🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Leonardova vyhlídka v Hradci nad Moravicí

Vyhlídka se nachází na západní vyhlídkové terase hradeckého parku za Bílou věží.

Mechtildina vyhlídka v Hradci nad Moravicí

Vyhlídka se nachází v zámeckém parku a byla oblíbeným místem kněžny Mechtilde Lichnovské.

Mezinárodní vojenský hřbitov v Milovicích

Vojenský hřbitov v Milovicích na Nymbursku se nachází na jihu místní části Mladá v ulici Italská. Má rozlohu přibližně 7500 m².

Novorománská bazilika Božího Těla v Kraslicích

Původně na tomto místě stál farní kostel vystavěný roku 1619 bratry von Schönburg, což byli tehdejší krasličtí páni.

Památník zastřelení posledního jelena v Kostelci nad Černými lesy

Památník stojí na místě, kde byl ve zdejší honitbě, revíru Oplany, zastřelen v roce 1876 poslední zdejší jelen.

Slezská kalvárie v Hradci nad Moravicí

Za iniciátorku a zakladatelku hradecké Kalvárie je považována Anna Marie Thomagnini, matka majitele hradeckého panství. Podle jejích pokynů došlo po roce 1750 k výstavbě 14 mohutných sloupů, které nesly obrazy s výjevy Kristova umučení.

Terénní ekologická základna v Krásném Buku

Terénní základna pro ekologickou výchovu Buk (TZ Buk) se nachází v Krásné Lípě. Má výhodnou polohu, vzhledem k faktu, že Krásná Lípa je sídlem Správy Národního parku České Švýcarsko.

Vyhlídkova bašta - Rondela v Hradci nad Moravicí

Vyhlídka byla postavena na sklonku 19. století jako součást úprav zámeckého parku.

Výroba foukacích harmonik v Kralicích - světový unikát

Kraslice a sousední Klingenthal, začaly jako první na světě s hromadnou výrobou foukacích harmonik.

Zámek Kostelec nad Černými lesy

Zámek v Kostelci nad Černými lesy je památkově chráněným objektem České zemědělské univerzity v Praze.

Zbytky opevnění Šance v Hradci nad Moravicí

Základním stavebním materiálem byla na místě vytěžená zemina, kamení a případně i dovezené dřevo. V současnosti již tyto pevnosti v úplnosti neexistují. Některé byly zcela rozebrány, především v druhé polovině 20. století, jiné přetrvaly pouze ve zbytku.

Zřícenina Brtnický hrádek neboli Loupežnický hrádek v Českém Švýcarsku

Na pískovcovém ostrohu nad Hlubokým dolem, asi 2 kilometry od Brtníků a 12 km západně od Rumburka, se klenou nevelké stopy a zbytky strážného skalního Brtnického hrádku.

Zřícenina hradu Hauberg u Kraslic

Dnes už jenom nepatrné pozůstatky hradu Hausberg najdeme na vrchu Hradiště u západočeského města Kraslice.

Hlavním hřebenem Železných hor

Železné hory – Název jim přisuzuje spíš monumentální vzezření, ale ve skutečnosti to s těmi horami není až tak horké. To jim ale neubírá nic na jejich zajímavosti ani kráse. Jedná se o méně členitou krajinu, která si v sobě nese neopomenutelné nerostné bohatství. Pokud máte rádi turistiku i cykloturistiku a nepotřebujete k tomu zdolávat obtížné trasy, […].

Jurkovičova sušárna ovoce ve Frenštátě pod Radhoštěm

Sušárna ovoce postavená volně ve svahu podle návrhu architekta Dušana Jurkoviče z roku 1899.

Skokanský areál Josefa Rašky u Frenštátu pod Radhoštěm

V letech 1969 až 1973 byl vybudován areál můstků v dnešní podobě včetně parkoviště a večerního osvětlení.

Pálavská galerie vín U Venuše

Pálavská galerie vín skrývá rozsáhlý historický sklep, který slouží k ochutnávce sbírky šedesáti vzorků reprezentativních odrůd vín z celé Pálavy. O výběr jednotlivých vín se postarala degustační komise.

Vinařství Reisten

Vinařství Reisten bylo založeno v roce 1999 s prvotním záměrem produkovat velmi kvalitní vína. Aplikují zde „zelenou sklizeň“ k redukci úrody, což znamená šetrnou práci s vinicemi.

Vinařství Červinka - vinohrady pod Pálavou

Vinice Vinařství Červinka se nacházejí v jedinečné lokalitě Horních Věstonic, na dotek od Pálavských vrchů z jejichž úpatí uvidíte Mušovská jezera. Hrozny vinné révy rostou na vápenitých svazích pálavských vrchů, které vínům dávají nezaměnitelnou chuť.

Sousoší Nejsvětější trojice v Mikulově

Monumentální barokní sloup – Sousoší Nejsvětější Trojice z let 1723 - 1724 se nazývá též někdy Morovým sloupem. Sochařskou výzdobu - sv. Jan Nepomucký, sv. František Xaverský a sv. Karel Boromejský - vytvořil Ignác Lengelacher.

Socha Rankl Seppa - pověstného siláka na Horní Kvildě

Horskokvildský řezbář pan Pavel vytvořil podle fotografie dřevěnou sochu Rankla Seppa v životní velikosti, můžete ji vidět v Horské Kvildě na zahradě pana Ladislava Pavla.

Národní přírodní památka Odlezelské jezero s vodopády

Jedná se o nejmladší jezero na území ČR a jeho okolí. Vzniklo bezprostředně po mimořádných deštích 25. a 26. května 1872 s dvouhodinovým srážkovým úhrnem až 237 mm.

Kostel sv. Oldřicha a Metoděje ve Strachotíně

V jádru gotický kostel ze 13. století s pozdějšími úpravami. Patří k nejstarším gotickým kostelům v okrese Břeclav. Byl podstatně upravován v letech 1575 a 1872, kdy dostal nynější podobu.

Levandulová farma Starovičky - levandule z jižní Moravy

Farma byla založena v roce 2013, kdy zde vysadili více než 40 tisíc keříků levandule lékařské. Pole se nachází v malé obci Starovičky, nedaleko Hustopečí a Lednicko-valtického areálu – v kraji vína, lidových tradic a významných kulturních památek.

Naučná stezka Po stopách slovanských bohů v Bílově

Hlavní motiv naučné stezky vychází ze slovanské mytologie. Jednotlivá zastavení zobrazují a popisují slovanské bohy. Autorem nápadu je Pavel Bulín, starosta obce Bílov. Postavy bohů vyobrazili studenti plaského gymnázia.

Vodní nádrž Jevišovice

Jevišovická přehrada je nejstarší přehradní nádrž na Moravě. Byla vystavěna v letech 1894-97 na ochranu proti záplavám a jako zásobárna vody pro cukrovar v Hrušovanech nad Jevišovkou.

Galerie Myslbek s křišťálovým vírem

Jde o pasáž mezi rušnou ulicí Na Příkopě a Ovocným trhem, která symbolicky propojuje Nové a Staré Město. Nákupní pasáž také láká na největší skleněnou instalaci ve střední Evropě, jejímž autorem je Maxim Velčovský.

Poutní místo Hluboké Mašůvky

Významný poutní areál v Hlubokých Mašůvkách najdete pouhých devět kilometrů od Jevišovic. Toto poutní místo vzniklo kolem zdejšího léčivého pramene, jehož zázračné účinky byly písemně zaznamenány už v době předbělohorské.

Vinice Máchalka ve Vysočanech

Na území mezi pražskými částmi Vysočany a Prosek jsou vinice doloženy již na počátku 12. století, v lokalitě zvané „Pod Prosíkem“. Dnešní jméno vinice získala po svém posledním majiteli, Josefu Máchalovi.

Společenský dům v Otrokovicích

Budova vznikla před více než 80 lety jako centrum zábavy pro zaměstnance Baťových závodů. Architektem budovy byl Vladimír Karfík. Provoz budovy byl zahájen v roce 1936. V současné době v budově sídlí Hotel Baťov.

Pelíšek - kočičí kavárna

Kavárna je příjemným místem, kam si každý může přijít odpočinout, relaxovat při vrnění kočiček a pochutnat si na výběrové kávě a domácích dezertech. Kočičku si zde můžete i adoptovat.

Envi café - kočičí kavárna

Envi café je kočičí kavárna v centru Brna. V nabídce jsou kromě kávy i výborné sypané čaje a spousta dobrých jídel domácí výroby. Odpočiňte si a užívejte si pouze přítomnost našich čtyřnohých obyvatelů kavárny a skvělé kávy.

Funkcionalistická budova České pošty v Českém Těšíně

Po rozdělení města Těšína zůstala budovapoštovního úřadu na polské straně, a tak bylo potřeba, aby tehdejší Československá poštovní správa nechala postavit budovu novou.

Funkcionalistická budova gymnázia v Českém Těšíně

Budova gymnázia vznikla v letech 1932-1935 podle projektu pražského architekta Jaroslava Fragnera, jednoho z průkopníků české moderní architektury a čelného představitele československého funkcionalismu.

Kolowratská věž ve Zruči nad Sázavou

Zrekonstruovaná Kolowratská věž sloužila ve středověku jako hradní hláska, ale také jako sklad zbraní.

Muzeum Těšínska v Českém Těšíně

Muzeum Těšínska je jedním ze čtyř krajských muzeí a příspěvkovou organizací Moravskoslezského kraje. Sídlí v Českém Těšíně a v regionu české části Těšínského Slezska provozuje celkem 10 poboček a výstavních síní.

Naučná stezka zručským zámeckým parkem ve Zruči nad Sázavou

V roce 2015 byla slavnostně otevřena dvoukilometrová naučná stezka po zámeckém parku se čtrnácti zastaveními a dvěma herními prvky pro děti.

Novorenesanční radnice v České Těšíně

Dominantou náměstí ČSA je budova radnice, postavená v novorenesančním slohu. Architektem byl Vilém Richter z Ostravy, stavbu realizovala firma Eugena Fuldy v letech 1928-1929.

Pseudogotický kostel Božského Srdce Páně v Českém Těšíně

Pseudogotický styl s románskými prvky. Dominanta města postavena roku 1894 architektem L. Satzským. Trojlodní kostel monumentálních rozměrů je situován v parkové části centra města.

Zámecký vrch s bývalým hradištěm v Českém Těšíně

Původně slovanské hradiště, poté obranný hrad, dnes památné místo s parkem a výhledem na Český Těšín, Slezské a Moravskoslezské Beskydy.

Muzeum Od verpánku k Baťovi ve Zruči nad Sázavou

V přízemí zručského zámku se nachází regionální muzeum, které se opírá především o místní tradici ševců a obuvníků.

Jak se pivo vaří – prohlídkový okruh pivovarem Gambrinus

V pivovaru Gambrinus se lidé dozvědí více o jeho historii i vaření piva Nahlédnou do původních i současných výrobních prostor a samozřejmě ochutnají, co se zde právě navařilo. Součástí trasy je i senzorická prezentace surovin nebo škola čepování piva.

Úniková místnost DeCrypt

Zvládnete udržet svou pozornost a splnit svůj úkol v časovém limitu? V našich místnostech budete potřebovat kromě otevřených očí zejména otevřenou mysl a schopnost uvažovat v souvislostech. Ponořte se s námi do světa fantazie!

Kašparova chata na Adamu

Chata leží na jihovýchodním okraji Orlických hor nad obcemi Mladkov a České Petrovice. Nadmořská výška je 752 m.n.m. Chata poskytuje ubytování celoročně.

Ski areál Lázeňský vrch Lipová-lázně

Lyžařský areál Lázeňský vrch se nachází v pohoří Hrubého Jeseníku nad obcí Lipová - lázně. Ski areál Lázeňský vrch přímo navazuje na areál lázní Dolní Lipová.

Smrk - nejvyšší hora Rychlebských hor

S nadmořskou výškou 1127 metrů je Smrk nejvyšší v Rychlebských horách. Nachází se 5 km severozápadně od Ramzovského sedla. Vrchol hory je zalesněn smrkem, nachází se zde vrchoviště Malení s typickou rašelinnou vegetací.

Brick by Brick Brno - vzdělávací kroužky s kostkami

Naším cílem je prostřednictvím stavebnice LEGO a zároveň formou hry naučit malé studenty jemné motorice, fantazii, vzájemné spolupráci, sociální dovednosti, ale i technické zručnosti. Praktické vědomosti získávají zejména z oblastí přírodních věd, historie, matematiky.

Tipy na víkend: Vyrazte na špekáčkobraní nebo pochod po horách

Závěr prázdnin je tu. Poslední srpnový víkend rozhodně nemusíte sedět doma, vyrazit můžete na nespočet akcí. Po celém Česku se koná například Hradozámecká noc, která přináší speciální program. V Praze můžete vyrazit na gastronomický festival v Tróji. Aktivní jedinci mohou zkusit nordic walking - pochod po horách, a rodiny s dětmi mohou víkend strávit na pohádkových stezkách či s rytíři.

Cvičení v Modřanech

Hodina plná hudby, tance a kombinace afro-brazilských rytmů a pohybů doprovázené prvky samby, mamba, raggae, salsy, merengue, maculelé.