🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Černá kupa v pohoří Králický Sněžník

Černá kupa je hora v Podbělském hřbetu pohoří Králický Sněžník. Nadmořská výška je 1295 m. Oblast se také někdy nazývá Mokrý hřbet, podle výskytu rašelinišť.

Hamerský rybník v Záběhlicích

Hamerský rybník byl založen kolem roku 1770 jako zdroj vody pro nově vzniklé měděné hamry. Rybník je boční a je napájen náhonem z Botiče, který se od potoka odděluje doleva na Záběhlickém jezu.

Husův sbor na Vinohradech

Byl postaven v letech 1930 – 1935 podle návrhu architekta Pavla Janáka v konstruktivistickém stylu. Třídílná stavba se skládá z vlastní modlitebny, věže a obytného domu. Kromě pravidelných bohoslužeb se v kostele konají koncerty, výstavy a přednášky.

Kostel Narození Panny Marie v Záběhlicích

Jedná se o původně románský kostel, který stojí mezi tokem Botiče a Hamerským rybníkem. Základ kostela pochází z první poloviny 12. století, ve 14. století byl z románského stylu přestavěn v gotickém slohu.

Kostel sv. Havla na Zbraslavi

Kostel svatého Havla je jednou z našich nejstarších církevních památek. První písemná zmínka o něm pochází z roku 1115. Stojí na vrchu Havlín, který je ve starších zápisech nazýván Osek. Kostel je původně románský, dnes v barokizované podobě.

Krematorium Strašnice - největší v Evropě

Krematorium Strašnice bylo otevřeno roku 1932 na pražských Vinohradech a svou rozlohou je největší v Evropě. Je obklopeno rozšířením Vinohradského hřbitova, které je ale od něj v jeho původním rozsahu dosud odděleno zdí.

Adélin pramen pod Králickým Sněžníkem

Přístřešek u Adélina pramene se nachází na stezce, kudy prochází modrá značená trasa ze Stříbrnic a červeně značená trasa z Kladské brány. Zvláštním a luxusním prvkem je pramen svedený přímo do přístřešku.

Virtuální realita Plzeň - VR Future

Zažijete realistický zážitek v simulovaném prostředí dle svého přání, díky unikátním systémům HTC VIVE.

Stříbrnice - obec pod Králickým Sněžníkem

Jméno získala obec podle nalezišť stříbrné rudy. Průměrná nadmořská výška vesnice, jež stoupá údolím Stříbrníku, je 626 metrů.

Xaverovský háj v Dolních Počernicích

Díky rozsáhlým porostům dubu a lípy je Xaverovský háj jedním z nejpřírodnějších pražských lesů. Xaverovský háj je součástí přírodního parku Klánovice-Čihadla, který je největším pražským přírodním parkem.

Přírodní rezervace V pískovně v Dolních Počernicích

Rezervace zahrnuje vodní plochu zatopené pískovny a její blízké okolí. Kromě snahy o zachování mokřadních společenstev pod vodou a na loukách je lokalita významným hnízdištěm a letovou zastávkou řady druhů ptáků.

Zámecký park v Dolních Počernicích

Park byl založen společně s výstavbou zámku, který vznikl přestavbou středověké tvrze ze 14. století. V 70. letech 19. století byly lesní porosty mezi pravidelnými cestními osami přeměněny v krajinářský park. V parku je evidováno více než 1 100 stromů, zpravidla listnatých.

Kostel sv. Václava ve Vršovicích

Kostel na Čechově náměstí ve Vršovicích je proslulý pro svůj výrazný konstruktivistický sloh, ale i jako náročná stavba, realizovaná jako vůbec první kostel v Čechách s použitím skeletové železobetonové konstrukce. Byl postaven v letech 1929 – 1930 podle projektu architekta Josefa Gočára.

Zámek „dobré hraběnky Walburgy” v Kuníně se z ruin stal barokní perlou severní Moravy a Slezska

Téměř deset let trvala obnova zámku v Kuníně založeného hrabaty z Harrachu ve 30. letech 18. století. Byl vybudován jako venkovské sídlo nedaleko Nového Jičína a Opavy. Jeho dějiny pamatují osvícené majitele a nebývalý rozkvět, stejně jako zmar a naprostou devastaci i téměř zázračnou záchranu.

Vyhlídková terasa v Národním zemědělském muzeu

Všichni milovníci vyhlídek a rozhleden znají obraz hlavního města obvykle z Pražského hradu či z Vyšehradu. Národní zemědělské muzeum však nyní ukazuje Prahu ze zcela jiného úhlu. Expozice Živá zahrada s vyhlídkovou terasou vám nabídne netradiční pohled na město.

Pomník obětem okupace 1968 v Liberci

Také Libercem projely roku 1968 tanky vojsk Varšavské smlouvy. Zůstali po nich ranění, mrtví a pocity marnosti a zrady. To vše a ještě mnohem více připomíná pomník obětem 21. srpna 1968, symbolicky ve tvaru tankového pásu se jmény devět libereckých obětí, který je umístěn přímo u radnice.

Galerie Vinohradská 12 – mini muzeum Českého rozhlasu

Pro všechny přátele a příznivce rozhlasového vysílání jsou v suterénu historické rozhlasové budovy na pražských Vinohradech otevřeny návštěvní prostory Českého rozhlasu s názvem Galerie Vinohradská 12.

Exkurze do budovy rozhlasu na Vinohradech

Chcete vidět místo, odkud vysílá vaše oblíbená stanice? Zajímá vás, jak funguje studio, kde se připravuje vysílání? Prošli byste se rádi po chodbách, na kterých se tvoří téměř sto let historie rozhlasového vysílání? Pak se přihlaste na exkurzi do Českého rozhlasu!

Areál volnočasových aktivit Černá Opava

V části Mnichov ve Vrbně pod Pradědem můžete navštívit sportovně rekreační areál BMX. Areál slouží obyvatelům i návštěvníkům města jako bezpečná zóna pro volnočasové aktivity rodin s dětmi.

Kostel sv. Václava na Smíchově

Chrám sv. Václava je postaven v čistém slohu starokřesťanské basiliky a je to jedna z nejvýznamnějších českých novorenesančních památek. Chrám má dvě věže vysoké 50 metrů. Vystavěn byla v letech 1881–1885.

Kostel sv. Vavřince v Jinonicích

Kostel sv. Vavřince v Jinonicích je pravděpodobně z 11. století a je jedinou zachovalou památkou této prastaré osady na úpatí neolitického hradiště. V 16. století prošel kostel zásadní přestavbou v renesančním slohu. Zároveň byla přistavěna dřevěná zvonice a ulit půltunový zvon Vavřinec.

Boží muka v Kyjově-Bohuslavicích

Drobný sakrální objekt nahrazující původní kapličku, který byl proveden podle děl funkcionalistického architekta Josefa Poláška a abstraktního malíře Vladimíra Vašíčka.

Zřícenina hradu Drakov

Jedná se o zbytky zaniklého strážního hrádku z počátku 14. století. Fungoval i jako celní stanice, místem procházela obchodní stezka. Hrádek zanikl během husitského tažení v roce 1428.

Kačenčina pohádková stezka v Deštném v Orlických horách

Kačenka, vládkyně Orlických hor, vás provede stezkou, jejíž součástí je pohádkový příběh a několik stanovišť s interaktivními prvky a úkoly související s příběhem daného stanoviště. Pro soutěživé je součástí stezky pohlednice, do které se sbírají razítka, která jsou u každé zastávky.

Bikepark Vrbno pod Pradědem

Bikepark se nachází v blízkosti vrcholu Vysoké hory ve Vrbně pod Pradědem. Bikepark disponuje třemi tratěmi vedoucími z vrcholu dolů.

Evangelický tzv. Červený kostel ve Varnsdorfu

Základní kámen ke stavbě evangelického kostela byl položen v květnu 1904 a v prosinci 1905 byl kostel slavnostně vysvěcen. Byl postaven v novogotickém slohu z glazovaných červených cihel, díky kterým také dostal svůj název.

Kostel sv. Karla Boromejského ve Varnsdorfu

Velký novogotický katolický kostel v jižní části Varnsdorfu byl postaven v letech 1903 – 1912. Dostavbu věžní helmice zastavil zřejmě nedostatek financí. Proto se kostelu přezdívá "bez věže".

Kostel sv. Michaela archanděla Vrbno pod Pradědem

Jedná se o monumentální empírovou architekturu z let 1840 - 1843. Před kostelem je empírová kašna a kříž z roku 1825.

Městské muzeum Veselí nad Moravou

Budova muzea v nejstarší městské části ukrývá sbírky z okolí města Veselí nad Moravou a z Horňácka. Archeologické nálezy dokladují kontinuitu osídlení města i regionu od starší doby kamenné až po středověk.

Zámek Veselí nad Moravou

Zámek byl původně vybudován jako vodní hrad kolem poloviny 13. století a tím se řadí k nejstarším hradům na moravském území. V 16. století byl přestavěn na renesanční zámek s rozsáhlou přilehlou zahradou. V současné době není objekt zpřístupněn z důvodu plánované obnovy a přestavby.

Židovská synagoga ve Veselí nad Moravou

Židé byli ve městě připomínáni již od konce 15. století. Tento objekt pochází z počátku 19. století. Dnes slouží jako modlitebna církve Adventistů sedmého dne.

Téměř neznámý Křinec je atraktivním místem pro letní výlet

Svědecký vrch Chotuc, uměle navršený kopec s pozůstatky hradu Kuncberk a barokní zámek, to jsou hlavní lákadla, za nimiž jezdí turisté do Křince, městečka na řece Mrlina.

Nenápadná šumavská vesnice ukrývá téměř zapomenuté památky

Do malebného údolí nedaleko Sušice je zasazena malá obec. Okolní kopce poskytují překrásný a působivý výhled.

Na duši je blaze v úzkokolejce na Osoblažsku, trať má 102 oblouky

Pomalu se vrtí v mírných zatáčkách mezi poli i v lesích úzkokolejná železnice v bohem zapomenutém koutu Osoblažska. Je jednou ze tří úzkorozchodných tratí u nás, provozuje se na ní kromě víkendových cest historickým vlakem i pravidelná doprava. Cesta z Třemešné do Osoblahy je pohlazením po duši.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Uničově

Chrám pochází z první poloviny 14. století a je vystavěn v gotickém a pozdně renesančním slohu. Od svého založení celkem osmkrát vyhořel. Nejvíce byl kostel poškozen požárem v roce 1779. Tehdy se zřítila křížová klenba chrámových lodí a byla nahrazena klenbou barokní.

Klášterní kostel Povýšení sv. Kříže v Uničově

Jedná se o sakrální stavbu, na které je patrná původní gotická část chrámu a část barokně přestavěná. Budova byla součástí klášterního areálu, který byl pro svou polohu těsně u hradeb často ohrožován a byl na vlastní žádost minoritů v 19. století zrušen.

Městská radnice s vyhlídkovou věží v Uničově

Radnice pochází z druhé poloviny 14. století nebo z počátku 15. století. Několikerá přestavba smazala původní gotický ráz stavby. V severovýchodním rohu byla přistavěna věž, která je vysoká 45 metrů a byla doplněna pavlačí pro strážce věže.

Městské opevnění s Medelskou bránou v Uničově

První písemná zmínka o městském opevnění pochází z roku 1327. Původně umožňovalo přístup do města pět městských bran. Zbytky středověké městské fortifikace jsou zachované na obvodu historického jádra města a jsou tvořeny z lomového kamene.

Muzeum U Vodní branky v Uničově

Muzeum je umístěno v bývalé městské zbrojnici, což je architektonicky pozoruhodná renesanční stavba z let 1575 až 1585. Má oválný půdorys, v obou podlažích jsou prolomena okna, hlavní vstup je kamenným zaklenutým portálem.

Muzeum baroka v Uničově

Muzeum baroka vzniklo rekonstrukcí památkově chráněného domu u fary. V minulosti objekt sloužil zřejmě jako ubytovací zařízení pro zaměstnance tehdejšího církevního úřadu. V poválečné době byl využit jako skladovací prostor.

Kostel sv. Petra a Pavla ve Varnsdorfu

Děkanský chrám sv. Petra a Pavla je nejstarším varnsdorfským kostelem. Byl vybudován na místě původního kostelíka ze 13. století. Základní kámen nového kostela byl položen v roce 1766 a roku 1777 byla stavba dokončena.

Františkánský klášter Zásmuky

Františkánský konvent u kostela sv. Františka Serafinského leží v nejvyšší, jihovýchodní části města Zásmuky. Patří k němu i rozlehlá zahrada. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Zbytky městského opevnění v Uherském Brodě

Město Uherský Brod bylo ve 13. stol opevněno jednoduchou, ale silnou hradební zdí, jejíž zbytky se dodnes zachovaly v jižní a severní části města. Opevnění tvořilo s celkovým půdorysem města jednotu. Čtyři vstupní brány do města byly postaveny ve směru světových stran.

Barokní radnice v Uherském Brodě

Renesančně a barokně přestavěná pozdně gotická budova představuje společenskou i architektonickou dominantu města. Pod přední částí budovy se nacházejí rozsáhlé podzemní prostory jako součást sítě chodeb pod středem starého města.

Dominikánský kostel a klášter Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Brodě

Původně gotický klášterní kostel s dlouhým presbytářem, vybudovaným patrně v 1. polovině 14. století, byl mnohem vyšší, než je dnešní chrám. Po několikerém vypálení a zpustošení v době husitské a v průběhu třicetileté války, byl kostel radikálně přestavěn v období raného baroka, v 17. století.

Z hádky dvou šlechticů o páva prý vzniklo jméno Opava

Je to hezká možnost, ale pravda je jinde. Přesto na páva Opavští nedají dopustit. Pořádají akce ve jménu krásného opeřence. Nádherně opravené domy, nejen měšťanské, ale i církevní památky, nejen v historickém centru. Citlivě udržovaná zeleň parků, množství laviček a odpočinkových míst.

Hřbitov v Praze Řepích s hrobem Václava Babinského

V klidné městské části Praha – Řepy je oblíbenou turistickou kuriozitou místní hřbitůvek, kde na věky odpočívá „starej lotr mexickej“ aneb polepšený lupič, Václav Babinský. Jinak se hřbitov proslavil i natáčením filmu Kytice.

Ololoď Kordulka v Olomouci

Řeka Morava obtéká historické centrum Olomouce a je z ní možnost spatřit řadu památek a dominant města z jiné perspektivy, než která se naskýtá při běžné prohlídce města. Součástí plavby je i povídání o historii města, jeho památkách a o řece samotné.

Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie v Uherském Brodě

Barokní kostel byl vystavěn podle návrhu italského arch. Domenica Martinelliho v letech 1717 - 1733. Venkovní ráz kostela doplnila ještě v letech 1879 - 1881 přístavba věže podle arcibiskupského architekta Gustava Meretty.

Kostel Mistra Jana Husa v Uherském Brodě

Původně farní kostel sv. Jana Křtitele, nejstarší dochovaná gotická sakrální architektura ve městě, pozměněná renesanční přístavbou věže a raně-barokní přestavbou v 17.století. Kostel od roku 1920 spravuje husitská církev.