🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Návštěvnické centrum Průhonického parku

V přízemí průhonického zámku naleznete Návštěvnické centrum věnované parku i Botanického ústavu Akademie věd ČR, která park spravuje. Návštěvníci zde získají rychlý přehled o aktuálním kvetení v parku, pořádaných akcích a informace o rostlinách.

Dům DRN na Národní třídě v Praze

Moderní polyfunkční dům s názvem DRN na Národní ulici je stavbou architekta Stanislava Fialy. Již ve svém názvu odkazuje k zeleni, která jej obrůstá ve všech úrovních. Mimořádná palácová novostavba 21. století klade důraz na kvalitu veřejného prostoru i originální provedení interiérů.

Anděl Apartments Praha

Ideální bydlení v centru Prahy. Moderní a prostorné apartmány, které mají plně vybavené kuchyňky. Ideální ubytování jak na služební cestě, tak na dovolené s rodinou a dětmi.

13. 5. 2020, 17:38 · Kudy z nudy · Praha, okolí Prahy · Anděl Apartments Praha

Gotický sklep na Vyšehradě

Gotický sklep je torzem jedné ze čtyř palácových staveb, postavených v rámci královského okrsku za vlády Karla IV. V druhé polovině 14. století. Gotický sklep byl zrekonstruován pro stálou expozici.

13. 5. 2020, 17:20 · Kudy z nudy · Gotický sklep na Vyšehradě

Jedno z nejzachovalejších gotických opevnění ve střední Evropě je opět přístupné veřejnosti

Jedna z největších atraktivit královského věnného města Poličky – unikátní hradební opevnění v délce 1220 metrů obepínající celé historické jádro města, je od 11. května opět přístupné veřejnosti.

Hrad Svojanov opět otevírá své brány, návštěvníci mohou vystoupat i na věž

Někdejší královské sídlo od úterý 12. května vítá návštěvníky. Kromě hradních zahrad, vyhlídek a hradeb, mohou vystoupat i na věž. Platit budou jiná pravidla.

Svět pohádek a strašidel ve Valticích

Expozice národních pohádkových postav a strašidel na ploše přesahující 300 metrů čtverečních.

Angelo by Vienna House Prague

Pro hotel Angelo by Vienna House Prague na Smíchově je charakteristická paleta výrazných barev kombinovaná se zařízením v asijském stylu, což se odráží i ve vybavení pokojů. Hotel je vyhledávaný pro své kulinářské speciality a stylový Jazz Bar s krásnou letní terasou.

11. 5. 2020, 18:29 · Kudy z nudy · Léto · Angelo by Vienna House Prague

Vienna House Andel’s Prague

Vienna House Andel’s Prague s adresou v oblíbené čtvrti "Anděl" je vyhlášen moderním designem, architekturou a vřelou atmosférou. Hotel i přilehlý apartmánový komplex obklopují obchody, butiky a moderní restaurace a do Starého Města lze lehce dojít pěšky.

11. 5. 2020, 18:07 · Kudy z nudy · Vienna House Andel’s Prague

Laser Game Mercuria Braník

Laser game, někdy nazývaná jako Laser tag nebo lasergame, je adrenalinová hra, která se částečně podobá paintballu, avšak zde neskončíte s modřinami a s barvami potřísněným oblečením. Budování strategického myšlení, rozvoj komunikace a fyzických schopností a hlavně spoustu zábavy.

11. 5. 2020, 17:30 · Kudy z nudy · Laser Game Mercuria Braník

Skyhome - dřevěný prosklený dům na kolech

Krásný, kompletně přestavěný obytný dům vám v přírodě vytvoří jedinečné místo na relax pro páry a jednotlivce!

Archeoskanzen Trocnov – ukázka středověkého vesnického života

V areálu Památníku Jana Žižky v Trocnově vzniká od roku 2020 archeoskanzen, který bude zaměřen na život v období vrcholného středověku, stavby a stavební postupy této doby. Dokončený by měl být do roku 2024.

V okolí Valče, barokní perly na okraji Doupovských hor, se nachází množství památek

Zdálo by se, že oblast nemá mnoho co nabídnout, opak je pravdou. Úpatí Doupovských hor využívaných coby vojenský výcvikový prostor je památkami nabité. Leží tu zámek Krásný Dvůr s rozsáhlými sbírkami a monumentálním anglickým parkem, Valeč je známá souborem barokních soch z dílny M. B. Brauna.

Letní pobyty rodičů s dětmi v Jizerských horách

Sídlíme v Hejnicích, malebném městečku v těsné blízkosti nejcennějších partií Jizerských hor, které tvoří kulisu našemu počínání.

Vienna House Diplomat Prague

Užijte si pobyt v historické Praze s rodinou nebo přáteli ve čtyřhvězdičkovém Superior hotelu. Nově zrenovovaný Vienna House Diplomat Prague vyniká svým designem, službami a polohou v blízkosti centra i nejdůležitějších památek stověžatého města.

Kaple Božího hrobu ve Voticích

Kaple Božího hrobu ve Voticích stojí na františkánském hřbitově, jehož součástí je i votický hřbitov. Kaplí Božího hrobu je v České republice několik, avšak votický Božího hrob je výjimečný tím, že je zhotoven podle nákresů a rozměrů pravé kaple Božího hrobu v Jeruzalémě.

Nejlepší narozeninová oslava v zoo

Připravte svým dětem (nebo i sobě) tu nejlepší oslavu narozenin přímo v zoo!

Na den ošetřovatelem v Zoo Zájezd

Staňte se na celý den oštřovatelem exotických zvířat a vyzkoušejte si, jaké to je pečovat třeba o velbloudy, chameleony nebo surikaty.

Krmení zvířat pro odvážné v Zoo Zájezd

Překonejte strach a nakrmte sklípkana, švába nebo hady.

Příběnická stezka údolím Lužnice

Turistická stezka z Tábora do Příběnic slibuje hluboké údolí, strmé skalnaté břehy porostlé hlubokými lesy, klidná zákoutí i vodu šumící a valící se po kamenech a jezech, na březích pak romantické staré mlýny. Příběnická stezka je dlouhá 15 km.

Kostel sv. Stanislava v Pitíně

Farní kostel sv. Stanislava je jednolodní orientovaná stavba s polygonálním závěrem kněžiště a čtyřbokou věží nad vstupem. Jedná se o výraznou dominantu obce Pitín.

Muzeum starožitných kočárků, panenek a patentních listin v Náchodě

Expozice náchodského muzea zachycuje vývoj dětských kočárků z celého světa od doby přibližně 1760 až 1970, dále je zde vystavena sbírka starožitných panenek a raritní sbírka originálů královských patentů.

Vyhlídková mohyla na Šlovickém vrchu u Dobřan

Vyhlídková mohyla na Šlovickém vrchu nedaleko Dobřan na Plzeňsku je 8 metrů vysoká a tvoří ji dvě vyhlídkové terasy. Poskytuje pěkný výhled jižním a jihozápadním směrem.

Divocí koně na bývalém vojenském cvičišti v Rokycanech

Na jižním okraji Rokycan v místech bývalého vojenského cvičiště vznikla obora s divokými koňmi a zubry, kteří pomáhají navrátit zdejší krajinu opět do rovnováhy. Jde o jedno z nejbohatších míst z hlediska obojživelníků ve východní části Plzeňského kraje.

Svět kostiček a panenek ve Zruči nad Sázavou

V podkroví zámku naleznete zapomenutou zemi dětství, her a radosti. Je zde opravdový ráj hraček. Uvidíte hrady, zámky, zvířátka i panáčky - vše sestavené z pestrobarevných kostiček.

Naučná stezka Svobodský kras v Krkonoších

Jedním z málo známých fenoménů Krkonoš je tzv. Svobodský kras, jehož součástí je Medvědí jeskyně s jedinečnými nálezy zkamenělin.

Rovinka – horské sedlo západních Krkonoš

Rovinka je významné horské sedlo (851 m) a rozcestí mezi Špindlerovým Mlýnem a obcí Benecko. Turisté zde naleznou odpočívadlo a menší občerstvení. Sbíhá se sem sedm cest.

Prohlídková trasa Pod střechami chebských domů v Chebu

Turistické infocentrum města Chebu připravilo prohlídkovou trasu, která vás provede po půdách městských domů na chebském náměstí. Představí vám technickou památku vysoké historické hodnoty - krovy zkonstruované v různých staletích.

Dub rodiny v Pitíně

Dub rodiny se umístil na 3. místě v anketě strom roku 2014. Jedná se o dub letní, 100 let starý, v obvodu kmene 242 cm široký. Narazit na něj můžete, když se vydáte po červené turistické značce na kopec Jahodiska v Pitíně.

Let balónem ve východních Čechách

Nastoupit do proutěného koše horkovzdušného balónu a za občasného zahučení hořáků se vznést nad krajinu východních Čech. Poháněni větrem shlédneme všechny jeho skvosty. Zařaďte se mezi dobrodruhy, kteří se vznášeli dávno před tím, než dostaly stroje křídla.

Levandulové údolí v Chodouni

Levandulové pole s 40 000 levandulemi lékařskými a manufakturou z bio levandule chodouňské vás ozdraví a doplní energii Brdských lesů a omamné vůně.

Stará věž Praděd ve Starém Městě u Bruntálu

Přímo před Kolibou ve Starém Městě u Bruntálu je postaven model původní věže, která stála na Pradědu (stála na vrcholu Pradědu v letech 1903 – 1959).

Douglaska tisolistá u Vlastiboře - nejvyšší strom České republiky

Nejvyšším stromem České republiky je douglaska tisolistá nedaleko obce Vlastiboř na Jablonecku. Měří přes 64 metrů a objem její hmoty činí více než 27 metrů krychlových. Strom, původně pochází ze Severní Ameriky.

Vilémovický tis - nejstarší strom České republiky

Nejstarším stromem v Česku je Vilémovický tis rostoucí v zámeckém parku ve Vilémovicích u Ledče nad Sázavou. Jedná se zároveň i o nejstarší tis v Evropě. Jeho stáří se odhaduje na 1 500 až 2 000 let, obvod jeho kmene měří 360 cm a dosahuje výšky 10 metrů.

Pitín - aktivní turistika i kultura v Bílých Karpatech

Celý katastr obce leží v oblasti Bílých Karpat, které jsou od roku 1980 CHKO a od roku 1996 biosférickou rezervací (v rámci programu UNESCO Člověk a biosféra). Bílé Karpaty jsou charakteristické zejména květnatými orchideovými loukami. Tento kousek světa je vhodný k turistice, či k cykloturistice.

“U Rumuna” – pomník rumunského vojáka v Pitíně

1. 5. 1945 byla obec Pitín osvobozena rumunskou armádou (21. rumunskou pěší divizí) pod velením důstojníka Rudé armády kapitána Kozlova. I když se přímo v Pitíně nebojovalo, na severním svahu Pitínského vrchu byli pochováni dva neznámí rumunští vojáci. Jeden z hrobů je udržován dodnes.

Sekvojovce v Ratměřicích

V zámeckém parku v Ratměřicích rostou dva sekvojovce. Nechal je vysadit hrabě Otta Ferdinand Chotek, majitel panství. Sekvojovce z ratměřického parku jsou největší v celé České republice. Hrabě je nechal přivézt lodí až z Ameriky jako menší stromy, které pak v Ratměřicích zasadil.

Zážitkový ekobus Znojmáček

Nabízíme vám zážitkové jízdy s našim turistickým ekobusem, během kterých s námi poznáte historii i současnost města Znojma. V nabídce jsou jak pravidelné prázdninové programy, tak jízdy na objednávku během celého roku.

Poutní trasa růžence ze Starého Města do Velehradu

Poutní cesta růžence začíná u železničního přejezdu ve Starém Městě, které je od Velehradu vzdáleno asi 4 km. Cesta, značená šipkami s nápisem „Poutní cesta“, pokračuje údolní nivou potoka Salašky.

Via ferrata Purkarec

Nad řekou Vltavou, nedaleko plavecké obce Purkarec, vzniká via ferata, kterou zvládnou i turisté bez horolezeckých zkušeností. Hotová by měla být do června 2020.

30. 4. 2020, 11:06 · Kudy z nudy · Řeky · Via ferrata Purkarec

Kolumbovo vejce nedaleko Boru u Skutče

Nedaleko vesničky Bor u Skutče se nachází velice prapodivný kámen a to takový, který svým tvarem nápadně připomíná vejce. Zvláštností tohoto útvaru je fakt, že stojí na užší „špičaté“ straně.

Kamenný kruh Semeno života pod Jestřebími horami

Pod vrcholem Turov u Jiráskovy chaty se nachází kamenný kruh, nazvaný Semeno života.

Sluneční hodiny v Karlových Varech

Opravdu unikátní a úžasné umělecké dílo z bronzu a kamene naleznete před Vřídelní kolonádou, směrem do Vřídelní ulice, v místě před vstupem do podzemí. Karlovarské sluneční hodiny jsou zapuštěny do země a gnóm tvoří sám člověk, který do hodin vstoupí.

Skalní útvar Obří postele u Zdechovic

Žulové balvany u Zdechovic na Přeloučsku svými tvary připomínají polštáře a peřiny. Největší z nich, dlouhý 6 metrů, dostal jméno Duchna. Skály se nacházejí 1,5 km od obce Zdechovice na modré turistické značce.

Čínský pavilon v zámeckém parku ve Slavkově u Brna

Jedním z mála původních barokních prvků zahrady zámku ve Slavkově u Brna je dřevěný Čínský pavilon. V roce 2020 byla stavba kompletně zrenovována.

Muzeum Czech Road Racing v Hořicích

Muzeum sídlí v budově bývalého hořického zámku a připomíná historii i současnost motocyklového sportu na přírodních okruzích, zejména pak tradičních závodů 300 zatáček Gustava Havla v Hořicích.

Putování za hornickou minulostí mikroregionem Kahan

Mikroregion Kahan na Brněnsku skrývá havířské památky - bývalé doly, haldy, železničku, místa, kam horníci chodili v okolí Zbýšova, Zastávky u Brna či Rosic.

Vinné sklepy Skalák

Odpočiňte si od náročných pracovních dnů a vydejte se na dovolenou za námi na Slovácko.

29. 4. 2020, 15:23 · Kudy z nudy · Vinné sklepy Skalák

Helenčiny vodopády na potoku Lužec

Terénní stupeň v údolí potoka Lužec vytváří čtyřmetrový vodopád, který byl dříve známý jako Aubachfall bei Neuhaus. Vodopád leží v těsné blízkosti červené značky a cyklotrasy E3 vedoucí z Lesné do Svahové v Krušných Horách.

Skalní útvary Obří hlava a Žába na Kokořínsku

Skalní útvary Obří hlava a Žába leží na rozcestí modré turistické značky vedoucí od Pokliček do Mšena a žlutě značené Cinibulkovy stezky.