🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Golf Club Hodkovičky

Golfová oáza v Praze, i tak se říká Golf Clubu Hodkovičky, který se nachází na pravém břehu Vltavy. Skvělá dopravní dostupnost a pohodové zázemí, kde zapomenete, že se nacházíte jen pár minut od centra města.

Túry a půjčovna veteránských motorek Československa

Zažijte Prahu, okolní hrady či venkov jinak. Usedněte na legendární Pionýry, svezte se ve Velorexu či v sajdkáře motorky Ural a vyražte za krásami okolí. Ať už vás lákají komentované vyjížďky či individuální pronájmy, Czechoslovakia Moto je tu pro vás.

Mamutí horská dráha na Dolní Moravě

Nejdelší bobová dráha svého druhu v Česku a druhá nejdelší v Evropě měří více než 3 kilometry a pyšní se 25 zatáčkami, 360° otáčkou ve výšce 12 metrů nad zemí, osmičkovou smyčkou či podzemním tunelem.

Sekerou tesal samouk Vojtěch Kopic v Českém ráji do pískovce české dějiny

Partyzán vedle Přemysla Oráče, kněžna Libuše a lidické ženy. Jiřík z Poděbrad, Jan Žižka, Masaryk a taky Komenský, Havlíček Borovský, Horymír se Šemíkem, skautská lilie… Najdete tu svatého Václava, císaře Karla IV., ale i sochu lva. Vše vytesáno samoukem, vlastencem a zarputilým člověkem.

Via ferrata na hradě Vrabinec: Jízda zbrojnošů a Lakomá husa

Poměrně jednoduchá via ferrata na zřícenině hradu Vrabinec má obtížnost B/2. Postavila jí naše lezecká legenda Karel Bělina. Cesta vás odmění krásným výhledem na údolí Rychnovského potoka, údolí řeky Labe a prudké svahy Verneřické středohoří.

Muzeum legionářů Pecka

Na náměstí v městysu Pecka vedle cukrárny je v domě č. 12 zpřístupněno Muzeum legionářů Peckovska.

Zámek Drnholec

Renesanční zámek mezi městy Znojmem a Mikulovem nechal postavit císařský vojevůdce a diplomat Kryštof z Tiefenbachu, který drnholecké panství koupil v roce 1578. Zámek i jeho obyvatelé zažili mnoho zajímavých historických událostí.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na výtvarnou dílnu nebo stezku odvahy

Historické akce, divadlo, výtvarné či řemeslné dílny nebo stezka odvahy. To vše si chystá první srpnový víkend. Za šermíři můžete vyrazit třeba na Bezděz, Stekník nebo do Týnce nad Sázavou. Strašidla vás zase přivítají v Nerestcích.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na výtvarnou dílnu nebo stezku odvahy

Historické akce, divadlo, výtvarné či řemeslné dílny nebo stezka odvahy. To vše si chystá první srpnový víkend. Za šermíři můžete vyrazit třeba na Bezděz, Stekník nebo do Týnce nad Sázavou. Strašidla vás zase přivítají v Nerestcích.

Luxusní středověký kemp v Malešově

V Malešově u Kutné Hory najdete středověký kemp, který poskytuje netradiční ubytování. Hosté si ve speciálně vybavených stanech mohou vyzkoušet spojení romantického středověku s pohodlím 21. století.

Zámek Moravec - dopozitář Moravského zemského muzea

Předchůdcem dnešního zámku v Moravci na Žďársku byla středověká tvrz připomínaná roku 1347, patřící vladykům z Kralic. V následujících staletích se na panství vystřídalo několik majitelů z řad například Pernštejnů či Lhotských ze Ptení. Zámek není běžně přístupný veřejnosti.

Železniční stanice a muzeum provozu na trati Martinice v Krkonoších

Železniční stanice Martinice v Krkonoších je unikátem. Od srpna 2019 je zdne nové muzeum. Železniční spolelek se věnuje záchraně a obnově zchátralých objektů v areálu stanice.

Vínobus propojí slováckou Strážnici a slovenskou Skalici. Na jeden den

Unikátní akci bude hostit památkově chráněný vinařský areál Plže v Petrově. Nabídne vína z obou stran hranice – moravské i slovenské. Návštěvníky bude svážet „vínobus“.

Kostelík jak z obrázku od Lady trůní na vršku nad Mochovem

Rovině, kterou ve druhé polovině 20. století prořízla dálnice D 11, dominuje mezi Nehvizdy a Starým Vestcem a Břístvím návrší s bílým kostelíčkem. Výjev jakoby ho nakreslil Josef Lada, patří k městečku Mochov. Určitě stojí zato na chvilku odbočit.

Seč na paddleboardu

Autorem článku je Štěpán Kincl. Už pár let za sebou jsem si v létě říkal, že bych chtěl zkusit paddleboard. Letos konečně došlo od slov k činu a jeden jsem si pořídil. Bylo to trochu s nápovědou, protože kamarád Miloš si před měsícem taky jeden koupil. Napadlo nás, že uděláme společnou jízdu po sečské přehradě – jeho třetí […].

Půjčovna sportovního vybavení

Půjčovna sportovního vybavení. Klasická kola, elektrokola, tandemová kola (dvojkola), dětská cyklo sedačka, golfové hole, tenisové a badmintonové rakety, stolní tenis, pétangue.

Boží vyhlídka na Božím Daru

Vyhlídka moderního střihu stojí ve výšce 1 099 metrů nad mořem na trase červené turistické značky jihovýchodně od města Boží Dar. Je vysoká osm metrů, vyhlídková plošina se nachází ve výšce pět metrů nad zemí a turisté se z ní mohou rozhlížet za příznivého počasí bez omezení.

Fontána ve tvaru vějíře na počest hraběnky Žofie Chotkové u Písecké brány

Fontána ve tvaru vějíře Žofie Chotkové, hraběnky a manželky následníka trůnu Františka Ferdinanda d’Este, byla odhalena 17. června 2019 u Písecké brány v Praze. Autorkou díla je akademická sochařka Martina Hozová, spoluautorem Jan Paclík.

Houbové domečky v hotelu Jesenice

Jesenická vesnička U houbiček vyrostla uprostřed krásné přírody Křivoklátska, v areálu hotelu Jesenice. Kapacita houbiček je 4-5 osob. Každá houbička má dvě patra, dole se nachází předsíň, koupelna a ložnice s manželskou postelí, nahoře je pak ložnice se dvěma až třemi lůžky.

Taneční Klub Rytmus Bakov nad Jizerou

S námi se tančit naučíte! Taneční kurzy pro děti, dospělé, sólo ženy, maminky s dětmi, svatební tanec, taneční pro dospělé, přípravka pro sportovní tanec.

Most přes řeku Moravu v Mikulčicích

Nový most, který bude dostaven na podzim 2019, propojí slovanské hradiště v Mikulčicích a obec Kopčany na Slovensku, kde se nachází kostel z 9. století. Lávka tak spojí památky Velkomoravské říše, unikátní přírodní lokality a dvě národní sítě cyklostezek.

Bílé Karpaty – přírodní bohatství Slovácka

Ani jsme se nenadáli a polovina prázdnin je téměř za námi. Léta si každý užívá po svém. Někdo vyjede za sluncem k moři, jiný se vydá poznávat památky a historii evropských metropolí. A pak jsou mezi námi takoví, kteří nejraději objevují krásy a bohatství své domoviny.

Sportovní areál U Cementárny

Unikátní areál s in-line dráhami, pumptrackem, parkourem, skateparkem, dětským hřištěm, tenisovými kurty a zázemím.

Jurkovičova rozhledna v Rožnově pod Radhoštěm láká turisty

Jurkovičova rozhledna je dominantou Rožnova pod Radhoštěm. Má svoji dávnou historii, která se táhne od roku 1896. V šedesátých letech minulého století vznikl záměr Jurkovičovu rozhlednu postavit, realizovat se ho podařilo až v letech 2010 a 2011. Nyní je Jurkovičova rozhledna stálým návštěvním místem.

iQport - jediný zážitkový science park v Praze

Na pražské náplavce na Rašínově nábřeží u Železničního mostu kotví přes léto zábavní loď iQport, na níž se snoubí poznávání a získávání informací se zábavou a nezapomenutelnými zážitky.

Roháčův Sion: zbytky hrádku, kde se hrála velká hra na dobývanou

Zpustlý, zarostlý, ve vedřinách panujících obzvláště bědný je Sion. Útočiště Jana Roháče z Dubé, zapřisáhlého nepřítele císaře Zikmunda a snad i zásadového vyznavače pravé víry. Nevysoké zídky, zarostlé bejlím, kolem hradu hloubený val. Pevnost to velká nebyla, spíš hrádek.

Jak vzniká tkanina, se dozvíte v textilce Hedva Český Brokát v Rýmařově

Opuštěná tovární hala v objektu firmy Hedva Český Brokát v Rýmařově po letech znovu ožila. Nová expozice Jak vzniká tkanina podrobně seznamuje s technologií výroby látek a doplňuje výstavu o dějinách textilnictví v regionu, kterou v roce 2015 vytvořilo Městské muzeum v Rýmařově.

Lanové hřiště na Výstavišti

Na Výstavišti v Praze vyrostlo nové lanové hřiště, které dětem nabízí šplhací plošinu, balanční stezku a další lanové prvky a sítě.

Terminator naživo

Paintball podle scénáře na motivy kultu a zároveň filmové novinky Terminátor: Temný osud.

Frýdkem-Místkem a jeho nejbližším okolím vede 62 kilometrů značených cyklotras

Frýdek-Místek je ideálním výchozím místem pro rodinnou cyklistiku. Protíná ho nejen cyklostezka č. 59 z Ostravy do Beskyd, ale po okolí města vedou čtyři cyklookruhy, které zavedou za jeho atraktivitami, jako je největší včelařský areál ve střední Evropě nebo jediná bazilika v Moravskoslezském kraji.

Slovácké dožínky vrátí čas. Do akce půjdou kosy i cepy

Poslední červencový víkend na Slovácku bude patřit obří Slavnosti bratrství Čechů a Slováků, ale také dožínkám.

Plavba mezi Týnem nad Vltavou a zámkem Mitrowicz

Na trase mezi Týnem nad Vltavou a Kolodějemi nad Lužnicí si v létě vychutnáte vyhlídkovou plavbu, která trvá 50 minut. Pluje se na lodi Pálava.

Nisapark Vratislavice na Nisou

Nisapark je rodinný volnočasový areál pro děti i dospělé v krásném přírodním prostředí v klidném centru Vratislavic. Najdete u nás spoustu houpaček, dřevěných hracích prvků i příjemná místa pro relaxaci. Nejoblíbenější atrakcí jsou vzduchové trampolíny, které si zamilují nejen vaše děti.

Osada Šmelcovna v údolí Bílého potoka

Šmelcovna je osada v údolí Bílého potoka v katastrálním území obcí Javůrek a částečně i Maršov. Osada leží zhruba 25 km severozápadně od Brna.

Kostel sv. Jakuba ve Veverské Bítýšce

Hlavní dominantou náměstí Na Městečku je kostel sv. Jakuba. Postaven byl v letech 1771 až 1782 na místě kostela z 15. století.

Kukuřičné bludiště v Roseči připomíná scény z hororů

V kukuřici se obvykle skrývají a prohánějí divočáci. V kukuřičném poli v Roseči poblíž Jindřichova Hradce se prohánějí lidé. Podle provozovatelů jde o největší kukuřičné bludiště ve střední Evropě, není důvod nevěřit. Při prodírání mezi dlouhými listy si budete připadat jako v hororu.

Barokní kostel Nejsvětější Trojice Drnholec

Kostel v obci Drnholec poblíž Hrušovan nad Jevišovkou byl vybudován v letech 1750 – 1757 podle návrhu barokního stavitele a architekta Františka Antonína Grimma.

Areál cílových sportů

Přijďte si vyzkoušet bowls, mölkky, petanque či ruské kuželky! Vedle těchto netradičních aktivit je možné si v příjemném prostředí s výhledem na letohrádek Hvězda zahrát i tenis, stolní tenis či se věnovat dalším sportovním aktivitám.

Lezení na umělé stěně Cibulka

Užijte si příjemné lezení na čerstvém vzduchu, bez front a davů. Naše nově rekonstruovaná a rozšířená venkovní lezecká stěna disponuje cca 25-ti jistícími liniemi a velmi zajímavými cestami. Kromě samotné stěny si můžete vylézt také na bývalou špičku Žižkovského vysílače.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte do bitvy, vyzkoušejte si řemesla

Veskrze v historickém duchu se ponesou akce, které se uskuteční o třetím červencovém víkendu. Vyrazit můžete na hrady za rytíři, mimo to se sami můžete zapojit do bitvy. Stejně tak si budete moci zkusit historická lidová řemesla. Zajímavý program nabídnou také dvě české zoo, v Praze se dozvíte zajímavosti o hmyzožravcích, v děčínské zase budete moci přespat.

KOX – Stará koksovna v Dolních Vítkovicích

Od července 2019 má památkově chráněný industriální areál Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě novou atrakci. Podařilo se zde zachránit významný objekt bývalé koksárenské baterie z roku 1831 číslo pět. Zájemci si mohou koksovnu prohlédnout pěkně zblízka a dozvědět se, jak se vyrábí železo.

Futurento - hra o budoucnost

Futurento, unikátní zábavní centrum se skvělou dostupností v Praze. Týmová spolupráce, edukativní prvky, to nejlepší ze všech světových her - laserové bludiště, nafukovací atrakce, trampolíny, překážkové dráhy, logické úkoly, a to vše spojené s nejnovějšími technologiemi. Zažijte novou zábavu!

Prague Horror Cave

Prohlídka plná strašidel v hororovém podzemí.

Půjčovny Paddleboards

Naše půjčovny se nachází u Novorolského rybníka v Nové Roli a na koupališti Michal u Sokolova. Nabízíme půjčení paddleboardu, SUP jógu a SUP workout. Aktivity jsou vhodné pro jednotlivce i rodiny.

Žádná sv. Barbora nebo doly. Zažijte Kutnou Horu jinak

Gotické skvosty přeplněné turisty už jste v Kutně Hoře nejspíš navštívili. Město si ale můžete vychutnat i z jiných, ne tolik probádaných úhlů. Vydejte se třeba do galerie nebo za vínem.

Bývalý pivovar v Ústeckém kraji se proměnil v muzeum StB

Chátrající pivovar v malé obci Ležky, která je součástí Lubence na Podbořansku, začal opravovat 61letý Miroslav Šefl. Na 3. srpna v něm chystá otevření hned čtyř výstav pro veřejnost. Expozice představují historii obce, významných rodů, rodiny Jana Masaryka i spisů dřívější Státní bezpečnosti (StB).

Kostel Zvěstování Páně v Úvalech

Římskokatolický kostel Zvěstování Páně byl postaven na místě středověké kaple, kterou prý v roce 1342 založil Arnošt z Pardubic, první pražský arcibiskup. Kaple je zmiňována roku 1385 jako filiálka kostela v Horkách. Barokní podobu získal kostel po opravě, dokončené v roce 1724.

Moderní kostel sv. Václava se zvonicí Horní Lideč

Myšlenka postavit v Horní Lidči vlastní kostel vznikla krátce po opravě zdejší kapličky roku 1990. Do výstavby se zapojila velká část místních obyvatel.

Holanské rybníky

Holanský rybník je jedním ze 23 rybníků tvořících soustavu Holanských rybníků, která se rozkládá mezi Stvolinkami a Zahrádkami jihozápadně od České Lípy. Holanské Rybníky vznikaly postupně od 16. do 17.století. Většina z nich je vzájemně propojena a napájena Bobřím potokem.

Museum Četnická stanice v Chlumci nad Cidlinou

V replice četnické stanice si lze vše osahat a vyzkoušet, sednout si za stůl velitele, k psacímu stroji, vyzkoušet si četnickou postel a pro případné zájemce je možné odebrat otisky prstů na dobovou daktyloskopickou kartu, popřípadě se vyfotit v četnické uniformě.