🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Baronský hřbitov Odolena Voda

Místo posledního odpočinku členů rodiny z Riesse-Stallburgu, jimž Velkostatek Odolena Voda-Panenské Břežany patřil od roku 1828 do konce 19. století.

Galerie SmetanaQ - unikátní spojení designu a historie

Nové centrum umění a designu bylo se nachází na pražském Smetanově nábřeží, na místě někdejší Galerie Zdeňka Sklenáře, kterou poničil výbuch plynu v sousedním domě a později se přestěhovala jinam.

Galerie Toyen na Žižkově

Galerie Toyen se zaměřuje na podporu umělecké scény Prahy 3. Nově zrekonstruované prostory jsou součástí Informačního centra Praha 3, jedná se o moderní multifunkční výstavní prostor, který propojuje uměleckou tvorbu napříč všemi žánry.

Kostel Narození Panny Marie v Třebenicích

Kostel je goticko-renesanční sakrální stavba postavená na místě staršího kostela a tvoří dominantu uprostřed třebenického Paříkova náměstí. Nejprve vznikla roku 1551 velká věž v severozápadním nároží. Loď a presbytář byly postaveny v letech 1591 – 1601.

Křížová cesta Petra Urbana ve Smržovce

Patnáct obrazových zastavení vytvořil místní rodák Petr Urban, vedou územím dříve zvaným Malé Polsko.

Muzeum obce Kobylí

Muzeum obce Kobylí bylo otevřeno v r. 1997 v prostorách staré měšťanské školy. Shromažďuje především staré fotografie dokumentující život na venkově, lidový kroj, staré nářadí a předměty používané v domácnosti.

Naučná stezka na Černé hoře u Litomyšle

Městské lesy Litomyšl vybudovaly naučnou stezku vedoucí v okolí Černé hory.

Naučná stezka okolím Horního hradu

Naučná stezka vede okolím středověké památky. Dvoukilometrový okruh začíná u zadní brány. Je na něm celkem osm zastávek.

Očistcová kaple kostela Nalezení sv. Kříže v Litomyšli

Kaple Očistec, jak je také někdy zvána, patří k piaristickému kostelu Nalezení sv. Kříže a těsně přiléhá k západnímu křídlu kolejní budovy, z níž je také možné do kaple vstoupit.

Památník Vítězslava Hálka v Dolínku

Památník a rodný dům našeho významného spisovatele stojí ve vesničce Dolínek sousedící s Odolenou Vodou. Narodil se zde 5. dubna 1835 narodil a prožil tu první čtyři roky svého života.

Pivovar Hluboká nad Vltavou

V pivovar se změnil historický sál někdejšího hotelu Obec, který vyrostl na počátku 20. století na popud Adolfa Josefa Schwarzenberga.

Propast Tumperek v Moravském krasu

Propast Tumperek se nachází pod obcí Rudice a je veřejnosti nepřístupná, uzavřená na silnici kanálovým poklopem.

Ptačí park Josefovské louky

Na loukách mezi Metují a Starou Metují se rozkládá významná ornitologická oblast zvaná ptačí park.

Retro muzeum - expozice Muzea řemesel Letohrad

Retro expozice je součásti Muzea řemesel v Letohradě. Seznamuje s tím, jak se žilo v 60. a 80. letech. Pro mnohé nostalgie, vzpomínka na dětství či prázdniny u babičky.

Rytířské hradiště - dětský park v lesích u Hradce Králové

Nedaleko rybníků Kříž a Češík v okolí lesního hřbitova se nachází unikátní přírodní dětský park Rytířské hradiště. Zde mohou malí i velcí návštěvníci obdivovat rytíře, princezny ale i čarodějnice a jiné pohádkové postavy.

Sklepní uličky Kobylí

Řady vinných sklepů jsou tradičním architektonickým prvkem v Kobylí. Najdete v nich několik zbývajících původních dřevěných lisů.

Velký a Malý háj v Odoleně Vodě

Velký a Malý háj tvoří významné krajinné prvky. Jsou smíšeným, místy přirozeným lesem s výrazným podílem dubu letního. Pro své přírodní hodnoty se větší partie obou lesů staly součástmi biocenter a biokoridorů, tedy těch částí krajiny, které ji nejvíce stabilizují a chrání před nepříznivými vlivy.

Park na Křížovém vrchu

Křížový vrch je kopec nacházející se v Moravském Berouně, který má výšku 616 metrů. V parku roste řada vzácných méně i více známých dřevin. Nachází se zde zřícenina hradu Moravský Beroun, nyní jen zbytky základů.

Armádní baroko v Konojedech: příběh zdevastovaného zámku, který se daří zachránit

Je to zvláštní jméno: Konojedy. První na mysli vytane, že se tu konzumovali ušlechtilí kopytníci ve velkém. Chyba lávky. Koně se tu pásli, jedli trávu. Toto místo daroval hrabě František Karel Swéerts-Špork žebravému řádu servitů, nejvroucnějších služebníků Panny Marie.

Nechte se převézt přívozem u Osečka

Chcete-li na cyklistickém výletě vyzkoušet i zážitek s přívozem přes řeku, jako za starých časů, pak zvolte trasu z Poděbrad do Poděbrad.

Bohyně 390 km v hodině

Sochu pojmenovanou Bohyně 390 km v hodině vytvořil výtvarník Jana Boháč. Od roku 2010 stojí u magistrály na Karlově na konci Nuselského mostu.

Tipy na víkend: Ochutnejte kuchyni z různých koutů světa, vyrazte na závod

První zářijový víkend už voní podzimem. Po celé republice se ve velkém konají nejrůznější gastronomické festivaly, z nichž některé jsou zaměřené na domácí kuchyni, na jiných ochutnáte speciality z celého světa. Nadchází rovněž doba vinobraní. Pokud se budete chtít spíše provětrat, můžete vyrazit na závod Barvám neutečeš do Plzně, který je oslavou radosti.

Obrázková cesta v Beskydech

Původně se jedná o cestičku dětí z Javořinky do školy, kterou pro radost dětí, aby jejich každodenní dlouhá cesta byla příjemnější, ozdobila paní Josefa Tomášková, známá jako Pepinka.

Freestyle Kolbenka Ostrava

Sportovní hala Freestyle Kolbenka Ostrava propojuje sport a spoustu zábavy v první trampolínové aréně na Ostravsku.

Edrovický rybník v Rýmařově

Rybník nabízí koupání v příjemném prostředí na západním okraji města Rýmařov. Pláž je travnatá s pozvolným vstupem do vody.

Kaple V Lipkách

Kostel Navštívení Panny Marie, zvaný kaple V Lipkách, je nejhodnotnější historickou památkou Rýmařova. Kaple je považována za perlu severomoravského baroka.

Sportovní areál v Zahradě Hedvy

Jedná se o přírodní areál, který slouží jako zázemí pro rekreační, sportovní a herní aktivity obyvatel města i pro příležitostné kulturně - společenské programy. Nachází se na Sokolovské ulici v Rýmařově.

Volnočasový areál Bakov nad Jizerou

Volnočasový areál byl vybudován v místech bývalého koupaliště. Areál je v provozu celoročně, v létě je k dispozici ke koupání přírodní vodní nádrž. V areálu se nachází 1 km dlouhá in-line dráha, dětská hřiště a sportoviště.

Kam o víkendu s dětmi: Vyzkoušejte si lisování hroznů, vyrazte za netopýry

Prázdniny se definitivně chýlí ke konci, ale zbývá ještě jeden víkend. Ten se částečně ponese už v podzimním duchu. Na několika místech se konají tradiční dožínky, vyrazit můžete také na dětské vinobraní. Pokud vás fascinují netopýři, na zámku v Bečově nad Teplou jim bude zasvěcena celá jedna akce.

Kulturní dům - bývalá židovská synagoga v Miroslavi

Synagoga v Miroslavi bývalá židovská modlitebna, dnes slouží jako dům kultury.

Evangelický kostel v Miroslavi

Kostel Českobratrské církve evangelické – jeden ze dvou miroslavských chrámů – není v pravém slova smyslu dominantou obce přesto, že v rámci města má nezastupitelné postavení.

Hedva Rýmařov - expozice textilnictví

Externí expozice Městského muzea Rýmařov s názvem Dějiny textilnictví na Rýmařovsku sídlí v areálu firmy Hedva v Rýmařově. Expozice mapuje dějiny textilnictví na Rýmařovsku, vývoj textilní výroby na Rýmařovsku od středověku až po současnost.

Jelení studánka v Jeseníkách

Leží na hřebenu Vysoké hole ve výšce 1311 metrů, vyvěrá zde pramen Stříbrného potoka. Je tu postavený zastřešený kamenný útulek pro turisty a lyžaře za nepohody při cestě ze Skřítku na Praděd.

Kaple sv. Michala v Moravských Budějovicích

Původně románská rotunda stojí na jihovýchodní straně kostela sv. Jiljí.

Kostel Nejsvětější Trojice v Srní

Kostel byl postavený v letech 1804–1805 na místě dřevěného kostelíka z roku 1788.

Kostel sv. Jiljí v Moravských Budějovicích

Dominantou vytvářející charakteristické panorama města, je farní kostel sv. Jiljí, trojlodní chrám s presbytářem.

Kostel sv. Petra a sv. Pavla v Miroslavi

Kostel byl zbudovaný v letech 1722–29 z podnětu louckého kláštera.

Křížová cesta v Nejdku

Nejdecká křížová cesta je romantickým místem skrytém v přilehlém lese Křížového vrchu. Byla vybudována v letech 1851 - 1858 a neměla a dosud nemá široko daleko sobě rovné pro svou délku 1,5 km a nádhernou polohu přímo nad centrem města.

Opevnění v Moravských Budějovicích

Pozůstatky hradeb leží na pozemku fary západně od kostela sv. Jiljí, součástí jsou části hradební zdi, okrouhlá bašta a městský brána "pod farou".

Pararulová vrása - vzácný geologický útvar v Moravských Budějovicích

Pararulová vrása je vzácný geologický útvar, který je vidět na skalním ostrohu, na němž se vypíná budova fary.

Rajmanova vyhlídka na Křížovém vrchu v Nejdku

Vyhlídka je pojmenovaná po prvním představiteli města Nejdku po osvobození po konci II. Světové války v roce 1945.

Rozhledna Na Skalce u Holčovic

Rozhlednu najdete na jižním nezalesněném svahu Moravského kopce v nadmořské výšce 782 m n. M. Rozhledna je 20 m vysoká a jako předloha pro návrh vyhlídkové věže byl vybrán model již neexistující rozhledny, která do roku 1946 stála na nejvyšší hoře Jizerských hor – Smrku.

Venkovský skanzen s ovčí farmou v Domašově

Muzeum je umístěno v bývalé zemědělské budově v Bělé pod Pradědem. Expozice skanzenu zahrnuje především historické zemědělské stroje a nástroje, ale i předměty, běžně používané v domácnostech a hospodářstvích horského venkova Jeseníků, zejména 19. a 20. století.

Židovský hřbitov v Miroslavi

Hřbitov se nachází na jihovýchodním okraji města mezi ulicemi Nádražní a Rybniční. Byl založen bratrstvem Chewra-Kadischa v 16. století. V roce 1886 proběhla modernizace hřbitova a roku 1902 přistavěna nová obřadní síň.

Barokní kostel sv. Martina v Nejdku

O kostele sv. Martina existuje první zmínka již v roce 1354 a byl prvním kostelem v Nejdku. Malá gotická stavba byla v průběhu staletí rozšiřována a přizpůsobována dobovému vkusu.

Hranolová hradní věž v Nejdku

Hradní románsko-gotická věž je nevýznamnější nejdeckou historickou památkou. Věž je zbytkem původního hradu postaveného v období někdy kolem roku 1250 Konrádem Plikem, který sloužil k ochraně zemské stezky i k uložení cenností a cínu vytěženého v Porolaví.

Lesní hřbitov Rudohoří

Za 2. světové války byl zde v Rudohoří (Vietseifen) zřízen zajatecký tábor, ve kterém bylo umístěno až 100 ruských zajatců, pracujících v lese. Z tábora zbyly pouze základy jednotlivých domů. V roce 1960 zde byl zřízen symbolický hřbitov.

Naučná stezka Údolím Javorné

Naučná stezka vede údolím Javorná po modré turistické značce z místa zvaného „Prameny Javorné“ a končí u tzv. „Waňkova kříže“ nad Ondřejovicemi. Má 7 zastavení a její délka je 4,2 km.

Koupaliště Velká Kraš

Kromě koupání si ve Velké Kraši můžete i postavit stan nebo pronajmout chatku. K plavání je k dispozici bazén o rozměrech 12 x 50 metrů.

Limnigraf na Výtoni – hodiny, které hlídají řeku

Na první pohled vypadá stavba jako zvláštní hodiny u řeky. Ale limnigraf na břehu stojí právě proto, aby měřil vodu ve Vltavě a varoval Pražany před případnou povodní. Pravidelné otáčení válce zajišťuje hodinový stroj, výši vodní hladiny a tedy i průtok v řece snímá plovák.