🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Mariánská Týnice, barokní skvost architekta Santiniho, dál září osudu navzdory

Památky UNESCO, kostely na Zelené hoře ve Ždáru nad Sázavou a v Sedlci u Kutné Hory, Klášter Plasy, Klášter Želiv, zámek v Chlumci nad Cidlinou, Mariánská Týnice - to jen několik z mnoha významných staveb vrcholného baroka vytvořených geniálním českým architektem italského původu, Janem Blažejem Santini-Aichelem.

V televizní věži vysoko nad Prahou - a s deseti miminy pod sebou

Prahu přehlédnete buď z Petřína, nebo z vyhlídkové plošiny žižkovského televizního vysílače. Hezký výhled je i z Toweru na Pankráci. Tyto rozhledny se navzájem doplňují a propojují. Televizní vysílač co do výhledu, až 100 kilometrů, jednoznačně vede.

Lyžaře čeká na českých horách nejspíš poslední víkend sezóny

Skalní příznivci sjezdového lyžování budou mít tento víkend většinou poslední šanci vyrazit na hory. Otevřeny zůstávají v omezeném provozu velké areály v Krkonoších, Jeseníkách a Krušných horách. Ve výše položených místech jsou i stopy pro běžkaře. Velká část zimních středisek ukončila sezónu o prodlouženém velikonočním víkendu na konci března, hodně lidí už místo na lyže vyrazilo na kola či pěší túry.

Dům přírody Českého ráje v Dolánkách u Turnova

Už osmý Dům přírody, tentokrát v Českém ráji, se veřejnosti otevřel 5. dubna 2016. Nová expozice je umístěna v objektu bývalé školy v Dolánkách u Turnova, v malebné osadě na pravém břehu Jizery. Návštěvník zábavnou formou získává řadu zajímavých informací o nejstarší chráněné krajinné oblasti ČR.

Prohlídková trasa Liberce nově zavede turisty na Perštýn

Letošní prohlídková trasa s průvodcem zavede turisty v Liberci do čtvrti Perštýn. Zaměřená bude na architekturu, průmyslovou historii města a rodinu Liebiegů. Za turisticky nejzajímavější objekt na trase považuje město neorománský kostel sv. Vincence z Pauli. První prohlídka bude 5. května. Informoval o tom vedoucí cestovního ruchu na magistrátu David Pastva.

Vstoupit do pražské Ztracenky je jako nahlédnout do Alenčiny krajiny za zrcadlem

Že netušíte, kam nás vítr po Praze odfoukl? Na stráň nad Nuselské údolí po levici, Albertov s vysokoškolskými fakultami po pravici a před sebou. Ztracenka je nyní zrovna rozkvetlá zahrada, již najdete, když Horskou ulicí vystoupáte ke kostelu Karla Velikého.

Nejhezčí údolí Českého středohoří je Opárenské pod Lovošem

„Chtěli jsme se pomazlit, ale byl tu nával.“ Teskný povzdech vepsaný do sešitku umístěného v dřevěné skříňce na zřícenině hradu Opárno, na ostrohu hlídajícím jeden z nejhezčích koutů Českého středohoří. Kaňonovité Opárenské údolí se táhne pod Lovošem od Malých Žernosek k Velemínu.

Japonská zahrada Aizen v Říčanech

Jedna z nejrozsáhlejších japonských zahrad v Evropě se nachází v malebném prostředí Říčan, přibližně 20 km jihovýchodně od Prahy. Japonskou zahradu v Říčanech založil Ing. Petr Typlt v roce 1998 podle návrhu Takumi Mizokami. Zahrada byla zpřístupněna veřejnosti 7.7.2007.

Questroom

Questroom - nový svět, kam se kosmickou lodí či prostorovým tunelem nedostanete. Svět, který má svá pravidla a atmosféru. Svět plný hlavolamů, které musíte vyřešit, abyste našli cestu ven.

5. 4. 2016, 13:06 · Kudy z nudy · Česká Republika · Tipy na výlety · Questroom

Monumentální král hradů Českého středohoří Házmburk je skvělým vyhlídkovým místem

„Klapý jest hrad daleko viditelný jako Bezděz, jemuž se v tom i podobá, že věže obou lze do velké vzdálenosti rozeznávati, protože se jich tmavší barva od světlého vzduchu odráží…“ napsal přední český hradolog Augustin Sedláček.

Velký Roudný vzpomíná na svou dávnou sopečnou minulost a nabízí skvělou vyhlídku

Zhruba dvacet kilometrů od Bruntálu, jižně od přehrady Slezská Harta, ční do nadmořské výšky 780 metrů kopec sopečného původu Velký Roudný. Je jednou ze čtyř bývalých sopek Nízkého Jeseníku s pěknými rozhledy po nádherné krajině.

Tekutý poklad na zámku v Bečově, odhadnutý na milióny, má možná daleko větší cenu

Bečovský zámkohrad, o kterém se začalo mluvit až po nálezu slavného relikviáře svatého Maura, má ve svých zdech ještě jeden poklad. Při nálezu relikviáře pod podlahou kaple hradu Bečova v roce 1985 byl objeven ještě jeden poklad – 133 lahví prvotřídního vína, koňaku a šampaňského.

Hrad Valdek a Jindřichova skála se vzájemně pozorují přes údolí Červeného potoka

Na Hořovicku to stihnete během půldne. Hořovický zámek je v částečné rekonstrukci, ale hlavní prohlídková tras je přístupná, zrovna jako perfektní výstava dětských hraček. Není to oční pastva jen pro nejmenší, exponáty potěší každého, prohlídka trvá půlhodinku.

Trasa pochodu Do Okoře bez oře opět pamatuje na dětské kočárky, běžce, cyklisty i multikešky

Letošní 45. ročník tradičního dálkového pochodu Do Okoře bez oře se uskuteční v sobotu 2. dubna. Nejkratší trasa bude jako obvykle sedmikilometrová a lze ji absolvovat i s dětským kočárkem. Nejdelší, padesátikilometrová, je pak vhodná pro již zkušené pochodníky a cykloturisty.

Muzeum technických hraček – stálá expozice ve Velvarech

Expozice plechových mechanických hraček z let 1840–1960 v královském městě Velvary. Nechte se potěšit velkým světem malých hraček poháněných hodinovým strojkem na klíček, parním strojem nebo elektromotorem a jinými starými unikáty, s nimiž si hráli naši prarodiče.

Tipy na víkend: V Praze fanděte při otevírání ústřic, Moravou putujte mezi sklepy

Největší sportovní výzvou víkendu bude nejspíš pražský půlmaraton a také běh kolem Holého vrchu. Znalci dobrého vína i ti, kteří popíjejí „rekreačně“ si vychutnají putování mezi jihomoravskými sklípky ve Velkých Bílovicích. Zkrátka nezůstanou ani milovníci historie a pěší turisté. Zkrátka, jaro je tu, tak ho nasajte plnými doušky!

Radarový vrchol v Brdech: navigování letounů i sledování přeháněk

Stovky možná i tisíce lidí už navštívily od začátku roku Chráněnou krajinnou oblast Brdy, bývalý vojenský újezd. Jedním z nejfrekventovanějších míst je určitě druhý nejvyšší vrchol Brd – Praha. I když k němu nevedou žádné trasy, pojďme se tam společně vydat.

V Lednicko-valtickém areálu začala plavební sezóna

V Lednicko-valtickém areálu o víkendu odstartovala další plavební sezóna. Na zámecké rameno Dyje zatím vyjely lodě pouze k Minaretu. Od dubna budou jezdit i na delší trase k Janohradu, řekl ředitel 1. plavební Jaroslav Martinek.

Úniková hra (escape game) Faust

Nová úniková hra s atmosférou staré Prahy od divadelních tvůrců. Nabízí: napětí, zábavu, zážitek ze hry i příběhu, překonání sama sebe, fascinující atmosféru, přenesení do Faustovy reality, jedinečné umělecké ztvárnění, prověření intuice, fantazie i selského rozumu, záhady, kvízy a českou mytologii.

Z rozhledny pod vrcholem Landeku je krásný výhled na Ostravu

V severní části Ostravy, za řekou Odrou, již milióny let stojí vrch Landek, kde archeologové zdokumentovali, že asi před 25 tisíci lety lidé používali černé uhlí jako topivo. V roce 1953 tam našli pod stoličkou mamuta 4,6 cm velkou sošku, spíše torzo štíhlé ženy, kterou vědci pojmenovali Landecká Venuše.

Na větrné rozhledně Houba v Pavlíkově, s duchařským Krakovcem za zády

Jako na vidrholci to profukovalo na pavlíkovské rozhledně, vítr se hnal tubusem od vchodových dveří nahoru na ochoz. Tam přepadl přes zábradlí a posměšně se odfoukl kamsi nad Rakovník. Ač v rozhledně silným zdál se být, nedokázal s nebeskými pobratimy rozfoukat mračnou hradbu na obzoru.

Kroměřížská Květná zahrada má i na začátku jara návštěvníkům co nabídnout

Pomalu začínající jaro nás přilákalo do Kroměříže na návštěvu historických památek. Za celkem příznivého počasí jsme prohlídku začali v Květné zahradě na okraji historického centra města.

V Troji stojí dvě rozhledny. Tu, jež byla svařena ze šrotového železa, zná málokdo

Výhledové body jsou vyhledávanými místy v každém městě, v Praze máte možnost navštívit řadu věží - od radniční na Staroměstské radnici, přes zvoniční u chrámu sv. Mikuláše, po mostecké. Využít lze i vyhlídky z mnohopodlažních budov, dalšími jsou objekty přímo k rozhledům postavené - rozhledny.

Poutní místo Rokole pod Orlickými horami proslavil léčivý pramen, který nikdy nevysychá

V podhůří Orlických hor se na okraji lesa u obce Bohdašín nachází místo s velkým duchovním rozměrem. Jeho název Rokole svědčí o původu v daleké minulosti, kdy se takto nazývala rokle. Studánka, která ve zdejší rokli vždy byla, nikdy nevysychala a vodu z ní čerpali lidé z blízkého a širokého okolí.

Vila Stiassni obnovuje velikonoční tradici

Velikonoční tradice, kterou připravovala paní Hermína pro svou dceru a její přátele, nyní mohou prožít všechny děti. Vila Stiassni v brněnských Pisárkách je se speciálním programem otevřena na velikonoční pondělí od 10 do 16 hodin.

Velký pátek ve znamení hradů a zámků - nejvelkolepěji se připravil Křivoklát

Domácí kulturní památky zažívají poslední roky velký nárůst návštěvnosti. Je to dáno jak péčí Národního památkového ústavu, který se stará o údržbu a propagaci, tak aktivitami jejich kastelánů, kteří se snaží přilákat na své objekty co nejvíce turistů hodnotnými akcemi.

Vodní hrad Švihov poprvé ve své historii pozve návštěvníky do věže a na vyhlídku

„Švihovský hrad v Plzeňském kraji neustoupil žádnému jinému, třeba silně opevněnému hradu v Čechách, pokud jde o pevnost stavby…“ píše jezuitský dějepisec Bohuslav Balbín. Mnozí v něm hlavně poznávají panské sídlo z nejoblíbenější české pohádky Tři oříšky pro Popelku.

V pražské zoo budou návštěvníci vyrábět papír ze sloního trusu

V pražské zoologické zahradě se bude vyrábět papír ze sloního trusu. Ruční papír z této netradiční suroviny si budou moci vyrobit samotní návštěvníci. Výrobna sloního papíru bude otevřena v pátek při zahájení 85. hlavní sezóny, oznámil na úterní tiskové konferenci ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek.

Velikonoční expresy svezou na Křivoklát milovníky železniční nostalgie

Královské Velikonoce na Křivoklátě je akce, která nadchne snad všechny příznivce vlaků a železniční dopravy. V rámci prodlouženého velikonočního víkendu a zmíněné akce vypraví České dráhy v sobotu a v neděli pro výletníky speciální expresy.

Údolí Reservy v Brdech

Údolí Reservy svírají vlevo hlavní vrcholy Koruna (832 m), vpravo vrcholy Jordán (826 m) a Hlava (788 m). Jedná se o velmi pěkné a poměrně odlehlé místo centrálních Brd.

Čeští rekordmani mezi lanovkami čekají na novou sezónu

Nejdelší osobní visutou lanovku v Česku i nejdelší lanovku bez podpěrných sloupů v zemi najdou turisté v Ústeckém kraji. Obě už mají za sebou obvyklou jarní prohlídku, hlavní sezóna pro ně teprve začíná.

FunPark Žirafa Čestlice

Moderní zábavní park plný atrakcí pro děti i dospělé. Může se pochlubit více než devadesáti nejmodernějšími atrakcemi pro děti a dospělé.

Okolo prýglu ke Kočičímu žlebu aneb putování jižní Moravou

Oblíbeným místem návštěvníků i obyvatelů Brněnska je přehrada na západě moravské metropole. Většina výletů kolem nádrže končí u hradu Veveří, který se nachází na samém konci nedaleko Veverské Bítýšky. Vyrazme kolem dokola za přírodními a historickými úkazy jihu Moravy.

Kdo vybudoval mohutný obranný val nad Březinou? Keltové, nebo Slované?

Nad obcí Březina poblíž Rokycan se v nadmořské výšce 619 metrů ukrývá hradiště, které v dávných dobách poskytovalo ochranu a bezpečí tehdejším obyvatelům této lokality.

Pražský přívoz P7 Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Rohanský ostrov

Přívoz se sezonním provozem spojuje východní cíp ostrova Štvanice s oběma vltavskými břehy. Nabízí tak spojení na jinak obtížněji dostupný ostrov Štvanice, ale i rychlou a zajímavou přepravu mezi Holešovicemi a rozvíjejícím se Karlínem. V roce 2016 jezdí od 25.3. do 30.10.

Apartmán Chlum u Třeboně - Vondrkovi

Ubytování v klidné části městečka Chlum u Třeboně, jen 600 metrů od rekreačního rybníka Hejtman.

Zámek Nový Hrad na Lounsku otevře své brány o velikonoční neděli

Tradiční akcí Velikonoce na Novém Hradě začne letošní sezóna na unikátním hrado-zámko-statku na úpatí Českého středohoří. Návštěvníky čeká bohatý velikonoční jarmark, ukázka staročeských zvyklostí, kulturní akce, ale i prohlídky zámku. Zámek má otevřeno také o Velikonočním pondělí.

Centrum pivních vynálezů Alfreda Beernitze v Jeseníku

Zážitková restaurace v reprezentativních prostorách Vily Elis v Jeseníku je netradičním místem protnutým tajemnými příchutěmi, alchymistickými zážitky a pivní laboratoří Alfreda Beernitze, legendárního vynálezce a badatele.

Tipy na víkend: Nenechte si ujít svítání na Bílé věži, hledejte jaro na Moravskoslezsku

Košty vína, slivovic, klobás i polévek a také hudbu, tanec a sport nabídne závěr tohoto týdne v podobě degustačních akcí, festivalů, koncertů, trhů či jarmarků... Jedinečným zážitkem pak bude východ slunce na královéhradecké Bílé věži nebo účast na Yoyo mistrovství Evropy.

Na zámku v Hořovicích připravoval prezident likvidaci ruského disidenta

Filmová fikce právě skončeného televizního seriálu Atentát přeměnila zámek v Hořovicích na vládní sídlo v Lánech. Po vzoru amerických filmů jsme se také dočkali prezidenta padoucha, tentokrát v područí Moskvy. Pravdou je, že seriál byl akční, děj odsýpal, herecké výkony na úrovni, divák se nenudil.

V Praze začne maraton velikonočních akcí

Pražané si mohou v příštích týdnech stále dokola připomínat velikonoční tradice. Navštívit mohou několik výstav - ukážou nejen malovaná, ale také nejstarší české vejce. Poprvé bude výstava kraslic v Národním zemědělském muzeu a velikonoční trh s řemeslníky na Hradě. Chystají se také jarmarky, trhy a pašijové hry, bohoslužby a koncerty.

Pohádkové Poodří v zimě nespí

Turistická oblast Poodří – Moravské Kravařsko má od loňského léta nové lákadlo. Deset skřítků se tam zabydlelo v deseti objektech po celém regionu. Někteří skřítci obývající Pohádkové Poodří se sice uložili k zimnímu spánku, jiní však na návštěvníky ve svých domečcích čekají i v zimním období.

Lovecký zámeček Tři trubky v Brdech

Lovecký zámeček poblíž soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka byl vybudován na konci 19. století Jeronýmem Colloredo-Mansfeldem. Stavbu navrhl vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu.

Experiment na Krakovci, tráva na střeše má vytáhnout z hradu vodu

Že na Krakovci, jedné z našich nejhezčích hradních zřícenin, působil před odjezdem do Kostnice Mistr Jan Hus, už tolik v povědomí není. Že se tu točila jedna z nejlepších dětských komedií Ať žijí duchové, kultovní film s Leontýnou, Brtníkem Brtníku a hejnem trpajzlíků, ví většina z nás. Písničky zlidověly.

Půjčovna vodního skútru

Máme pro vás připravené nejrůznější aktivity zpříjemňující pobyt u vody, od vodních lyží a wakeboardingu přes nafukovací tahadla až po adrenalinovou jízdu na vodním skútru, který se můžete zapůjčit i dlouhodobě na dovolenou.

Interaktivní stezka k lanovce v Peci pod Sněžkou

Cestu z parkoviště k dolní stanici lanové dráhy na Sněžku vám zpříjemní interaktivní hra. Na stezce potkáte sedm stanovišť s otázkami, na které budete moci odpovědět pomocí mobilního telefonu. Otázky jsou zaměřené na okolí Pece pod Sněžkou.

Stavba rozhledny na nejvyšším vrcholu Orlických hor dostává reálnou podobu

Ať je zima, a Orlickým horám vládne Rampušák, nebo léto, kdy žezlo přebírá princezna Kačenka, vždy jsou přitažlivé. Tato pohádková horská říše stojí za návštěvu kdykoli, zvláště však tehdy, chceme-li se na ni a její okolí podívat z míst nejvyšších, tedy ze samotného hřebene.

Kavárna U tří Pávů

Kavárna s parkem je umístěna přímo uprostřed oázy Kutné Hory. Kromě každodenního odpočinku při kávě můžete uspořádat oslavu svým ratolestem, pozvat jejich kamarády aniž byste se báli, že vám zdevastují byt nebo byste museli vymýšlet program pro děti.

Vinařství Starý vrch

Vinařský dům se nachází v Hustopečích, v bezprostřední blízkosti Mandloňové stezky. Hledáte možnost poznat malebná zákoutí jižní Moravy, degustovat jedinečná moravská vína v atraktivním prostředí nebo nahlédnout do provozu vinařství?

Sportovní areál Kaprodrom klub v Olomouci

Sportovní areál, který je obklopen přírodou a rybníkem naleznete kousek od centra Olomouce na Nových Sadech. Nachází se zde plážový volejbal - 3 kurty a spoustu dalších atrakcí.