🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kurzy a půjčovna pro snowboarding a snowkiting v Praze

Při prvním sněhu v Praze vás můžeme naučit kitovat (během hodiny, umíte-li lyžovat). Za hodinu umíte při ideálních podmínkách na snowboardu a do dvou hodin umíte ovládat tažného draka. A při optimálních podmínkách i jezdit s ním po zasněžených pláních.

Galerie Synagoga v Hranicích

Bývalá synagoga je využívána muzeem a galerií k pořádání výstav se zaměřením na moderní české a slovenské výtvarné umění. Příležitostně se zde konají koncerty instrumentální a vokální hudby.

Resort Radslavice

Resort Radslavice je skvělým místem pro rekreaci turistů a cyklistů, kteří chtějí poznat střední Moravu, i pro ty, kteří chtějí odpočívat v úžasně klidném prostředí. V blízkosti vede hlavní dálková cyklostezka Moravy „Jantarová cyklostezka“ kterou křižují další zajímavé cyklostezky.

Tipy na víkend: Vyrazte na posvícení nebo festival čokolády

Akce o prvním listopadovém víkendu ven už příliš nelákají. Většina akcí se uchyluje do vnitřních prostor, přesto si venku užijete třeba závody na prevenci mužského zdraví nebo posvícení, kde ochutnáte zabijačkové dobroty. Za sladkým pak můžete vyrazit do Ostravy, kde proběhne festival čokolády. Koná se také řada výstav k výročí sametové revoluce.

Naučná stezka Wolkerovo údolí v Ústí nad Orlicí

Stezka dlouhá 0,5 km se nachází uprostřed lesoparku Wolkerovo údolí v městské části Dukla v Ústí nad Orlicí. Sestává se ze sedmi zastávek s interaktivními panely s přírodovědnou tématikou např. O stromech, ptácích a savcích, kteří zde žijí.

Klíče v Jihlavě – památník 17. listopadu

Na levém břehu řeky Jihlavy poblíž aquaparku byl 17. listopadu 2015 odhalen památník událostí 17. listopadu 1989. Památník má podobu klíčů s přívěskem se symbolem srdce.

Galerie Krásno - Salón 1. republiky

Elegantní dámy a šarmantní pánové, račte vstpoupit a ochutnat 1. republiku!

Uhelné safari na Mostecku láká stále více lidí

Více než 3200 lidí si letos během sezony prohlédlo uhelné lomy a rekultivace na Mostecku. Jubilejní ročník Uhelného safari tak patřil v desetileté historii projektu těžebních společností Severní energetická a Vršanská uhelná k nejúspěšnějším. Od jeho zahájení v roce 2009 přilákal už bezmála 30 tisíc návštěvníků.

Best Sportcentrum v Olomouci

Best Sportcentrum v Olomouci nabízí spoustu příležitostí k volnočasovému vyžití.

Tipy na prodloužený víkend: Ochutnejte vepřové speciality, navštivte sklárny

Následující víkend bude prodloužený, protože na pondělí připadá státní svátek. O něm se koná řada akcí spojených s oslavou založení první republiky. Zavítat ale můžete také na pražské Vepřobraní, kde ochutnáte řadu specialit. V Plzni můžete ochutnat street food. Lákává je také akce v Libereckém kraji, při které se otevře čtyřicítka skláren.

Pohled na krásu Orlických hor a okolí poprvé nabídne nová rozhledna na Velké Deštné

Jedna z nejsledovanějších staveb v Orlických horách a celém Podorlicku – rozhledna na Velké Deštné – je hotová. Trvalo mnoho let, než se realizace podařila, ale výsledek nakonec stojí za to. Slavnostní otevření se uskuteční v sobotu 26. října ve 12 hodin.

Muzeum přibližuje tradici nelegálního pálení slivovice na Moravě

Unikátní expozici ukrývá typicky slovácká usedlost ve Vlčnově na Uherskobrodsku. Už devět let se zde nachází desítky rozličných pálenic všeho druhu, od nejmenších raritních kousků, až po klasické kotle, ve kterých lidé doma načerno pálili slivovici.

Muzeum přibližuje tradici nelegálního pálení slivovice na Moravě

Unikátní expozici ukrývá typicky slovácká usedlost ve Vlčnově na Uherskobrodsku. Už devět let se zde nachází desítky rozličných pálenic všeho druhu, od nejmenších raritních kousků, až po klasické kotle, ve kterých lidé doma načerno pálili slivovici.

Poznání divoké přírody nabízí naučná stezka Wolkerova údolí

S předzvěstí nadcházejícího zimního období vyvstává otázka, jak se změní životní podmínky v přírodě. Spolehlivou odpovědí jsou interaktivní panely naučné stezky v lesoparku Wolkerova údolí v Ústí nad Orlicí.

Areál Poslův mlýn

Rozlehlý rekreační areál v klidném a tichém prostředí je obklopen přírodou s množstvím volných travnatých ploch pro hraní dětí a různé aktivity.

Safari Resort

Originální ubytování v Safari.

Výtvarné a kreativní kurzy pro děti a dospělé

Dílna K16 je mutlifunkční prostor s galerií a obchodem, který pořádá pravidelné kreativní kurzy pro děti a dospělé.

Atmosphere café pub

Zastavte se v Atmošce na nový drink růžový gin s tonikem a čerstvými jahodami.

Jan Pancíř ze Žampachu dostal od císaře nejprve zlatý řetěz, potom konopnou oprátku

Na poměrně vysokém stromy zarostlém kopci nad vsí Žampach na Orlickoústecku stojí pozůstatky stejnojmenného hradu kdysi známého rodu pánů ze Žampachu. Pevnost se rozkládala na podlouhlém vrcholu, založen byl asi ve 13. století.

Jan Pancíř ze Žampachu dostal od císaře nejprve zlatý řetěz, potom konopnou oprátku

Na poměrně vysokém stromy zarostlém kopci nad vsí Žampach na Orlickoústecku stojí pozůstatky stejnojmenného hradu kdysi známého rodu pánů ze Žampachu. Pevnost se rozkládala na podlouhlém vrcholu, založen byl asi ve 13. století.

Málo známý Pajrek sloužil jako významná pevnost ve válkách s Bavory

Jméno je zřejmě zkomoleninou německého Bayereck - Bavorský koutek. Hrad s pozůstatky obrovského donjonu stojí na výběžku hory Hraničář u Nýrska. Mnoho z něj už nezbylo, ale za výlet stojí, zvláště na podzim je to tu velmi romantické. Kopec býval kdysi holý, teď se budete toulat ve spadaném listí.

Jazyková kavárna - místo, kde vám rozvážeme jazyk

Každý týden se v předem domluvených termínech potkáváme u kávy a skleničky a konverzujeme v angličtině a francouzštině. Díky metodě výuky ve dvou vítáme účastníky všech jazykových úrovní.

Plástovice u Českých Budějovic - památková obec selského baroka

Vesnička přitahuje lidovou architekturou ve stylu selského baroka, díky které byla vyhlášena vesnickou památkovou rezervací. Navíc leží na křižovatce dvou cyklistických tras – jedna vede ze Zbudova směrem na CHKO Blanský les, druhá z Netolic přes Hlubokou nad Vltavou do Českých Budějovic.

Kam o víkendu s dětmi: Zkuste si práci archeologa nebo ruční práce

Víkend bude patřit zejména oslavám Mezinárodního dne archeologie, který se koná na nejrůznějších místech po celém Česku. Návštěvníci se při něm seznámí s prací archeologa a budou si moci vyzkoušet některé činnosti. S dětmi ale také můžete vyrazit na akce s podzimní tematikou, na nichž si třeba vyřežete dýni. Za řemesly můžete zase vyrazit do Olomouce a Zlína.

Muzeum autíček miniGarage Brno

Muzeum modelů autíček 1:18 s největší sbírkou aut v Evropě! Unikátní výstava soukromé sbírky modelů aut 1:18 se nachází kousek od centra Brna. Najdete na ní více než 1 100 modelů aut všech generací a typů zaměření. Od standardních vozů, přes policejní, hasičské, až po nákladní vozy a traktory.

Tipy na víkend: Zahřejte se polévkou, vyrazte na závod

Třetí říjnový víkend nabídne rozmanitou plejádu akcí. Jedlíci budou moci ochutnat polévky z nejrůznějších koutů světa, dýňové či rybí dobroty nebo víno a medovinu. Koná se také několik výstav, v Plzni třeba ke třicetiletému výročí sametové revoluce, v Jablonci zase o bižuterii, která dobyla Indii. Sportovci mohou zase na závody na Moravě.

Balony Praha - dopřejte si vyhlídkové lety balonem

Vyhlídkový let balonem je plný dobrodružství, romantiky a poznání. Společnost Balony Praha provozuje balonové létání na území hlavního města Prahy, ve středních Čechách, Plzni a v Českém ráji. Zkušení piloti se mimo komerčního létání účastní také mezinárodních závodů.

Ha Balon: Vyhlídkové lety balonem

Chcete zažít něco nového? Podívat se na svět s nadhledem, prožít chvíle plné vzrušení nebo netradičně obdarovat Vaše blízké? Tak právě pro vás je let horkovzdušným balonem to pravé!

Přírodovědecké centrum ZŠ Nuselská v Havlíčkově Brodě

Moderní přírodovědecké centrum v ZŠ Nuselská disponuje planetáriem, promítacím sálem s 3D projekcí i zahradou se skleníkem.

Kostel Narození Panny Marie Kamýk nad Vltavou

Spolu se zříceninou někdejšího královského hradu Vrškamýku je kostel Narození Panny Marie jednou z nejvýznamnějších památek obce. Připomíná se již na konci 13. století jako farní kostel městečka Nový (též Dolní) Kamýk.

Únikovka Hradec - Útěk ze Scotland Yard

Úniková hra z prostředí viktoriánské Anglie. Jste neprávem zavřeni v cele odkud nemáte šanci útéct. Nebo máte?

Brněnské výstaviště zve na Poklad Inků

Zlatý poklad, jaký Česko ještě nevidělo, budou moci obdivovat již od 1. listopadu návštěvníci brněnského výstaviště, kde se uskuteční výstava o tajemné říši Inků.

Vltavská čára – pozůstatky vojenské obranné linie v Kamýku nad Vltavou

Na území katastru obce Kamýk nad Vltavou se zachoval jedinečný soubor železobetonových pevnůstek, tzv. „řopíků“ postavení na pravém břehu Vltavy během roku 1938.

Plavební komora Kamýk nad Vltavou

Přehrada Kamýk nad Vltavou je důležitým bodem na Vltavské vodní cestě, neboť umožňuje lodím proplavbu směrem z Orlíka na Slapy, a naopak. Plavidla mohou využít plavební komoru, která je otevřená od 1. 5. do 30. 9. v pondělí, pátek, sobotu a neděli, od 8:00 do 18:00 hod.

Přehrada Kamýk nad Vltavou

Na Vltavě na konci vzdutí Slapského jezera bylo vystavěno vodní dílo Kamýk, které slouží k vyrovnávání špičkových odtoků z hydrocentrály Orlík, ale současně je rovněž využito k výrobě elektrické energie.

Galerie Stefany Praha – expozice vzácných minerálů a šperků

Prodejní Galerie Stefany nabízí stálou výstavu vzácných minerálů zdobící kaple sv. Václava ve svatovítské katedrále a kaple sv. Kateřiny a sv. Kříže na Karlštejně.

Hradiště a poutní místo Šipín

Osada Šipín cca 6 km od Konstantinových Lázní stojí nad soutokem Úterského a Bílého potoka (Hadovky), na místě sídliště z pozdní doby bronzové. Kostel, zasvěcený sv. Barboře, byl postaven okolo roku 1352. Kolem kostela se rozkládá starý terasovitý hřbitov.

Poutní cesta Blaník-Říp

Spolek Cesta Česka ve spolupráci s Klubem českých turistů otevřel Poutní cestu Blaník-Říp. Trasa propojuje dva bájné a historicky důležité vrcholy v České republice, je rozdělena do sedmi etap a měří necelých 190 kilometrů.

Zbarveným podzimem na půvabnou zříceninu měšťanského hradu Okoř

Nádherně zbarvená příroda zve na výlety. Praha má krásné okolí, procházky v Šárce, Kunratickém lese, Prokopském údolí či v Ďáblicích jsou ideálními místy pro odpočinek. Velmi pěknou je procházka kolem hradu Okoř i s jeho návštěvou, jezdí sem i městská hromadná doprava.

Expozice historických motocyklů na ostravském výstavišti

Expozice historických motocyklů se nachází na Výstavišti Černá louka, v pavilonu C. Prohlédnete si zde čtyři desítky historických motorek se sbírky akademického sochaře Miroslava Rybičky, který sám na motorkách závodil a také je restauroval.

Zámek Skrytín u Děčína

Zámek Skrytín se nachází mezi Děčínem a Ústí nad Labem nedaleko obce Dobkovice. Zchátralou stavbu bývalého lesního sídla Ludwiga Wolfruma nyní zachraňuje podnikatel Martin Hausenblas, který objekt přestavuje na místo k bydlení a také k setkávání veřejnosti.

Dům Radost na Žižkově se střešní vyhlídkou

Dům Radost na Žižkově, známý také jako Dům odborových svazů, nabízí nevšední výhled ze své střechy. Pro veřejnost je zde otevřeno v sezóně tj. Od dubna do konce září. Konají se zde i kulturní akce.

Kam o víkendu s dětmi: Ochutnejte jablečné dobroty, projeďte se vláčkem

Ochutnejte plody podzimu během akcí druhého říjnového víkendu. Vyrazte na jablečné dobroty v Praze nebo na dýňové pochoutky na zámku Lysice. Sladké bude hrát prim i během cukrových slavností v Dobrovických muzeích. Pokud se ale s dětmi nechcete jen cpát, projeďte se po úzkorozchodné dráze, pusťte si draka nebo se zúčastněte bitvy o hrad.

Tipy na víkend: Dejte si šálek kávy, ochutnejte poctivou čokoládu

Víkend se ponese ve znamení jídla a pití. V Praze se uskuteční velký festival kávy, otevřený laikům i odborníkům. Dozvíte se na něm zajímavosti o oblíbeném nápoji, přichystány budou také degustace. V hlavním městě se koná například i Husobraní. Tábor a obec Troubelice zase chystají akce ve znamení čokolády. Na Moravu můžete vyrazit i za vínem.

TripGame aneb poznej město jinak

Originální hra městem první svého druhu v Česku. Aktivujte skrytá místa, získejte indicie a vyluštěte konečnou šifru. TripGame vás provede kolem nejzajímavějších míst a zákoutí města. Ideální volba pro akční den s přáteli, nabitý výlet s rodinou či cool dopoledne se spolužáky.

Památník Jana Palacha Všetaty

Památník Jana Palacha ve Všetatech připomíná zoufalý čin studenta historie a politické ekonomie Filozofické fakulty UK, který se v roce 1969 upálil na protest proti rezignaci lidí po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy.

Krav Maga Global - kurzy sebeobrany

Krav Maga Global ČR je organizace s více než desetiletou praxí v oblasti osobní bezpečnosti a primární prevence. V rámci České republiky nabízí kurzy a semináře pro širokou veřejnost, ozbrojené složky, státní a soukromý sektor.

Kryt 51 aneb útočiště se mění v past – úniková hra

Vyzkoušejte si, jaké to je, dostat se ven ze zničeného protiatomového krytu. Jedinečná post-apokalyptická úniková hra v Labyrint klubu Spirála Kladno.

Socha koně Peruána před dostihovým centrem Zámrsk

Od 12. října naleznete před dostihovým centrem v Zámrsku, pomník dostihového koně Peruána. Socha z bronzu bude stát tam, kde kůň žil, trénoval a kde také v roce 2017 uhynul. Výjimečný kůň dokázal třikrát za sebou zvítězit ve Velké pardubické a bezpočtu dalších dostihů.

Stará čistírna v Praze chce přilákat více turistů

Stará čistírna odpadních vod v Bubenči je od roku 2010 národní kulturní památkou. Nyní by ji mohlo ocenit UNESCO. Radní v pondělí proberou, zda požádat UNESCO o zařazení památky na seznam světového kulturního a přírodního dědictví. Unikátní není jen cihlová stavba, ale i původní technologie a systém kanalizačních štol z celé Prahy, jíž stavba od svého vzniku patří. S odkanalizováním Prahy je spojeno jméno britského inženýra sira Williama Heerleina Lindleyho.