🌄 Archiv článků - Pohorka.info

KOX – Stará koksovna v Dolních Vítkovicích

Od července 2019 má památkově chráněný industriální areál Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě novou atrakci. Podařilo se zde zachránit významný objekt bývalé koksárenské baterie z roku 1831 číslo pět. Zájemci si mohou koksovnu prohlédnout pěkně zblízka a dozvědět se, jak se vyrábí železo.

Futurento - hra o budoucnost

Futurento, unikátní zábavní centrum se skvělou dostupností v Praze. Týmová spolupráce, edukativní prvky, to nejlepší ze všech světových her - laserové bludiště, nafukovací atrakce, trampolíny, překážkové dráhy, logické úkoly, a to vše spojené s nejnovějšími technologiemi. Zažijte novou zábavu!

Prague Horror Cave

Prohlídka plná strašidel v hororovém podzemí.

Půjčovny Paddleboards

Naše půjčovny se nachází u Novorolského rybníka v Nové Roli a na koupališti Michal u Sokolova. Nabízíme půjčení paddleboardu, SUP jógu a SUP workout. Aktivity jsou vhodné pro jednotlivce i rodiny.

Žádná sv. Barbora nebo doly. Zažijte Kutnou Horu jinak

Gotické skvosty přeplněné turisty už jste v Kutně Hoře nejspíš navštívili. Město si ale můžete vychutnat i z jiných, ne tolik probádaných úhlů. Vydejte se třeba do galerie nebo za vínem.

Bývalý pivovar v Ústeckém kraji se proměnil v muzeum StB

Chátrající pivovar v malé obci Ležky, která je součástí Lubence na Podbořansku, začal opravovat 61letý Miroslav Šefl. Na 3. srpna v něm chystá otevření hned čtyř výstav pro veřejnost. Expozice představují historii obce, významných rodů, rodiny Jana Masaryka i spisů dřívější Státní bezpečnosti (StB).

Kostel Zvěstování Páně v Úvalech

Římskokatolický kostel Zvěstování Páně byl postaven na místě středověké kaple, kterou prý v roce 1342 založil Arnošt z Pardubic, první pražský arcibiskup. Kaple je zmiňována roku 1385 jako filiálka kostela v Horkách. Barokní podobu získal kostel po opravě, dokončené v roce 1724.

Moderní kostel sv. Václava se zvonicí Horní Lideč

Myšlenka postavit v Horní Lidči vlastní kostel vznikla krátce po opravě zdejší kapličky roku 1990. Do výstavby se zapojila velká část místních obyvatel.

Holanské rybníky

Holanský rybník je jedním ze 23 rybníků tvořících soustavu Holanských rybníků, která se rozkládá mezi Stvolinkami a Zahrádkami jihozápadně od České Lípy. Holanské Rybníky vznikaly postupně od 16. do 17.století. Většina z nich je vzájemně propojena a napájena Bobřím potokem.

Museum Četnická stanice v Chlumci nad Cidlinou

V replice četnické stanice si lze vše osahat a vyzkoušet, sednout si za stůl velitele, k psacímu stroji, vyzkoušet si četnickou postel a pro případné zájemce je možné odebrat otisky prstů na dobovou daktyloskopickou kartu, popřípadě se vyfotit v četnické uniformě.

Nová atrakce v Ostravě. Veřejnosti se otevřela Koksovna KOX

Památkově chráněný industriální areál Dolní oblasti Vítkovce (DOV) v Ostravě má novou atrakci. Podařilo se zde zachránit významný objekt bývalé koksárenské baterie číslo pět, který se nyní otevře i návštěvníkům. Koksovna dostala název KOX a její záchrana stála 13 milionů korun, z toho zhruba 11 milionů korun zaplatil Moravskoslezský kraj.

Retro Computer a Jedová chýše

Stálá expozice počítačů 70-90 let minulého století a prohlídka rozsáhlých dvoupatrových středověkých sklepů s tajemnou expozicí.

Úniková hra Zlaté Hory

Během hodiny plníte různé logické úkoly, hledáte předměty, kódy a klíče. To vše s hlavním cílem – uniknout ze zamčené místnosti. Skutečná hra, skutečné zážitky – spolupráce, pátrání, intuice…

Tipy na víkend: Dejte si dobroty z borůvek, vyrazte na kole po vinicích

Druhý červencový víkend se nabízí vyrazit na výlet. Na Moravě se můžete projet na kole po vinicích, součástí budou i řízené degustace. Za dobrotami z borůvek zavítejte do Borovan, jídlo ovšem nabídne i akce, která se uskuteční v pražské botanické zahradě. Na své si přijdou i sportovci. Ti mohou na půlmaraton.

Kam o víkendu s dětmi: Staňte se detektivy, vyrazte do zoo po zavíračce

Bohatý program vás čeká o druhém červencovém víkendu. S dětmi můžete vyrazit na řadu tematických kostýmovaných prohlídek na hradech a zámcích. Na Chvalském zámku v Praze budete coby detektivové odkrývat tajemný příběh. Po zavírací době se ale můžete vypravit i do ústecké zoo, kde se dozvíte, co dělají zvířata, když zmizí davy návštěvníků.

Vlastivědné muzeum Voticka

Od červenece 2019 je nově v západním křídle bývalého kláštera sv. Františka z Assisi ve Voticích otevřeno Vlastivědné muzeum.

Catfé Kočičárna v Liberci

Catfé Kočičárna je první liberecká kočičí kavárna, která se nachází hned v centru města. Pyšní se útulným prostředím a příjemnou atmosférou. Je vhodná pro rodiny s dětmi.

Muzeum veteránů ve Starém Městě

Muzeum veteránů představuje více než pět desítek storických vozidel (automobilů a motocyklů).

Adventure golf v Oseku u Dolního Bousova

18 unikátních drah. Můžete začít od lehkých až po takové, které vás prověří. Ti, kterým minigolf nic neříká, mohou obdivovat krásně osázené okolí květinami, okrasnými keři, rozsáhlými skalkami a nebo jezírko s barevnými rybkami a lekníny. V areálu je parkoviště a zastřešené občerstvení.

Expozice sladovnictví v Žatci

Vznik sladovny v Žatci sahá už do 70. let 16. století. Jaká je skutečná minulost této budovy? Proč je sladovnictví tak významnou součástí historie Žatce, města chmele a piva? Jak se vlastně slad vyráběl? Pojďte s námi prozkoumat dějiny sladovny, upomínající věhlas žateckého chmelařství.

Koupací biotop Studénka

Ve Studénce se během léta můžete zchladit v areálu koupacího biotopu, které vzniklo na místě bývalého městského koupaliště.

Tušílkova stezka

V Tušovicích vznikla lesní stezka, která je republikově unikátní. Je variabilní, a neomrzí se ani při opakovaných návštěvách. Podle svého pohádkového hrdiny se jmenuje Tušílkova.

Návštěvnické centrum vinařství Annovino

Minutu jízdy z centra Lednice a od zámku (Nejdecká 714 - směr Bulhary) máte možnost navštívit unikátní návštěvnické centrum vinařství Annovino z mušličkového vápence tvořeného zkamenělinami.

Obilní skladiště v Jihlavě

Bývalé družstevní obilní skladiště v Jihlavě v Chlumově ulici, známé též jako sýpka či silo, bylo ve druhém čtvrtletí roku 2019 prohlášeno kulturní památkou.

Grilování na Barníku

Barník je loď s elektrickým motorem a grilem, kterou si můžete rezervovat na soukromé grilování, posezení s partou nebo na nějakou z našich speciálních akcí.

Naučná stezka Zdraví a příroda v Jeseníkách

Stezka začíná v Suché Rudné u chaty Rozcestník a postavička pastýře vás na devíti tabulich provede přírodou Jeseníků a historií pastevectvi, zpracování mléka a výroby sýrů v Jeseníkách.

Jizerskohorská cyklostezka pro drsňáky a otrlé

Vydat se na kole v Jizerských horách lze po nejrůznějších stezkách. Cílem mnoha cyklistů bývá Smědava nebo Jizerka. Po pohodlných cestách s asfaltem vyrážejí výletníci častěji za občerstvením na Hřebínek nebo Knajpu. Jen ti nejotrlejší drsňáci jedou do Ferdinandova a Hejnic Rauscheckovou stezkou.

Tábor nabízí historii, poznání, ale i něco pro mlsné jazýčky

Začaly prázdniny, doba letních dovolených a s ní i plánování výletů za zábavou a poznáním. Pro ty, kteří se rozhodli poznat krásy naší domoviny, je tady tip na návštěvu Tábora a jeho blízkého okolí.

Turistická poutní stezka Husova cesta

Trasa pro pěší poutníky vede z Prahy na hrad Krakovec, kde Hus strávil své poslední dny v Čechách, na Bezdružicko, Tachovsko a přes Bärnau na Norimberk. V Německu kopíruje historickou Zlatou cestu, po které Husova družina skutečně putovala a končí v Kostnici u Bodamského jezera.

Zmrzlinárna Tak trochu jiná točená - zmrzlina plná ovoce

Tak trochu jiná točená funguje v České Republice zatím v Praze, Šumperku a Opavě. Jde o mix chuti základu a ovoce dle vašeho výběru. Na své si přijdou jak milovníci tradičních smetanových zmrzlin, tak i čistě ovocných, bez sladidel, laktózy apod. Prostě jen mražený banán a ovoce dle výběru.

FotbalGolf Chrudim

FotbalGolf je sportovní hra, která spojuje fotbal, golf a minigolf do jedné zábavy. FotbalGolf je pro lidi všech věkových kategorií a sportovních úrovní, pro muže, ženy i děti.

Vedra ženou do hor. V Krkonoších se mohou turisté vydat po nové stezce

Tropy v nížinách ženou mnohé lidi do výrazně chladnějších hor. Zatímco dole teplota v posledních dnech atakovala 38 stupňů, na Luční boudě nepřesáhla pětadvacítku. Možnosti turistiky v Krkonoších rozšířila nová naučná stezka pro pěší i cyklisty ve Špindlerově Mlýně.

Kaolinový důl v Nevřeni na Plzeňsku

V Nevřeni na Plzeňsku je nově otevřený starý důl na kaolin, který znáte z pohádky Čertí brko. Důl má v hloubce několika desítek metrů pod zemí až 500 metrů podzemních chodeb, zpřístupněno je asi 300 metrů. Některé chodby jsou až osm metrů široké.

Přehrada Větřkovice

Přehrada ve Větřkovicích slouží jako zásobárna vody společnosti Tatra Trucks a místní lidé ji využívají k letnímu osvěžení i vodním sportům. Přehrada leží v pěkném prostředí v údolí mezi Kopřivnicí a obcí Hukvaldy.

Kulíškův dětský park ve Velkých Karlovicích

Kulíškův park nahrazuje dřívější zábavní park Razulák u 3 km vzdáleného Bistra Razula.

Rokle Soorgrund v Českém Švýcarsku

Soorgrund neboli Drozdí soutěska se nachází v Národním parku Českosaské Švýcarsko na modré značce mezi rozcestím Divoká soutěska a ústím silnice označenou pro cyklisty 21 a vedoucí do Vysoké Lípy.

3D bludiště Most - Funpark s rozhlednou na Šibeníku

Nové 3D bludiště s rozhlednou se otevřelo na mosteckém vrchu Šibeník v samém srdci města.

Hvězdárna Daniela Heinricha Jablonná nad Vltavou

Hvězdárna Daniela Heinricha Jablonná nad Vltavou je soukromá hvězdárna pořádající pozorování, přednášky, výstavy a je také vydavatel časopisu Astronomie.

Pár kilometrů Peklem

Autorem článku je Štěpán Kincl. Dlouho jsme s kamarády plánovali na přelom června a července nějaký pochod v okolí Chrudimi. Plán byl dostat se autobusem nebo vlakem z města někam ven a dojít zpátky po svých. Cestou mělo být něco zajímavého k vidění a měl tam být i dostatek možností na zastavení a občerstvení. Po nekonečných diskuzích jsme zvolili […].

Komentované výstupy na Lysou horu jsou plné novinek

Další ročník komentovaných výstupů na nejvyšší vrchol Moravskoslezských Beskyd Lysou horu startuje v úterý 9. července. Letos budou „Lysohorská nej… aneb Co jste ještě nevěděli“ plná novinek.

Jablonec nad Nisou v létě znovu otevře turistům i své kostely

Jablonec nad Nisou v létě znovu otevře turistům své kostely. Přístupné budou každé úterý od 2. července do 27. srpna, v jednom z nich se pak vždy od 17 hodin uskuteční koncert. První bude už v úterý v kostele sv. Anny, kde zazní Bachova hudba.

Monumentální chotkovská Kačina představuje luxusní šlechtické sídlo i zázemí služebnictva

Nad půlobloukovitou, u nás zcela neobvyklou stavbou, která je nejčistším příkladem empíru v Čechách, občas prosviští gripeny z letecké základny v Čáslavi. Přehřátý vzduch nese zvuk jejich proudových motorů. V dobách největší slávy zámku zde bylo slyšet ržání koní a hlahol panstva.

Špýchar Nespery

Přijďte si posedět do starých časů, prohlédnout si výstavu starých předmětů dříve používaných v hospodářství a domácnosti. V roce 2018 jsme oslavili 700 let od první písemné zmínky Nesper.

Na Božím Daru se otevřela nová rozhledna Boží vyhlídka

Město Boží Dar u příležitosti konce školního roku otevřelo novou rozhlednu nazvanou Boží vyhlídka. Stavba stojí ve výšce 1099 metrů nad mořem na trase červené turistické značky. Je vysoká osm metrů, vyhlídková plošina je ve výšce pět metrů nad zemí a pro turisty bude za příznivého počasí volně přístupná 24 hodin denně, uvedl starosta Božího Daru Jan Horník.

E-Karts Zlín

Centrum motorsportu na Moravě.

Úhoř Pepík v secesní budově České pojišťovny v Praze

Secesní budova České pojišťovny ve Spálené ulici je sama o sobě skvostem pražské architektury. Velkou raritou je zde však kašna pod schody, kde od roku 1914 plave živý úhoř. Ten současný je svého jména III.

Virtuální realita v Krnově

Virtuální realita je počítačem vytvořený prostor, ve kterém se budete pohybovat. Je to prožitek virtuální, ale váš mozek jej bude vnímat jako skutečný. Jen pro tuto chvíli nebudete v naší herně. Octnete se na vrcholu hory, uprostřed oceánu mezi velrybami, probijete se laserovou bitvou...

Pohádkový les v Teplicích

V Janáčkových sadech poblíž botanické zahrady v Teplicích najdete 11 velkých dřevěných pohádkových postav s lehkou hádankou pro děti.