praze bude k vidění replika Legiovlaku

V metropoli se v sobotu 11. října představí replika vlaku používaného legionáři při bojích o Transsibiřskou magistrálu. Na Vítkově se také uskuteční přesně po 100 letech rekonstrukce slavné přísahy České družiny. Sdělil to mluvčí Československé obce legionářské Miloš Borovička.

Prohlídková trasa Chebské niky

Tématická prohlídková trasa Chebské niky vás provede po významných chebských památkách a místech v centru města, které je městskou památkovou rezervací již od roku 1981.

Obora svatý Linhart v Karlových Varech

Obora sv. Linhart, která se rozkládá na ploše téměř 70 hektarů, kromě klasické pozorovatelny nabízí i ojedinělý pohled na zvířata a krajinu, a to shora. K tomu účelu slouží soustava můstků, která místy vyvede stezku až do šestimetrové výšky.

Přírodní park u Prelátova pramene v Mariánských Lázních

Na okraji Mariánských Lázní, v místech, kde park přechází do lesa, leží malebná louka, kterou protéká potůček plný žulových balvanů a dva rybníky dokreslují kouzlo tohoto místa. Před lety zde byl objeven pramen, který dostal jméno Prelátův a podle něj se jmenuje i tento jedinečný kousek přírody.

Dřevěná lávka v Kynšperku nad Ohří

Lávka v Kynšperku nad Ohří spojující centrum města s levobřežní částí města (k železnici) byla původně železobetonová, dlouhá 130 m, vybíralo se u ní mýto. Jedná se o druhou nejdelší krytou lávku v ČR.

Naučná stezka Údolím Labe z Lysé nad Labem do Čelákovic

Naučná stezka Údolím Labe vede od Husova náměstí v Lysé nad Labem k Městskému muzeu v Čelákovicích. Trasa měří 16 kilometrů a prochází zdejšími lesy a přírodní rezervací Hrbáčkovy tůně.

Jeseníky: Kam na nejkrásnější túru

Na horách je nejkrásnější podzim. Odjedou letní dovolenkáři a za turistikou se vydávají fajnšmekři, kteří vědí, jak krásný je pohled shora na stromy se zlatavým listím. Tipem na jednu z nejúchvatnějších túr v Jeseníkách je návštěva Velkého Kotle, Ovčárny a Bílé Opavy.

Nová galerie v Praze na Vinohradech

Nová galerie usiluje o systematickou prezentaci a podporu špičkového českého umění u nás i v zahraničí. Pracuje na vytvoření silné umělecké galerie prezentující nejvýznamnější hodnoty českého výtvarného umění.

Kurzy quillingu v Praze, Brně, Olomouci a Plzni

Quilling nebo také papírový filigrán je výtvarná technika využívající proužků papíru, které jsou stáčeny, formovány a lepeny do požadovaného tvaru. Ve výsledku díky správné kompozici jednotlivých tvarů můžete vytvořit krásný a originální obrazec.

Kurzy Nordic walkingu v Horní Čermné

Naučte se správně používat speciální hole na severskou chůzi. Procvičíte si správnou techniku a pak už to chce jen chodit, kochat se přírodou a mít radost z pohybu. Jak jednou tento sport okusíte, podmaní si vás a už nepřestanete.

Do Jindřichova Hradce s mobilní aplikací Geofun

Poznejte Jindřichův Hradec - historické město roku 2007 a ověřte si, že toto ocenění je ve správných rukou. Poznat toto město můžete s mobilní aplikací Geofun, což je hra, která vás povede po stopách animovaného klipu. Podíváte se tak na místa, kde se klip "natáčel".

Do Jindřichova Hradce s mobilní aplikací Geofun

Poznejte Jindřichův Hradec - historické město roku 2007 a ověřte si, že toto ocenění je ve správných rukou. Poznat toto město můžete s mobilní aplikací Geofun, což je hra, která vás povede po stopách animovaného klipu. Podíváte se tak na místa, kde se klip "natáčel".

Nejmagičtější budovou Česka je nedostavěný gotický chrám

Nedostavěný gotický chrám v Panenském Týnci na Lounsku se oficiálně stal nejmagičtějším místem v Česku. Zvítězil v soutěži DestinaCze, kterou letos podruhé vyhlásila agentura CzechTourism. Bodoval i Chrám chmele a piva v Žatci, jenž vyhrál v kategorii Fénix, kam patří památky vzkříšené z popela. Výsledky zveřejnila agentura CzechTourism.

Muzeum lehkého opěvnění Chotěbuz

Klub vojenské historie Chotěbuz se pokouší zrekonstruovat 3 lehké objekty vz. 37. Záměrem je vybudovat muzeum, které by ukázalo každý objekt v jiném historickém období.

Kam o víkendu s dětmi: Do přírody s ornitology nebo na Švihov za Popelkou

Jestli mají vaše děti rády zvířátka, tento víkend si rozhodně užijí. Na pražské Bertramce uvidí krávy nazdobené podle švýcarských tradic, v zoologických zahradách oslaví mezinárodní den zvířat a v Dubči se mohou vydat za neposednými opeřenci společně s odborníky.

Tipy na víkend: Praha nabídne explozi chutí, Ostrava autogramy slavných

Možná zamračený, možná slunečný první říjnový víkend zve podobně jako ty zářijové na gastronomické akce, stejně jako motivuje ke sportovnímu vyžití. Dobré jídlo a pití ochutnáte například v Praze, na zámku Štědrá či v Plzni. Zasportovat si můžete vyrazit do jižních Čech nebo třeba na Vysočinu.

Pomník Jindřicha Šimona Baara na Výhledech u Klenčí pod Čerchovem

Výhledy (705 m.n.m) představují významný turistický bod Chodska, vzdálený 2 km jižně od Klenčí pod Čerchovem. V roce 1933 zde byl podle návrhu Ladislava Šalouna postaven pomník Jindřichu Šimonu Baarovi.

Muzeum chodských krojů Postřekov

Muzeum v Postřekově se otevřelo zásluhou dvou zdejších švadlen. Marie Langová a Anna Burešová tu shromažďují kroje z chodských vsí a spatříte zde opravdové skvosty. Kromě čtyřiceti kompletních krojů jsou v muzeu také doplňky, nádobí, nábytek a další vybavení domácností.

Litoměřice kvetou podobně jako věhlasná Zahrada Čech

Ještě před nedávnem se to tu hemžilo uniformami, město s vojenskou posádkou bylo omšelé, neradostné, jako osud Karla Hynka Máchy, který tu zemřel. A taky vězňů nasazených za druhé světové války na budování podzemních továren Richard I. A II.

Prohlídkové okruhy městem Litoměřice

Rádi cestujete a chcete se dozvědět co nejvíce? Preferujete prohlídku města s průvodcem? Pak právě pro vás existují v Litoměřicích celkem čtyři prohlídkové okruhy.

Vyhlídka Ptačí kámen u Vysoké Lípy

Skalní vyhlídku Ptačí kámen najdete pod divokým kaňonem Kamenice na dosah obce Vysoká Lípa. Výhled je především na okolí a do údolí řeky Kamenice.

Svatošky dětský ráj u řeky Ohře

Volnočasový areál Svatošky pro rodiny s dětmi nabízí ubytování, občerstvení, jízdu na indiánských koních, vzduchovou trampolínu, lanové centrum a také minizoo. Nachází v místě bývalého tábora České pošty v kouzelném prostředí Svatošských skal jen 200 metrů za houpacím mostem.

Kostel sv. Floriána v Krásném Březně

Kostel sv. Floriána v areálu zámku Krásné Březno je jediným celoročně přístupným kostelem v Ústí nad Labem s průvodcovskou službou. Národní kulturní památka v duchu saské renesance se pyšní původním oltářem s unikátním motivem stromu Jesse – rodokmenem Ježíše.

Park s usedlostí Bertramka na pražském Smíchově

Pečlivě pěstěná zahrada se nachází na Praze 5 na Smíchově v Mozartově ulici. Ve 40. letech 18. století ji zakoupil a nechal upravit jako anglický park a letní sídlo A. Bertam z Bertramu. V letech 1787 - 1791 navštívil Bertramku W. A. Mozart zde dokončil Dona Giovanniho.

Taneční škola Baby dance - kurzy pro malé baletky v Praze

Dopřejte svým ratolestem radost z pohybu, vnímání hudby a rytmu, poznání nových kamarádů a především možnost rozvíjení nadání či talentu! Tanec a pohyb je jeden z nejstarších vyjadřovacích prostředků, na základě kterých se žáci učí vytrvalosti a vytváření přátelství založených na společném cíli.

Zrcadlové bludiště na Praze 1 u Náměstí Republiky

Nejmodernější zrcadlový labyrint v centru Prahy najdete nedaleko Náměstí Republiky, v pasáži vedle OD Kotva. Objevte nejmodernější zrcadlový labyrint se světelnými efekty, zvukovou kulisou a LCD panely.

Jeseníky: Kraj zapomenutých plodin a starých odrůd

Kdo má rád pestrou krajinu, ať se vypraví na severní Moravu a do Slezska. Dříve byla krajina barevná, dnes jsou pole monotónně zelená, díky konvenčnímu zemědělství. Na severu Moravy, v horských oblastech Jeseníků, se ještě můžeme setkat se „zapomenutými plodinami” a starými odrůdami, které jinde už neuvidíme.

Do Parku Boheminium přibyla nová zmenšenina české památky

Maketu jihočeského statku Holašovice o víkendu slavnostně představili v Parku Boheminium v Mariánských Lázních. Park vystavuje pod širým nebem miniatury památek z České republiky a má jich už téměř 70. Holašovický statek je už pátou miniaturou, kterou park v tomto roce představil.

Park Čtyři Dvory v Českých Budějovicích

Na místě bývalých kasáren a vojenského cvičiště Čtyři Dvory vznikl v Českých Budějovicích tříhektarový park. Město tak přetvořilo část zdevastovaného území na jedinečný soudobý městský park využitelný pro všechny věkové kategorie návštěvníků.

Naučná stezka U Eremita z Roztok u Křivoklátu do Branova

Pěší stezka vás zavede z Roztok na hranici rezervace U Eremita. Je dlouhá asi 1 km a potkáte na ni dva informační panely se základními informacemi o rezervaci, včetně vyobrazení pětatřiceti druhů stromů a keřů, které tu rostou. Při špatném počasí nebo sněhu je však stezka neschůdná.

Lesní okruh pro in-line bruslení u Hradce Králové

Lesní okruh pro in-line bruslaře a cyklisty v lesích u Hradce Králové je téměř dokonalý. Rovná a dostatečně široká silnice s pěkným asfaltem protíná s geometrickou přesností les. Svým profilem a přehledností je inline stezka bez problémů vhodná od začátečníků, dětí až po výkonnostní bruslaře.

Rozhledna na Markoušovickém hřebeni v Jestřebích horách

Na Markoušovickém hřebeni (708 m n. M.) na Trutnovsku najdete 22 metrů vysokou rozhlednu. Z rozhledny se otevírají jedinečné výhledy například na Krkonoše, Rýchory, Vraní hory, Orlické hory nebo Českoskalicko.

Hvězdárna Žebrák

Už od roku 1954 září na jižním okraji města Žebrák stříbrná kopule hvězdárny. Probíhají zde astronomická pozorování pro veřejnost, výstavy, přednášky, multimediální programy, astronomický kroužek pro mládež a pořady pro školy.

Zoo Liberec má jako jediná v Česku káňata šakalí

Liberecké zoo se podařilo získat od soukromého chovatele z Belgie pár vzácných káňat šakalích. V současné době je tak jedinou zoologickou zahradou v ČR, která je drží.

Plzeňský byt navržený architektem Loosem se otevře zájemcům o prohlídku

Byt v Bendově ulici číslo 10 je považován za jeden z nejkrásnějších bytů, které světoznámý architekt Adolf Loos v Plzni navrhl. K vidění bude poprvé 28. října.

Cyklostezka mezi Otrokovicemi a Kvasicemi je v provozu

Cyklisté mají k dispozici novou stezku mezi Otrokovicemi na Zlínsku a Kvasicemi na Kroměřížsku. Úsek dlouhý čtyři a půl kilometru v pondělí otevřeli zástupci Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě. Trasa je součástí cyklostezky podél Baťova kanálu, až na krátký chybějící úsek v Napajedlech na Zlínsku tak nyní cyklisté mohou využít stezku od Kroměříže po Uherský Ostroh dlouhou asi 55 kilometrů.

Vinotéka a vinný sklep Na Kovárně - za vínkem do Jablonné nad Vltavou

Stylová vinotéka s vlastním vinařstvím nabízí šestnáct druhů stáčených vín a širokou nabídkou lahvových vín od výjimečných vinařů. Dále si zde můžete dopřát vyzrálé pravé rumy, stáčenou i lahvovou medovinu, med, pivo, čerstvou kávu a mnoho dalšího.

Za upířími hroby se vydávají turisté do Čelákovic

Bojíme se vesměs rádi, a tak o hroby upírů v Městském muzeu v Čelákovicích, které sídlí v místní středověké tvrzi, je mezi lidmi zájem. V Čelákovicích mají zkrátka něco, co jinde nenajdete. Komu patří tolik diskutované hroby s ostatky nesoucími stopy vampyrismu? To už těžko někdo odhalí.

Ostravští bruslaři si užívají druhý víkend v novém areálu

Nejmodernější in-line areál v České republice a podle mnohých v celé střední Evropě se dvěma hobby okruhy a jednou profesionální dvousetmetrovou klopenou dráhou začal minulý víkend sloužit v Ostravě příznivcům jízdy na kolečkových bruslích.

Štvanice na vysokou byla předzvěstí Velké pardubické, dozvíte se na Kunětické hoře

Na osamělé znělcová kupě nedaleko Pardubic stojí jeden z největších českých hradů - Kunětická hora. Pevnost ční do krajiny od roku 1423, kdy ji založil vůdce orebitů Diviš Bořek z Miletínka. Je jedním z nemnoha husitských hradů. V roce 1464 ho vlastnil Jiří z Poděbrad.

Školička u sv. Michala - výtvarné kurzy v Praze 1

Centrum volného času Školička u sv. Michala nabízí výtvarné kurzy pro dospělé i děti. V kurzech se učí kresba, malba, keramika, šperk, architektura nebo Tiffany vitráž. Zrealizujte si své výtvarné nápady. V kurzech vládne uvolněná atmosféra při níž si odpočinete a naberete nových sil.

Výtvarný ateliér kolibřík v Českých Budějovicích

V ateliéru kolibřík probíhají výtvarné kurzy pro děti i dospělé. Osvojíte si základy kresb a malby, seznámíte se s jednotlivými uměleckými směry a styly napříč stoletími a odnesete si příjemné zážitky a vlastní díla.

Spa Doubravka - thajské a sportovní masáže v Plzni

Profesionální masážní a kosmetický salón v Pzni - Doubravce nabízí thajské a sportovní masáže i kosmetická ošetření.

Dům přírody Litovelského Pomoraví

Dům přírody Litovelského Pomoraví nabízí prožitky, které přibližují unikátní krajinu lužních lesů kolem řeky Moravy mezi Mohelnicí a Olomoucí. Expozice pod širým nebem snoubí krajinu a přírodu s díly známých českých výtvarníků.

Až překvapivě krásný Cheb nabízí v okolí jedinečné kulturní i přírodní zajímavosti

Udiven je návštěvník Chebu, který sem v posledních letech nezavítal. Z provinčního šedého města se vyloupl slušný urbanistický motýl. Většina památkových objektů je opravena, nejde jen o proslulý Špalíček či románskou falc.

Plavecký bazén a sauna v Jilemnici

Kryté koupání naleznete v plaveckém bazénu v Jilemnici na Tyršově náměstí. Bazén dlouhý 25 metrů nabízí čtyři plavecké dráhy. Proměnlivá hloubka bazénu se pohybuje mezi jedním až 1,5 m. V areálu nechybí dětský bazének s vodním chrličem ve tvaru obdélníku.