🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka Schroth-Priessnitz

Trasa má celkem 8 zastavení a měří necelé 4 kilometry. Je určena pro pěší, cyklisty, in-line bruslaře a také zde může projíždět vláček Lázeňáček z Priessnitzových léčebných lázní.

Řeka hřenská Kamenice

Hřenská Kamenice pramení v Lužických horách, teče Kytlickou vrchovinou a u České Kamenice přitéká do Krušnohorské soustavy. Právě nedaleko Hřenska protéká nádhernými soutěskami, za Hřenskem ústí do Labe. Vodákům je díky národnímu parku plavba po řece zakázána.

Gotický kostel Narození Panny Marie v Bohumíně

Kostel Narození Panny Marie ve Starém Bohumíně je nejstarší kulturní památkou na území Bohumína.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Klánovicích

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Praze-Klánovicích byl postaven v letech 1911–1912, původně jako kaple Matky Boží. Klánovice měly v té době před sebou období největšího rozkvětu.

Kostel narození Panny Marie ve Velkých Bílovicích

Kostel stojí na mírném návrší zvaném Tabačov v nadmořské výšce 180 m. Původně zde byla v roce 1591 postavena bratrská kaple nad hrobem Jana ml. Ze Žerotína. Od r. 1624, kdy byli nekatolíci ze země vypuzeni, zela kostel prázdnotou a chátrala.

Kostel sv. Martina v Šatově

Farní kostel sv. Martina je v jádru pozdně gotický z 15. století, byl přestavován v roce 1656 a počátkem a koncem 19. století. V roce 1851 byla do dnešní podoby přestavěna věž kostela.

Kostel sv. Petra a Pavla v Kunovicích

Historie kostela sahá až do 16. století. K další přestavbě došlo v 18.století za faráře Jana Nepomuka Merttena v letech 1759 – 1761, kdy byl kostel zvětšen a prodloužen přibližně o třetinu. Vystavěna byla věž a skladištěm v prvním patře.

Kostel sv. Václava v Lipové-lázně

Jedná se o typickou ukázkou stavební památky josefinské doby. Stávala zde malá kaple ze 17. století. Kostel byl pak postaven a vysvěcen v roce 1788.

Kostel sv. Vavřince v Teplicích nad Metují

Kostel pochází z 18. století a nachází se na místě bývalého, zřejmě dřevěného kostela, který je doložen v 15. století. Hlavní vchod je osazen mohutnými dubovými dveřmi z roku 1918 s figurálními řezbami ze Starého a Nového zákona.

Naučná stezka Johanna Schrotha

Naučná stezka má 8 zastavení a je dlouhá 8,5 km. Její trasa vede od Muzea Johanna Schrotha v Dolní Lipové přes sedlo Na Pomezí a dále kolem lomů na Smrčníku a úbočí Kopřivného až k prameni císaře Josefa II. V Horní Lipové.

Naučná stezka Klánovických lesem

Naučná stezka prochází rozsáhlým lesním komplexem na východním okraji Prahy. Výchozím i konečným místem je jí železniční stanice Praha-Klánovice. V místech dnešního lesa bylo v minulosti několik osad, z nichž můžeme dodnes nacházet viditelné pozůstatky.

Naučná stezka Lesní galerie aneb Tam a zpátky za zvířátky v Klánovickém lese

Naučná stezka pro pobavení a poučení dětí i dospělých prochází západní částí rozsáhlého lesního komplexu Klánovického lesa na východním okraji Prahy.

Outdoor Fittnes stezka Rokytka

Kvalitně vybavené venkovní fitness zasazené do povodí říčky Rokytka disponuje dřevěnými cvičebními prvky, které nabízejí možnost posilování a protahování vlastní vahou i originálními doplňky, například na žebřinách, hrazdách a bradlech.

Památkový domek v Kunovicích

Památkový objekt v ulici Záhumní čp. 679 se podařilo v roce 2002 zrekonstruovat. Jde o jedno z posledních tradičních stavení, která byla svědkem minulosti a jsou ukázkou tradičního lidového bydlení.

Park Podviní ve Vysočanech

Park Podviní je chloubou Libně i Vysočan, prostírající se na ploše pouhých čtyř hektarů. Díky svému rozmanitému členění ale působí jako značně větší.

Přírodní park Klánovice - Čihadla

Významný krajinný celek je největším přírodním parkem na území Hlavního města Prahy o rozloze 970 hektarů. Rozkládá se ve východní části Prahy na území městských částí Praha 14, Dolních a Horních Počernic, Běchovic, Klánovic a Újezda nad Lesy.

Vinařské sklepy Belegrady ve Velkých Bílovicích

Největší tratí velkobílovických Sklepů je sklepní trať Belegrady, ve které se nachází většina vinných sklepů Velkých Bílovic.

Zřícenina hradu Skály - Bischofstein

Pozůstatky skalního hradu Skály objevíte nedaleko Teplic nad Metují. Hrad byl založen na konci 14. století, později byl pobořen a opět obnoven a využíván až do poloviny 16. století.

Chata Na Čiháku v Orlických horách

Původně zde stávala hospoda Ve mlýně, kterou v roce 1930 koupil Klub českých turistů. V letech 1931 – 1932 byl objekt opraven a byla přistavěna dvoupatrová depandance. Po roce 1945 byla přejmenována na chatu Na Čiháku.

Vřesová studánka v Jeseníkách

Poutní místo se nachází v nadmořské výšce 1313 metrů. Dříve zde stála horská chata, dnes zde ze staveb uvidíte jen kapličku nad pramenem Vřesové studánky, kde podle pověsti vytéká zázračná voda. Kolem kapličky prochází červená a zelená turistická trasa z Červenohorského sedla.

Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě

Jedná se o zdravotnické zařízení, které vychází z myšlenky kvalitní a pozorné péče o těžce nemocné a umírající pacienty. Dům léčby bolesti s hospicem sv. Josefa v Rajhradě byl založen v roce 1999 a má 50 lůžek. Hospic sídlí v zahradách areálu kláštera sester Těšitelek.

Kostel sv. Víta v Kostelci nad Labem

Pozdně gotická stavba, kterou nechali postavit v letech 1485 - 1492 Sekerkové ze Sedčic. V letech 1566 - 1567 byl kostel renesančně přestavěn a poté upravován v 17. a 18. století.

Gotický kostel sv. Martina v Kostelci nad Labem

Původně farní kostel byl postavený ve 2. polovině 13. století a následně goticky přestaven. V josefínské době sloužil jako skladiště střelného prachu. V roce 1769 byla postavena kostelní věž.

Kostel Povýšení sv. Kříže v Rajhradě

Barokní stavba, která vznikla přestavbou a částečnou novostavbou na místě původního rajhradského farního kostela. Autorem projektu je s největší pravděpodobností český architekt italského původu Jan Blažej Santini-Aichel.

Pitrův most v Rajhradě

Od poloviny 11. století spojoval Rajhrad a benediktýnský klášter dřevěný most s mýtem. Most z roku 1694, který byl postaven na dvou zděných pilířích, lépe odolával jarním ledům. Měl dřevěnou vozovku s dřevěným zábradlím a celou stavbu kryla šindelová střecha.

Pomník generála Kozyra v Rajhradě

Generál Kozyr byl nejvyšším důstojníkem Rudé armády, který zahynul na území naší republiky. V Rajhradě byl generálu Kozyrovi v roce 1973 odhalen v areálu zahradnické školy památník.

Rozhledna Vrátenská hora

Rozhledna na Vrátenské hoře (508 m n.m.) byla postavena v roce 1999. Slouží zároveň jako telekomunikační věž. Vrátenská hora leží 6 km od Mšena a 17 km od Mělníka. Leží v Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko.

Židovský hřbitov v Kostelci nad Labem

Židovský hřbitov se nachází v Neratovické ulici. Byl založen v roce 1594 a je tak jedním z nejstarších v České republice. Nejstarší náhrobky nicméně pochází až z 2. poloviny 19. století, protože starší byly zničeny.

Vodárenská věž v Opavě

Vodárenská věž vznikla na opavském nádraží v roce 1892. Po několika přístavbách dosáhla současné výšky 19 metrů. Nejcennějšími dochovanými prvky jsou původní ocelové, nýtované nosníky a také jedna nádrž na vodu z roku 1892. V současnosti prochází rekonstrukcí a mění se na multifunkční prostor.

Obchodní a nákupní středisko Nový Smíchov

Obchodní centrum Nový Smíchov je pětihvězdičkové nákupní centrum v Praze u stanice metra Anděl. Kromě obchodní a nákupní pasáže se tu nachází zábavní centrum, kde vás čeká multikino, dětský koutek či restaurace.

Negrelliho viadukt - nejdelší železniční most v České republice

Negrelliho viadukt spojuje Masarykovo nádraží v Praze přes ostrov Štvanici s Bubny. Je historicky prvním pražským železničním mostem přes Vltavu a také druhým nejstarším pražským mostem přes Vltavu.

Hrázděné domy v Hřensku

Hřensko je centrem Českého Švýcarska. Najdete zde velmi zajímavou architekturu velkých hrázděných domů v německém stylu.

Claryho kříž s vyhlídkou u Vranova nad Dyjí

Claryho kříž nechal na vrcholu přes 80 m vysokého skaliska nad řekou Dyjí postavit majitel vranovského panství hrabě Stanislav z Mniszku jako památku na svého přítele - spisovatele, malíře a humanisty knížete Karla Claryho, který se nakazil při návštěvě Vranova během cholerové epidemie.

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vranově nad Dyjí

Farní kostel Nanebevzetí Panny Marie je největší a umělecko historicky nejvýznamnější vranovskou církevní památkou. Postaven byl již v první polovině 13. století, v gotice zaklenut a rozšířen o dnešní sakristii.

Felicitina studánka a kaple ve Vranově nad Dyjí

Kaplička z počátku 19. stol. Stěny zdobí reliéfní barevná vegetace z pískovce. Ve středu interiéru, zaklenutého kupolí s kazetováním je nádržka, do níž je přiváděna voda z horní části přilehlé stráně.

Hallamasskova vyhlídka ve Vranově nad Dyjí

Dřevěná vyhlídka na skalní terase vysoko nad hladinou Dyje pod vranovským zámkem byla obnovená Správou Národního parku Podyjí. Z vyhlídky je možno shlédnout historické jádro Vranova nad Dyjí.

Janovská vyhlídka v Hřensku

Janovská vyhlídka se nachází nad Hřenskem, jen kousek od silnice. Můžete se z ní pokochat opravdu pěknými výhledy, mezi nimiž nechybí zajímavé přírodní scenérie ani hezký pohled na Hřensko.

Japonské bojové umění a sebeobrana Aiki ju jutsu

Cvičíme japonské bojové umění Aiki ju jutsu. Bojové umění vhodné pro rozvoj svých schopností, fyzické i psychické kondice i reálnou sebeobranu.

Kaple Panny Marie Ochranitelky ve Vranově nad Dyjí

Kaple Panny Marie Ochranitelky se nachází poblíž hraběnčiny louky v lese za statkem. Byla postavena v 90. letech 18. století vlastníkem vranovského panství Hilgartnerem z Lilienbornu jako pohanský chrám zasvěcený antické bohyni Dianě Tempel . Vnitřní prostory chrámu zdobily sochy postav z antiky.

Kaple sv. Ondřeje ve Vranově nad Dyjí

Kaple sv. Ondřeje, kterou tvoří rotunda s apsidou zaklenutá kupolí, je pozdně románskou stavbou z první poloviny 13. století.

Kaple sv. Rozálie v Žamberku

Raně barokní kaple je výraznou dominantou města. Byla postavena roku 1682 na poděkování za odvrácení moru, později několikrát opravena a roku 1834 slavně vysvěcena.

Klasicistní radnice v Žamberku

Radnice na náměstí v Žamberku je klasicistní jednopatrová budova s hranolovou vížkou. Postavena byla roku 1810. Je zdobena pískovcovým schodištěm a znakem města nad vstupem.

Kostel Nejsvětější Trojice v Žacléři

Kostel byl postaven v roce 1677 řádem jezuitů a v roce 1732 by barokně přestavěn. Součástí kostela je loretánská kaple z roku 1753. V sousedství kostela stojí pozdně barokní budova fary z roku 1793 s mansardovou střechou.

Kostel sv. Jana Nepomuckého v Hřensku

Jedná se o nejníže položený kostel na území České republiky. Kostel byl vystavěn v letech 1786 – 1787, údajně na podnět císaře Josefa II., který se v místě zastavil cestou do Děčína.

Kostel sv. Václava na Proseku

Kostel sv. Václava na Proseku je trojlodní románská bazilika, podle pověsti založena Boleslavem I. V roce 970.

Kostel sv. Václava v Žamberku

Původní dřevěný kostel v r. 1684 od blesku vyhořel. Nynější kostel byl vystavěn chrudimským architektem Donáto Theodorem Morazzim. Jedná se nejvyšší stavbu Žamberka.

Labská vyhlídka v Hřensku

Zábradlím zabezpečená vyhlídka na skále. Poskytuje působivý pohled na údolí Kamenice a Hřensko, a také na scenérie údolí Labe. Vyhlídka se nachází na žluté turistické trase z Hřenska do Janova a stojí v kopci nedaleko silnice.

Lovecký letohrádek Lusthaus u Vranova nad Dyjí

Menší lovecký letohrádek byl postaven na křížení cest kančí obory, jeho vznik je odhadován na polovinu 18. století. Z té doby totiž pochází veduta na vranovském zámku, která jej zobrazuje.

Mníškův kříž ve Vranově nad Dyjí

Mníškův (Mniszkův) nechala postavit v roce 1846 hraběnka Helena z Mniszku-Ludomirská na památku svého zesnulého manžela na tzv. Křížovém vrchu, který býval nebožtíkovou oblíbenou vyhlídkou.

Morový sloup ve Vranově nad Dyjí

Morový sloup byl postaven na náměstí r. 1713 v barokním slohu majitelem panství hrabětem Michalem Heřmanem Althannem. Připomíná morovou epidemii, která Vranovsko zasáhla v roce 1680, zemřelo na ni 81 obyvatel města.