🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Expozice o Přemyslu Otakarovi II. v Českých Budějovicích

Nová stálá expozice věnovaná Přemyslu Otakarovi II. A jeho době. V části věže Železná panna představí život českého panovníka dokumenty a dobové předměty.

Památník Cyrila a Metoděje ve Strachotíně

Téměř dva a půl metru vysoký pomník Cyrila a Metoděje stojí od roku 2013 nad Strachotínem. Tvůrcem sousoší z pískovce je sochař Vladimír Matoušek. Má podobu dvou soch symbolizujících apoštoly Slovanů – Cyrila a Metoděje. Mezi nimi je mezera ve tvaru kříže.

Pavlovín - vinařství Velké Pavlovice

Velké Pavlovice, kde se lidé věnují vinařství více než 750 let, jsou domovem právě pro značku Pavlovín. Skvělá pověst velkopavlovických vín ale není založena jen na vynikající péči o hrozny z místních vinic. Vychází také z technologie zpracování, díky které vznikají prvotřídní vína s etiketou.

Smetanovy sady v Olomouci

Smetanovy sady byly založeny roku 1820 osázením pevnostní plochy na západním obvodu města stromovím. Park má zajímavou sochařskou výzdobu. V roce 1925 zde byla odhalena socha Bedřicha Smetany, podle něhož dostaly sady své nynější jméno.

Vinařství Novosedly Vinofol

Vinofol je rodinné vinařství vybudované v roce 1992 na Pálavě. Vína vinařství jsou ozdobena zlatými a stříbrnými medailemi z velkých světových soutěží Vinalies Internationales, IWC San Francisco či AWC Vienna.

Vinná galerie v Brně

Stylovou brněnskou vinotéku můžete od roku 2003 navštívit v Brně. Pravidelně se zde konají pravidelné degustace, vernisáže nebo autorská čtení. Kromě 700 druhů tuzemských i zahraničních vín si u můžete vybrat i vlastní archivní box – kde vám vína uschovají.

Židovský hřbitov v Podivíně

K nejvýznamnějším židovským památkám v obci patří hřbitov s obřadní vstupní halou. Na hřbitově se nachází okolo 1000 kamenných náhrobků, z nichž nejstarší je z let 1694.

Beskydy projedete na kole nově s pohanským bohem Radegastem

Turistická oblast Beskydy – Valašsko má nově sedm cyklotras s názvem Radegastovy okruhy. Jde o značené trasy různých náročností v celkové délce přes 210 kilometrů.

Kurzy landkitingu Statenice

Naučit se novým dovednostem je k nezaplacení. Navíc si na našem kite kurzu jistě užijete i spoustu zábavy.

Vynikající vína Zemědělského družstva Němčičky

Vinařství ZD Němčičky hospodaří ve Velkopavlovické vinařské podoblasti na 124 ha vlastních vinic v šetrné integrované produkci. Rozlohou vinohradů a půdními podmínkami viničních tratí patří Němčičky k významným moravským vinařským obcím.

Rodinné vinařství Milan Sůkal Nový Poddvorov

Rodiná vinařská firma získala řadu ocenění na prestižních výstavách vín v České republice. Už praděd Sůkal vinařil a patřil v obci mezi významné vinaře, děd měl vinařskou školu, ale přestěhoval se za prací do Hodonína, odkud se otec vrátil zpět do Poddvorova, vysadil vinohrady a začal vinařit.

Nové vinařství Drnholec

V Novém Vinařství se všechno dělá inovativně, lépe a jinak. Patří od roku 2005 k nejprogresivnějším vinařstvím v České republice, a to především díky modernímu přístupu k pěstování hroznů a výrobě vína. Obhospodařuje 102 ha vinic a vyrábí pouze jakostní vína z vyzrálých až přezrálých hroznů.

Byt Jaroslava Foglara na Žižkově

Byt převzala do vlastnictví skautská nadace a od podzimu 2017 jej zpřístupní foglarovým fanouškům. Řadu písemností nestihl spisovatel nikomu předat a zůstaly právě v jeho bytě, který byl až dosud zapečetěn. Dokumenty byly převezeny do skautských prostor a byt je připravován pro návštěvníky.

Kaple Nejsvětější Trojice ve Vysoké

Slavný hudební skladatel Franz Schubert má své rodinné kořeny ve Vysoké v podhůří Jeseníků. Pocházel odtud jeho dědeček a otec. Jeho matka se narodila ve Zlatých horách. V kapli se nachází expozice rodiny Schubertů.

Keltská naučná stezka v Nasavrkách

Keltská stezka Železnými horami vás provede místy původního keltského osídlení v okolí Hradiště a Nasavrk. Prochází nádhernou přírodou Železných hor, především pak údolím řeky Chrudimky, potoků Debrného a Krkanka (Hradišťský potok).

Městské muzeum Špitálek

V muzeu jsou umístěny tématické expozice věnované archeologii, řemeslům a historii města. Unikátním exponátem je nález základů chlebové pece, jejíž replika je umístěna na nádvoří muzea. V současné době probíhá modernizace muzea o nové atraktivní prvky, která bude dokončena na jaře 2018.

Muzeum Charlese Sealsfielda v Popicích

Muzeum sídlí v rodném domě Charlese Sealsfielda v Popicích. Spolu s knihovnou si prohlédnete expozici Národního parku Podyjí o přírodě v okolí Popic.

Skate a Bikepark v Nasavrkách

V sousedství základní školy se nachází hřiště pro skateboarding, kola bmx a in-line bruslení.

Včelařské arboretum v Nasavrkách

Včelařské arboretum a včelí inspiromat vybudovalo Střední učilistě včelařské - Včelařské vzdělávací centrum.

Vinařství Spielberg - víno z kyjovských vinic

Vinařství je držitelem titulu Vinař roku 2017. Středně velké vinařství hospodaří na 65 hektarech na Kyjovsku. Mezi jeho nejlepší vína patří ryzlinky, ale i rulandské šedé a bílé.

Novorenesanční radnice s věží ve Frenštátě pod Radhoštěm

Tato novorenesanční budova měla stejně jako ta předcházející původně sloužit škole. K tomuto účelu byla přikoupena sousední parcela. V novém objektu budovy byla zřízena také spořitelna, strážnice a obchod.

Barokní kostel sv. Maří Magdalény v Krásné Lípě

Kostel svaté Máří Magdalény stojí na svahu nad náměstím na místě původního kostelíku z roku 1361.

Barokní roubený dům U Frinda v Krásné Lípě

Z měšťanských domů na náměstí v Krásné Lípě je nejzajímavější dům U Frinda s roubeným přízemím a hrázděným patrem, podepřeným podstávkou, tvořící podloubí.

Kamenný most ve Vamberku

Kamenný most přes Zdobnici ve Vamberku je tříoblouková stavba s uceleným souborem pozdně klasicistních plastik českých světců.

Kostel svatých Andělů strážných v Kostelci nad Černými lesy

Barokní farní kostel z let 1735–37, postavený zřejmě podle návrhu oblíbeného lichtenštejnského architekta Tomáše Vojtěcha Budila.

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v Milovicích

Novogotický kostel sv. Kateřiny Alexandrijské byl vysvěcen 25. listopadu 1907, spolu s budovou fary a hřbitovem byl vystavěn jako náhrada za zničený farní komplex v obci Mladá, která na začátku minulého století musela ustoupit vojenské základně s cvičištěm a byla srovnána se zemí.

Kostel sv. Petra a Pavla v Hradci nad Moravicí

Kostel sv. Petra a Pavla byl vystavěn v letech 1587-1594 na popud horlivého katolíka Kašpara Pruskovského z Pruskova, který krátce před započetím stavby získal do svého majetku hradecké panství.

Kostel sv. Prokopa ve Vamberku

Barokní Kostel sv. Prokopa ve Vamberku byl postaven v letech 1712-13 v místě kostela původního ze 14. století.

Leonardova vyhlídka v Hradci nad Moravicí

Vyhlídka se nachází na západní vyhlídkové terase hradeckého parku za Bílou věží.

Mechtildina vyhlídka v Hradci nad Moravicí

Vyhlídka se nachází v zámeckém parku a byla oblíbeným místem kněžny Mechtilde Lichnovské.

Mezinárodní vojenský hřbitov v Milovicích

Vojenský hřbitov v Milovicích na Nymbursku se nachází na jihu místní části Mladá v ulici Italská. Má rozlohu přibližně 7500 m².

Novorománská bazilika Božího Těla v Kraslicích

Původně na tomto místě stál farní kostel vystavěný roku 1619 bratry von Schönburg, což byli tehdejší krasličtí páni.

Památník zastřelení posledního jelena v Kostelci nad Černými lesy

Památník stojí na místě, kde byl ve zdejší honitbě, revíru Oplany, zastřelen v roce 1876 poslední zdejší jelen.

Slezská kalvárie v Hradci nad Moravicí

Za iniciátorku a zakladatelku hradecké Kalvárie je považována Anna Marie Thomagnini, matka majitele hradeckého panství. Podle jejích pokynů došlo po roce 1750 k výstavbě 14 mohutných sloupů, které nesly obrazy s výjevy Kristova umučení.

Terénní ekologická základna v Krásném Buku

Terénní základna pro ekologickou výchovu Buk (TZ Buk) se nachází v Krásné Lípě. Má výhodnou polohu, vzhledem k faktu, že Krásná Lípa je sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko.

Vyhlídkova bašta - Rondela v Hradci nad Moravicí

Vyhlídka byla postavena na sklonku 19. století jako součást úprav zámeckého parku.

Výroba foukacích harmonik v Kralicích - světový unikát

Kraslice a sousední Klingenthal, začaly jako první na světě s hromadnou výrobou foukacích harmonik.

Zámek Kostelec nad Černými lesy

Zámek v Kostelci nad Černými lesy je památkově chráněným objektem České zemědělské univerzity v Praze.

Zbytky opevnění Šance v Hradci nad Moravicí

Základním stavebním materiálem byla na místě vytěžená zemina, kamení a případně i dovezené dřevo. V současnosti již tyto pevnosti v úplnosti neexistují. Některé byly zcela rozebrány, především v druhé polovině 20. století, jiné přetrvaly pouze ve zbytku.

Zřícenina Brtnický hrádek neboli Loupežnický hrádek v Českém Švýcarsku

Na pískovcovém ostrohu nad Hlubokým dolem, asi 2 kilometry od Brtníků a 12 km západně od Rumburka, se klenou nevelké stopy a zbytky strážného skalního Brtnického hrádku.

Zřícenina hradu Hauberg u Kraslic

Dnes už jenom nepatrné pozůstatky hradu Hausberg najdeme na vrchu Hradiště u západočeského města Kraslice.

Hlavním hřebenem Železných hor

Železné hory – Název jim přisuzuje spíš monumentální vzezření, ale ve skutečnosti to s těmi horami není až tak horké. To jim ale neubírá nic na jejich zajímavosti ani kráse. Jedná se o méně členitou krajinu, která si v sobě nese neopomenutelné nerostné bohatství. Pokud máte rádi turistiku i cykloturistiku a nepotřebujete k tomu zdolávat obtížné trasy, […].

Jurkovičova sušárna ovoce ve Frenštátě pod Radhoštěm

Sušárna ovoce postavená volně ve svahu podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče z roku 1899.

Skokanský areál Josefa Rašky u Frenštátu pod Radhoštěm

V letech 1969 až 1973 byl vybudován areál můstků v dnešní podobě včetně parkoviště a večerního osvětlení.

Pálavská galerie vín U Venuše

Pálavská galerie vín skrývá rozsáhlý historický sklep, který slouží k ochutnávce sbírky šedesáti vzorků reprezentativních odrůd vín z celé Pálavy. O výběr jednotlivých vín se postarala degustační komise.

Vinařství Reisten

Vinařství Reisten bylo založeno v roce 1999 s prvotním záměrem produkovat velmi kvalitní vína. Aplikují zde „zelenou sklizeň“ k redukci úrody, což znamená šetrnou práci s vinicemi.

Vinařství Červinka - vinohrady pod Pálavou

Vinice Vinařství Červinka se nacházejí v jedinečné lokalitě Horních Věstonic, na dotek od Pálavských vrchů z jejichž úpatí uvidíte Mušovská jezera. Hrozny vinné révy rostou na vápenitých svazích pálavských vrchů, které vínům dávají nezaměnitelnou chuť.

Sousoší Nejsvětější trojice v Mikulově

Monumentální barokní sloup – Sousoší Nejsvětější Trojice z let 1723 - 1724 se nazývá též někdy Morovým sloupem. Sochařskou výzdobu - sv. Jan Nepomucký, sv. František Xaverský a sv. Karel Boromejský - vytvořil Ignác Lengelacher.

Socha Rankl Seppa - pověstného siláka na Horní Kvildě

Horskokvildský řezbář pan Pavel vytvořil podle fotografie dřevěnou sochu Rankla Seppa v životní velikosti, můžete ji vidět v Horské Kvildě na zahradě pana Ladislava Pavla.

Národní přírodní památka Odlezelské jezero s vodopády

Jedná se o nejmladší jezero na území ČR a jeho okolí. Vzniklo bezprostředně po mimořádných deštích 25. a 26. května 1872 s dvouhodinovým srážkovým úhrnem až 237 mm.