🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Adventure Minigolf O2 arena

Minigolf může hrát úplně každý. Je to jeden z mála sportů, kam může vyrazit celá rodina. Kromě minigolfu se snažíme hostům dopřát i další kvalitní služby z oblasti barmanství.

V malebném Kryštofově Údolí chytali pionýři podlé záškodníky

Jedno z nejhezčích údolí u nás, Kryštofovo u Liberce (lidově Kryštofáč) si zahrálo v řadě filmů. Proslulo například ve Vláčilově filmovém dramatu Adelheid, kde představovalo pohraniční ves Černý Potok krátce po válce. Obecní úřad posloužil coby četnická stanice, ve filmu byly sekvence i z kostela.

Mystické Obrovy hroby i malý prales jsou lákadlem při cestách po Písecku

I když z pravděpodobné keltské svatyně toho dnes mnoho nezůstalo a prales nemá rozlohu bujarých porostů v rovníkové Africe či v povodí Amazonky, není od věci při toulkách v okolí Zvíkova a Milína tato zajímavá místa navštívit.

Tipy na víkend: Zajděte na Mezi ploty nebo si zaběhejte mezi stromy

Poslední květnový víkend je bohatý na hudební akce — Mezi ploty, Písecký majáles nebo festival pod troskami Okoře — ale ošizeni nebudou ani sportovci. Pro ně jsou připraveny například série Běhej lesy, která začíná v Lednici, RunTour, který tentokrát proběhne v Ústí nad Labem nebo adrenalinový závod Predator race.

Cyklistické okruhy Jescyklo v Jeseníku

Přesně sto sedm kilometrů značených okruhů Jescyklo prochází především Sokolským hřbetem nad jesenickými lázněmi a Českou Vsí, zavedou vás však i do Zlatohorské vrchoviny a pod hřebeny Jeseníků.

Kolonie vrápenců na hradě Sovinec

Ve staré jeskyni pod hradem, ve sklepeních a na půdách nad obnovenými prostorami hradu našli své celoroční útočiště vzácní vrápenci malí. Ti jsou zde pravidelně sledováni a sčítáni od roku 2009.

Kolem lázní v Jeseníku vzniklo pět cyklistických okruhů, měří přes sto kilometrů

Novinkou letní sezóny 2016 jsou v Jeseníku a nedaleké České Vsi cyklistické okruhy. Tajemství zdejší části Rychlebských hor tak konečně můžete bezstarostně objevovat také ze sedla bicyklu. Jejich celková délka je téměř ohromující. V součtu tvoří 100 kilometrů značených tras.

Stezka stopaře na Pláních ve Špindlerově Mlýnu

Stezka stopaře se nachází ve Svatém Petru, měří 7,7 kilometru a naučí Vás jak se stopují zvířata, jak poznáte jejich stopu, dozvíte se jaká stopa patří k jakému zvířeti a spoustu dalších zajímavých informací. Tato stezka je vhodná jak pro pěší, tak i pro kočárky a vozíčkáře.

Mechová pěšinka na Hromovce ve Špindlerově Mlýnu

Naučná stezka Mechová pěšinka se také nachází na Svatém Petru a měří pouhých 3,8 kilometru. Na této stezce se seznámíte s rostlinami, které se nachází v Krkonoších. Budete je poznávat podle čichu, hledat a zkoumat.

Památník bitvy u Lipan - místo osudového střetu husitů s katolíky

U Lipan se odehrála dne 30. 5. 1434 poslední velká husitská bitva. Památník byl postaven na kopci zvaném Lipská hora, samotná bitva se ovšem odehrávala v širším okolí. Nejbližím městem je Kouřim, zhruba 5 km.

Nelahozeves: Rodiště proslulého skladatele, který dobyl Ameriku

Obec Nelahozeves nese ve své historii několik významných jmen, která se zasloužila o její význam. V 16. století to byl Florián Grispek z Griespachu, který nechal vybudovat velkou knihovnu, obrazárnu a zámek. V jeho práci pokračoval syn Blažej. Ovšem ten pravý zvuk dal Nelahozevsi až světově nejproslulejší český skladatel Antonín Dvořák.

Experimentalní zahrada pod Blaníkem

Celoročně veřejně přístupná „Bylinná zahrada prababiček“ , která by měla obsahovat směs původních léčivých bylin a květin, užívaných již od raného středověku k léčení i v kuchyni, pěstovaných tradičně na Podblanicku a v Čechách.

Půjčovna elektrických koloběžek Scooter Ride

Vyberte si z 6 tras, nechte si ušít trasu přímo na tělo nebo se jen tak projeďte Prahou.

Muzeum Rabštejn nad Střelou

Muzeum Rabštejn navazuje na obtížný úkol, který si předsevzal Josef Vorel, nadšený badatel a místní patriot: představit tajemnou krásu přírody a slavnou historii strážného hradu Rabštejna. Založil ve svém domě u řeky Střely první městské muzeum a byl nezapomenutelným průvodcem.

Ještěd jako místo loupežníků, pašeráků i věřících - a dnes hlavně turistů a sportovců

Jedním z nejnavštěvovanějších míst Libereckého kraje a je bezesporu Ještěd. Odborníci odhadují roční návštěvu na milión lidí. Nejčastěji jsou to lidé, kteří přijedou krásu hory a vysílače obdivovat, po staletí nahoru putovali však také věřící, aby se přiblížili Pánu Bohu a na vrcholku se modlili.

Lesnický park Křivoklátsko

Křivoklátsko je prvním lesnickým parkem na území České republiky. Byl vyhlášen 13. května 2010 a v tomto pojetí je zřejmě i první v Evropě. Jedná se o zvláštní druh přírodní chráněné oblasti.

Větrný mlýn Spálov - nejmenší větrný mlýn v České republice

Na okraji malebné obce Spálov se nachází nejmenší větrný mlýn v České republice. Stavba, jež je také nazývána jako Balerův mlýn, má u země průměr pouhých 3,2 metru.

Lázeňská Karlova Studánka: Místo, kde baví svět

Když si v osmdesátých letech minulého století vybírali filmaři lokality, kde se budou točit exteriéry filmu S tebou mě baví svět, nemohli si vybrat lépe. Právě Jeseníky a Karlova Studánka se staly nádhernou kulisou pro úspěšný film.

Funpark Žirafa Kladno

Funpark Žirafa se může pochlubit více než 20 nejmodernějšími atrakcemi pro děti a dospělé.

Chráněná dílna Mydlidědek - voňavá mýdla i svíčky v Moravském krasu

Chráněná dílna Mydlidědek vás přivítá ve světě mydlinek a bublinek, ale taky sušených bylinek, rostlinných a esenciálních olejů a dalších ingrediencí potřebných pro výrobu mýdel a svíček. V jejich obchůdku si můžete koupit celou řadu ručně vyráběných výrobků, v dílně pak vyzkoušet vaši zručnost.

Bikepark Olomouc

Ve Slavoníně u Olomouce, v areálu bývalé pískovny, vznikl areál plný překážek a můstků.

Renesanční zámek ve Vsetíně: dominanta města i živá paměť regionu

K nejvýraznějším dominantám města Vsetín patří nepochybně zámek s nepřehlédnutelnou věží s ochozem a hodinami, ležící uprostřed původního vsetínského náměstí na vysoké pravobřežní terase řeky Bečvy.

Kamenná slunce v Českém středohoří - český unikát

Unikátní geologický útvar v bývalém lomu nedaleko obce Hnojnice v Českém středohoří, při silnici z Libčevsi do Libochovic. Jedná se o nevelkou stěnu, kde jsou rozmístěna „kamenná slunce“ – útvary vzniklé v průběhu dávné sopečné erupce.

Kemp Popelíky na Orlíku

Kemp Popelíky leží na dohled z přehradní hráze Orlického jezera. Příjezdová cesta do kempu se nachází několik set metrů po přejezdu hráze ze solenické strany. Terén je zde členitý ozdobený malým poloostrovem, písečnou pláží s pozvolným přístupem do vody i krásnými skalami.

Zámecký park, oranžerie a hrnčírna v Lomnici u Tišnova

V roce 2011 bylo v Lomnici obnoveno Zahradnictví pod zámkem a v letech 2010-2014 byla obnovena havarijní oranžerie, hrnčírna a pec z prostředků Havarijního fondu MK ČR, soukromých majitelů a sponzorů.

Střešní zahrada u Světa techniky v Ostravě

Svět techniky v sobě neukrývá pouze vnitřní expozice, součástí jedné z nich, Světa přírody, je také venkovní zahrada. Vznikla na obdélníkovém půdorysu střechy podél „zrcadla" čelní fasády. Autory návrhu a tvůrci kompozice jsou Ing. Arch. Josef Pleskot, zahradní architekt Ing. Zdenek Sendler a zahrad.

Svatba na zámku Radovesnice

Královská svatba? Ušlechtilá oslava? A soukromí v celém zámeckém areálu? Jen na našem zámku Radovesnice, který disponuje 17 pokoji pro ubytování.

Dětský zábavní Junior park

Junior park nabízí spoustu báječných outdoorových aktivit pro malé, větší i dospělé návštěvníky a to v Praze na Džbáně. Těšit se můžete na jedinečné venkovní trampolíny, zábavné atrakcea hlavně skluzavky.

Vodní galerie Otava v Horažďovicích

První vodní galerie v ČR oživuje netradičním způsobem veřejný prostor v Horažďovicích. Aktivním zapojením místních obyvatel vzniklo dvacet pět originálních děl, která jsou nainstalována na břehu řeky Otavy či přímo do ní.

Naučná stezka Včely a mravenci na Monínci

Na Monínci můžete díky nové naučné stezce poznat mikro svět včel a mravenců. Naučná stezka vznikla na trase mezi restaurací M2 a hotelem Monínec a její délka je zhruba 1,5 km.

Výstava Zdeňka Hajducha ve Slavonicích

Stálá výstava dřevěné mechanické plastiky, originálního nábytku a další tvorby Zdeňka Hajducha v prostorách Stavební hutě Slavonice.

Muzeum Lega Liberec

V muzeu uvidíte více než 1000 originálních modelů Lega. Největší raritou je model liberecké radnice ze 100 000 kostiček. Líbit se vám bude i velký dětský koutek a nadstandardně vybavený obchod, kde seženete stavebnice, které se běžně v České republice neprodávají.

Hornické muzeum v Plané

Štola Ondřej Šlik, ve které se muzeum nachází, byla vyražena koncem 16. stol. V době největšího rozkvětu dolování stříbrných rud v Plané a jejím okolí. O rozkvětu a důležitosti města svědčí i to, že tehdejší majitelé panství a dolů Šlikové měli v Plané svoji mincovnu.

Začíná Festival muzejních nocí. Zúčastní se ho stovky institucí

V odpoledních hodinách započne již 12. ročník Festivalu muzejních nocí. Zahájení proběhne ve Středočeském muzeu v Roztokách u Prahy. Prohlídky po setmění tradičně chystají pro návštěvníky mimo stálých expozic i netradiční program. Akce potrvá až do 11. června.

Rosarium – Růžový sad na Petříně

Růže v Růžovém sadu na vrcholu Petřína v Praze jsou vysázeny na třech pravidelných plochách jako elipsa, kruh a rozevřený vějíř. Na ploše cca 6 hektarů je vysázeno na 7 800 exemplářů růží. Na první pohled mezi nimi vynikají růže pnoucí u bílých konstrukcí.

Malý Olymp v Šumavském podhůří skrývá silné magické síly

Ponořená mezi vzrostlými stromy působí na příchozí antická předsíň ústřední kaple křížové cesty v Česticích jako z jiného světa. V době svého vzniku se tyčila nad městysem na holém vrchu, zdaleka viditelná. Čestický zámek je pečlivě opravený, sídlí v něm obecní úřad, knihovna a malé regionální muzeum.

Muzeum kutnohorských pověstí, duchů a strašidel

Vstupte do tajemného světa Kutnohorských pověstí - setkáte se tváří v tvář s legendárními postavami dějin, ale i s bytostmi mystickými a na chvíli se stanete součástí příběhů, jak praví pověsti. V interaktivní expozici jsou zakomponovány prvky světelné, pohybující se i zvukové.

Poličská lokálka – místní dráha ze Svitav do Poličky

Místní dráha, jejíž koleje vedou ze Svitav, přes královské věnné město Poličku do Žďárce u Skutče, se vine mezi kopci a loukami od roku 1896. Trať prochází překrásnou krajinou Českomoravské vrchoviny a její malé vagonky stále vozí cestující do školy, za prací i na výlety.

Piknik v kulisách starobylého města Český Krumlov

Léto v Českém Krumlově patří k nejkrásnějším. Návštěvu architektonického skvostu – hradu a zámku Český Krumlov a dalších atraktivních turistických cílů si můžete zpestřit nejen procházkou stinnými zákoutími města, ale také piknikem v zámeckém parku či na jiném idylickém místě.

Zábavní centrum pro děti Prckův ráj v Havířově

Prckův ráj nabízí zábavu pro děti a odpočinek pro rodiče. Součástí Prckova Ráje je také prostor určený pro kočárky s kamerovým systémem.

Tipy na víkend: Na dobroty do Litomyšle, na barevné závody do Prahy či Ostravy

Třetí květnový víkend nahrává především sportovcům, těm vytrvalejším i těm, co se zkrátka jen rádi hýbou. Na své si přijdou i mlsné jazýčky či výletníci.

Černá Desná, jedna z tuzemských nejdivočejších řek: tok s unikátními vodopády i místem tragédie

V červenci uplynou tři roky ode dne, kdy se stal kouzelný kout Jizerských hor, zvaný Vodopády na Černé Desné, přírodní památkou. A nedošlo k tomu náhodou. Koryto říčky je plné romantických peřejí, kaskád, kotlů a větších či menších vodopádů, které vymodeloval vodní proud.

Vinařství Johann W Třebívlice

Johann W je obnovené vinařství, které nabízí prohlídky pro veřejnost. Za jedním z největších vinařských projektů v Čechách poslední doby stojí podnikatel a místní patriot Jan Dienstl.

Malé muzeum techniky Jawy od Sázavy v Kácově

V nově otevřeném muzeu naleznete 70 motocyklů české a slovenské výroby, v hlavním zastoupení značky Jawa a ČZ, historické fyzikální modely, modely technických principů, řezy motorů, krystalové přijímače, měřící přístroje a mnoho dalších technických zajímavostí na 200 m čtverečních výstavní plochy.

Agarden restaurant

Agarden restaurant najdete v citlivě zrekonstruovaném venkovském objektu naproti baroknímu kostelu sv. Václava přímo na návsi malé vesničky Boseň, která leží na hranici Českého ráje.

Kavárna Kočičí - Karlín

Originální kočičí kavárna v centru Prahy nabízí jedinečný zážitek pro váš volný čas. Příjemně strávené chvíle v přítomnosti osmi kočičích mazlíčků a výborné kávy a zákusků.

Vlastivědné muzeum v Slaném

Muzeum v Slaném bylo založeno v roce 1885. V roce 1940 trvale zakotvilo v této budově. Od počátků bylo budováno jako vlastivědné. Převážily v něm sbírky archeologické, historické a národopisné.

Zámecké arboretum a rosarium ve Slatiňanech

Správa státního zámku Slatiňany společně s Vítězslavem Hauptem ze sdružení Centaurea otevřelo v roce 2013 nově vybudované arboretum a rosarium v prostorách zámeckého zahradnictví.

Zámecký park a rozárium na zámku Jemniště

Zámecký park byl na Jemništi založen kolem roku 1725 Františkem Adamem Trauttmansdorffem. Velké změny v organizaci parku i ve výsadbách provedl koncem 18. století Jindřich Rottenhan.

Růžová zahrada v zámeckém parku v Častolovicích

Růžovou zahradu v Častolovicích založila matka dnešní majitelky Diany Phipps Sternbergové. Růžová zahrada je spojena s vodní zahradou a přítomné lavičky přímo vybízejí k odpočinku v centru přírodních skvostů.