🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Jaroňkova útulna pod štramberskou Trúbou

Jaroňkova útulna je budova z roku 1925 přiléhající k hradní věži Trúba ve Štramberku, na místě horního paláce. Stavbu s lidovými prvky navrhl malíř Bohumír Jaroňek.

Vrch Makyta v Beskydech – útočiště vzácných šelem

Nejmasivnější vrchol západní části Javorníků, Makyta (923 m n. M.), je součástí CHKO Beskydy a považuje se za jeden z nejkrásnějších vrchů česko-slovenského pomezí. Možná tu objevíte i stopy vzácných divokých zvířat, jako je rys, vlk nebo medvěd.

Singletrail Moravský kras

Vyrazte na kolo do lesů v Moravském krasu. SingleTrail u Jedovnice se vlní mezi stromy, nikdy nevede dlouho rovně, příliš z kopce ani do kopce. Respektuje lesní prostředí a dělá vše pro to, aby si široká škála návštěvníků užila jízdu v přírodě. Celkem je zde 28 km v terénu na třech okruzích.

Záchranná stanice a Dům přírody Poodří

Návštěvnické středisko Dům přírody Poodří je součástí Záchranné stanice v Bartošovicích na Moravě. Naleznete zde mnoho prvků, které vás zavedou do malebné krajiny Poodří a expozice s živými zvířaty potěší nejenom malé návštěvníky.

Divoké údolí Krtola v Příhrazských skalách

Divoké údolí Krtola je tajemným místem Příhrazských skal, kam značky nevedou. Nachází se tam také jedna z největších jeskyň Českého ráje Sklep na Chodové, avšak veřejnosti je nepřístupná. Asi 20 m od jeskyně se nachází pěkná skalní brána.

Stará Hrada – zbytky skalního hrádku v Příhrazských skalách

Dnes už jen terénní pozůstatky po skalním hradu najdete severní straně masivu Mužského u Příhraz. I když nálezy dokládají jeho existenci ve 13. až 15. stol., nezachovalo se nám jeho někdejší jméno. Místo bylo však osídleno již v dávných časech, hrad stával na místě původního slovanského hradiště.

Víska, kde se sedláci rozhodli zabít udavače, je jinak poklidná malebná obec

Na Oskara aspirující film Je třeba zabít Sekala nebyl jediný, který se ve Varvažově točil. Paradoxem však je, že v uvedeném filmu tato jihočeská ves simulovala předlohovou vesnici Lakotice na Hané, kde se v roce 1943 odehrává děj tohoto dramatického příběhu z autorského brku Jiřího Křižana.

Dražice, Michalovice a Zvířetice: skvostné zříceniny pojizerských hradů

Při dolní toku Jizery narazíte na tři ruiny hradů, dvě z nich jsou pro oko turistovo výtečnou pamětihodností, i třetí stojí za zaznamenání. Na dohled od renesančního zámku v Benátkách nad Jizerou, sídlu znamenitého astrologa Tycha Brahe (zemřel roku 1601), mylně psaného jako de Brahe, leží Dražice.

Frýdlantsko: staletá proměna průmyslové oblasti Rakouska-Uherska v přitažlivý turistický region

Dnešní návštěvník Frýdlantska asi netuší, že pokud by je navštívil v polovině 19. století, přijel by do pulsujícího místa Rakouska-Uherska patřícího k nejprůmyslovějším částem země; kdyby Frýdlant v Čechách navštívil dokonce ještě o staletí dříve, nalezl by město významnější než nedaleký Liberec.

Zahájení zámecké sezóny v Bílovci se zúčastní také obávaný správce a bílá paní

Během slavnostního zahájení letošní zámecké sezóny v Bílovci v sobotu 23. dubna se návštěvníci potkají s řadou historických zámeckých osobností, podívají se do nově zpřístupněných prostor a v historické jídelně z 19. století budou svědky zámeckého hodování.

Boukalka – zanikající krása

Krátký výlet, naším cílem je najít alespoň pár stop či obrysů dnes již neexistující osady Boukalka. Na jejím místě je dnes v mapě už jen většinou šedivý „flek“ a dobývací prostor cementárny. Pátráme alespoň po tom, co ještě zbývá. Určení polohy, kde se tato část obce nacházela, pomohlo až nahlédnutí do fotomapy z roku 1954 a přenesení […].

Muzeum Františka Josefa I. v Terezíně

Muzeum císaře Franze Josefa I. Naleznete v dělostřeleckých kasárnách v pevnostním městě. K vidění je zde ojedinělá sbírka předmětů vážících se k období císařova panování, jako jsou například dobové pohlednice, obrazy, keramika, chladné zbraně, vyznamenání, mince apod.

Pevnost Terezín - Kavalír 2 a Muzeum La Grace aneb zažij 18. století

Nově opravený objekt bývalých pevnostních pekáren vás zavede do muzea 18. století. Uvidíte a vyzkoušíte si zde život vojáků v kasárnách pevnosti, na vojenském dvorečku si můžete pohladit živá zvířátka a dokonce vás čeká i podpalubí plachetnice.

Krušnohorská štola Johannes má jednu z největších vyrubaných jeskyní na světě

Drtivá většina návštěvníků Krušných hor zná kopce jen jako půdu pod svýma nohama, netuší, že uvnitř hor se krušilo, těžily se zde rudy železné i drahých kovů. Po osmiměsíční pauze máte možnost navštívit od 30. dubna historickou štolu Johannes na Zlatém Kopci u Božího Daru.

Královský klenot představují na hradě Svojanov

Návštěvníci hradu Svojanov mohou obdivovat přemyslovskou korunu. Za unikátním klenotem nemusejí jezdit až do Prahy.

Tisíciletá lípa v Tatobitech

Tatobitská Lípa velkolistá je památným stromem, který roste na prahu Českého ráje v obci Tatobity v Libereckém kraji. Lípa stojí u silnice směrem na Žernov, naproti domu s číslem popisným 86. Obvod jejího kmene je přes devět metrů a do její dutiny se vejde asi 11 dospělých lidí.

Prohlídky opevnění a podzemních chodeb v Terezíně

Prohlídky opevnění a podzemních chodeb vás provedou složitou spletí pevnostních valů, kasemat a střílen až do hlubokých minových chodeb pod Terezínem.

Trhlinová propast v Příhrazských skalách

Pod vrcholem Mužský, jen pár kroků od Krásné vyhlídky v Příhrazských skalách, se nachází zajímavý přírodní úkaz – pseudokrasová Trhlinová propast, která představuje nejhlubší známou propast na Mladoboleslavsku.

Krásná vyhlídka v Příhrazských skalách

Rozsáhlá pískovcová skalní oblast východně od čedičového vrchu Mužský, Příhrazské skály v Českém ráji, je plná nádherných vyhlídek. Jednou z nich je i Krásná vyhlídka, která dělá čest svému jménu. Pokochat se zde můžete výhledem na Ještěd a okolí.

Šifrovací hra Hunter Games

Hunter games hra je outdoorovoá aktivita, při které ty jako hráč řešíš sérii hádanek. Umístění jednotlivých hádanek je tajné a teprve jejich postupným a především správným řešením se dozvíš, kde se nachází další hádanka.

Ředitel s žaludeční nevolností se napil ve Mšeném vody a založil proslulé lázně

Klidné v zeleni zasazené jsou Mšené-lázně na Litoměřicku. Léčí se tu nemoci pohybového aparátu, onkologické potíže, i dýchací. Leží v poklidné krajině nedaleko Peruce, kde kníže Oldřich spatřil budoucí kněžnu Boženu. Možná se také ráchala v minerálce. Zdejší voda je vodou živou, léčí a pomáhá.

Zřícenina hradu Dršťka v Brdech

Zbytky hradu Dršťka se nachází v bývalém vojenském výcvikovém prostoru Brdy. Místo, kde stával, naleznete asi kilometr od obce Skořice, na úpatí vrchu Palcíře v CHKO Brdy. Hrad Dršťka pocházel pravděpodobně z druhé poloviny 13. nebo ze 14. století. První zmínka se datuje až k roku 1390.

Naučná stezka Křížový vrch v Adršpachu

Pod Křížovým vrchem si můžete projít naučnou stezku, která je obohacena interaktivními prvky na informačních panelech. Jedná se o strmý kopec s několika skalními věžemi. Pojmenován je podle křížové cesty, která byla vytvořena v 17. století.

Pražský hrad o víkendu otevře reprezentační prostory

Zájemci budou moci v sobotu navštívit běžně nepřístupné prostory Pražského hradu. Během Dne otevřených dveří si mohou od 9.00 do 16.30 prohlédnout reprezentační salóny a místnosti, v nichž prezident republiky přijímá návštěvy nebo podepisuje významné dokumenty. Hrad to uvedl na svých webových stránkách. Ve stejný den bude od 10.00 do 17.00 mimořádně zpřístupněn také Hrzánský palác v nedaleké Loretánské ulici, který využívá Úřad vlády.

Letecké muzeum Letňany - expozice v historických hangárech Staré Aerovky

V historických hangárech areálu Staré Aerovky v pražských Letňanech se na konci dubna 2016 otevře nová expozice kbelského leteckého muzea. Vystaveny v nich budou staré i novodobé letouny firmy Aero a bombardovací stroje.

JetRoom - úniková hra v Praze

Nová dobrodružná, úniková hra v centru Prahy, s tématem druhé světové války.

Výstavní dům Stará radnice v Jindřichově Hradci

Svět oblíbeného Krtečka a jeho přátel, hravou atmosféru vlaků z úzkorozchodné dráhy nebo tajemství archivu a důležitých listin z dějin města zlaté pětilisté růže. To všechno, a nejen to, naleznete v prostorách výstavního domu Staré radnice na jindřichohradeckém náměstí Míru.

Diamond Prague Museum - Muzeum Diamantů Praha

Přímo v srdci staré Prahy jsme pro všechny obdivovatele krále drahých kamenů – samotného diamantu, vytvořili muzeum, první a jediné v Česku svého druhu. V expozici vás čeká cesta dávnou minulostí diamantů.

Rozhledna Rýdův kopec u Děbolína

Rýdův kopec se nachází za obcí Děbolín, asi 6 km od Jindřichova Hradce. Rozhledna o celkové výšce 33 m stojí v nadmořské výšce 551,5 m n. M. A představuje dominantu širokého okolí. Na vyhlídkovou plošinu, ze které je nádherný kruhový rozhled, vedou dvě schodiště.

Na Lipně a Orlíku začala plavební sezóna

Na jihu Čech začala plavební sezóna, i když lodní doprava zatím funguje jen v předsezónním režimu. Turisté se ale už teď mohou vydat na okružní jízdy po hladině Lipna, po Orlické přehradě na trase Orlík–Zvíkov pouze mimo pracovní dny.

MysteryRoom - týmová hra v Brně

Indicie, hádanky, rébusy, k tomu hezké dobové rekvizity a specialní efekty na dotvoření atmosféry - to všechno tě čeká v MysteryRoom.

Z hošťálkovické rozhledny je vidět část Ostravy, ale i Lysá hora v Beskydech

Nenápadná, osm metrů vysoká rozhledna, postavená v roce 2011, stojí v jižní části obce Hošťálkovice, která je jedním z 23 městských obvodů velké Ostravy.

Motýlárium Votice – první otevřené motýlárium v Česku

Ve Voticích na Benešovsku vzniká první otevřené motýlárium v Česku. Ojedinělý projekt Ochrany fauny ČR proměňuje staré skleníky v motýlárium, které budou obývat druhy motýlů typické pro českou přírodu. Fungovat začne v létě 2016.

Socha sv. Jana Nepomuckého u Radostína

Kamenná nika s barokní sochou sv. Jana Nepomuckého v okrese Havlíčkův Brod se nachází v polích jihovýchodně za obcí Radostín na mírném návrší mezi dvojicí vzrostlých lip, u dnes již zaniklé cesty.

Dům Nathana Meissnera v Třešti

Bývalý nadační dům Nathana Meissnera v Třešti se nachází na západní straně Nádražní ulice ve směru na Batelov. Stojí na jedné z hlavních průjezdních ulic města, která je navíc historickou součástí specifické zástavby bývalé třešťské židovské čtvrti.

Park Rochus v Uherském Hradišti

Přírodní a kulturně-historický areál Park Rochus spolu s územím přilehlých vinohradů již nyní nabízí občanům i návštěvníkům města značený vyhlídkový turistický okruh, možnosti procházek, rodinných výletů i prohlídku s našimi průvodci. Nově otevřeno od 1.5.2016.

Zámecký dvůr Černousy

Ve zrekonstruovaném historickém areálu naleznete penzion s restaurací a terasou, krytou jízdárnu, dětské hřiště, parkoviště pro osobní automobily či karavany a ustájení koní se zázemím. Nabízíme možnost pořádání večírků, svateb, narozeninových oslav, dětských táborů a dalších společenských událostí.

Legendární pochod Praha–Prčice vstupuje do 51. ročníku

V Česku asi neexistuje slavnější dálkový pochod než ten z Prahy do Prčice. Podle jeho organizátorů se jedná o nejmasovější akci svého druhu s nejdelší nepřerušenou tradicí. Historie pochodu je dlouhá půlstoletí, poprvé se turisté na trať vydali 17. dubna 1966. Bylo jich tehdy skoro pět stovek a v malebné středočeské krajině na ně čekala vzdálenost dlouhá 100 000 loktů českých, tedy zhruba 60 kilometrů. Letošní pochod se uskuteční 21. května.

Přírodní park Jistebnická vrchovina alias Čertova hrbatina

Mezi Jistebnicí a Sedlcem – Prčice se nachází malebná oblast členité kopcovité krajiny s pestrou mozaikou polí, luk a lesíků, s množstvím vodních ploch a menších toků. Odborně se nazývá Jistebnická vrchovina, ale místní jí neřeknou jinak než Čertova hrbatina.

Památník bitvy u Kolína nedaleko Křečhoře

Památník, zhotovený v roce 1898 dle návrhu V. Weinzettela, připomíná krvavou bitvu v roce 1757, v níž zvítězilo rakouské vojsko nad pruskou armádou vedenou králem Bedřichem II. Za tzv. Sedmileté války (1756-1763).

Jičínský zámek na Valdštejnově náměstí

Jičínský zámek je největší budovou na Valdštejnově náměstí a je jednou z dominant městské památkové rezervace. Stojí v rohu náměstí, má 12 arkádových pilířů a průčelí ukončují původní nárožní arkýře. Sídlí v něm Regionální muzeum, galerie a základní umělecká škola.

Tipy na víkend: Ochutnejte Olomoucký tvarůžkový festival, zaběhejte si s profíky

Druhý dubnový víkend naláká ven sportovce, výletníky i gurmány. Zahájí také sezónu na mnoha památkách a odemkne řeky pro vodáky.

Unikátní Jezeří: zámek s nejbizarnějším okolím na světě. Visí nad bezednou jámou

Naprosto unikátní barokní zámek na svahu Krušných hor, utopený v zeleni trčí nad bezednou jámou hnědouhelného dolu. Při průjezdu z terénu není běs zmaru tak patrný, nejhorší je pohled z ptačí perspektivy. To se vám chce brečet. Takovou hrůzu na světě nenajdete. Jáma ho měla pohltit, šlo o uhlí.

Naučná stezka Bitva u Jičína

Naučná stezka Bitva u Jičína 29. června 1866 je věnována krvavé bitvě mezi Rakousko-Uherskem a Pruskem, která se zde odehrála na sklonku června roku 1866. V bitvě přišel rakouský a saský armádní sbor celkem 210 důstojníků, 5280 mužů a 222 koní. Prusové ztratili 71 důstojníků, 1485 mužů a 56 koní.

Naučná stezka kolem České Vsi poblíž Jeseníku

Naučná stezka okolím České Vsi má 25 zastavení. Osmikilometrová stezka vede z lokality Krajník přes centrum České Vsi do okolí Čertových kamenů. V téměř celé své délce vede po turistické cestě značené modrou barvou, územím CHKO Jeseníky.

Dětská stezka v Lázních Jeseník

Středně náročný turistický okruh v Priessnitzových lázních v Jeseníku zaměřený na děti měří necelé dva kilometry. A určitě nejen ti nejmenší zde ocení možnost vyzkoušet si hru na dendrofon – lesní hudební nástroj!

Obraz Zlatokorunské madony se vrátil na původní místo, k vidění bude od neděle

Jeden z nejvýznamnějších středověkých obrazů svatovítského typu v Čechách Zlatokorunská madona se vrací po 78 letech do kláštera ve Zlaté Koruně na Českokrumlovsku. Poprvé si jej budou moci návštěvníci prohlédnout už tuto neděli.

Na hradě Svojanov přivítají jaro

Středověký hrad Svojanov opět ožije postavami z minulých století. Víkendové panské jarní slavnosti jsou připravené na počest Antonína Haasche a jeho choti Caroliny, posledních soukromých majitelů hradu.

Další prostory zámku Telč se mají zpřístupnit veřejnosti

Národní památkový ústav (NPÚ) připravuje velký projekt obnovy zámku Telč, který umožní otevřít návštěvníkům jeho další část, jako je někdejší sýpka a pivovar. Památkáři by na tomto zámku rovněž chtěli otevřít zimní prohlídkovou trasu. Na zahájení turistické sezóny v Telči to řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Nabídka pro turisty se na této památce zlepší už letos, kdy k dosavadním prohlídkovým trasám přibude od 1. června trasa věnovaná zámeckému podzemí.