🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Rosarium – Růžový sad na Petříně

Růže v Růžovém sadu na vrcholu Petřína v Praze jsou vysázeny na třech pravidelných plochách jako elipsa, kruh a rozevřený vějíř. Na ploše cca 6 hektarů je vysázeno na 7 800 exemplářů růží. Na první pohled mezi nimi vynikají růže pnoucí u bílých konstrukcí.

Malý Olymp v Šumavském podhůří skrývá silné magické síly

Ponořená mezi vzrostlými stromy působí na příchozí antická předsíň ústřední kaple křížové cesty v Česticích jako z jiného světa. V době svého vzniku se tyčila nad městysem na holém vrchu, zdaleka viditelná. Čestický zámek je pečlivě opravený, sídlí v něm obecní úřad, knihovna a malé regionální muzeum.

Muzeum kutnohorských pověstí, duchů a strašidel

Vstupte do tajemného světa Kutnohorských pověstí - setkáte se tváří v tvář s legendárními postavami dějin, ale i s bytostmi mystickými a na chvíli se stanete součástí příběhů, jak praví pověsti. V interaktivní expozici jsou zakomponovány prvky světelné, pohybující se i zvukové.

Poličská lokálka – místní dráha ze Svitav do Poličky

Místní dráha, jejíž koleje vedou ze Svitav, přes královské věnné město Poličku do Žďárce u Skutče, se vine mezi kopci a loukami od roku 1896. Trať prochází překrásnou krajinou Českomoravské vrchoviny a její malé vagonky stále vozí cestující do školy, za prací i na výlety.

Piknik v kulisách starobylého města Český Krumlov

Léto v Českém Krumlově patří k nejkrásnějším. Návštěvu architektonického skvostu – hradu a zámku Český Krumlov a dalších atraktivních turistických cílů si můžete zpestřit nejen procházkou stinnými zákoutími města, ale také piknikem v zámeckém parku či na jiném idylickém místě.

Zábavní centrum pro děti Prckův ráj v Havířově

Prckův ráj nabízí zábavu pro děti a odpočinek pro rodiče. Součástí Prckova Ráje je také prostor určený pro kočárky s kamerovým systémem.

Tipy na víkend: Na dobroty do Litomyšle, na barevné závody do Prahy či Ostravy

Třetí květnový víkend nahrává především sportovcům, těm vytrvalejším i těm, co se zkrátka jen rádi hýbou. Na své si přijdou i mlsné jazýčky či výletníci.

Černá Desná, jedna z tuzemských nejdivočejších řek: tok s unikátními vodopády i místem tragédie

V červenci uplynou tři roky ode dne, kdy se stal kouzelný kout Jizerských hor, zvaný Vodopády na Černé Desné, přírodní památkou. A nedošlo k tomu náhodou. Koryto říčky je plné romantických peřejí, kaskád, kotlů a větších či menších vodopádů, které vymodeloval vodní proud.

Vinařství Johann W Třebívlice

Johann W je obnovené vinařství, které nabízí prohlídky pro veřejnost. Za jedním z největších vinařských projektů v Čechách poslední doby stojí podnikatel a místní patriot Jan Dienstl.

Malé muzeum techniky Jawy od Sázavy v Kácově

V nově otevřeném muzeu naleznete 70 motocyklů české a slovenské výroby, v hlavním zastoupení značky Jawa a ČZ, historické fyzikální modely, modely technických principů, řezy motorů, krystalové přijímače, měřící přístroje a mnoho dalších technických zajímavostí na 200 m čtverečních výstavní plochy.

Agarden restaurant

Agarden restaurant najdete v citlivě zrekonstruovaném venkovském objektu naproti baroknímu kostelu sv. Václava přímo na návsi malé vesničky Boseň, která leží na hranici Českého ráje.

Kavárna Kočičí - Karlín

Originální kočičí kavárna v centru Prahy nabízí jedinečný zážitek pro váš volný čas. Příjemně strávené chvíle v přítomnosti osmi kočičích mazlíčků a výborné kávy a zákusků.

Vlastivědné muzeum v Slaném

Muzeum v Slaném bylo založeno v roce 1885. V roce 1940 trvale zakotvilo v této budově. Od počátků bylo budováno jako vlastivědné. Převážily v něm sbírky archeologické, historické a národopisné.

Zámecké arboretum a rosarium ve Slatiňanech

Správa státního zámku Slatiňany společně s Vítězslavem Hauptem ze sdružení Centaurea otevřelo v roce 2013 nově vybudované arboretum a rosarium v prostorách zámeckého zahradnictví.

Zámecký park a rozárium na zámku Jemniště

Zámecký park byl na Jemništi založen kolem roku 1725 Františkem Adamem Trauttmansdorffem. Velké změny v organizaci parku i ve výsadbách provedl koncem 18. století Jindřich Rottenhan.

Růžová zahrada v zámeckém parku v Častolovicích

Růžovou zahradu v Častolovicích založila matka dnešní majitelky Diany Phipps Sternbergové. Růžová zahrada je spojena s vodní zahradou a přítomné lavičky přímo vybízejí k odpočinku v centru přírodních skvostů.

Růžova zahrada Konopiště

Růžovou zahradu založil arcivévoda František Ferdinand d´Este v období kolem roku 1900.

Rozarium v Botanické zahradě v Olomouci

Součástí botanické zahrady v Olomouci je unikátní rozárium se sbírkou, jež čítá přes 600 odrůd růží velkokvětých, ale i barvami zářící růže sadové, pnoucí, pokryvné a původní botanické druhy.

Zámek v Miroslavi sloužil i jako internát, po rekonstrukci znovu odkryl svou krásu a tajemství

Zatímco v dobách své největší slávy miroslavský zámek měnil majitele, v době ne příliš dávné sloužil jako internát. Potom byl prázdný a poměrně hodně zdevastovaný. Teprve v červenci 2015, po rekonstrukci, byl slavnostně otevřen. Stojí uprostřed obce Miroslav, vzdálené 40 km jižně od Brna.

Zahrada černínského paláce

Zahrada Černínského paláce v Praze, kde sídlí ministerstvo zahraničí, bývá v hlasvní turistické sezoně přístupná veřejnosti. Původně barokní zahrada byla vybudována na konci 17. století významnými architekty tehdejší doby. V 19. století byla zahrada přeměněna do podoby anglického parku.

Kobyliská střelnice na Praze 8

Národní kulturní památku Kobyliská střelnice najdete na území Prahy 8, mezi paneláky a ulicemi Žernosecká a Čumpelíkova, v obdélníkovém prostoru uzavřeném náspy. Postavena byla již v letech 1889 – 1891, kdy byl vystavěn rozsáhlý areál ke cvičným střelbám, který měřil po obvodu až pět kilometrů.

Armádní bunkr pod sv. Antonínkem

Nedaleko známého poutního místa na sv. Antonínku nedaleko Uherského Hradiště objevíte armádní bunkr, který v 50. letech minulého století sloužil nedaleké posádce. Armáda ho ale později opustila a nyní jej zpřístupnili místní turisté.

Muzeum čokolády a čokoládovny Lidka v Kutné Hoře

Věděli jste, že v Kutné Hoře byla jedna z nejlepších čokoládoven v Evropě, čokoládovna Lidka? A že si na jejích výrobcích pochutnávaly nejen statisíce dětí po celém světě, ale i švédská královna či T. G. Masaryk? Přijďte objevit tajemství kutnohorské čokoládové historie na vlastní chuťové pohárky!

Bobová dráha Hlubočky - nejdelší bobová dráha na Moravě

Celoročně otevřená bobová dráha projíždějící speciálním korytem nabízí svezení o celkové délce 1540 m, přičemž samotný sjezd má 1030 m. Trať zatraktivňuje řada otoček, tunel i mostní konstrukce. Maximální rychlost je nastavena na 50 km/hod. V současnosti se jedná o nejdelší bobovou dráhu na Moravě.

Rybníky ve Slavické oboře

Slavická obora je jedním z nevyhledávanějších míst v Železných horách. Kromě sítě cest, zříceniny hradu, kaňonu řeky Chrudimky a samozřejmě také zvěře ukrývá i 4 rybníky. A právě za nimi se dnes vypravíme. Auto zaparkujeme nad Trpišovem, u posledního domu směrem na Šiškovice. Naproti domu je cesta ze značkou zákazu vjezdu, kde se dá pohodlně […].

Topsports půjčovna Stříbrný rybník

Přijďte si vybrat z pestré nabídky koloběžek, kol, bruslí...

Minizoo Milíčovský dvůr

Na okraji sídliště jižní Město na trase NS Milíčov u Milíčovského lesa se nalézá Milíčovský dvůr s domácími zvířaty. Jsou zde k vidění koně, husy, kozy, ovce, prasátka, a jiné domácí zvířectvo. Nedaleko je několik rybníků a také dětské hřiště. Přístupné celoročně a neplatí se zde žádné vstupné.

Jihočeské zemědělské muzeum

Jihočeské zemědělské muzeum je jedinečný prostor, kde návštěvník může zemědělství nejen vidět, ale může si na něj i sáhnout a zažít ho!

Galerie U Ní v Mikulově

Výstavní síň spojená s kavárnou, čajovnou a vinařským sklepem. Dramaturgie otevřená všem oborům výtvarného umění - malba, grafika, fotografie, socha, keramika, šperk, restaurátorství aj.

Do Karlových Varů míří stále méně ruských návštěvníků

Do Karlových Varů přijelo v letošním prvním čtvrtletí o 26 procent turistů a lázeňských hostů více než ve stejném období loni. Přibývá Němců i Čechů, naopak pokračuje pokles počtu ruských hostů. Vyplývá to z údajů, které pro karlovarské infocentrum zjišťuje Český statistický úřad.

Expozice na letišti Náměšť nad Oslavou - nové posádkové muzeum

Expozice byla otevřena v rámci projektu „Posádková muzea pod záštitou Vojenského historického ústavu Praha“ v květnu 2016. Jedná se o první posádkové muzeum v rámci celého projektu, které má i svou venkovní část.

Zámek Hradiště - Muzeum jižního Plzeňska v Blovicích

Po rozsáhlé rekonstrukci bylo muzeum zpřístupněno veřejnosti v roce 2002. Muzeum vlastní sbírky archeologické, etnografické, umělecko průmyslové,výtvarné a literárněhistorické. Stálé expozice jsou zaměřené na zakladatele muzea Františka Raušara, měšťanstvo a lidovou architekturu.

Jindřichovice pod Smrkem: Malá Vídeň severu je dnes oázou klidu, kde čas není vaším pánem

Až budete mít pocit, že musíte utéct od ubíjející jednotvárnosti každodenních starostí a povinností nebo dokonce stresujícího pracovního prostředí, vydejte se na sever Čech do Frýdlantského výběžku, do městečka nacházejícího se na hranici s Polskem - Jindřichovic pod Smrkem.

Skanzen Valašské Klobouky

Spolek dobrovolníků Jižní Valašsko buduje ve Valašských Kloboukách valašský skanzen. Postupně zde vyrůstají chalupy, sušárna na ovoce nebo včelín. Ve skanzenu v současné době už stojí studna, kaplička, kříž, salaš a pajta (stodola).

The Black Stuff Irish Pub Olomouc

Olomoucký Black Stuff Irish Pub je inspirován irskými hospůdkami, které jsou proslulé svou útulnou, až domáckou atmosférou. Objednejte si „pint of the Black Stuff“a poseďte s přáteli u cihlového baru, relaxujte u krbu, nebo si můžete číst v útulné kožené sedačce.

Bobová dráha Hlubočky - nejdelší bobová dráha na Moravě

Celoročně otevřená bobová dráha projíždějící speciálním korytem nabízí svezení o celkové délce 1540 m, přičemž samotný sjezd má 1030 m. Trať zatraktivňuje řada otoček, tunel i mostní konstrukce. Maximální rychlost je nastavena na 50 km/hod. V současnosti se jedná o nejdelší bobovou dráhu na Moravě.

Resort Hodolany v Olomouci

Hodolanské divadlo, někdejší centrum olomoucké operety, se znovu nadechlo a proměnilo se ve víceúčelový komplex Resort Hodolany, který přináší nadstandardní zážitky do olomoucké metropole. Najdete zde wellness centrum, hotel s restaurací i kasino.

Gotox - úniková hra v Brně

Hodina plná napětí a vzrušující zábavy, kterou si užijete s přáteli, s rodinou či s kolegy z práce. Váš tým zamkneme v místnosti plné hádanek, ve které musíte během 60 minut splnit jediný, zdánlivě jednoduchý úkol – dostat se ven.

Jihomoravské muzeum ve Znojmě v minoritském klášteru

V bývalém minoritském klášteru naleznete moderní expozice pravěcí zemědělci, živá a neživá příroda Znojemska, zbraně Orientu a černé řemeslo. Expozice plné interaktivních prvků zaujmou jak děti, tak dospělé.

Mýdlárna U Zámku Teplice – voňavý svět mýdel

Nechte se okouzlit voňavým světem mýdel a navštivte Mýdlárnu U Zámku Teplice. Ručně vyráběná mýdla vás překvapí vůněmi i svými tvary. Výrobkům z této mýdlárny byla udělena ochranná známka Krušnohoří – regionální produkt.

Tajný atomový kryt 10-Z v Brně s mléčným barem

10-Z je kódové označení nejutajovanějšího brněnského krytu z doby komunismu (1959) pro politické představitele města a kraje. Kryt v Husově ulici Vznikl v době nacismu jako úkryt Luftschutzu před americkým a sovětským bombardováním Brna.

Trabant muzeum Praha Motol

V pražském Motole naleznete muzeum věnované nejznámějšímu výrobku východoněmeckého automobilového průmyslu - trabantu. Seznámíte se zde s kompletní historií tohoto vozu s dvouválcovým dvoutaktním motorem a s karosérií z duroplastu.

Tipy na víkend: Navštivte psí festival nebo závod horských kol

Třetí májový víkend nabízí vyžití pro milovníky jídla i sportu. Zájemce o architekturu pak zaujme akce Open House Praha, milovníky čtyřnohých miláčků pardubický psí festival.

Komenského škola hrou - muzeum hlavolamů ve Fulneku

Muzeum sídlí v Knurrově paláci, který si nechala v 18. století postavit rodina Knurrova, která ve Fulneku vlastnila významnou soukenickou manufakturu. Na stavbě je cenný zejména portál se štukovým reliéfem korunování Panny Marie, jehož autorem je Jan Jiří Heinz z Uničova.

Cestopis – „Po hřebínku“ Železných hor

Autorem článku je Štěpán Kincl Může se zdát, že Železné hory nemají svůj hřeben, ale já si myslím, že ano. Před lety jsem jel autem přes Kojice u Týnce nad Labem a všiml si motelu s názvem Železné hory. Nedávalo mi smysl, proč právě tohle jméno na tomhle místě, ale při pohledu do mapy jsem […].

Celoroční bobová dráha Hlubočky

Bobová dráha Hlubočky byla postavena v roce 2015. Jezdec si při jízdě dolů užije více než 1000 m dlouhý sjezd, kde na něj čeká 17 zatáček, 2 jumpy (terénních zlomů), jeden 8 m dlouhý tunel a přes 45 m dlouhý most ve výšce 8 m.

Doudlebský zámek zve k prohlídce šlechtického bydlení i přírodovědného muzea

Romanticky vyhlížející zámek v Doudlebách nad Orlicí je dílem italských renesančních umělců. Už jenom unikátní sgrafitová výzdoba, pokrývající všechna vnější i vnitřní průčelí, přitahuje velkou pozornost. Stejně jako kdysi patří i dnes zámek potomkům rodu, který jej nechal vybudovat.

Půjčovna horských kol Rokytnice nad Jizerou

Pokud plánujete aktivní dovolenou v okolí Rokytnice nad Jizerou a rádi byste poznávali Krkonoše i na kole, zavítejte do půjčovny Mountain Base.

Středověká syrovost hradu Loket láká turisty z celého světa. Přivábila i americké filmaře

Pokud zavítáte na západ Čech, měli byste rozhodně navštívit celoročně veřejnosti přístupný hrad Loket, vzdálený 14 kilometrů od Karlových Varů. Název hradu i městečka na skále je patrně odvozen od tvaru zákrutu řeky Ohře, který skutečně připomíná v lokti ohnutou lidskou paži.

Relikvii svaté Zdislavy slavnostně uloží v neděli na Lemberku

Na pevný gotický hrad pod Lužickými horami přivedl Markvartic Havel svou ženu Zdislavu pocházející z moravského rodu pánů z Křižanova. Hrad pojmenoval podle znamení svého erbu – lvice - Löwenberg. Za svůj krátký život, narodila se kolem roku 1220, zemřela si ve 32 letech, vykonala mnoho dobrodiní.