🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Městské muzeum Veselí nad Moravou

Budova muzea v nejstarší městské části ukrývá sbírky z okolí města Veselí nad Moravou a z Horňácka. Archeologické nálezy dokladují kontinuitu osídlení města i regionu od starší doby kamenné až po středověk.

Zámek Veselí nad Moravou

Zámek byl původně vybudován jako vodní hrad kolem poloviny 13. století a tím se řadí k nejstarším hradům na moravském území. V 16. století byl přestavěn na renesanční zámek s rozsáhlou přilehlou zahradou. V současné době není objekt zpřístupněn z důvodu plánované obnovy a přestavby.

Židovská synagoga ve Veselí nad Moravou

Židé byli ve městě připomínáni již od konce 15. století. Tento objekt pochází z počátku 19. století. Dnes slouží jako modlitebna církve Adventistů sedmého dne.

Téměř neznámý Křinec je atraktivním místem pro letní výlet

Svědecký vrch Chotuc, uměle navršený kopec s pozůstatky hradu Kuncberk a barokní zámek, to jsou hlavní lákadla, za nimiž jezdí turisté do Křince, městečka na řece Mrlina.

Nenápadná šumavská vesnice ukrývá téměř zapomenuté památky

Do malebného údolí nedaleko Sušice je zasazena malá obec. Okolní kopce poskytují překrásný a působivý výhled.

Na duši je blaze v úzkokolejce na Osoblažsku, trať má 102 oblouky

Pomalu se vrtí v mírných zatáčkách mezi poli i v lesích úzkokolejná železnice v bohem zapomenutém koutu Osoblažska. Je jednou ze tří úzkorozchodných tratí u nás, provozuje se na ní kromě víkendových cest historickým vlakem i pravidelná doprava. Cesta z Třemešné do Osoblahy je pohlazením po duši.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Uničově

Chrám pochází z první poloviny 14. století a je vystavěn v gotickém a pozdně renesančním slohu. Od svého založení celkem osmkrát vyhořel. Nejvíce byl kostel poškozen požárem v roce 1779. Tehdy se zřítila křížová klenba chrámových lodí a byla nahrazena klenbou barokní.

Klášterní kostel Povýšení sv. Kříže v Uničově

Jedná se o sakrální stavbu, na které je patrná původní gotická část chrámu a část barokně přestavěná. Budova byla součástí klášterního areálu, který byl pro svou polohu těsně u hradeb často ohrožován a byl na vlastní žádost minoritů v 19. století zrušen.

Městská radnice s vyhlídkovou věží v Uničově

Radnice pochází z druhé poloviny 14. století nebo z počátku 15. století. Několikerá přestavba smazala původní gotický ráz stavby. V severovýchodním rohu byla přistavěna věž, která je vysoká 45 metrů a byla doplněna pavlačí pro strážce věže.

Městské opevnění s Medelskou bránou v Uničově

První písemná zmínka o městském opevnění pochází z roku 1327. Původně umožňovalo přístup do města pět městských bran. Zbytky středověké městské fortifikace jsou zachované na obvodu historického jádra města a jsou tvořeny z lomového kamene.

Muzeum U Vodní branky v Uničově

Muzeum je umístěno v bývalé městské zbrojnici, což je architektonicky pozoruhodná renesanční stavba z let 1575 až 1585. Má oválný půdorys, v obou podlažích jsou prolomena okna, hlavní vstup je kamenným zaklenutým portálem.

Muzeum baroka v Uničově

Muzeum baroka vzniklo rekonstrukcí památkově chráněného domu u fary. V minulosti objekt sloužil zřejmě jako ubytovací zařízení pro zaměstnance tehdejšího církevního úřadu. V poválečné době byl využit jako skladovací prostor.

Kostel sv. Petra a Pavla ve Varnsdorfu

Děkanský chrám sv. Petra a Pavla je nejstarším varnsdorfským kostelem. Byl vybudován na místě původního kostelíka ze 13. století. Základní kámen nového kostela byl položen v roce 1766 a roku 1777 byla stavba dokončena.

Františkánský klášter Zásmuky

Františkánský konvent u kostela sv. Františka Serafinského leží v nejvyšší, jihovýchodní části města Zásmuky. Patří k němu i rozlehlá zahrada. Je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Zbytky městského opevnění v Uherském Brodě

Město Uherský Brod bylo ve 13. stol opevněno jednoduchou, ale silnou hradební zdí, jejíž zbytky se dodnes zachovaly v jižní a severní části města. Opevnění tvořilo s celkovým půdorysem města jednotu. Čtyři vstupní brány do města byly postaveny ve směru světových stran.

Barokní radnice v Uherském Brodě

Renesančně a barokně přestavěná pozdně gotická budova představuje společenskou i architektonickou dominantu města. Pod přední částí budovy se nacházejí rozsáhlé podzemní prostory jako součást sítě chodeb pod středem starého města.

Dominikánský kostel a klášter Nanebevzetí Panny Marie v Uherském Brodě

Původně gotický klášterní kostel s dlouhým presbytářem, vybudovaným patrně v 1. polovině 14. století, byl mnohem vyšší, než je dnešní chrám. Po několikerém vypálení a zpustošení v době husitské a v průběhu třicetileté války, byl kostel radikálně přestavěn v období raného baroka, v 17. století.

Z hádky dvou šlechticů o páva prý vzniklo jméno Opava

Je to hezká možnost, ale pravda je jinde. Přesto na páva Opavští nedají dopustit. Pořádají akce ve jménu krásného opeřence. Nádherně opravené domy, nejen měšťanské, ale i církevní památky, nejen v historickém centru. Citlivě udržovaná zeleň parků, množství laviček a odpočinkových míst.

Hřbitov v Praze Řepích s hrobem Václava Babinského

V klidné městské části Praha – Řepy je oblíbenou turistickou kuriozitou místní hřbitůvek, kde na věky odpočívá „starej lotr mexickej“ aneb polepšený lupič, Václav Babinský. Jinak se hřbitov proslavil i natáčením filmu Kytice.

Ololoď Kordulka v Olomouci

Řeka Morava obtéká historické centrum Olomouce a je z ní možnost spatřit řadu památek a dominant města z jiné perspektivy, než která se naskýtá při běžné prohlídce města. Součástí plavby je i povídání o historii města, jeho památkách a o řece samotné.

Kostel Neposkvrněného Početí Panny Marie v Uherském Brodě

Barokní kostel byl vystavěn podle návrhu italského arch. Domenica Martinelliho v letech 1717 - 1733. Venkovní ráz kostela doplnila ještě v letech 1879 - 1881 přístavba věže podle arcibiskupského architekta Gustava Meretty.

Kostel Mistra Jana Husa v Uherském Brodě

Původně farní kostel sv. Jana Křtitele, nejstarší dochovaná gotická sakrální architektura ve městě, pozměněná renesanční přístavbou věže a raně-barokní přestavbou v 17.století. Kostel od roku 1920 spravuje husitská církev.

Naučná stezka Špičák v Třešti

Nenáročná 10 km dlouhá trasa vede okrajovými částmi Třeště, ale také lesními i polními cestami, na kterých jsou umístěny informační tabule.

Relax a sport resort Dolní Morava

Horské středisko s celoročním provozem a širokou nabídkou sportovních a rekreačních aktivit včetně adrenalinových. Najdete zde lanový park, bobovou dráhu, lanovku k chatě Slaměnka, Mamutíkův vodní park, disc golf, cyklo a pěší trasy, single traily, v zimě Ski areál Sněžník a mnoho dalšího.

Lesní zážitkový park na Dolní Moravě

Unikátní zážitkový park uprostřed lesa s kouzelnými lesními domečky v korunách stromů a mnoha atrakcemi pro děti objevíte v Relax a sport resortu Dolní Morava.

Kostel sv. Kateřiny Sienské v Třešti

Filiální chrám sv. Kateřiny Sienské byl založen v 16. století jako luteránský kostel. Uvnitř chrámu je umístěn pozdně renesanční náhrobek J. V. Vencelíka z Vrchovišť z roku 1606.

Kostel sv. Martina v Třešti

Nejstarší architektonickou památkou města je farní kostel sv. Martina z 13. století. Byl dostavěn ve 2. polovině 15. století a později barokně upraven. V 18. století se na vystavění nové kruchty, jižní sakristie a panské oratoře podílel místní zednický mistr Jakub Lysý.

Židovská synagoga v Třešti

Jediná synagoga v naší zemi, která má podloubí a průčelí, byla postavena v empírovém stylu. Můžete zde zhlédnout stálou expozici „Zaváté stopy“, která zachycuje historii tamní židovské obce. Rovněž je zde k vidění výstava dokumentující život Franze Kafky.

Vrch Oreb u Třebechovic pod Orebem

Dříve se vrch jmenoval Vinice dle pěstování vinné révy na něm. Vrch není příliš vysoký, stačí vystoupat 75 schodů z Viničné ulici a jste nahoře. Dnes se tu nachází hřbitov a Kostel Božího Těla.

Kostel Božího Těla na Orebu

Římskokatolický kostel Božího Těla na Orebu byl postaven v roce 1835 v novobarokním slohu na místě staršího dřevěného kostelíku z roku 1528.

Kostel sv. Ondřeje v Třebechovicích pod Orebem

První zmínka o kostele je z roku 1384. Po požárech byl obnoven v letech 1572 - 1575. Zachována zůstala pouze původní dřevěná věž, která vyhořela v roce 1855 a byla v roce 1864 nahrazena věží novou.

Evangelický kostel v Třebechovicích pod Orebem

Jedná se o novorománskou stavbu vystavěnou církví helvétského vyznání v roce 1877. Dnes vedle bohoslužebných účelů slouží kostel pro pořádání představení dětí základní školy či základní umělecké školy, výstavy obrázků, koncerty hudebních těles nebo setkání v Adventu.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte do vojenského ležení, vyzkoušejte si kovářské řemeslo

Předposlední srpnový víkend láká z velké části na historické akce. Do časů dávno minulých se můžete přenést třeba v Táboře, hradech Bezděz či Svojanov. Ti, kdo se chtějí na jeden den stát kovářem, mohou vyrazit do Těšan, kde se podrobně seznámí nejen s kovářstvím, ale i kolářstvím.

Kostel Narození Panny Marie v Toužimi

Kostel Narození Panny Marie byl postaven na konci 15. století při městských hradbách. Dnešní stavba kostela pochází z let 1738 - 1742, protože kostel několikrát vyhořel.

Kostel sv. Anny ve Starém Městě

Chrám sv. Anny v nynější podobě je vystavěn ve slohu renesančně barokovém s některými prvky empirovými. Hlavní věž kostela se vypíná do výše 48 m. Pozoruhodný je svým provedením portál s vchodem do sakristie z presbytáře. Také starobylé, ručně kované železné dveře.

Kostel sv. Václava v Tovačově

Na jeho místě stával gotický kostelík se hřbitovem, připomínaný již v roce 1359. V roce 1786 byl kostel stržen a ještě téhož roku byly vykopány základy pro kostel nový, který ve své podstatě stojí dodnes.

Ornitologická pozorovatelna na soutoku Bečvy s Moravou

Mezi obcemi Troubky a Tovačov se nachází soutok dvou významných moravských řek - Bečvy a Moravy. Byla zde vybudována první pozorovatelna České společnosti ornitologické.

Renesanční radnice v Tovačově

Radnice s renesančním portálem v průjezdu patří k nejcennějším historickým památkám. Město Tovačov lze charakterizovat jako nejstarší renesančně pojaté urbanistické založení v našich zemích.

Zámek Toužim

Hrad přestavěný na zámek v okrese Karlovy Vary. Hrad vznikl na místě staršího proboštství a po roce 1623 byl přestavěn ve stylu pozdní renesance a baroka. Z původního Jakoubkova hradu se v suterénu dochovala trojprostorová budova a fragment polygonální věže. Probíhá rekonstrukce a je nepřístupný.

Židovský hřbitov v Tovačově

Židovský hřbitov vznikl v 17. století. Na ploše hřbitova je rozmístěno okolo 250 náhrobních kamenů. Součástí hřbitova je také obřadní síň, která byla postavena roku 1889 podle návrhu architekta Maxe Fleischera.

Baletní studio Natali Classic

Ruské baletní studio pod vedením Natali Classic pod vedením Natalije Misyury nabízí lekce baletu pro amatéry i profesionály, děti i dospělé.

Barokní radnice ve Světlé nad Sázavou

Původní pozdně barokní budova radnice obdélného půdorysu s valbovou střechou z roku 1795 byla roku 1912 opravena a přestavěna arch. Emilem Prücknerem z Nymburka. K východní boční stěně na místě starého domku byla přistavěna třípodlažní budova s podkrovím, která vzhledem k půdorysu připomíná věž.

Funkcionalistická budova městské spořitelny v Tišnově

Budova byla postavena na místě starobylých masných krámů v roce 1933. Kvalitní architekturu, vycházející z tradic Le Corbusierova purismu a progresívních teorií Bauhausu, navrhli dva proslulí brněnští architekti Jindřich Kumpošt a Bohuslav Fuchs.

Jamborova galerie v Tišnově

Josef Jambor, jeden z nejosobitějších malířů Vysočiny, žil od roku 1931 v Tišnově v domě, v němž dnes sídlí Jamborova galerie. Jako odkaz zanechal městu Tišnovu celkem 40 obrazů, 14 kusů drobné grafiky a 7 obrazů z tvorby jiných malířů.

Kaple sv. Anny v Tanvaldu

Kaple se nachází nad železničním viaduktem směrem do Smržovky. Barokní kaplička sv. Anny je jedna z nejpůvabnějších památek drobné barokní architektury v oblasti Jizerských hor.

Kostel sv. Petra a Pavla v Horním Tanvaldu

Byl stavěn v letech 1787 - 1789 v rokokovém slohu, o sto let později byl přestavěn novorenesančně, kdy mu byla přistavěna hranolová věž.

Kostel sv. Václava ve Světlé nad Sázavou

Raně gotická stavba kostela pochází z roku 1318. Dominantou kostela i celého města je na západním průčelí se tyčící více než 35 metrů vysoká, několikrát přestavěná věž z konce 13. století.

Kostel sv. Václava v Tišnově

Farní kostel sv. Václava je jednolodní gotická stavba z druhé poloviny 15. století, v 18. století zbarokizovaná, s presbytářem a hranolovou věží, leží na vyvýšeném místě na východním okraji historického jádra města.

Naučná stezka Květnice v Tišnově

Květnice je známou mineralogickou lokalitou s krásnými podzemními prostorami a bohatou krápníkovou výzdobou, jež však nejsou veřejnosti běžně přístupné. Roste zde 350 druhů vyšších rostlin, z nichž 55 je zařazeno mezi ohrožené druhy, a žije zde 250 druhů motýlů, 31 druhů plžů a 46 druhů ptáků.

Novorenesanční radnice v Tišnově

Radnice v Tišnově bývala původně dřevěná, až v roce 1771 byla vystavěna z kamene. Původní budova radnice ze 16. století byla v roce 1905 nahrazena novostavbou podle projektu brněnského architekta Vladimíra Fischera ve stylu pozdního historismu.