🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Horská obec Hora Svatého Šebestiána v Krušných horách

Hora Svatého Šebestiána je obcí s bohatou a pohnutou historií. Leží severozápadně od Chomutova a rozkládá se v horské oblasti Krušných hor nedaleko státní hranice s Německem. V současnosti je i přes své drsné klimatické poměry vyhledávaným rekreačním střediskem.

Plzeň láká rodiny s dětmi na interaktivní digitální hřiště

Laserové prolézačky, hry s UV světlem nebo obří Člověče, nezlob se. Nejen na to láká návštěvníky výstava Blik Blik _ Digitální hřiště v prostorách plzeňského areálu Depo2015. Interaktivní expozice cílí především na rodiny s dětmi a chce hravou formou přiblížit současné světelné, projekční i zvukové technologie.

Fotogalerie: Muzeum loutkářských kultur v Aténách východních Čech. Vítejte v Chrudimi!

Město Chrudim, také nazývané Atény východních Čech, má jednu z největších památkových zón, zachovalé středověké jádro s hradbami a další výjimečné stavby. Je však také městem loutkářské kultury. Chrudim leží mezi Železnými horami a Polabskou nížinou, nedaleko měst Pardubice a Hradec Králové. Pozornosti turistů neuniká hlavně díky památkové zóně, jejíž hlavní centrum je na Resselově... The post Fotogalerie: Muzeum loutkářských kultur v Aténách východních Čech. Vítejte v Chrudimi! Appeared first on TOPZINE.cz.

Klášter Sankt Florian ohromí knihovnou, ale i varhanami geniálního skladatele

Barokní klenot Sankt Florian leží ve stejnojmenném nevelkém městysu zhruba 15 kilometrů od Lince. Zbudován byl na místě, kde měl být dle legendy pohřben roku 304 mučedník svatý Florián. Součástí prohlídky areálu je návštěva bohaté knihovny, zdobeného mramorového sálu, podzemní krypty a kostela s varhanami Antona Brucknera.

Horské sedlo Pustevny v Beskydech

Horské sedlo Pustevny je jedno z nejvýznamnějších horských středisek v Beskydech. Nachází se v Radhošťské hornatině mezi vrchy Radhošť a Tanečnice. Pustevnám dominují dřevěné stavby postavené v lidovém slohu Dušanem Jurkovičem.

Zámek Rožmitál pod Třemšínem

Přijďte navštívit původně gotický blatný hrad přestavěný na renesanční zámek, který byl léta uzavřený pro veřejnost. V roce 2018 se po letech konečně otevřel veřejnosti a již druhý rok je zámek možné navštívit v rámci pravidelných komentovaných prohlídek nebo v rámci kulturních akcí.

Discgolfové hřiště v Českém Krumlově

Novou sportovní zábavu najdou obyvatelé i návštěvníci Českého Krumlova nedaleko historického centra. V Jelení zahradě vzniklo zbrusu nové discgolfové hřiště, které je zdarma přístupné všem zájemcům.

Discgolfové hřiště v Českém Krumlově

Novou sportovní zábavu najdou obyvatelé i návštěvníci Českého Krumlova nedaleko historického centra. V Jelení zahradě vzniklo zbrusu nové discgolfové hřiště, které je zdarma přístupné všem zájemcům.

Kostel sv. Bartoloměje v Kondraci

Původně románská stavba z doby po roce 1200. Z této stavební fáze se zachovala loď se dvěma kruhovými vížkami nad průčelím. Kolem roku 1380 byl přistavěn gotický chór se sakristií. Kostel byl dále upraven v první polovině 18. století. Nejcennějšími částmi interiéru jsou zbytky románských maleb.

Pevnostní areál Slavonice

Asi 3 km od Slavonic naleznete v lese směrem k Stálkovu Pevnostní areálu Slavonice s naučnou stezkou. Tvoří jej protipěchotní a protitankové překážky a devět rekonstruovaných objekty lehkého opevnění vz. 37. Běžně jsou přístupné dva bunkry, plně vybavené a vyzbrojené.

12 tipů na výlety v okolí Prahy. Památky UNESCO, tanky i labyrinty

Střední Čechy nabízejí spoustu okouzlujících příležitostí pro výlety. Na své si přijdete, ať už jste milovník české historie, obdivovatel přírody, či jen chcete vytáhnout paty z města a prohlédnout si taje české země.

Rybářská kyselka u obce Libá

Minerální pramen se nachází na cyklostezce 2286 v Přírodním parku Smrčiny. Kyselka je známá od 17. století, do roku 1945 bývala u pramene i stáčírna. Dnes slouží příchozím k čerpání minerální vody pumpa.

Přírodní rezervace Rathsam

Přírodní rezervace Rathsam v obci Pomezná byla v roce 1990 vyhlášená jako přírodní výtvor a v roce 1998 jako rezervace. Území chrání meandrující soutok Ohře a Reslavy a přilehlé mokřady.

Rozhledna Stráž u Aše

Na státní hranici České republiky s Německem poblíž Aše (Horní Paseky) najdete zajímavou rozhlednu Stráž, která pochází ze 70. let 20. století. Jedná se o bývalou vojenskou strážní hlásku.

Lednice láká na historii a květiny

Zámek v Lednici kvete. Přesněji zámecké komnaty kvetou. Jsou totiž domovem několika desítek květinových vazeb, jejichž autory jsou studenti Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Lidé je budou moci obdivovat do konce sezony.

Mauglího labyrint v Bohumíně

Ve sportovně-rekreačním areálu Hobby park za parkem Petra Bezruče v Bohumíně naleznete stromové bludiště, které dostalo název Mauglího labyrint. Tvoří jej více než tisícovka habrů, bytelný hrad s vyhlídkovou terasou a tubusový tobogán.

Průvodcovské služby v regionu Krušných hor

Průvodcovské služby v regionu Krušných hor pro jednotlivce, skupiny i rodiny. Specializujeme se na přírodní a technické památky a jejich kombinaci.

Na Pustevnách rostou sochy z písku

Devadesát tun písku dovezli na Pustevny pořadatelé dobročinného projektu Pískoles - Za les bez kůrovce. Od soboty zde budou moci obdivovat návštěvníci Beskyd pískové sochy, které v těchto dnech dokončují sochaři.

Na Vítkově Hrádku konečně teče voda

Na Vítkově Hrádku, který je nejvýše položenou hradní zříceninou v České republice, už teče voda. Dosud ji sem správci hradu museli denně vozit v barelech. Do konce roku by tu mělo vzniknout i chybějící sociální zázemí.

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí

Na Staroměstském náměstí v Praze stojí replika mariánského sloupu, který na tomto místě stával od roku 1648 do roku 1918. Současné sochařské dílo pochází z rukou akademického sochaře Petra Váni. Defintivně bude hotové v polovině srpna 2020.

Přemyslovský Bezděz málem skončil jako stavební kamení

Od posledního stánku s občerstvením v obci Bezděz ke stánku na ruině bývalého královského hradu je to necelá půlhodinka stoupání. Pro zdatného turistu zívačka, pro ostatní mimo děti a mládež spíš týračka. Převýšení je přes 200 metrů. Výstup na jeden z nejkrásnějších hradů by ale měl absolvovat každý. Nejen kvůli historii, ale i kvůli panoramatu.

Papilonia v Brně - objevte kouzelný motýlí svět‎

Stovky motýlů z Amazonie, Oceánie, střední Ameriky nebo Afriky můžete vidět v tropické zahradě Papilonia v pasáži Rozkvět v Brně,.

Národní geopark Barrandien

Chcete se vydat po dně pravěkých moří? Do vzdálených časů vás přenese Geopark Barrandien, největší geopark v České republice. Geopark není jen zkamenělá minulost. Skrývá v sobě příběhy českých dějin, rozvoje průmyslu a osídlení území. Barrandien je klenotem české geologie a paleontologie.

Perninské rašeliniště

Téměř sto hektarů Perninského rašeliniště na konci minulého století silně poškodilo nešetrné frézování, někde až do sedmimetrové hloubky. Skončilo v roce 2000. Poté začal pozemky spravovat podnik Lesy ČR. Ten nyní nejpoškozenější plochu obnovuje.

Socha žraloka na Chuchelském závodišti

Majitelé Chuchle Areny Praha umístili na závodiště ocelovou sochu žraloka z dílny sochaře Michala Gabriela. Nová dominanta parkurového areálu měří 7 metrů.

Kostel sv. Jakuba v obci Jakub

V obci Jakub nedaleko Kutné Hory naleznete kostel sv. Jakuba. Stavba z konce 12. století je pozoruhodná zvláště svou jižní stranou, která je bohatě zdobena románskými plastikami.

Vodní nádrž Kateřina – Krupská pláž

Vodní nádrž Kateřina byla zřízena počátkem 20. století jako součást vodohospodářské ochrany dolu Chabařovice před přítokem povrchových vod od Krušných hor. Kolem dokola jsou nádherné výhledy do okolí.

Vodní nádrž Kateřina – Krupská pláž

Vodní nádrž Kateřina byla zřízena počátkem 20. století jako součást vodohospodářské ochrany dolu Chabařovice před přítokem povrchových vod od Krušných hor. Kolem dokola jsou nádherné výhledy do okolí.

Kotelní rybník u Krupky

Horské jezírko okrouhlého tvaru se nachází východně od Liščího vrchu u Horní Krupky. Romanticky vyhlížející místo s lavičkami a zastřešeným molem je oblíbeným odpočinkovým místem krupských obyvatel.

Mladá Vožice – český Solnohrad

Mladé Vožici se přezdívá Český Solnohrad. V městečku najdete zámek, středověkou Solnici a vrch Hrad s křížovou cestou, kterou dojdete krásnou procházkou na jeho vrchol. Hrad už zde nestojí – na jeho základech však byl postaven kostelík Panny Marie.

Přírodní rezervace Štamberk a kamenné moře

Lokalita nedaleko Telče s výskytem kamenných polí kolem zříceniny hradu Štamberk je významná výskytem geomorfologických jevů - skalních výchozů s projevy mrazového zvětrávání a balvanovým proudem.

Zámek Rataje nad Sázavou

V původně středověkém městečku Rataje nad Sázavou (Kutnohorsko) se otevřela veřejnosti v postupně opravovaném zámku nová instalace v prvním patře západního křídla, která představuje interiéry vybavené mobiliářem z období biedermeieru, historismu, secese a stylu art deco ze soukromých sbírek.

Augustiniánský klášter v Dolním Ročově

Krásná stavba uprostřed křivoklátsko-džbánské pánve na které se podíleli mimo jiné architekti Santini a Dientzehofer.

Prázdniny jsou tu. Jak cestovat do Chorvatska

Každý rok se tisíce Čechů vydávají na letní dovolenou do Chorvatska. I letos navzdory pandemii koronaviru je opět možné vyrazit na riviéru.

Habáni byli skvělí keramici i vinaři. Věnuje se jim nové muzeum

Habánský sklep ve Vacenovicích odkrývá odkaz novokřtěnců na jižní Moravě. Představuje jejich osud, zvyklosti i výrobky, které po nich v obci zůstaly.

Slatiňanský zámek je opět jednou z nejkrásnějších památek východních Čech

Zámek ve Slatiňanech, známý především jako hipologické muzeum, byl po náročné rekonstrukci ve čtvrtek 25. června znovu zpřístupněn veřejnosti. Zámek byl v minulosti spíše na okraji zájmu státní správy i veřejnost, vše se změnilo po roce 2001 po prohlášení za národní kulturní památku. Obnova stála 134 milionů korun.

Bílovec rozšiřuje nabídku zážitkových komentovaných prohlídek

Vedle bíloveckého zámku se během letní turistické sezony pro návštěvníky otevírají i další památky ve městě a jeho okolí, a to formou zážitkových a komentovaných prohlídek. Ty už v minulém roce probíhaly ve větrném mlýně v Nových Dvorech a vyhlídkové věži kostela sv. Mikuláše.

Park Na Větvi a 3D Bludiště Hradec Králové

Park tvoří soustava tří síťových hřišť zavěšených v korunách stromů propojených s 3D bludištěm složeného ze síťových překážkových drah ve třech patrech nad sebou. Bludiště zahrnuje mnoho zábavných prvků bez nutnosti jištění.

Park Na Větvi a 3D Bludiště Hradec Králové

Park tvoří soustava tří síťových hřišť zavěšených v korunách stromů propojených s 3D bludištěm složeného ze síťových překážkových drah ve třech patrech nad sebou. Bludiště zahrnuje mnoho zábavných prvků bez nutnosti jištění.

Jeseníky jsou přátelské elektrokolům

Přes 1,2 milionu korun věnoval Moravskoslezský kraj z rozpočtu na vybudování nabíječek elektrokol. Šlo o společný projekt s Olomouckým krajem, který investoval více než 700 tisíc korun. Možnost častějšího nabíjení má uživatelům elektrokol umožnit lépe poznat Jeseníky.

Na hlubocké ferratě visí lezci nad vodou

U Hluboké nad Vltavou byla otevřena ferrata. Lezci zdolávající sto padesát metrů dlouhý skalní úsek visí přímo nad řekou Vltavou. Do konce roku se ferrata rozšíří, a stane se tak nejdelší nad vodní hladinou v celé České republice.

Flascharův důl v Odrách - unikátní břidlicový důl

Důlní muzeum Flascharův důl v Odrách se nachází v lokalitě Nový Svět. Největším lákadlem břidlicového podzemí je unikátní oderská vrása, která vznikla ohromným tlakem hrnoucího se bahna, které se zarolovalo jako těsto a později ztuhlo a zkamenělo.

Naučná stezka Pevnost Dobrošov

Naučná stezka pevnost Dobrošov je dlouhá přibližně 4 km v rovinatém, lehkém terénu a nabízí 8 informačních tabulí. Naučná stezka vás provede od Jiráskovy chaty k pevnosti Dobrošov. Cesta se vine kolem dalších objektů těžkého i lehkého opevnění obranné linie první republiky.

Pěchotní srub Lom na Náchodsku

Pěchotní srub N-S 81 Lom je jeden z mnoha desítek srubů a pevností postavených ve 40 letech na obranu našich hranic. Nachází se přibližně 1 kilometr od známého Památníku Březinka.

Vysočina má náplast na pandemii: do muzeí za dvacku

Snížením ceny vstupného ke zvýšení návštěvnosti: na takovou kartu aktuálně vsadili radní Kraje Vysočina u krajem zřizovaných muzeí a galerií a jejich poboček. O letošní hlavní turistické sezoně bude plné vstupné na jakoukoli z těchto adres činit pouhou dvacetikorunu, což se týká i hradů Kámen a Roštejn či třebíčského zámku.

Sklářská stezka Lasvit v Liberci

Přímo od horní stanice na Ještědu začíná sklářská stezka Lasvit, na které se seznámíte se sklářstvím tohoto kraje. Sejděte pěšky dolů a na závěr vašeho putování si nezapomeňte vyzvednout skleněný dárek v informačním centru.

Turisté nocující ve středních Čechách budou moci zdarma do muzeí

Středočeský kraj podpoří turistický ruch vydáním poukázek na bezplatný vstup do většiny svých muzeí a galerií. Získají je návštěvníci, kteří stráví alespoň dvě noci v některém hromadném ubytovacím zařízení v regionu. Rozhodli o tom v pondělí krajští radní.

Skleněná roubenka v Novém Boru – sídlo firmy Lasvit

V Novém Boru vyrostla unikátní budova ze skleněných dlaždic. Jedná se o centrálu české sklářské firmy Lasvit, která se zaměřuje na design a sklářství.

Bosou nohou po valech – bosonohá stezka na pardubickém zámku

Jak se chodí v labském písku a jak v navátém písku z dun? Jaký je rozdíl mezi opukovou drtí a drceným kamenivem? Celkem 10 různých materiálů poznají návštěvníci Zámku Pardubice, kteří se nebojí zout si boty.

Sev.en Energy for Bikers – síť nabíjecích stanic pro elektrokola

Projekt Sev.en Energy for Bikers vytváří síť nabíjecích stanic pro elektrokola, které vynikají univerzálností a uživatelským komfortem. Nacházejí se v Krušných horách, Mostě i v Ústeckém a Pardubickém kraji.