🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Liberecká výšina: rozhledna vybudovaná z kamenů norimberského kostela i tichý svědek násilných činů

Málokteré z krajských měst je obklopeno horami jako Liberec. Za méně než dvacet minut dojedete z centra do Lidových sadů, výchoziště tras do Jizerských hor. Příjemnou procházkou vystoupáte k jedné z dominant města k Liberecké výšině, kterou zaznamená snad každý, kdo přijíždí po dálnici od Turnova.

Bounty - půjčovna lodí a vodáckého vybavení

Zajišťujeme kompletní vodácký servis - od půjčení lodí, raftů, paddleboardů, vest, pádel a barelů přes dopravu zpět do loděnice, až po poskytnutí akreditovaného průvodce. Možností je také pořádání firemních akcí a zájezdů, či akcí pro školy.

Pádla zanořit a jedeme, na vodáky čekají české i moravské řeky. A také potměšilí bobři

Vodácké Ahoj! Zase zní nad hladinou řek, kterým po posledních vydatných deštích přece jen přibylo vody. Vodáky můžete potkat od západu Čech po moravsko-slovenskou hranici, všude, kde se aspoň trochu dá hrábnout pádlem do vody. Po vydatných deštích posledních dnů hladiny řek stouply, jsou sjízdné.

Zříceninu Osule, též Vitějovice zvanou, dnes již neskrývá neprostupné houští

Zbytky hradu ze sklonku časů vlády Přemyslovců se nacházejí na nevysokém vrchu nad obcí Vitějovice, podle níž má právě Osule i alternativní jméno. V roce 2012 díky aktivitě místních došlo k vyčištění části prostor bývalého hradu a tak je dobře k vidění nejen půdorys hradu.

Zaniklý hrad Tepenec

Nad Trusovickým potokem, nedaleko Šternberku na Moravě, se nachází kopec Tepenec s lomem. Kdysi zde však stával středověký hrad, který roku 1340 nechal vybudovat král Karel IV., jako jediný na Moravě. Založil jej ještě coby markrabě moravský.

Noc kostelů v Praze nabídne i pojízdný kostel

Jednou z novinek akce Noc kostelů na území pražské arcidiecéze, která se uskuteční 10. června, bude duchovní tramvaj. Takzvaný Pojízdný kostel bude jezdit mezi 18. až 22. hodinou na trase linky 22 mezi Malovankou a Čechovým náměstím.

Obec Žítková – místo, kde žily žítkovské bohyně

Obec se do povědomí zapsala příběhy žítkovských bohyň, jež nedávno oživila brněnská spisovatelka Kateřina Tučková. Právě tady totiž žila do roku 2001 poslední z nich. Vesnička se nachází na samých hranicích České republiky, v malebných kopcích Bílých Karpat.

Toniova zámecká kavárna v Kostelci nad Orlicí

V areálu zámku v Kostelci nad Orlicí je otevřená Toniova kavárna, která nabízí teplou i studenou kuchyni. Dětem je určeno dětské hřiště hned naproti terase kavárny.

Zámecká cukrárna Potštejn

Potštejnská zámecká cukrárna uspokojí choutky všech milovníků sladkých pochoutek. Zajít si sem můžete také na výbornou kopečkovou zmrzlinu, horkou čokoládu nebo odpolední kafíčko.

Pivovar Rampušák v Dobrušce

Pivovar Dobruška, který byl prohlášen za kulturní památku, vyrábí čtyři hlavní druhy piva. Pro skupiny nabízí zajímavé exkurze výrobního areálu sladovny a pivovaru. Areál pivovaru není jen místem výroby sladu, piva a provozování restaurace, ale i společenským centrem.

Pohádková cesta zámeckým parkem v Chlumci nad Cidlinou

Znáte Plivníka, Hejkala a třeba Lesní vílu? Vypravte se za nimi do zámeckého parku v Chlumci nad Cidlinou. Setkáte se tam i s dalšími pohádkovými bytostmi - vílami, skřítky a strašidly. Vybrat si můžete z celkem dvou pohádkových okruhů.

Štola č. 1 v Jáchymově

Ve Štole č. 1 se nachází jáchymovské hornické muzeum. Štola dlouhá 260 m připomíná nejen způsob dobývání nerostů v minulém století, ale také utrpení politických vězňů, kteří byli nuceni v této a podobných štolách těžce pracovat.

Důl Svornost v Jáchymově

Důl Svornost pochází z roku 1518 a od roku 1530 je nejdéle pracujícím dolem ve střední Evropě. Nejprve se zde těžilo stříbro, později smutně proslul těžbou uranu politickými vězni. Nyní je v provozu jako lázeňské zařízení, v jeho podzemí se nachází zdroj léčivých radonových vod.

Za párou do Rakouska doveze kolaře cyklobus

Užít si jízdu s párou v Čechách i sousedním Rakousku, a navíc se projet i na kole umožní zájemcům o nadcházejícím víkendu Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD) a rakouské úzkokolejky Waldviertelbahn.

Úniková hra Česká Lípa

V omezeném čase je třeba vyřešit hádanky, rozluštit kódy, najít klíče, odemykat zámky a uniknout z prostředí, které je pro vás nebezpečné.

Rozhledna Na Skalce u Bojkovic

Dřevěná rozhledna se nachází v lokalitě Skalka, asi 1 km na severovýchod od místní části Krhov města Bojkovice a přibližně 35 km na východ od Uherského Hradiště. Z vyhlídkové plošiny je pěkný výhled na Pálavu, Chřiby nebo Bílé Karpaty.

Liberec v létě nabídne prohlídky města pro děti

Liberec o letních prázdninách poprvé nabídne dětem komentované prohlídky centra města. Podílet se na nich bude i skupina historického šermu. Informovala o tom mluvčí radnice Jana Kodymová. Komentované prohlídky nabízí Liberec třetím rokem, dosud byly ale zaměřené na dospělé.

Zážitkové vlaky ve Výtopně Zlíchov

Společnost Zababa nabízí vypravení zvláštního vlaku na objednávku s parní nebo motorovou lokomotivou, barovým vozem a se soupravou historických železničních vozů. Zážitkový vlak udělá váš firemní večírek nebo narozeninovou oslavu nezapomenutelnou.

Kam o víkendu s dětmi: Na vlastivědnou procházku po Praze či na výstavu starých traktorů

Oslavy dne dětí už sice někde proběhly, jinde se uskuteční až první červnový víkend. S dětmi můžete ale zajít také na vlastivědnou procházku hlavním městem nebo se vydat do muzea v Čáslavi na výstavu staré zemědělské techniky.

Mystic MindBall

Rozpohybujte kuličku na stole pouze pomocí myšlenky. Až se to naučíte, vaším úkolem bude poslat ji soupeřovi do brány. Kdo má silnější mysl? Tajemnou alchymistickou dílnu, ve které zvítězila mysl nad hmotou, objevíte v malostranské uličce v samém srdci Prahy.

Tipy na víkend: Plazení se v bahně, skákání přes překážky nebo festival syrového jídla

První červnový víkend přeje především sportovcům a odvážlivcům. Pokud vás nezaujme pražský The Color Run, možná si budete chtít vyběhnout šumavský vrchol s profesionálním maratoncem. Klidnější povahy mohou navštívit třeba RawFest nebo degustaci vín v Litoměřicích.

Archeopark Pavlov zve do pravěku

Archeopark Pavlov, unikátní expozice za bezmála sto miliónů korun, přivítal první návštěvníky. Slavnostně byl otevřen v sobotu 28. května za přítomnosti premiéra ČR Bohuslava Sobotky a hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška a dalších hostů.

Zámek Savoia ve Škvorci

Zámek je sídlem aristokratické rodiny, která zde provozuje kulinářskou akademii, residenční bydlení, klub příznivců barokní hudby a pořádá oslavy v tradičním šlechtickém stylu.

Velhartická chalupa

Pronájem chalupy v šumavské vesničce.

Kavka Foto Atelier

Kavka Foto Atelier v Míšeňské ulici je místem, které zprostředkovává jedinečný pocit autentičnosti při focení ve stylovém oblečení z konce 19. a počátku 20. století. Výsledné fotografie jsou ihned k dispozici.

Jezírko, v němž měla zahynout kněžna, Čertovu hory i Hrby najdete v okolí Vráže

Lázeňská obec Vráž na Písecku je usazena do malebné jihočeské krajiny. V nejbližším okolí se v lesích směrem na západ ukrývají romantická místa, lahodící oku i duši, navíc legendou oplývající, i dvě přírodní rezervace.

Zřícenina hradu Vlčtejn nedaleko Blovic

Hradu Vlčtejn stojí na výrazné buližníkové skále mezi obcemi Nezvěstice, Nebílovy a Blovice na Plzeňsku. Z hradu datujícímu se do 13. století se dochoval obdélný palác, část obvodové hradby a složitý systém příkopů a valů.

Židovský hřbitov v Blovicích

Židovský hřbitov v Blovicích se ukrývá na východním okraji obce, přibližně 500 m od jeho centra. Zdejší náhrobky mají řadu zajímavých nezvyklých dekorů, ve východní části hřbitova se nachází jednoduchý památník obětem holocaustu z roku 1990.

Kaple svaté Barbory v Bílovci

O kapli, která patřila původně k městskému špitálu, existuje první zmínka z roku 1465. Gotická, patrně z části dřevěná kaple byla barokně přestavěna v roce 1726. Dnešní podobu získala při úpravě na obřadní síň města v 60. letech 20. století.

Kostel sv. Mikuláše v Bílovci s vyhlídkovou věží

Dominantu Slezského náměstí v Bílovci tvoří kostelní věž, která je zdarma přístupná široké veřejnosti a nabízí rozhled daleko do kraje. Vznik kostela neodmyslitelně souvisí se založením města Bílovce kolem roku 1323 Vokem z Kravař.

Městské muzeum Bílovec

Měšťanský dům s mansardovou střechou, ve kterém dnes sídlí pobočka Muzea Novojičínska, pochází z poloviny 18. století a sloužil jako správní budova při zámku. V 50. letech 20. století prošel menší rekonstrukcí a v současné době uvnitř skrývá dva výstavní sály a stálou expozici muzea.

Mauglího ranč – farma s domácími zvířaty v Bohumíně

Mauglího ranč se nachází v centru města, v parku Petra Bezruče, v areálu pro děti Hobbyparku. Děti se zde mohou potěšit s domácími zvířaty, jako jsou kačeny a slepice, kamerunské kozy i ovečky.

Hluboká očekává letos tisíce návštěvníků

Mezi nejvyhledávanější místa v Jihočeském kraji patří Hluboká nad Vltavou. Už nyní tam míří tisíce turistů na místní sportoviště, vyhlášený zámek, do Zoo Ohrada nebo Alšovy jihočeské galerie. Ubytovatelé i poskytovatelé služeb počítají v hlavní sezóně se stoprocentní obsazeností.

Pěchotní srub MJ – S 4 Zatáčka u Chvalovic

Tento pěchotní srub je po stavební stránce typickým představitelem čs. Těžkého opevnění z let 1936–1938. Jde o srub oboustranný, dvoukřídlý, dvouzvonový, s jedním nadzemním a jedním podzemním patrem – jeden ze šesti těžkých objektů, které se na jižní Moravě podařilo v roce 1938 vybetonovat.

Geografický střed České republiky v Číhošti

Na louce na východní straně obce v roce 2006 zbudován památník připomínající geografický střed České republiky.

Pevnostní muzeum ve Vranově nad Dyjí

Pevnostní muzeum Vranov představuje zrenomované bunkry a řopíky z poválečného období. Muzeum je tvořeno dvěma objekty lehkého opevnění a navazující naučnou stezkou vedoucí kolem třetí pevnůstky.

Úniková hra Exit It Hodonín

Zamčen v místnosti naplněné hádankami, nápovědami, hlavolamy. Máte 60 minut a jediný cíl - opustit místnost na čas, než vás chytí šílený řezník!

Stromový dům Chotýšany - Tree house v Resortu Green Valley

Neobvyklé ubytování v korunách stromů, které přináší nový zážitek, poznání a vnímání v symbióze s přírodou.

Zubrnice: za nejmladší vesnický skanzen v Česku vděčíme vysídleným Němcům

Prastará obec v hlubokém údolí Českého středohoří pod Bukovou horou svažujícím se k Labi bývala do konce války německou. Českých rodin tu bylo jen pár. Od nepaměti se tu pěstovala jablka a hrušky, ovoce se sváželo po sklizni k řece a putovalo dál do vnitrozemí, popřípadě se sušilo na křížaly.

Pietní místo v Růžově – zaniklá ves u Bělé nad Radbuzou

Růžov je jednou ze zaniklých vsí na Bělsku. V těchto místech došlo na konci 2. světové války k boji německých a amerických jednotek. Pamětní deska na zbytku jednoho z domů připomíná jména dvou padlých amerických vojáků, příslušníků 3. Pattonovy armády. Příběh byl také zfilmován.

Zaniklá ves Pleš v Českém lese

Obec na náhorní planině při česko-německé hranici vznikla pravděpodobně ve 2. polovině 16. století, nicméně nejstarší zmínka o Pleši se vztahuje až k roku 1609. Nacházela se přibližně šest kilometrů severozápadně od vsi Rybník.

Vrch Velký Zvon v Českém lese s radarovou věží

Zvon s nadmořskou výškou 859 m je nejvyšším vrcholem Českého lesa na Bělsku. V minulosti byl využíván jako strážní bod. V 19. století se místo nazývalo Kocova vyhlídka a panstvo sem jezdilo na nedělní výlety.

Králický Sněžník: střecha Evropy i krajina, kde se zastavil čas

Někdy se mu také říká střecha Evropy. Třetí nejvyšší pohoří České republiky vzbuzuje respekt a mnoho turistů sem nemíří. Přitom se na vrcholu Králického Sněžníku setkávaly hranice tří historických zemí: Čech, Moravy a Polska.

Skalní útvar Kocovy kameny v Českém lese

Kocovy kameny (někdy také Kocovy skalky) se nachází severně od obce Rybník na svahu vrchu Velký Zvon (859 m n. M.), nedaleko městečka Bělá nad Radbuzou. Jsou vytesány nápisy připomínající tehdejší majitele panství Koce z Dobrše.

Montanregion Krušné hory – hornická kulturní krajina Erzgebirge

Historická těžba drahých a obecných kovů formovala celkový vývoj Krušných hor a ovlivňovala život na obou stranách česko-německé hranice. Technické památky, urbanistické celky a množství nemateriálních aspektů vytvořily v průběhu osmi staletí jedinečnou kulturní krajinu mezinárodního významu.

Vrchol Plešivec v Krušných horách

Hora Plešivec (1028 m) je jedna z nejlépe dostupných krušnohorských tisícovek, s pohodlnou asfaltovou silnicí až na samý vrchol. S trochou pozornosti nemůžete minout odbočku s velkou cedulí za obcí Abertamy směrem na Boží Dar.

Karlova stezka v Krušných horách

Karlova stezka spojuje přes Krušnohorský hřeben města Aue a Karlovy Vary a zároveň i Muldavskou cyklostezku (Mulderadweg) s Cyklostezkou Ohře (Egerradweg). S celkovou délkou 160 km nabízí Karlova stezka včetně čtyř vedlejších tras královský cyklistický zážitek v Sasko-českém západním Krušnohoří.

Rukavičkářská expozice v Abertamech

Výroba rukavic měla v Abertamech na Karlovarsku svou tradici již od počátku devatenáctého století. Během téměř dvousetleté historie místního rukavičkářství sídlily dílny skoro v každém domě. Dnes se v Abertamech již žádné rukavice nešijí, přesto se zde ale dozvíte o jejich výrobě úplně všechno.

Kostel Čtrnácti svatých pomocníků v Abertamech

Obec Abertamy byla založena horníky v roce 1529. A již v roce 1534 byl postaven zdejší pozdně gotický kostel zasvěcený Čtrnácti svatým pomocníkům, který získal dnešní podobu v 19. století.

Ceny jihočeských kempů letos mírně stouply

Provozovatelé kempů a tábořišť na jihu Čech se chystají na hlavní turistickou sezónu. V Jihočeském kraji jich je nejvíc z celé republiky. Ze 48 350 míst pro stany a karavany v zemi připadá na Jihočeský kraj zhruba čtvrtina. Ceny za služby mírně stouply, například kolem Vltavy o deset procent.