🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Zřícenina hradu Rybnov v Holanech

Gotický hrad byl založen Vartenberky v letech 1437 až 1438, a obýván do poloviny 16. století. Dodnes se zachovaly pouze zbytky zdiva na skále nad rybníkem.

Zřícenina hradu u Hostíkovic

Velmi skromné zbytky hradu jsou dnes obklopeny vodou a bažinami Milčanského rybníka. Od roku 1958 jsou zbytky zdiva chráněny jako kulturní památka ČR.

Zámek Vítkovec – Vřísek u Zahrádek

Původně malý hrad ze 14. století byl přestavěn kolem roku 1570 na renesanční zámeček. Dnes je zámeček bohužel zpustlý a veřejnosti nepřístupný.

Zřícenina skalní tvrze Jiljov

Mezi obcemi Holany a Zahrádky na Českolipsku se pod Žižkovým vrchem nachází dochované základy malého nepravidelného čtvercového stavení vytesaného do skály. Po tesaných schodech lze vystoupit na zbytky skalní tvrze, které jsou upraveny na vyhlídku.

Barbořin kamenný most Zahrádky

Klenbový most vede z lipové aleje přes Bobří potok do Holan. Vybudován byl v roce 1836.

CzechDesign

Od roku 2003 pomáháme na svět designu, který mění každodenní život k lepšímu. Provozujeme designové lahůdkářství s tvorbou českých designérů.

Rozhledna na Velké Deštné bude. Ve výšce 1115 metrů nad mořem začaly zemní práce

Pohádková říše Orlických hor, kde v létě vládne princezna Kačenka a v zimě Rampušák, stojí za návštěvu kdykoliv - a určitě nejkrásnější se jeví při pohledu z vrcholových partií.

Česko je rájem rozhleden, rostou další unikáty

Vyhlídková věž Pustevny na Novojičínsku láká na skleněný můstek. Na Šťastné věži ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku lze při západu slunce povečeřet a rozhledna u Kaplice na Českokrumlovsku zase svým půdorysem odkazuje na Kelty i Rožmberky. Okázalé a moderní jsou letos nově otevřené rozhledny v Česku, které mají právě díky nápaditosti svých tvůrců velké šance stát se vyhledávanými turistickými atrakcemi.

Brašnářství Simona Kyselková - vyrobte si kožený pásek

Přijďte si vyzkoušet brašnářství a vyrobte si vlastní kožený opasek na míru. Provedu vás celým kurzem, ráda vše trpělivě vysvětlím a ukážu a zaručuji vám, že si odnesete opravdu krásný a voňavý opasek a skvělý zážitek.

Do národních parků s pasem

Poznávejte chráněná území a národní parky. Sbírejte razítka v návštěvnických střediscích po celé České republice a získejte odměny. To je motto ochránců přírody, kteří chtějí motivovat veřejnost, aby tato místa navštěvovala častěji.

Muzeum Retro Computer

Stálá expozice počítačů 70-90 let minulého století. Počítače za socialismu v Československu a ve světě. Vystavujeme počítače firem HP, Datapoint, Olivetti, Osborne, Commodore, Atari, ZX Spectrum, Robotron, Tesla, Epson, Sirius Victor, Sony.

Edukační centrum v Colloredo-Mansfeldském paláci

Prostor je tvořen hlavním propojeným ateliérem (interaktivní zónou) s čítárnou odborné literatury (relaxační „chill-out“ zónou) a nyní nově také fotografickým ateliérem s temnou komorou a příruční knihovnou, zaměřenou na fotografii, film, divadlo i nová média, a dále malířským ateliérem.

Přírodní park Jevišovka

Řeka Jevišovka se klikatí napříč územím Jevišovicka a po obou jejích březích se rozprostírá stejnojmenný přírodní park. Přírodní park Jevišovka je území rozlehlé více než 14 tisíc hektarů, tvoří jej lesy, zemědělské plochy a pastviny.

Židovský hřbitov Hoješín

U obce Hoješín, prakticky na břehu Sečské přehrady, najdete malý zbytek hřbitova z počátku 19. stol., který byl zrušen a zlikvidovan roku 1980.

Renesanční zámek Seč

Jednou z památečných staveb města Seče je renesanční zámek vystavěný před rokem 1577 se zachovalým portálem s erby majitelů Karla Záruby z Hustířan a Anny z Valdštejna, nyní sídlo městského úřadu.

Kostel sv. Vavřince Seč

Pozdně renesanční kostel sv. Vavřince v Seči pochází z roku 1620 nákladem Karla Záruby z Hustířan. Kostel se skládá z dlouhého presbyteria a osmihranné lodi s kopulí, před níž stojí věž.

Tipy na víkend: Ochutnejte zmrzlinu, zaběhněte si půlmaraton

Červen je tady a léto pomalu klepe na dveře. A k němu patří zmrzlina. Vyrazte proto do hlavního města na Prague Ice Cream Festival, který je prý největším svého druhu ve střední Evropě. Pokud dáváte před zmrzlinou přednost spíše něčemu slanému, food festivaly se konají třeba v Poděbradech nebo v Karlových Varech. A sportovci mohou vyrazit na závody.

Cyklostezka Odra-Nisa zavede na Ještěd i historické bojiště

Mezinárodní cyklostezka č. 14 začíná v Nové Vsi nad Nisou a končí v Ückermünde, její délka je od pramene až do ústí řeky Odry do Baltského moře celkem 624 kilometrů. Na německém území jsou to asfaltové cesty s nabídkou různých atrakcí. Zajímavá je i na trase Libercem.

Vyhlídková věž - rozhledna Rudolfka

Rozhledna je umístěna na vrcholu bývalé těžní věže dolu "Rudolfka" v obci Bohutín u Příbrami. Vyhlídková plošina se nachází ve výšce cca 40 m. Těžní věž je betonový monolit a je určitě jedinou stavbou tohoto typu v Evropě, ne-li na celém světě.

Prohlídka distribučního centra Amazon

Přijďte se podívat do distribučního centra společnosti Amazon, jednoho z nejmodernějších logistických pracovišť ve střední Evropě, a poznejte, jakou cestu balíky absolvují, než dorazí k vašim dveřím!

Válkou zničená Kroměříž se dostala díky biskupskému bohatství až na seznam UNESCO

Sídlo olomouckých biskupů Kroměříž mělo po třicetileté válce namále. Z několika set domů vzkvétajícího města jich zbylo stěží šest desítek. Biskup Karel II. Z Lichtenštejna se v roce 1664 zhrozil, jak město vypadá. Za dalších deset let se změnilo k nepoznání. Přispěla k tomu i Květná zahrada zvaná Libosad.

Stáj Fidorka

Jsme malá rodinná stáj se dvěma poníky a třemi velkými koňmi. Děti se zde naučí respektu ke zvířatům, disciplíně a zodpovědnosti.

Na Plzeňsku otevřou bránu do pekla

Filmaři sem umístili peklo, tady kraloval Lucifer ve snímku Čertí brko. Tyto prostory ale ohromí i bez pohádek. Gigantický kaolinový důl u Nevřeně na severním Plzeňsku bude už brzy přístupný veřejnosti. Poprvé by mělo být otevřeno o víkendu 15. a 16. června při příležitosti festivalu Industry Open, který je zaměřený na technické památky Plzeňského kraje.

Naučná stezka malíře Jana Dědiny v Tatobitech

Stezka v Tatobitech vás provede po zajímavostech a pamětihodnostech obce a jejího okolí. Začátek stezky naleznete v Malířově zahradě, kde měl ateliér malíř Jan Dědina.

Naučná stezka Supí vrch

Od května 2019 je otevřená nová naučná stezka na Teplicku, která vede na Supí vrch ve Lbíně u Bžan.

Kunsthalle Praha

Nové centrum pro umění Kunsthalle Praha vzniká na Klárově přestavbou Zengerovy trafostanice. Otevření centra se chystá na jaře 2021.

Muzeum kávy v Klentnici

Jedinečná sbírka čítá na 500 exponátů - kávových strojů, pražiček a mlýnků na kávu. Naleznete zde jednu z největších sbírek kávových strojů, pražiček a mlýnků v Evropě.

Muzeum lega v Poděbradech

V poděbradském muzeu se před vámi rozprostře přes 3000 originálních modelů Lego. Vmuzeu si vaše děti budou moci pohrát i v dětském koutku.

Fotoateliér Gavex

Smyslem projektu Gavex (Galerie výtvarných experimentů) je zpřístupnění ateliérového focení široké veřejnosti bez ohledu na odborné znalosti a technické vybavení.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na bitvu nebo si vyzkoušejte řemesla

O víkendu se koná řada historických akcí. Tou patrně největší bude rekonstrukce bitvy u Lipan, vyrazit můžete ale také na Festival vojenské historie na hradě Helfštýn. V plzeňské zoo se vydáte po stopách Hanzelky a Zikmunda a v té brněnské zase zjistíte zajímavosti o želvách.

Zážitkový kurz floristiky

Zalíbila se vám práce s květinami a přemýšlíte, jaké by bylo se květinovou prací živit? Zaujala vás floristika, ale neumíte si představit, co všechno taková práce obnáší?

Hrachovské menhiry

V lese mezi obcemi Hrachov, Hojšín a Drážkov se nachází uskupení menších menhirů, nesoucí označení Hrachovské menhiry. Už sama cesta k nim je však dobrodružstvím, neboť k nim nevede žádná značka.

Adventure Golf v Brně

Adventure golf je doslova zábava pro celou rodinu. Cílem hry je dostat míček do jamky na co možná nejméně úderů. Přijďte si Adventure golf vyzkoušet nebo si zahrát nějaký z našich golfových turnajů.

Tipy na víkend: Na degustace vína nebo ochutnávku hmyzích specialit

Nadcházejícímu víkendu budou kralovat food festivaly. Konají se prakticky po celé republice a nabízejí skutečně pestrou plejádu pokrmů. V Brně budete moci ochutnat extrémní kuchyni, do níž patří také hmyzí speciality, prvorepublikové dobroty se chystají ve Volyni. Koná se také několik vinařských akcí.

Vodní kaple sv. Jana Nepomuckého Kuřim

Na úbočí Kuřimské hory na okraji přírodního parku Baba se nachází barokní vodní kaple sv. Jana Nepomuckého, kde ve výklenku pod ní vyvěrá pramen pitné vody.

Barokní kostel sv. Máří Magdaleny v Kuřimi

Kostel sv. Máří Magdaleny byl založen před rokum 1226. Ve 2. polovině 15. stol. Byla ke kostelu přistavěna hranolová věž. V 18. století jej přestavěli v barokním slohu. Do roku 1833 se kolem kostela nacházel hřbitov.

Kaplička sv. Urbana a rozhledna Dalibor v Zaječí

Rozhledna s kapličkou se nacházejí na jihozápadě obce Zaječí, na zalesněném kopečku Kalvárie (262 m.n.m.), nad Vinařstvím „U kapličky“.

Proškův mlýn v Poteplí

Jeden z nejzajímavějších mlýnů na Loděnickém potoce (Kačáku) je Proškův mlýn u Malých Kyšicic. První písemné zmínky o něm pocházejí z 15. století. Technické vybavení mlýna pochází z konce 19. století. V interiéru je dochována černá kuchyně s udírnou z 18. století.

Muzeum chebského letiště

Návštěvníci mohou zhlédnout například část trupu letadla Hansa – Branderburg C1, repliku leteckého kulometu Spandau nebo profesionální modely letadel, která se v historii objevila na chebském letišti či kompletní uniformu důstojníka československého letectva z roku 1937.

Parkové muzeum Staré Modřany

Od května 2019 byl v rámci projektu Rezidence Modřanka zahájen provoz 9 nových „atmosfér“ Parkového muzea Staré Modřany.

Kostel sv. Petra a Pavla Uhnošť

Barokní, původně gotický kostel sv. Petra a Pavla je dominantou města Unhošť, které se nachází nedaleko Kladna. Na vrcholku kostelní věže bývala světnice pro věžného.

Barokní poštovní stanice ve Vratěníně

Pozoruhodná barokní poštovní stanice se nachází ve střední části obce a patří mezi její nejcennější památkové objekty. Pochází z doby, kdy Vratěnín ležel na staré kupecké a poštovní cestě spojující Vídeň s Prahou.

Na přehradu Slezská Harta vyplula elektrická loď se solárními panely

Bezbariérová elektrická loď již brázdí vody přehrady Slezská Harta na Bruntálsku. Turisty začne vozit od letošního června. Jde o unikátní vyhlídkovou loď zřejmě v rámci celého Česka, která má dva elektromotory na lithiové baterie a na střeše solární panely. Moravskoslezský kraj za její výrobu zaplatil 14 milionů korun.

Židovský hřbitov ve Velké nad Veličkou

Židovský hřbitov ve Velké nad Veličkou byl založen roku 1886 a na ploše 443 m² se dochovalo celkem 36 náhrobních kamenů. Do 70. let minulého století byla v rohu hřbitova i malá márnice.

Půjčovna koloběžek, kol, paddleboardů a člunů v Šakvicích pod Pálavou

Využijte služeb půjčovny v Šakvicích a projeďte se pod Pálavou na koloběžkách nebo kolech. Milovníci vodních sportů mohou brázdit hladinu Novomlýnských nádrží na našich nafukovacích paddleboardech a člunech.

Bučovice: sídlo moravského šlechtice Šembery, který býval přirovnáván k Petru Vokovi

Pokud se o někom řekne, že je renesanční člověk, znamená to nejen vytříbené chování a znalosti, ale i život bonvivána. Jan Šembera Černohorský z Boskovic vším byl. Spolustolovník císaře Rudolfa II. Miloval život - radovánky, víno, ženy v množství více než velkém, umění, lov. Zbyly po něm Bučovice.

Na Hruboskalsku velmi krutě řádil jezuita Burnatius, zabili ho sedláci vidlemi

Skalní město pod zámkem Hrubá Skála je hlavním aktérem básně z Rukopisu královédvorského, která dal podnět k namalování monumentálního plátna Mikolášem Alšem. Češi tu měli za Přemysla Otakara I. Na počátku 13. století slavně zvítězit nad Sasy, kteří vpadli do země. Plátno visí v muzeu v Turnově.

O koňskou turistiku je u nás obrovský zájem

Turisté při svých dovolených vyrážejí nejen na pěší nebo cyklistické výlety, ale stále oblíbenější je hipoturistika. Už malé děti si zvykají na pohled z koňského hřbetu. Celé jižní Čechy jsou protkány koňskými stezkami, kterých je už přes tři sta kilometrů.

Kostel sv. Máří Magdalény ve Velké nad Veličkou

Z původní gotické stavby zůstal jen závěr zaklenutý gotickou křížovou klenbou. Koncem 15. století byl kostel opevněn hradbou s 16 klíčovými střílnami zpevněnou opěrnými pilíři. V neklidných dobách konce 17. a počátku 18. století sloužil obyvatelům jako útočiště.