🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Ski areál Štrbáň u Strání

Lyžařský areál Štrbáň se rozprostírá v katastru obce Strání-Květná v nadmořské výšce 450 až 540 metrů.

Štrbákovec - rolnický dům ve Strání

Dům čp. 216 se sýpkou v podstřeší a s dekorativním rámováním oken patří k hodnotným dokladům lidového stavitelství v obci a spolu se sousední nemovitostí čp. 327 tvoří jednotu.

Sychrovský viadukt - technická památka

Sychrovský viadukt je patrový kamenný železniční viadukt nacházející se poblíž obce Sychrov. Překonává široké údolí Mohelky.

Temný Důl - Křížová cesta na Starou Horu

V Temném dole, který patří pod Horní Maršov, se nachází Křížová cesta na Starou horu. Začíná 200 metrů od infocentra Veselý výlet. Osada Stará Hora je jedním z nejzachovalejších souborů lidové architektury Krkonoš s řadou původních horských chalup.

Tvrz Kout na Šumavě

Tvrz je nejstarší stavba v obci a byla postavena na počátku 16. století. Na budově je umístěna busta rodáka obce profesora University Karlovy MUDr. Františka Schambergera.

Vodárenská věž v zámeckém parku Sychrov

Vodárenská věž byla postavena taktéž v novogotickém stylu roku 1891 podle návrhu Františka Wondrena. Tato novogotická věž nahradila původní vodojem, jehož podobu neznáme.

Werichova chata u Velhartic

Werichova chata se nachází nedaleko Velhartic mezi ramenem říčky Ostružná a širokou mlýnskou strouhou.

Zámecká oranžerie na Sychrově

Jedna z nejvýznamnějších staveb zámeckého parku.

Zámecký park Ždánice

Území parku je nepravidelného obdélníkového tvaru, přičemž zámek je umístěn v severovýchodní části parku. V zámku se nyní nachází Vrbasovo muzeum.

Židovský hřbitov ve Velharticích

Hřbitov byl založen roku 1858, náhrobky se datují od doby založení až do roku 1934. Poslední pohřeb se uskutečnil v roce 1941.

AdrenalinPoint ve Varnsdorfu

Indoorové a outdoorové paintballové hřiště se zapůjčením veškerého materiálu a plným servisem v průběhu akce.

Expozice Šindelka - Harrachov

Expozice je umístěna v žulové budově, známé v Harrachově jako Šindelka. Šindelová střešní krytina se zde vyráběla od počátku 19. století až do 30. let 20. století. K vidění je lesnická a myslivecká expozice.

Kostel Povýšení sv. Kříže ve Strání

Kostel je postaven v pseudogotickém stylu a je hodnotným dokladem architektonické tvorby počátku 20. století.

Kaple Panny Marie Bolestné ve Strání

Kaple pochází z roku 1816 a dle reversu Jana Popelky z 16. září 1816 je vystavěna jako kaple Panny Marie Bolestné.

Kaplička sv. Trojice na Mackově hoře

Založení kaple patrně po polovině 18. století je v pověstech spojováno se zažehnáním morové epidemie v městečku a okolí. Trojboká hranolová kaplička měla pilastry zdobená průčelí uprostřed s nikami.

Kaple sv. Isidora Nové Strašecí

Sv. Isidor je patron rolníků. Na Pražském předměstí mu k poctě byla postavena kaple. Uvnitř stála v místě oltáře dřevěná polychromovaná světcova socha v životní velikosti, působivá svým prostým výrazem a dnes hodnocená jako nadprůměrně kvalitní.

Radnice s věží Nové Strašecí

Trojkřídlá patrová budova radnice s věží vévodí horní, jihozápadní straně Komenského náměstí. O stáří stavby svědčí renesanční bosovaný kamenný portál, který se dochoval na hlavním průčelí objektu.

Bývalá synagoga Nové Strašecí

Uprostřed malého židovského ghetta na jižní straně města Nové Strašecí, v sousedství hradební zdi, byla po polovině 18. století vybudována synagoga. Vedle synagogy stávala židovská škola.

Kostel sv. Martina v Horních Sekyřanech

Horní Sekyřany je část obce Heřmanova Huť na Plzeňsku. Roku 1272 je zde připomínána kaple sv. Haštala. Jako farní kostel je poprvé zmiňován v roce 1384. V roce 1678 byl nově sklenut presbytář, roku 1704 byla přistavěna věž.

Kostel Narození Panny Marie Nové Strašecí

Původně gotický kostel je uváděn již ve 14. století. Z té doby se zachoval presbytář prosvětlený původně hrotitými okny, jejichž torza jsou uchována ve zdivu nad záklenky dnešních oken. Kostel prošel barokními úpravami.

Podjezdová vozovna v Loučné nad Desnou

Přístřešek čtvercového půdorysu na osmi pilířích byl dříve součástí přepřahací stanice se zájezdním hostincem. Jedná se o ojedinělou stavbu svého druhu. V létě tato stavba slouží jako stylové letní posezení.

Stálá expozice Rychnov na historických fotografiích

Stálá expozice muzea v Rychnově nad Kněžnou seznamuje formou fotografií s městem a jeho historií. Jedná se o pozůstatky výstavy, která probíhala v 90. letech na rychnovském zámku. Nedávnou historii města zde připomíná celkem 228 fotografií.

Plachetkův památník v Rychnově nad Kněžnou

Stálá expozice muzea v Rychnově nad Kněžnou představuje ucelenou ornitologickou sbírku obsahující zástupce 255 ptačích druhů. Vystaveno je na 700 preparovaných exemplářů. Celkem je zastoupeno 18 ptačích řádů.

Vyhlídková plošina Kamenec nad Novým Malínem

Vyhlídková dřevěná plošina se nachází na vrcholu Kamenný vrch nad Novým Malínem a Hraběšicemi. Jedná se spíše o takový menší otevřený posed. Kamenec leží na území CHKO Jeseníky.

Vyhlídka Světovina u Zbirohu

Blízké okolí Zbiroha je poseto mnoha skalkami a skálami. Jednou z nich je i skála Světovina. Skála byla dříve nazývaná Světská skála a nachází se v nadmořské výšce 560 m n.m. Zde se nachází plochý kámen,který je označován jako slovanské obětiště.

Štola Pod Bílým kamenem v Sobotíně

Místo bývá často nazývané Skřítecká rokle, ovšem není roklí v pravém slova smyslu. Jde totiž o pozůstatky štoly. Údajně se zde v 18. století kutalo stříbro a poté se z něj padělaly mince.

Socha Viselec od Davida Černého

Socha visí vysoko nad zemí v pražské Husově ulici. Vytvořil jí známý kontroverzní umělec David Černý v roce 1997. Zvláštní socha má představovat vysoké hloubání o možnostech rozhodování. Každý z nás si totiž dokáže řídit vlastní osud tak jako právě zde „visící“ Sigmund.

Památník Okřídlený lev na Klárově

V Praze na Klárově poblíž ulice U Železné lávky naleznete působivou sochu okřídleného lva od britského sochaře Colina Spoffortha. Památník věnovali Britové československým letcům, kteří během druhé světové války bojovali v Britském královském letectvu.

Zvláštní fontána od Miroslava Beščece na Vinohradech

Fontány na křižovatce ulic Záhřebské a Americké na pražských Vinohradech si určitě všimnete. Na první pohled vás upoutá abstraktními zvířecími sochami, jakoby z jiného světa. Podivuhodnou atmosféru fontány umocňuje fakt, že stojí přímo uprostřed kruhového objezdu.

Boží kámen u Sosně na Rakovnicku

Boží kámen leží asi 700 metru jižně od obce Soseň, nedaleko od Obecního vrchu. Patří ke krajině Přírodního parku Jesenicko, jenž je tvořen čistecko-jesenickým žulovým masivem. Povrchové zvětrávání zde vytvořilo zvláštní formy balvanitého rozpadu (viklany, kamenná stáda apod.).

Statek Ondříkovice v Českém ráji

Celoroční pronájem nabízí s citem zrekonstruovaný starobylý statek, ležící na okraji malé vesničky Ondříkovice v Českém ráji. Kromě skvělého ubytování v rustikálním stylu si zde užijete i velkou oplocenou zahradu s rybníkem a sadem.

Výtoňská náplavka na Rašínově nábřeží

Rašínovo nábřeží je v současné době nejatraktivnější, nejceněnější a společensky nejživější prostor u řeky Vltavy. Nachází se v úseku mezi výběžkem vyšehradské skály u Výtoně a Jiráskovým mostem u Žofína. Je zde krásný prostor na procházky, jízdu na kole konají se zde velmi oblíbené Farmářské trhy.

Vladislavský sál na Pražském hradě

Vladislavský sál ve Starém paláci na Pražském hradě vás ohromí svojí velikostí a zejména unikátně řešenou klenbou. Aby se panstvo nemuselo moc unavovat, tak se do něj vjíždělo přímo na koních. Unikátem je také to, že se do současnosti sál zachoval ve své původní podobě.

Apidomek v Kunvaldu – včelín, ve kterém můžete bydlet

Apiterapii, tedy léčbu včelami a včelími produkty, lidé nevědomky využívají, když si dají med při nachlazení do čaje. Její staronovou podobou je apidomek - včelín sloužící i pro pobyt nevčelařů, kde se můžete na čas zabydlet zároveň se včelami.

Vyhlídka Čertova skála u Zbirohu

Vyhlídkové místo Čertova skála neboli Čertovka se nachází v okrese Rokycany, necelé 2 km západně od zámku Zbiroh. Z Čertovky je krásný výhled na jih a jihozápad. Ve skalách se nachází kříž.

Kostel sv. Mikuláše ve Zbirohu

Barokní kostel stojí na západním konci Masarykovo náměstí. Kostel je vystavený v křížové lodi a dominuje mu hranolová věž s cibulovou střechou. Tuto podobu získal v roce 1716, jako farní kostel sloužil již od 14. století.

Barokní domy v Ronově nad Doubravou

Domek ve Svatokřížské ulici (čp. 25) je památkově nejcennější budovou v Ronově nad Doubravou. Průčelí s pozdně barokním štítem je ukázkou nevšední architektury.

Zámecké náměstí s empírovými domy a mariánským sloupem ve Žlebech

Volně stojící empírové domy (čp. 119 a čp. 120) z 19. století jsou chloubou Zámeckého náměstí ve Žlebech. Na náměstí je také budova bývalé radnice (čp. 12), což je jednopatrová budova z roku 1881 s novogotickou fasádou.

Zámek Ronov nad Doubravou

Jedná se o třípodlažní stavbu podélného tvaru s centrálním klenutým vchodem. Budova dřívějšího zámku byla stržena v roce 1823 a roku 1825 postavena nová, tzv. Úřednická.

Lesnická naučná stezka Zákupy

Naučná stezka vás zavede do okolních lesů. Stezka je udržovaná a označená rozcestníky. Po cestě jsou rozmístěny informační tabule, které představují zdejší faunu a flóru, historii vyšší lesnické školy v Zákupech a osobnosti zdejšího kraje.

Kaple sv. Anny v Zákupech

Kaple stojí na bývalém morovém hřbitově u kamenného mostu a pochází z roku 1680. Stavba je spojena s epidemií moru, který po třicetileté válce postihl Zákupy. Ze všech obyvatel Zákup zbylo tehdy údajně 6 lidí.

Přírodní koupaliště Zákupy s tobogánem

Jako koupaliště v Zákupech slouží Velký zákupský rybník. Mezi atrakce koupaliště patří 9 m vysoký a 95 m dlouhý tobogán. Vstup do vody je možný po celém obvodu vodní plochy.

Kapucínský klášter s kostelem sv. Františka Serafinského v Zákupech

Klášter byl vystavěn v letech 1679 - 1685 jako dík za záchranu v turecké válce Juliem Františkem, knížetem sasko-lauenburským. V roce 1950 byl tento raně barokní klášter s kostelem a areálem zrušen, později využíván armádou československou.

Kostel Narození Panny Marie ve Žlebech

Renesanční orientovaná stavba kostela pochází z roku 1540, poté byla v 19. století upravovaná. Kostel nechal postavit majitel zdejšího panství Kuneš Bohdanecký z Hodkova. Vybudoval také zvonici na protějším vrchu na druhém břehu řeky Doubravy. Pro zvonici obstaral dva zvony, Marka a Marii.

Divadlo Aloise Jiráska v Úpici

Historie divadla v Úpici sahá do roku 1824, kdy byl založen úpický ochotnický divadelní spolek. Tento věk ho řadí mezi nejstarší divadelní spolky u nás vůbec.

Hvězdárna Úpice

Hvězdárna Úpice je odborným pracovištěm, které dosahuje v několika oblastech své činnosti velmi vysoké úrovně. Některá pozorování jsou zcela jedinečná. Vedle odborné práce se však hvězdárna Úpice zaměřuje také na osvětovou a vzdělávací činnost pro veřejnost nejen v oblasti astronomie.

Kaple Nalezení sv. Kříže v Želivi

Kaple Nalezení sv. Kříže byla postavena v roce 1738. Stojí na stráni s názvem Kalvárie, dříve zde stávaly dřevěné kříže a sochy. Všeobecně byla zvána kaplí umírajících.

Kaple Narození Panny Marie na Ošťavku v Želivi

Kaple byla postavena z vděčnosti za pokoj a mír, který v zemi nastal po skončení třicetileté války. Vysvěcena byla v roce 1649. U kapličky je studánka s údajně zázračnou vodou.

Kaple sv. Michala v Úpici

Raně barokní kaple vystavěná v letech 1698–99. Centrální stavba oválného půdorysu.

Knihobudky v ulicích Mladé Boleslavi

První dvě knihobudky slouží obyvatelům Mladé Boleslavi jako sdílená veřejná knihovna. První z nich je nedaleko Domu kultury, druhá v Novém parku. Každý si sem může přijít knihu vybrat, odnést, přečíst a případně vrátit, nebo naopak sem věnovat knihu, kterou už nepotřebuje.