🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Exkurze provozu modernizované uhelné elektrárny Tušimice

Elektrárny Tušimice II (ETU II) je tepelná elektrárna u obce Tušimice, zhruba 5 km východně od města Kadaň v okrese Chomutov. V blízkosti se nacházela elektrárna Tušimice I z roku 1964, jež byla uzavřena v roce 1998. Vlastníkem a provozovatelem elektrárny Tušimice II je společnost ČEZ.

Malše nešetří svými půvaby ani v závěru svého toku

Kouzlo necelých sto kilometrů dlouhé řeky Malše je možno vyhledat i na samém okraji Českých Budějovic, kde končí svoji pouť coby pravostranný přítok Vltavy.

Sportovně-rekreační areál Vrchbělá v Ralsku

Nový multifunkční areál u Bělé pod Bezdězem je vybudován na místě bývalého vojenského prostoru Ralsko. Sportovní vyžití nabízí sedmikilometrová in-line dráha, lanové centrum, rozhledna nebo naučná stezka, malé návštěvníky potěší dětská zoo.

Kostel sv. Václava v Hoře Svatého Václava

Kostel sv. Václava ve vísce na Poběžovicku je zmiňován již roku 1545. Původně se jednalo o gotickou stavbu se zajímavou věží čtvercového půdorysu, která byla v 17. století barokně přestavěna. Kostel patří mezi skvosty Domažlicka a byl vyhlášen kulturní památkou.

Zaniklý poutní kostel sv. Blažeje u Toužimi

Na břehu Blažejského rybníka dnes stojí ruina někdejší slavné poutní kaple sv. Blažeje. V dávné historii to bylo jedno z velmi navštěvovaných míst v tomto kraji, v roce 1880 se tu uvádělo dokonce šest bohoslužeb v roce.

Kostel sv. Barbory u obce Všekary

Na návrší v blízkosti obce Všekary stojí zachovalé zřícenina barokního kostela sv. Barbory, patronky havířů z let 1717-1724. Bývalé poutní místo se nachází asi 10 km severovýchodně od Horšovského Týna.

Barokní komody na znárodněné Malé Hluboké využívali zaměstnanci jako latríny

Dalo by se to laxně okomentovat: Doba byla taková! Kulturnímu barbarství vždy nahrává nějaká taková doba. Ať jde o pálení knih, boření staveb, ničení obrazů. Pseudogotický zámek respektive poloruiny Českého Rudolce najdete poblíž Dačic. Název Malá Hluboká mu patří právem, často je tak prezentován.

Výlet nejen pro Sherlocka Holmese

Navštívíte-li obec Hořátev v sousedství Nymburka, máte jedinečnou možnost seznámit se s její historií a pamětihodnostmi prostřednictvím naučné stezky.

Centrum Vlasty Buriana v Liberci

Herec Vlasta Burian má v Liberci svůj dům. Centrum představuje slavného libereckého rodáka v komplexní podobě.

Skalní útvary Kazatelny v Jeseníkách

Nápadné skalní útvary pod vrchem Kazatelny (925 m) naleznete v Hrubém Jeseníku, v těsné blízkosti žluté značky vedoucí z Rejvízu do Videlského sedla v blízkosti Opavské chaty nad údolím Černé Opavy.

Bublavý pramen u Rejvízu

Bublavý pramen je vlastně studánka s pitnou horskou vodou, asi 2 km po žluté značce z Rejvízu. Zajímavostí je, že ze dna celého pramene probublávají vzduchové bubliny. Cesta se napojuje na naučnou stezku Rejvíz.

Tkalcovské muzeum v Rejvízu

Jesenicko bylo odpradávna nejen krajem horníků, ale také tkalců. Starou tradici ukazuje unikátní muzeum v budově fary uprostřed vesnické památkové zóny v Rejvízu. V expozici zhlédnete například tři kompletní stavy, ale i předměty denní potřeby našich předků.

Řeka Dyje – královna národního parku Podyjí

Jednou z největších řek na jižní Moravě je Dyje, která pramení v sousedním Rakousku pod názvem Thaya. Celková délka toku činí 311 kilometrů, z toho na našem území 235 km. Větší část říčního toku na území ČR je sjízdná, dohromady v délce 209 km.

Pohraniční zátarasy u Čížova

Ostnaté dráty, strážní věže a nástražné systémy podél hranic stále ještě existují, naštěstí již pouze v muzejní podobě. Poslední zbytky železné opony najdete například v hraniční vísce Čížov v Podyjí.

Hardeggská vyhlídka v NP Podyjí

Vyhlídka na 90 m vysokém skalisku patří mezi jednu z nejkrásnějších vyhlídek v Národním parku Podyjí. Z dřevěného altánku na vrcholu skály se odkrývá fantastický výhled nejenom na široké údolí řeky Dyje, ale i na nejmenší rakouské město Hardegg.

Unikněte z nukleárního bunkru

Zažijte strhující dobrodružství v atmosféře ponurých 50. let. Vloupejte se do nukleárního bunkru, vypátrejte tajné dokumenty a unikněte před agenty KGB!

Veselské pískovny – koupání jako u moře

V chráněné krajinné oblasti Třeboňsko se rozprostírá 240 ha Veselských pískoven, které leží mezi Veselí nad Lužnicí a obcemi Horusice a Vlkov. Pět oddělených jezer vzniklo po těžbě štěrkopísku v letech 1952 až 1986.

Pískovna Mlékojedy u Neratovic

Bývalá pískovna mezi Tišicemi a Mlékojedy nabízí příjemné koupání i řadu služeb. Voda zde bývá krásně čistá, slunit se můžete na travnatých nebo písčitých plážích. Příjemné koupání doplňuje plážový bar, beachové kurty a vodní lezecká stěna.

Koupaliště v Uničově

Areál koupaliště v Uničově s průzračně čistou vodou zahrnuje dva bazény. Rekreační bazén má rozměry 50 x 25 metrů a je rozdělen na plaveckou část o hloubce 1,85 metru a neplaveckou část hlubokou 1,25 metru.

Tyršovo koupaliště ve Dvoře Králové nad Labem

Královédvorská plovárna Tyršovo koupaliště nabízí pohodu třicátých let minulého století v malebném prostředí a v členitém terénu se vzrostlou zelení. V prostorném areálu najdete dva velké bazény, malý bazén pro děti a řadu sportovních aktivit.

Koupaliště Český Těšín

V areálu letního koupaliště na ulici Slezské se nacházejí dva nerezové bazény po kompletní rekonstrukci, čtyřdráhová skluzavka, tobogán, podvodní proudy, vodní atrakce, skokanský můstek, kuželky, stolní tenis, beach volejbal, hřiště na badminton a občerstvení.

Koupaliště v Kyjově

Koupaliště Kyjov je vybaveno 50m bazénem pro plavce a neplavce o hloubce jednoho metru, nechybí ani brouzdaliště. U bazénu pro plavce se nachází skokanské můstky. Návštěvníci se zájmem o aktivní odpočinek mohou využít hřiště na beach volejbal.

Písník Bakov nad Jizerou

Přírodní vodní nádrž, která se nachází na okraji města Bakov nad Jizerou.

Koupaliště Na Kyselce v Bílině

Letní koupaliště Na Kyselce v Bílině nabízí svým návštěvníkům 60m bazén se skokanskou věží 3 a 5 m dlouhý, tobogán, dětské brouzdaliště, hřiště na nohejbal či volejbal, beach volejbalové hřiště, hřiště na pétanque. Dále jsou tu i dva pingpongové stoly a pískoviště pro děti.

Ralsko pamatující husity, loupeživé rytíře i sovětské vojsko čeká na své návštěvníky

Prázdniny v tomto roce lákaly téměř ideálním počasím k mnoha turistickým výletům, leckdy i namáhavějšího rázu. Mezi mé letošní „úlovky“ patří také Ralsko. Jeho návštěva předčila očekávání, neznáte-li jej, mohu jen doporučit. Za náročnější výšlap opravdu stojí. Volně přístupné je celoročně.

Letní koupaliště v Moravských Budějovicích

Letní koupaliště v Moravských Budějovicích se nachází v klidné části města. Má kapacitu 1900 návštěvníků a rozkládá se na ploše 2,5 ha, z toho 1,5 ha tvoří zatravněné plochy se zelení.

Koupaliště Vamberk

V romantickém údolí říčky Zdobnice, nedaleko jejího ústí do Divoké Orlice, nacházejí v horkých letních dnech už téměř třicet let obyvatelé Vamberka i jeho širokého okolí oázu pohody, odpočinku a osvěžení – vamberecké koupaliště.

Muzeum pivovarnictví Tábor

Expozice představuje a mapuje historii vaření piva v Táboře od roku 1437, kdy se představitelé města smířili se Zikmundem Lucemburským, který jim na oplátku udělil listinu s městskými právy.

Lomy u Trhové Kamenice na Kamenném vrchu

Necelé dva kilometry na východ od Trhové Kamenice se zvedá Kamenný vrch o nadmořské výšce 587 metrů. Dříve se zde ve třech lomech těžila žula, teď nabízí příjemnou možnost koupání, na své si zde přijdou také potápěči a milovníci skoků do vody.

Zámecký pivovar a palírna Blatná

První cukrovar a lihovar postavil roku 1885 baron František Hildprandt. Lihovar patří k největším výrobcům a vývozcům ovocných destilátů v ČR, obnovy se dočkal také pivovar, který v návaznosti na tradici rodiny Hildprandtů vaří vynikající blatenské pivo.

Kam o víkendu s dětmi: Rozlučte se s létem v indiánské osadě, vyrobte si vlastní svíčku

Prázdniny utekly jako voda a za pár dní děti opět usednou do školních lavic. Pokud jim chcete závěr léta zpříjemnit, můžete s nimi navštívit například Svíčkárnu Rodas v Olomouci, kde si s nimi můžete svíčku vyrobit. Nebo zavítejte do vesničky Rosehill v Růžové u Děčína, kde se s prázdninami rozloučí ve velkolepém indiánském stylu.

Slávu a prosperitu přinesla Poděbradům minerální voda

Město ve středních Čechách známé hlavně jako sídlo pánů z Kunštátu a Poděbrad, jejichž čelný představitel Jiřík se stal v rozháraných revolučních dobách husitským králem, je vítanou cílovou destinací nejen pro návštěvníky známých lázní. Pojďme se o tom přesvědčit.

Tipy na víkend: Užijte si piknik v parku, navštivte prezidentovu vilu

Poslední prázdninový víkend si můžete užít gastronomické akce, jako oblíbený street food festival na pražské Náplavce nebo piknik v Karlových Varech. Pro ty z vás, kteří tíhnou spíše k historii, je připraven den otevřených dveří ve vile Edvarda Beneše.

Letiště Benešov

Veřejné vnitrostátní letiště Benešov leží v krásné přírodě Středočeského kraje mezi městečky Bystřice a Nesvačily blízko hlavního tahu z Prahy na České Budějovice a jedním z nejživějších aerodromů v České republice. Provozuje ho příspěvková organizace města Bystřice.

Nymburk otevře brány deseti běžně nepřístupných památkových objektů

Někdejší královské město Nymburk se již tradičně i letos připojuje ke Dnům evropského dědictví. V sobotu 10. září zpřístupní mezi 10. a 16. hodinou deset jindy běžně nepřístupných památkových objektů. Některá z atraktivních míst budou veřejnosti otevřena vůbec poprvé.

Toskana - farmářské trhy po italsku

Toskánské bistro s delikatesami farmářů z Toskánska, kde můžete posedět se sklenkou červeného Sangiovese, bílého Vermentina a k nim ochutnávat ovčí sýry a prosciutta z Pisy, Florencie, Livorna a dalších toskánských provincií.

Letiště Benešov

Veřejné vnitrostátní letiště Benešov leží v krásné přírodě Středočeského kraje mezi městečky Bystřice a Nesvačily blízko hlavního tahu z Prahy na České Budějovice a jedním z nejživějších aerodromů v České republice. Provozuje ho příspěvková organizace města Bystřice.

Netradiční noční prohlídky připravil zámek Častolovice

Zámek Častolovice je jedním ze tří historických šlechtických sídel, která se v kraji pod Orlickými horami otevřou veřejnosti v sobotu 27. srpna v rámci Hradozámecké noci 2016. Na Rychnovsku se do projektu letos zapojí ještě zámek Opočno a hrad Potštejn.

Král zvířat má ve Dvoře Králové svou pevnost, hlídačům na strážní věži nic neunikne

Když chcete zažít safari, vidět africká zvířata nebo lvy bez hřívy, nemusíte cestovat do nebezpečných oblastí, ale stačí se vydat na východ Čech. Zoo Dvůr Králové slaví letos sedmdesátiny a už rok nabízí také exkluzivní projížďku mezi lvy, kterou jsme vyzkoušeli.

Větrný mlýn Klobouky u Brna

Historie větrných mlýnů v Kloboukách je velmi bohatá a proto se skupina místních nadšenců rozhodla, že nepřipustí, aby navždy zanikla. Z podobného mlýna se podařilo zajistit hlavní části a ty byly převezeny do Klobouk. V letech 1983 – 1985 byl mlýn renovován a postaven na původním místě, kde stával.

Via ferraty u Vírské přehrady - Velká věž a Jezerní stěna

V krásné lokalitě nedaleko přehrady Vír najdete dvě cvičné ferratové cesty – Velkou věž a Jezerní stěnu. Cesty obtížnosti B – C v horském terénu jsou vybaveny jisticími lany, žebříky, úchyty a stupačkami. Kromě lezeckého zážitku nabízejí krásné výhledy do údolí řeky Svratky a na hráz VD Vír I.

Via ferrata Slánská hora

Slánská hora, východně od Slaného, je oblíbené vycházkové místo, odkud se naskýtají pěkné výhledy na město a čedičové útvary. Ferrata na jejím severním svahu svou obtížností nepřesáhne stupeň C.

Via ferrata na Kočičích kamenech v Jizerkách

Nenáročná ferrata Kočičí kameny je natažena na stejnojmenné skále u obce Bílý potok. Přes stromy je na dohled od chaty Hubertka. Ferrata končí na vrcholové skalní vyhlídce, kam se lze dostat i po vytesaných schodech červeně značenou odbočkou z turistické trasy.

Motokáry CMK Zličín

Plně elektrické motokáry, tříúrovňová závodní dráha, funkce boost, zpátečka. Vše naleznete v kryté hale s restaurací a dětským koutkem.

Vydejte se do Brna nechat si navrhnout svůj vlastní erb

Mít svůj vlastní osobní znak či „erb" nemusí být výsadou pouze potomků někdejších urozených šlechtických rodů. Erb, přesněji osobní nebo rodinný znak, si dnes může nechat zhotovit každý občan České republiky. Stačí si udělat výlet do Brna do heraldické kanceláře společnosti Alerion.

Posázavský král hradů láká na hladomornu, ve které hlady nikdo netrpěl

Cesty mnohých výletníků směřují nejen v létě do Posázaví, jež kromě svých přírodních krás nabízí i ty historické. Kdybychom měli vybrat jednu dominantu a častý cíl turistů, byl by to hrad Český Šternberk, který odborníci hodnotí jako jeden z nejzachovalejších středověkých hradů u nás.

Ochutnávka potápění v libereckém bazénu a potápěčské věži

Splňte si svůj dětský sen a staňte se na okamžik pravým potápěčem. Zkušený instruktor vás seznámí s potápěčskou výstrojí a následně provede kurzem.

Kam o víkendu s dětmi: Na archeologický den nebo ukázky první pomoci

Prázdniny se pomalu chýlí ke konci, není však třeba truchlit. Poslední týdny je třeba užít si naplno. S dětmi můžete vyrazit třeba do Žlutých lázní v Praze na Den první pomoci, kde se dozvíte spoustu zajímavostí a sami si je také budete moci zkusit. Nebo vyrazte za vykopávkami do Zeměráje, kde se děti promění v archeology a badatele.

Tipy na víkend: Ochutnejte dobroty z borůvek, proběhněte duhou

Předposlední prázdninový víkend nabízí široké spektrum akcí, od gastronomických přes sportovní až po hudební. Chuťové pohárky můžete uspokojit na borůvkových hodech v Malé Morávce, sportovní duch vezme za vděk třeba duhovým během, který se uskuteční v Brně. Z kulturních akcí je pak na výběr například hudební festival na Okoři.

Rokle Apatyka na Kokořínsku

Rokle u Kokořínského údolí je pojmenována podle léčivých bylin, které se zde hojně sbíraly. Výskyt druhů rostlin typických spíše pro horské či podhorské oblasti je zapříčiněný velkou teplotní inverzi v rokli.