🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Toulání Prahou - procházka z Holešovic do Karlína

Procházka místy kam turisté nechodí a která přitom mají bohatou historii. Ostrov, který dnes nese název Štvanice je připomínán už v 11. století. Býval místem válečných střetů, ale i místem zábavy a sportu. Během procházky se dovíte některé zajímavosti a děti nebo pejsci se tu mohou trochu proběhat.

Plzeň zavede tramvajenky pro turisty

S počátkem prázdnin začne v Plzni fungovat novinka v městské hromadné dopravě – turistická karta. Návštěvník ji může používat jako elektronickou peněženku a s její pomocí nakupovat jízdenky přímo ve vozech MHD nebo si zaplatí předplatné až na sedmnáct dní. Vyjde ho ale dráž než držitele klasické plzeňské karty.

Třebelský vodopád u Černošína

Vodopád naproti hradu Třebel je vysoký asi 100 metrů od ústí do Kosího potoka. Hlouběji v lese se ukrývá ještě několik nádherných kaskád.

Zřícenina hradu Michalšperk na Lazurovém vrchu

Zříceninu hradu Michalšperk naleznete na Lazurovém vrchu mezi Teplou a Planou. Archeologické průzkumy ukázaly, že se jednalo o hrad s výjimečně dochovanou dispozicí bergfritového typu, bez dalšího přestavování a pozměňování. Jen zub času ohlodal jeho zdi až ke kořenům okolních stromů.

Naučná stezka Krajinou bitvy u Třebele

Naučná stezka byla zřízena na území Třebel, Černošín, Olbramov, kde se před více než 350 lety konala památná bitva císařského a švédského vojska.

Údolí Kosího potoka

Kosí potok pramení v oblasti Českého lesa pod vrcholkem hory Dyleň na Chebsku. Jeho voda vytvořila hluboké údolí zachované dodnes bez větších zásahů člověka. Díky tomu, že potok z velké části teče lesem, nedošlo v minulosti k jeho napřímení a říčka mohla nerušeně utvářet romantické meandry.

Zřícenina hradu Volfštejn u Černošína

Volfštejn patří mezi nejstarší hrady na Tachovsku. Jedná se o jeden z mála dispozičně zachovaných románsko-gotických hradů nenarušených pozdějšími přestavbami. Ve 2. pol. 15. století ztratil hrad na významu. Zanikl roku 1470 za bojů Zelenohorské jednoty s vojsky krále Jiřího z Poděbrad.

Cerhonice - ves spjatá se známým umělcem, který si ustřelil část obličeje

I když Ladislava Stroupežnického známe jako pozdějšího nekompromisního dramaturga pražského Národního divadla, jeho rodištěm byl jihočeský cerhonický zámek, kde jeho otec zastával funkci správce. Dnes sídlo prochází rekonstrukcí, rodný domek lze snadno obhlédnout.

Hrad Šontál u osady Krásné Údolí

Na ostrohu obtékaném Černošínským potokem u Krásného Údolí se nacházejí terénní pozůstatky, dnes již po zaniklém hradu Šontál. Mnoho zpráv se o něm nedochovalo, ví se jen to, že se jednalo o menší šlechtické sídlo.

Infoturistický park Černošín

Infoturistický park je součástí informačního centra. Nachází se tu také odpočinková a relaxační zóna. Prostor slouží i jako malé muzeum přírody a zajímavostí. Mezi posezením se nacházejí ukázky hornin z okolí, u kterých je i částečný popis.

Muzeum v Černošíně

Prostory muzea se nacházejí v objektu bývalé fary, která patří mezi nejstarší budovy v obci. Expozice se velkou částí váže přímo k historii města a okolí, včetně zajímavých historických řemesel.

Barokní kostel sv. Jiří v Černošíně

K dominantám obce Černošín patří kostel sv. Jiří, o kterém se dochovala písemná zmínka již k roku 1374. Dnešní barokní podoba kostela pochází z let 1711 až 1732, kdy byl kostel nákladně přestavěn díky daru hraběte Prospera ze Sinzendorfu.

Poutní kostel sv. Anny u Plané

Kostel na vršku nedaleko Plané u Mariánských Lázní je nepřehlédnutelnou připomínkou kdysi slavného poutního místa, jež dávalo naději mnoha bohabojným hříšníkům hledajících milost a odpuštění.

Muzeum přiblíží historii japonské zahrádky v Luhačovicích

Muzeum luhačovického Zálesí otevře ve čtvrtek výstavu o japonské zahrádce v Luhačovicích. Na odpolední vernisáž naváže procházka od muzea k vile Jestřabí, u které v polovině 30. let minulého století vznikla parková kompozice vytvořená po vzoru japonských zahrad. Zahrádka po druhé světové válce zanikla, některé prvky byly ale obnoveny, řekla v pondělí mluvčí muzea Michaela Mitáčková.

Vyhlídkové Foto lety z letiště Mladá Boleslav

Užijte si krásné Foto lety nejen po celé České republice. Společnost Czech Aviation létá s letadly Cessna a Piper z letiště Mladá Boleslav. Zamířit s nimi můžete například k Ještědu, do Českého ráje, Krkonoš, zkrátka kam budete chtít.

Kostel sv. Gotharda v Českém Brodě

Kostel sv. Gotharda je původem románský Kostelík z doby kolem roku 1135, jenž byl v polovině 14. století přestavěn na gotický trojlodní kostel, v 17. století opraven renesančně a nakonec ve století 18. století i barokně.

Královna květin provoněla zámek Častolovice

Zámek Častolovice se v průběhu let z čistě historicky cenného objektu „převtělil” do multifunkčního areálu, kde si každý návštěvník najde svoji parketu. V současné době si zde spolu s vyznavači historie, památek, výtvarného umění, krásné přírody a rodiči s dětmi dávají dostaveníčko milovníci růží.

Zámek a zámecký park v Plané

Na ostrohu západně od města se rozkládá rozsáhlý zámecký komplex vzniklý stavební činností pravděpodobně již od 13. až po 20. století a tudíž obsahující stavební prvky od gotiky až po současnost.

Galerie ve věži kostela Nanebevzetí Panny Marie v Plané

Městská galerie byla otevřena v červenci 1995 po rozsáhlé rekonstrukci věže gotického kostela Nanebevzetí Panny Marie, jenž je jednou z nejcennějších památek v Plané. Nová věž byla ke kostelu přistavěna po likvidaci staré, snad ještě románsko-gotické věže v roce 1904.

Barokní kostel Nanebevzetí Panny Marie v Plané

Původní gotické trojlodí bylo vyzdviženo v jihozápadní části středověkého jádra u někdejších hradeb v raných dějinách města. Hlavní pozdně románský portál z poloviny 13. stol. Byl v polovině 14. stol. Zaklenut křížovou klenbou. V 18. stol. Jej držitelé plánského panství nechali barokně přestavět.

Kostel svatého Petra a Pavla v Plané

Kostel svatého Petra a Pavla je nejstarší architektonickou památkou města. Tvoří jej plochostropá loď, do níž vede od jihu původní románský portál s obloučkovým vlysem. K lodi se připojuje pravoúhlý presbytář, jehož interiér je vyzdoben cennými freskami ze 2. pol. 13. století.

Obec Kameničky – zdroj inspirace pro Karla Václava Raise a Antonína Slavíčka

Obec Kameničky leží pod vrcholky Českomoravské vysočiny v chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy, jihovýchodním směrem od města Hlinska. Malebnost obci dodávají roubené chalupy a usedlosti. Obec proslavil spisovatel Karel Václav Rais a malíř Antonín Slavíček.

Torzo železničního viaduktu mezi Dolními Kounicemi a Ivančicemi

V druhé polovině 19. století se začalo budovat nové železniční spojení Brna s Vídní. Trasa vedla značně členitým terénem a tak si vyžádala stavbu několika mostů a tunelů. Všechny byly dvojkolejné, kromě jednoho, toho největšího mostu. Najdete jej u řeky Jihlavy Mezi Ivančicemi a Dolními Kounicemi.

Kaple sv. Antonína v Dolních Kounicích

Poutní kaple sv. Antonína se vypíná na stejnojmenném kopci nad řekou a je působivým objektem poutajícím ze široké vzdálenosti pozornost návštěvníků města.

Křížová cesta v Dolních Kounicích

K nejvýraznější kounické dominantě kapli sv. Antonína vede z města křížová cesta s 14 zastaveními. Začíná na konci náměstí Míru za restaurací U Gottwadů. Zastavení křížové cesty jsou chráněna jako kulturní památka České republiky.

Synagoga a židovský hřbitov Dolní Kounice

Synagoga byla postavena v roce 1652–1655 v raně barokním slohu a patří k nejstarším synagogám na Moravě. V roce 1851 byla přistavěna ženská galerie s pavlačí. Od druhé světové války sloužila převážně jako skladiště.

Hrádek Šember u Doubravčic

Na hraně kaňonovitého údolí říčky Šembery u Doubravčic najdete zbytky hradu. Kdysi zde stálo rozlehlé slovanské hradiště, později tu byl postaven malý hrádek, který zanikl v průběhu husitských válek.

Hradiště Staré zámky u Doubravčic

Hradiště Staré (Pusté) Zámky v Doubravčicích představují jedno z nejstarších slovanských raně středověkých opevněných center v Čechách, které spolu s dalšími lokalitami na Kolínsku tvořilo výraznou skupinu hradišť ve východní části středních Čech.

Židovský hřbitov v Přistoupimi

Na židovském hřbitově v Přistoupimi se dochovalo na 600 náhrobků z doby od založení hřbitova až do počátku druhé světové války. Jen pár metrů od hřbitova směrem do centra obce se nachází bývalá synagoga, postavená v roce 1842 s novorománskými prvky.

Románská trojlodní bazilika Nanebevzetí Panny Marie Tismice

Tismická bazilika je jedna z nejvýznamnějších románských památek v ČR. Románský kostel bazilikálního typu z druhé poloviny 12. století se s drobnými úpravami dochoval dodnes v téměř původním stavu.

Kounický pivovar

Kounický pivovar se nachází ve středočeské obci „Kounice“ nedaleko od Českého Brodu. Nachází se v objektu středověkého pivovaru, ve kterém nechybí klasické sladovny a konírny, a samozřejmě k němu patří i stylová restaurace.

Stará radnice s městskou šatlavou v Českém Brodě

Původně gotická budova z doby před rokem 1402 byla postavena jako vůbec první radnice v Českých zemích. Od roku 1800 sídlila v části radniční budovy lékárna a při reorganizaci státního soudnictví (1849) předalo město radnici okresnímu soudu a později hejtmanství.

Tipy na víkend: Navštivte barevný indický festival nebo vyrazte za severskou chůzí

Léto se pomalu blíží a je čas oslavovat. V Praze k tomu vybízí tradiční Holi festival, jehož kořeny sahají až do Indie, přichystaná je i celá řada hudebních festivalů zaměřených na různé žánry. A ti, kteří mají rádi aktivní odpočinek, mohou vyrazit třeba na nordic walking Třeboňskem.

Městské hradby v Českém Brodě

Českobrodské hradby pocházejí z let 1445 až 1487. Byly vybudované z místního permského pískovce z lomu za místním pivovarem. Jde o jedno z nejlépe dochovaných opevnění pohusitské doby u nás a významný doklad vyspělosti fortifikační architektury té doby.

Mariánská zahrada u Jičína

Na dohled komponované krajiny Albrechta z Valdštejna postavil hrabě Schlick svou Mariánskou zahradu. Na rozdíl od vojevůdce, který chtěl krajině vnutit svou vůli, jeho architekti k ní přistupovali citlivě. Soubor kaplí vznikl jako prosba urozeného páru k Panně Marii o vytouženého potomka.

Barokní divadlo na zámku ve Valticích

Roku 1790 byla u příležitosti návštěvy císaře Leopolda II. Otevřena nejmladší budova zámeckého areálu, pozdně barokní divadlo. Ve 40. a 50. letech 20. stol. Bylo zničeno, nejprve válečnými událostmi a poté necitlivými zásahy za komunistického režimu. Nyní je obnoveno a zve na interaktivní prohlídku.

Dětský koutek Žirafa v Ostravě

Funpark Žirafa se může pochlubit více než 90 nejmodernějšími atrakcemi pro děti a dospělé. Také díky tomu patří Funpark v Ostravě mezi největší zábavní parky v České republice.

Footgolf aneb golf s kopačákem na hřišti v Kestřanech

Footgolf je neokoukaný sport, který nadchne celou rodinu i partu přátel. Nečeká vás žádné pobíhání po fotbalovém stadionu, u kterého vypustíte duši. Dostanete kopačák a postavíte se jiné výzvě – 18jamkovému hřišti, které připomíná klasický golfový green.

Kam o víkendu s dětmi: Přihlížejte středověké bitvě nebo oslavte Den otců

Na třetí červnový víkend připadá Den otců, vezměte své ratolesti do tvořivé dílny, aby svým tatínkům něco vyrobily. Pokud toužíte po akčnějším programu, vyrazte do Nižboru přihlížet historické bitvě. V Praze můžete navštívit například festival rodičovství Áčkofest.

Půjčovna elektrokol v Ostrově u Macochy - objevte Moravský kras v jednom dni

Navštivte vápencové jeskyně v přírodní rezervaci CHKO Moravský kras v jednom dni na elektrokole. Projedete se k jeskyni Balcarka, Sloupsko-Šošůvským jeskyním, Punkevní a Kateřínské jeskyni, uvidíte i jeskyni Výpustek a propast Macochu.

Zámek Nebílovy býval určen k odstřelu, dnes se z něho rodí další skvost Plzeňska

U louže na okraji nebílovského parku se střídaly letky jiřiček. Nabíraly do zobáčků rozmělněnou hlínu a odlétaly dobudovávat hnízda pod okapy znovu se rodícího zámku. Spotřebují mnoho materiálu, zrovna jako památkáři, kteří pozvolna, protože vše je penězích, restaurují totálně zničené panské sídlo.

Under Lock - úniková hra v Brně

Under Lock je úniková hra, která nevyžaduje žádné zvláštní schopnosti či dovednosti s výjimkou nejmocnějšího nástroje, který již máte – váš mozek.

Lanovka v Areálu Kouty

První šestisedačková lanovka v České republice vás odveze na vrchol sjezdovky Medvědí. Lanovka je dlouhá 2 km, spodní stanice se nachází ve výšce 588 m n. M a vrchol Medvědího je ve výši 1095 m n. M.

Aikido Dojo v Opavě

Všechny děti, ženy i muži jsou zváni na tréninky aikida, přihlásit se můžete v průběhu celého roku. Cvičí se v několika skupinách dle věkových kategorií a pokročilosti. Tréninky vede sensei Vendula Klimešová, 3. Dan Aikido Kobayashi Ryu. Aikido Dojo pořádá také semináře, tábory a další akce.

Escape Zone Teplice

Úniková hra pro 2-6 hráčů na téma Dvojitý agent. Principem hry je řešit v týmu logické hádanky, hledat skryté nápovědy vedoucí k odhalení skrýše předmětu nebo kódu zámku, za nimiž se skrývají další stopy a úkoly vedoucí k postupu ve hře a k jejímu cíli – dostat se ven v časovém limitu 60 min.

Budova děkanského úřadu v Čelákovicích

Památkově hodnotný barokní areál děkanství je situovaného v blízkosti areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie Čelákovice

Nejstarší písemná zpráva o čelákovickém kostele je z roku 1290, kdy písemné prameny udávají, že v městečku stojí kostel a u něho dřevěná tvrz. Do dnešní podoby byl přestavěn v 18. století. Kolem kostela býval hřbitov a dva figurální náhrobky z roku 1561 a 1581 jsou toho připomínkou.

První hřiště Folf - Fotbalgolfu v Brně

Folf - Fotbalgolf je kombinací fotbalu, golfu a minigolfu. Hrát může kdokoli, protože kopnout do balonu umí přece každý. Hřište se nachází na jihu Brna, v části Horní Heršpice.

Půjčovna kol v centru Brna - Brno Bike Rental

Půjčovna Bike Rental v Brně nabízí kromě vyzvednutí kol, elektrokol, skútrú a dětských vozíků přímo na Dominikánském náměs i dovoz a odvoz kol přímo k vám. Respektive kola vám přivezou, kam si budete přát.

Vlárský průsmyk v Bílých Karpatech

Vlárský průsmyk je průlomové údolí řeky Vláry v pohoří Bílé Karpaty na česko-slovenských hranicích. V rámci obchodní stezky byl znám od doby bronzové a často jej využívali i Římané. Železniční stanice v průsmyku je poslední zastávkou na českém území.