🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jazyková kavárna - místo, kde vám rozvážeme jazyk

Každý týden se v předem domluvených termínech potkáváme u kávy a skleničky a konverzujeme v angličtině a francouzštině. Díky metodě výuky ve dvou vítáme účastníky všech jazykových úrovní.

Plástovice u Českých Budějovic - památková obec selského baroka

Vesnička přitahuje lidovou architekturou ve stylu selského baroka, díky které byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. Navíc leží na křižovatce dvou cyklistických tras – jedna vede ze Zbudova směrem na CHKO Blanský les, druhá z Netolic přes Hlubokou nad Vltavou do Českých Budějovic.

Kam o víkendu s dětmi: Zkuste si práci archeologa nebo ruční práce

Víkend bude patřit zejména oslavám Mezinárodního dne archeologie, který se koná na nejrůznějších místech po celém Česku. Návštěvníci se při něm seznámí s prací archeologa a budou si moci vyzkoušet některé činnosti. S dětmi ale také můžete vyrazit na akce s podzimní tematikou, na nichž si třeba vyřežete dýni. Za řemesly můžete zase vyrazit do Olomouce a Zlína.

Muzeum autíček miniGarage Brno

Muzeum modelů autíček 1:18 s největší sbírkou aut v Evropě! Unikátní výstava soukromé sbírky modelů aut 1:18 se nachází kousek od centra Brna. Najdete na ní více než 1 100 modelů aut všech generací a typů zaměření. Od standardních vozů, přes policejní, hasičské, až po nákladní vozy a traktory.

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na závod

Třetí říjnový víkend nabídne rozmanitou plejádu akcí. Jedlíci budou moci ochutnat polévky z nejrůznějších koutů světa, dýňové či rybí dobroty nebo víno a medovinu. Koná se také několik výstav, v Plzni třeba ke třicetiletému výročí sametové revoluce, v Jablonci zase o bižuterii, která dobyla Indii. Sportovci mohou zase na závody na Moravě.

Balony Praha - dopřejte si vyhlídkové lety balonem

Vyhlídkový let balonem je plný dobrodružství, romantiky a poznání. Společnost Balony Praha provozuje balonové létání na území hlavního města Prahy, ve středních Čechách, Plzni a v Českém ráji. Zkušení piloti se mimo komerčního létání účastní také mezinárodních závodů.

Ha Balon: Vyhlídkové lety balonem

Chcete zažít něco nového? Podívat se na svět s nadhledem, prožít chvíle plné vzrušení nebo netradičně obdarovat Vaše blízké? Tak právě pro vás je let horkovzdušným balonem to pravé!

Přírodovědecké centrum ZŠ Nuselská v Havlíčkově Brodě

Moderní přírodovědecké centrum v ZŠ Nuselská disponuje planetáriem, promítacím sálem s 3D projekcí i zahradou se skleníkem.

Kostel Narození Panny Marie Kamýk nad Vltavou

Spolu se zříceninou někdejšího královského hradu Vrškamýku je kostel Narození Panny Marie jednou z nejvýznamnějších památek obce. Připomíná se již na konci 13. století jako farní kostel městečka Nový (též Dolní) Kamýk.

Únikovka Hradec - Útěk ze Scotland Yard

Úniková hra z prostředí viktoriánské Anglie. Jste neprávem zavřeni v cele odkud nemáte šanci útéct. Nebo máte?

Brněnské výstaviště zve na Poklad Inků

Zlatý poklad, jaký Česko ještě nevidělo, budou moci obdivovat již od 1. listopadu návštěvníci brněnského výstaviště, kde se uskuteční výstava o tajemné říši Inků.

Vltavská čára – pozůstatky vojenské obranné linie v Kamýku nad Vltavou

Na území katastru obce Kamýk nad Vltavou se zachoval jedinečný soubor železobetonových pevnůstek, tzv. „řopíků“ postavení na pravém břehu Vltavy během roku 1938.

Plavební komora Kamýk nad Vltavou

Přehrada Kamýk nad Vltavou je důležitým bodem na Vltavské vodní cestě, neboť umožňuje lodím proplavbu směrem z Orlíka na Slapy, a naopak. Plavidla mohou využít plavební komoru, která je otevřená od 1. 5. do 30. 9. v pondělí, pátek, sobotu a neděli, od 8:00 do 18:00 hod.

Přehrada Kamýk nad Vltavou

Na Vltavě na konci vzdutí Slapského jezera bylo vystavěno vodní dílo Kamýk, které slouží k vyrovnávání špičkových odtoků z hydrocentrály Orlík, ale současně je rovněž využito k výrobě elektrické energie.

Galerie Stefany Praha – expozice vzácných minerálů a šperků

Prodejní Galerie Stefany nabízí stálou výstavu vzácných minerálů zdobící kaple sv. Václava ve svatovítské katedrále a kaple sv. Kateřiny a sv. Kříže na Karlštejně.

Hradiště a poutní místo Šipín

Osada Šipín cca 6 km od Konstantinových Lázní stojí nad soutokem Úterského a Bílého potoka (Hadovky), na místě sídliště z pozdní doby bronzové. Kostel, zasvěcený sv. Barboře, byl postaven okolo roku 1352. Kolem kostela se rozkládá starý terasovitý hřbitov.

Poutní cesta Blaník-Říp

Spolek Cesta Česka ve spolupráci s Klubem českých turistů otevřel Poutní cestu Blaník-Říp. Trasa propojuje dva bájné a historicky důležité vrcholy v České republice, je rozdělena do sedmi etap a měří necelých 190 kilometrů.

Zbarveným podzimem na půvabnou zříceninu měšťanského hradu Okoř

Nádherně zbarvená příroda zve na výlety. Praha má krásné okolí, procházky v Šárce, Kunratickém lese, Prokopském údolí či v Ďáblicích jsou ideálními místy pro odpočinek. Velmi pěknou je procházka kolem hradu Okoř i s jeho návštěvou, jezdí sem i městská hromadná doprava.

Expozice historických motocyklů na ostravském výstavišti

Expozice historických motocyklů se nachází na Výstavišti Černá louka, v pavilonu C. Prohlédnete si zde čtyři desítky historických motorek se sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky, který sám na motorkách závodil a také je restauroval.

Zámek Skrytín u Děčína

Zámek Skrytín se nachází mezi Děčínem a Ústí nad Labem nedaleko obce Dobkovice. Zchátralou stavbu bývalého lesního sídla Ludwiga Wolfruma nyní zachraňuje podnikatel Martin Hausenblas, který objekt přestavuje na místo k bydlení a také k setkávání veřejnosti.

Dům Radost na Žižkově se střešní vyhlídkou

Dům Radost na Žižkově, známý také jako Dům odborových svazů, nabízí nevšední výhled ze své střechy. Pro veřejnost je zde otevřeno v sezóně tj. Od dubna do konce září. Konají se zde i kulturní akce.

Kam o víkendu s dětmi: Ochutnejte jablečné dobroty, projeďte se vláčkem

Ochutnejte plody podzimu během akcí druhého říjnového víkendu. Vyrazte na jablečné dobroty v Praze nebo na dýňové pochoutky na zámku Lysice. Sladké bude hrát prim i během cukrových slavností v Dobrovických muzeích. Pokud se ale s dětmi nechcete jen cpát, projeďte se po úzkorozchodné dráze, pusťte si draka nebo se zúčastněte bitvy o hrad.

Tipy na víkend: Dejte si šálek kávy, ochutnejte poctivou čokoládu

Víkend se ponese ve znamení jídla a pití. V Praze se uskuteční velký festival kávy, otevřený laikům i odborníkům. Dozvíte se na něm zajímavosti o oblíbeném nápoji, přichystány budou také degustace. V hlavním městě se koná například i Husobraní. Tábor a obec Troubelice zase chystají akce ve znamení čokolády. Na Moravu můžete vyrazit i za vínem.

TripGame aneb poznej město jinak

Originální hra městem první svého druhu v Česku. Aktivujte skrytá místa, získejte indicie a vyluštěte konečnou šifru. TripGame vás provede kolem nejzajímavějších míst a zákoutí města. Ideální volba pro akční den s přáteli, nabitý výlet s rodinou či cool dopoledne se spolužáky.

Památník Jana Palacha Všetaty

Památník Jana Palacha ve Všetatech připomíná zoufalý čin studenta historie a politické ekonomie Filozofické fakulty UK, který se v roce 1969 upálil na protest proti rezignaci lidí po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Krav Maga Global - kurzy sebeobrany

Krav Maga Global ČR je organizace s více než desetiletou praxí v oblasti osobní bezpečnosti a primární prevence. V rámci České republiky nabízí kurzy a semináře pro širokou veřejnost, ozbrojené složky, státní a soukromý sektor.

Kryt 51 aneb útočiště se mění v past – úniková hra

Vyzkoušejte si, jaké to je, dostat se ven ze zničeného protiatomového krytu. Jedinečná post-apokalyptická úniková hra v Labyrint klubu Spirála Kladno.

Socha koně Peruána před dostihovým centrem Zámrsk

Od 12. října naleznete před dostihovým centrem v Zámrsku, pomník dostihového koně Peruána. Socha z bronzu bude stát tam, kde kůň žil, trénoval a kde také v roce 2017 uhynul. Výjimečný kůň dokázal třikrát za sebou zvítězit ve Velké pardubické a bezpočtu dalších dostihů.

Stará čistírna v Praze chce přilákat více turistů

Stará čistírna odpadních vod v Bubenči je od roku 2010 národní kulturní památkou. Nyní by ji mohlo ocenit UNESCO. Radní v pondělí proberou, zda požádat UNESCO o zařazení památky na seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Unikátní není jen cihlová stavba, ale i původní technologie a systém kanalizačních štol z celé Prahy, jíž stavba od svého vzniku patří. S odkanalizováním Prahy je spojeno jméno britského inženýra sira Williama Heerleina Lindleyho.

Střelnice Rajská Zahrada

Přijďte si vyzkoušet zbraně, které znáte z počítačových her a akčních filmů.

Na Mníšku spatříte jeho majitele jako alegorie živlů. Složil pro ně Mozart šest tanců?

Zámek v Mníšku pod Brdy nedaleko Prahy má otevřeno celoročně a i během podzimu můžete navštívit jeho reprezentační a soukromé komnaty. Každý víkend a svátek se konají také programy pro rodiny s dětmi. V sobotu a neděli mohou děti zavítat na prohlídku Z pohádky do pohádky a do Kouzelného sklepení.

Na Mníšku spatříte jeho majitele jako alegorie živlů. Složil pro ně Mozart šest tanců?

Zámek v Mníšku pod Brdy nedaleko Prahy má otevřeno celoročně a i během podzimu můžete navštívit jeho reprezentační a soukromé komnaty. Každý víkend a svátek se konají také programy pro rodiny s dětmi. V sobotu a neděli mohou děti zavítat na prohlídku Z pohádky do pohádky a do Kouzelného sklepení.

Trochu mimozemská Růženka ukazuje krásy nejen Česko-saského Švýcarska

Rozhlednovou královnou krásy Růženka nebude. Vypadá spíš jako mimozemšťan nebo Baba Jaga. Přesto šestimetrový betonový špunt vyhrál v anketě o nejhezčí rozhlednu roku 2018. Stojí na Pasteveckém vrchu nad obcí Růžová na Děčínsku, shlíží na ni Růžový vrch, pojmenování Růženka tedy bylo nasnadě.

Trochu mimozemská Růženka ukazuje krásy nejen Česko-saského Švýcarska

Rozhlednovou královnou krásy Růženka nebude. Vypadá spíš jako mimozemšťan nebo Baba Jaga. Přesto šestimetrový betonový špunt vyhrál v anketě o nejhezčí rozhlednu roku 2018. Stojí na Pasteveckém vrchu nad obcí Růžová na Děčínsku, shlíží na ni Růžový vrch, pojmenování Růženka tedy bylo nasnadě.

Multismyslové relaxační centrum Snoezelen Olomouc

Hledáte jedinečný zážitek pro sebe nebo celou rodinu? Chcete si vyzkoušet jak moc svět kolem nás vnímáme svými smysly? Nebo to jak se dají ošálit? Či snad jak se vnímáme okolí při "vyřazení z provozu" jednoho z nich.

Tipy na víkend: Dejte si kávu, vyrazte na běžecké závody

První říjnový víkend přeje gurmánům, milovníkům vína i sportovcům. Po celém Česku se koná řada food festivalů, v Praze můžete vyrazit na přehlídku food trucků, na jídlo lákají také Slaný nebo Bohutice. Ve Zlíně zase oslavují voňavou kávu. Pokud se budete chtít proběhnout, můžete vyrazit do Liberce nebo Českých Budějovic.

Tipy na víkend: Dejte si kávu, vyrazte na běžecké závody

První říjnový víkend přeje gurmánům, milovníkům vína i sportovcům. Po celém Česku se koná řada food festivalů, v Praze můžete vyrazit na přehlídku food trucků, na jídlo lákají také Slaný nebo Bohutice. Ve Zlíně zase oslavují voňavou kávu. Pokud se budete chtít proběhnout, můžete vyrazit do Liberce nebo Českých Budějovic.

Multismyslové relaxační centrum Snoezelen Olomouc

Hledáte jedinečný zážitek pro sebe nebo celou rodinu? Chcete si vyzkoušet jak moc svět kolem nás vnímáme svými smysly? Nebo to jak se dají ošálit? Či snad jak se vnímáme okolí při "vyřazení z provozu" jednoho z nich.

Volnočasový klub Jahoda

Klub nabízí individuální přístup k dětem a jejich potřebám a pestrou nabídkou aktivit a možností trávení volného času.

Volnočasový klub Jahoda

Klub nabízí individuální přístup k dětem a jejich potřebám a pestrou nabídkou aktivit a možností trávení volného času.

Unikátní kamélie z Rájce dostanou více místa

V Rájci na Blanensku se rozšiřují zámecké skleníky, v nichž zahradníci ve velmi skromných podmínkách pečují doslova o evropskou květinovou raritu, kterou je jejich sbírka kamélií. Tvoří ji 400 druhů. Jde až o tří- či čtyřmetrové keře, které pestře kvetou v předjaří.

Unikátní kamélie z Rájce dostanou více místa

V Rájci na Blanensku se rozšiřují zámecké skleníky, v nichž zahradníci ve velmi skromných podmínkách pečují doslova o evropskou květinovou raritu, kterou je jejich sbírka kamélií. Tvoří ji 400 druhů. Jde až o tří- či čtyřmetrové keře, které pestře kvetou v předjaří.

Desfourský palác na Florenci

Dnes prázdná budova na rohu ulice na Florenci je již šedesát let pod památkovou ochranou. Rychlý chodec může tento na první pohled prostý palác minout bez povšimnutí, avšak uvnitř se skrývají výtvarně i řemeslně velmi cenné interiéry.

Desfourský palác na Florenci

Dnes prázdná budova na rohu ulice na Florenci je již šedesát let pod památkovou ochranou. Rychlý chodec může tento na první pohled prostý palác minout bez povšimnutí, avšak uvnitř se skrývají výtvarně i řemeslně velmi cenné interiéry.

Království historických kočárků

Sbírka historických kočárků, která čítá kolem 300 kočárků do roku 1989. Muzeum se nachází v obci Plinkout u Dlouhé Loučky.

Desfourský palác na Florenci

Dnes prázdná budova na rohu ulice na Florenci je již šedesát let pod památkovou ochranou. Rychlý chodec může tento na první pohled prostý palác minout bez povšimnutí, avšak uvnitř se skrývají výtvarně i řemeslně velmi cenné interiéry.

Klášter v Dolním Ročově, kde věznili hokejisty i R. A. Dvorského, začíná nabírat druhý dech

Zchátralý církevní objekt v Dolním Ročově na Lounsku s nádherným a kupodivu zachovalým kostelem svatého Augustina má za sebou pohnutou historii. Augustiniánský klášter nese několik nej. V bažinatém terénu ho nechal vystavět Albrecht starší z Kolovrat, je tu také s dalšími členy rodu pohřben.

Klášter v Dolním Ročově, kde věznili hokejisty i R. A. Dvorského, začíná nabírat druhý dech

Zchátralý církevní objekt v Dolním Ročově na Lounsku s nádherným a kupodivu zachovalým kostelem svatého Augustina má za sebou pohnutou historii. Augustiniánský klášter nese několik nej. V bažinatém terénu ho nechal vystavět Albrecht starší z Kolovrat, je tu také s dalšími členy rodu pohřben.

Keltské oppidum Třísov

Nejjižněji položené keltské hradiště v Čechách bylo podle nálezů osídleno už v době bronzové. Oppidum leželo na strategické obchodní cestě. Mohutné opevnění dnes připomínají dvě linie valů.

Království historických kočárků

Sbírka historických kočárků, která čítá kolem 300 kočárků do roku 1989. Muzeum se nachází v obci Plinkout u Dlouhé Loučky.