🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel sv. Jiljí v Moravských Budějovicích

Dominantou vytvářející charakteristické panorama města, je farní kostel sv. Jiljí, trojlodní chrám s presbytářem.

Kostel sv. Petra a sv. Pavla v Miroslavi

Kostel byl zbudovaný v letech 1722–29 z podnětu louckého kláštera.

Křížová cesta v Nejdku

Nejdecká křížová cesta je romantickým místem skrytém v přilehlém lese Křížového vrchu. Byla vybudována v letech 1851 - 1858 a neměla a dosud nemá široko daleko sobě rovné pro svou délku 1,5 km a nádhernou polohu přímo nad centrem města.

Opevnění v Moravských Budějovicích

Pozůstatky hradeb leží na pozemku fary západně od kostela sv. Jiljí, součástí jsou části hradební zdi, okrouhlá bašta a městský brána "pod farou".

Pararulová vrása - vzácný geologický útvar v Moravských Budějovicích

Pararulová vrása je vzácný geologický útvar, který je vidět na skalním ostrohu, na němž se vypíná budova fary.

Rajmanova vyhlídka na Křížovém vrchu v Nejdku

Vyhlídka je pojmenovaná po prvním představiteli města Nejdku po osvobození po konci II. Světové války v roce 1945.

Rozhledna Na Skalce u Holčovic

Rozhlednu najdete na jižním nezalesněném svahu Moravského kopce v nadmořské výšce 782 m n. M. Rozhledna je 20 m vysoká a jako předloha pro návrh vyhlídkové věže byl vybrán model již neexistující rozhledny, která do roku 1946 stála na nejvyšší hoře Jizerských hor – Smrku.

Venkovský skanzen s ovčí farmou v Domašově

Muzeum je umístěno v bývalé zemědělské budově v Bělé pod Pradědem. Expozice skanzenu zahrnuje především historické zemědělské stroje a nástroje, ale i předměty, běžně používané v domácnostech a hospodářstvích horského venkova Jeseníků, zejména 19. a 20. století.

Židovský hřbitov v Miroslavi

Hřbitov se nachází na jihovýchodním okraji města mezi ulicemi Nádražní a Rybniční. Byl založen bratrstvem Chewra-Kadischa v 16. století. V roce 1886 proběhla modernizace hřbitova a roku 1902 přistavěna nová obřadní síň.

Barokní kostel sv. Martina v Nejdku

O kostele sv. Martina existuje první zmínka již v roce 1354 a byl prvním kostelem v Nejdku. Malá gotická stavba byla v průběhu staletí rozšiřována a přizpůsobována dobovému vkusu.

Hranolová hradní věž v Nejdku

Hradní románsko-gotická věž je nevýznamnější nejdeckou historickou památkou. Věž je zbytkem původního hradu postaveného v období někdy kolem roku 1250 Konrádem Plikem, který sloužil k ochraně zemské stezky i k uložení cenností a cínu vytěženého v Porolaví.

Lesní hřbitov Rudohoří

Za 2. světové války byl zde v Rudohoří (Vietseifen) zřízen zajatecký tábor, ve kterém bylo umístěno až 100 ruských zajatců, pracujících v lese. Z tábora zbyly pouze základy jednotlivých domů. V roce 1960 zde byl zřízen symbolický hřbitov.

Naučná stezka Údolím Javorné

Naučná stezka vede údolím Javorná po modré turistické značce z místa zvaného „Prameny Javorné“ a končí u tzv. „Waňkova kříže“ nad Ondřejovicemi. Má 7 zastavení a její délka je 4,2 km.

Koupaliště Velká Kraš

Kromě koupání si ve Velké Kraši můžete i postavit stan nebo pronajmout chatku. K plavání je k dispozici bazén o rozměrech 12 x 50 metrů.

Limnigraf na Výtoni – hodiny, které hlídají řeku

Na první pohled vypadá stavba jako zvláštní hodiny u řeky. Ale limnigraf na břehu stojí právě proto, aby měřil vodu ve Vltavě a varoval Pražany před případnou povodní. Pravidelné otáčení válce zajišťuje hodinový stroj, výši vodní hladiny a tedy i průtok v řece snímá plovák.

Sousoší Bylo nás pět v Rychnově nad Kněžnou

Sousoší chlapců z knihy Karla Poláčka Bylo nás pět se nachází v centru Rychnova nad Kněžnou a je oblíbeným objektem rodinných fotografií.

Socha Švejka v Kralupech nad Vltavou

V Kralupech nad Vltavou se přímo před městským úřadem na Palackého náměstí můžete setkat s hlavní postavou díla Jaroslava Haška „Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války“.

Lavička Josefa Škvoreckého v Náchodě

K litinovému Josefu Škoreckému můžete přisednout na Masarykově náměstí v Náchodě. Spisovatel tu sedí s brejličkami, nohou přes nohu a kloboukem položeným vedle sebe, zády pěkně k místnímu zámku „vršku kulatého“ – to abyste na fotkách měli pěkně pohromadě vše, co je pro město typické.

Měděná pohovka Sigmunda Freuda v Příboře

Před rodným domem Sigmunda Freuda v Příboře objevíte jednu z nejoriginálnějších soch u nás – měděnou vyšetřovací pohovku, která je symbolem a „pracovním nástrojem“ mnoha analyticky orientovaných psychiatrů a psychologů.

Osady kolem Vápenné

V minulosti se kolem obce Vápenná nacházelo hned několik malých osad - Polka, Zelená hora, Část Starého Podhradí, Paseky, Bažiny, Lesní Čtvrť a Nýznerov.

Arcibiskupský lom - zatopený lom u Vápenné

Trochu skrytý zatopený lom se nachází na severním úpatí kopce Žulový vrch, jižně od osady Zelená hora. Lom je jednou z nejvýznamějších lokalit výskytu chráněného raka říčního.

Barokní kostel sv. Petra a Pavla v Malé Úpě

Barokní kostel svatého Petra a Pavla je srdcem a symbolem Malé Úpy. Byl postaven v letech 1788-1789 a ve své době byl nejvýše položeným kostelem v Čechách (v současné době je až na 4. místě, hned po kostelu na Kvildě, Božím Daru a sv. Tomáši u Lipna), nachází se ve výšce 975 m.

Bývalá Sieglova vila v Šumperku

Novoklasicistní vilu si po roce 1867 nechali postavit textilní podnikatel Robert Siegl se svojí manželkou Emmou, pocházející z rytířského rodu Terschů. Autorem projektu byl vídeňský architekt Theophil von Hansen, tvůrce imperátorské Vídně 19. století.

Galerie Abakuk - řezbářské práce motorovou pilou

V historickém objektu bývalého rychtářství v Hanušovicích se řezbář Jaroslav Pecháček snaží navrátit mu ducha starých časů. Jeho specializací je řezba dřevěných soch výhradně motorovou řetězovou pilou, kterých má v současné době již 27 kusů.

Galerie Celnice v Malé Úpě

Galerie slouží jako kulturní a komunitní multimediální centrum, které nabízí nevšední podívanou a poslyšenou. Jedná se o nejvýše položené galerii v Čechách. Ležíme ve výšce 1 050 m.

Habermannův mlýn a Habermannova vila v Bludově

Hubert Habermann byl mlynář z vesnice na severu Moravy. Mlýn byl vlastněn sudetoněmeckou rodinou Habermannů a využíval se k produkci mouky, jako pila a v mlýně byla také založena menší produkce dřevěných beden. V roce 1920 byla jako rodinné sídlo vybudována secesní vila.

Hrad Mírov - státní věznice

Hrad Mírov byl vybudován na skalnatém útesu nad obcí Mírov nejpozději v letech 1258-1266. Původně vznikl asi jako biskupský lovecký hrad, jehož založení se většinou připisuje olomouckému biskupovi Brunovi ze Schauenburku (1245-1281). Dnes hrad slouží jako státní věznice.

Kaolínka - kaolínový lom u Vidnavy

Jeden z nejkrásnějších lomů v kraji, připomínající ve zmenšeném měřítku romantickou krajinu Divokého západu či kanadských jezer. V lomu se dříve těžil kaolín a i dnes jsou břehy a okolí bílé.

Kaple Božího hrobu v Mimoni

Areál Božího hrobu v Lužické ulici je významnou památkou města. Je kopií Božího hrobu v Jeruzalémě.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Číhošti

Od roku 1948 působil v Číhošti farář Josef Toufar. Do dějin se obec nedobrovolně zapsala známým „číhošťským zázrakem“.

Kostel sv. Petra a Pavla s vyhlídkovou věží v Mimoni

Farní kostel sv. Petra a Pavla, dnešní dominanta města, je zasvěcen sv. Petru a Pavlu a jáhnům sv. Agapitovi a sv. Jiřímu, jejichž ostatky jsou zde uloženy.

Kostel sv. Stanislava v Mohelnici

Původně hřbitovní kostel stojí na Nádražní ulici, kněžiště a východní část zde stojí od r. 1584, v dalších stoletích byl kostel barokně upraven.

Kostel sv. Tomáše z Canterbury v Mohelnici

Nejvýznamnější církevní památka v Mohelnici s dominantou města, věží s hodinami. Předchůdcem byl farní kostel z 13. století. Zaujmou tady hlavně nádherné barokní interiéry.

Latzelova vila ve Vápenné

Anton I. Cajetan Latzel se narodil ve Skorošicích, usadil se poté v dnešní Vápenné a kromě hospodářství zde provozoval i vápenku a bělírnu příze. V letech 1869 a 1871 postavil jako jeden z prvních ve Slezsku kruhovou vápennou pec. Ve Vápenné se usadil v roce 1879.

Lesopark Šeptouchov v Ledči nad Sázavou

Šeptouchov nabízí možnost celoročních procházek v klidném lesoparku nedaleko centra města. Z vyhlídky na šeptouchovských skalách se nabízí krásný pohled na město a široké okolí.

Lví hora v Rychlebských horách

Lví hora s nadmořskou výškou 1041 metrů je hora v Rychlebských horách na severovýchodní rozsoše Smrku, necelé 3 km severozápadně od Horní Lipové.

Městské opevnění Mohelnice

Z původního městského opevnění Mohelnice se dochovaly v několika ulicích pozůstatky. Kompletně se zachovala se Vodní (Severní) brána, z těch ostatních pouze boční stěny s erby města.

Muzejíčko Šumperk

Nachází se v přízemí východního křídla šumperského muzea a slouží pro rodiny s dětmi, děti a mládež, ale i pro dospělé, kteří si zachovali mladou duši a kteří si rádi pohrají, zasoutěží nebo si vyzkouší nějaké dnes již zapomenuté činnosti.

Muzeum Mohelnice v bývalém Biskupově hradě

Muzeum je umístěno v objektu bývalé fary, v domě, jehož počátky sahají do druhé poloviny 13. století a který byl pravděpodobně součástí zaniklého mohelnického hradu. Biskupův hrad je v Mohelnici připomínán počátkem 14. století. Tehdy byl dům prodán mohelnickému fojtovi.

Naučná stezka Josefová u Jindřichova

Naučná stezka v zaniklé obci Josefová u Jindřichova připomíná existenci zdejších skláren nebo lesní železnici.

Naučná stezka Krajem Rychlebských hor

Naučná stezka je 35 kilometrů dlouhá, lemuje celou Vápennou. Nachází se na ní 20 atraktivit, u nichž je na dřevěných tabulích popis místa. Stezka tvoří ucelený okruh. Začíná u kapličky ve Vápenné a končí u obecního úřadu.

Památník faráře Josefa Toufara v Ledči nad Sázavou

Na Boží hod velikonoční, v roce 2013, po ranní mši svaté byl v parku před kostelem sv. Petra a Pavla slavnostně vysvěcen památník P. Josefa Toufara rodáka z Arnolce, který byl významnou osobností kraje Vysočina.

Vranovské skály s Juliinou vyhlídkou u Mimoně

Vranovské skály jsou pískovcové skalní útvary, které byly prohlášeny za přírodní památku.

Vyhlídka Medvědí kámen

Vyhlídka se nachází na skalním seskupení, které se nazývá Medvědí kámen. Z místa je krásný pohled na hlavní hřeben Rychlebských hor a okolí Žulové a Vápenné.

Zatopený lom Štachlovice u Vidnavy

Rozlohou i dostupností patří tento lom k menším a méně navštěvovaným v této oblasti. Lom má jako jedinný nad svoji hladinou lanovku na skákání do vody.

Zatopený lom Vycpálek

Je to pravděpodobně nejznámější žulový lom, který je jako jediný opatřený při vstupu žulovým pomníkem s vyobrazením zakladatele Jana Vycpálka. Lom zabírá v různých úsecích téměř celý prostor kopce. Je to krásné místo pro letní koupání.

Radegastovy okruhy v Beskydech

Radegastovy okruhy - to je název sedmi cyklistických tratí různých obtížností a délek, které propojují nejatraktivnější místa Radegastových Beskyd. Středem sedmi tras bude oblast Horeček mezi Frenštátem pod Radhoštěm a Trojanovicemi.

Zatopený lom Žulový vrch

Lomu se říká také Brankopy a najdete ho nedaleko Vápenné v Rychlebských horách. Krásný romantický lom se nachází téměř v samém vršku kopce Žulový vrch (dříve Brankope - 718 m.n.m.).

Zřícenina hradu Nelechov

Zříceniny tvrze Nelechov, někdy nesprávně nazývané Melechov, se nacházejí přibližně 4 km jihovýchodně od Ledče nad Sázavou na stejnojmenném vrchu.

Jeskyně Nebe a Peklo v Lednici

Umělá jeskyně v zámeckém parku a kamenná brána na cestě směrem k Minaretu. Spodní jeskyně je téměř 50 m dlouhá. Stavba pochází z počátku 19. století. Jeskyně je přístupná pouze zvenčí.