🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Pražský přívoz P7 Pražská tržnice – Ostrov Štvanice – Rohanský ostrov

Přívoz se sezonním provozem spojuje východní cíp ostrova Štvanice s oběma vltavskými břehy. Nabízí tak spojení na jinak obtížněji dostupný ostrov Štvanice, ale i rychlou a zajímavou přepravu mezi Holešovicemi a rozvíjejícím se Karlínem. V roce 2016 jezdí od 25.3. do 30.10.

Apartmán Chlum u Třeboně - Vondrkovi

Ubytování v klidné části městečka Chlum u Třeboně, jen 600 metrů od rekreačního rybníka Hejtman.

Zámek Nový Hrad na Lounsku otevře své brány o velikonoční neděli

Tradiční akcí Velikonoce na Novém Hradě začne letošní sezóna na unikátním hrado-zámko-statku na úpatí Českého středohoří. Návštěvníky čeká bohatý velikonoční jarmark, ukázka staročeských zvyklostí, kulturní akce, ale i prohlídky zámku. Zámek má otevřeno také o Velikonočním pondělí.

Centrum pivních vynálezů Alfreda Beernitze v Jeseníku

Zážitková restaurace v reprezentativních prostorách Vily Elis v Jeseníku je netradičním místem protnutým tajemnými příchutěmi, alchymistickými zážitky a pivní laboratoří Alfreda Beernitze, legendárního vynálezce a badatele.

Tipy na víkend: Nenechte si ujít svítání na Bílé věži, hledejte jaro na Moravskoslezsku

Košty vína, slivovic, klobás i polévek a také hudbu, tanec a sport nabídne závěr tohoto týdne v podobě degustačních akcí, festivalů, koncertů, trhů či jarmarků... Jedinečným zážitkem pak bude východ slunce na královéhradecké Bílé věži nebo účast na Yoyo mistrovství Evropy.

Na zámku v Hořovicích připravoval prezident likvidaci ruského disidenta

Filmová fikce právě skončeného televizního seriálu Atentát přeměnila zámek v Hořovicích na vládní sídlo v Lánech. Po vzoru amerických filmů jsme se také dočkali prezidenta padoucha, tentokrát v područí Moskvy. Pravdou je, že seriál byl akční, děj odsýpal, herecké výkony na úrovni, divák se nenudil.

V Praze začne maraton velikonočních akcí

Pražané si mohou v příštích týdnech stále dokola připomínat velikonoční tradice. Navštívit mohou několik výstav - ukážou nejen malovaná, ale také nejstarší české vejce. Poprvé bude výstava kraslic v Národním zemědělském muzeu a velikonoční trh s řemeslníky na Hradě. Chystají se také jarmarky, trhy a pašijové hry, bohoslužby a koncerty.

Pohádkové Poodří v zimě nespí

Turistická oblast Poodří – Moravské Kravařsko má od loňského léta nové lákadlo. Deset skřítků se tam zabydlelo v deseti objektech po celém regionu. Někteří skřítci obývající Pohádkové Poodří se sice uložili k zimnímu spánku, jiní však na návštěvníky ve svých domečcích čekají i v zimním období.

Lovecký zámeček Tři trubky v Brdech

Lovecký zámeček poblíž soutoku Třítrubeckého a Padrťského potoka byl vybudován na konci 19. století Jeronýmem Colloredo-Mansfeldem. Stavbu navrhl vídeňský architekt italského původu Camillo Sita v duchu doznívajícího romantismu.

Experiment na Krakovci, tráva na střeše má vytáhnout z hradu vodu

Že na Krakovci, jedné z našich nejhezčích hradních zřícenin, působil před odjezdem do Kostnice Mistr Jan Hus, už tolik v povědomí není. Že se tu točila jedna z nejlepších dětských komedií Ať žijí duchové, kultovní film s Leontýnou, Brtníkem Brtníku a hejnem trpajzlíků, ví většina z nás. Písničky zlidověly.

Půjčovna vodního skútru

Máme pro vás připravené nejrůznější aktivity zpříjemňující pobyt u vody, od vodních lyží a wakeboardingu přes nafukovací tahadla až po adrenalinovou jízdu na vodním skútru, který se můžete zapůjčit i dlouhodobě na dovolenou.

Interaktivní stezka k lanovce v Peci pod Sněžkou

Cestu z parkoviště k dolní stanici lanové dráhy na Sněžku vám zpříjemní interaktivní hra. Na stezce potkáte sedm stanovišť s otázkami, na které budete moci odpovědět pomocí mobilního telefonu. Otázky jsou zaměřené na okolí Pece pod Sněžkou.

Stavba rozhledny na nejvyšším vrcholu Orlických hor dostává reálnou podobu

Ať je zima, a Orlickým horám vládne Rampušák, nebo léto, kdy žezlo přebírá princezna Kačenka, vždy jsou přitažlivé. Tato pohádková horská říše stojí za návštěvu kdykoli, zvláště však tehdy, chceme-li se na ni a její okolí podívat z míst nejvyšších, tedy ze samotného hřebene.

Kavárna U tří Pávů

Kavárna s parkem je umístěna přímo uprostřed oázy Kutné Hory. Kromě každodenního odpočinku při kávě můžete uspořádat oslavu svým ratolestem, pozvat jejich kamarády aniž byste se báli, že vám zdevastují byt nebo byste museli vymýšlet program pro děti.

Vinařství Starý vrch

Vinařský dům se nachází v Hustopečích, v bezprostřední blízkosti Mandloňové stezky. Hledáte možnost poznat malebná zákoutí jižní Moravy, degustovat jedinečná moravská vína v atraktivním prostředí nebo nahlédnout do provozu vinařství?

Sportovní areál Kaprodrom klub v Olomouci

Sportovní areál, který je obklopen přírodou a rybníkem naleznete kousek od centra Olomouce na Nových Sadech. Nachází se zde plážový volejbal - 3 kurty a spoustu dalších atrakcí.

Explore Brno

Outdoorová hra pro dospělé i děti. Je to spojení hry s hledáním pokladu, řešením úkolů, spolu s poznáváním památek a zajímavostí města Brna.

Zbiroh, zámek tří císařů, se chystá na Velikonoce

Velikonoční svátky jsou letos hodně brzo, dalo by se říci, že klepou na dveře. Vstoupit do nich můžete na zámku ve Zbirohu, kde na nádvoří nachystali na 26. března tradiční jarmark se stylovými stánky s velikonočním zbožím, ukázkami tradičních řemesel a bohatým programem pro děti.

Padrťské rybníky

Padrťské rybníky v jižní části Brd založil v polovině 16. století Florián Gryspek z Gryspachu, majitel mirošovského a rožmitálského panství. Původně byly určeny jako zásobárna vody pro plavení dřeva. Název dostaly podle vesnice Padrť, která byla spolu s řadou dalších, v padesátých letech zničena.

Vrch Třemošná a skála Kazatelna ve středních Brdech

Třemošná (779 m.n.m.) je jeden z nejvíc nápadných vrcholů středních Brd. Leží asi 5 km západně od centra Příbrami a představuje výraznou krajinnou dominantu Příbramska. Nad okolní terén vystupuje jako protáhlý hřbet se strmými bočními svahy, který se od severovýchodu jeví jako špičatá homole.

Vrchol Tok - nejvyšší hora Brdské vrchoviny i Středočeského kraje

Nejvyšší vrchol Brdské vrchoviny a Středočeského kraje leží vzdušnou čarou 8,4 km severozápadně od Příbrami v Třemošenské vrchovině. Ačkoli je Tok (865 m) nejvyšším středočeským vrcholem, nejedná se o příliš výraznou horu.

Rozhledna Orlov – vyhlídka na Příbram i Svatou Horu

Spíše vyhlídka než rozhledna Orlov se nachází nad městem Příbram nedaleko vrchu Třemošná. Vzhledem ke svému umístění v nadmořské výšce 653 metrů nad mořem ve výseku mezi lesy, který Orlov vytváří, poskytuje velmi příjemný výhled východním směrem.

Vodní nádrž Pilská v Brdech

Pilská nádrž, původně byla pojmenována po arcivévodkyni Sofii, manželce arcivévody Františka Karla Sofiin rybník, byla postavena v roce 1853 pro napájení důlních a hutních provozů v okolí Příbrami. Leží v bývalém vojenském prostoru Brdy, nedaleko obce Bohutín a dnes zásobuje Příbram pitnou vodou.

Rozkradená perla saské renesance v Radimi se vrátila mezi kulturní památky

Bez válek a přírodních katastrof jsme se v posledních desetiletích připravili nenávratně o stovky kulturních památek. Neúcta a lhostejnost, mnohdy úmysl. Nyní je za značně vysokou cenu vracíme do života. Jednou z nich je zámek Radim na Kolínsku. Také měl namále.

Prahu o víkendu ozdobí ladovské velikonoční trhy

Velikonoční trhy začnou v Praze v sobotu 12. března. Stejně jako loňské vánoční budou ve stylu Josefa Lady a zaměří se na velikonoční tradice a pokrmy. Tento týden o tom informovala společnost Taiko, která trhy na Staroměstském a Václavském náměstí pořádá.

Tipy na víkend: V Ostravě projděte historii obchodních domů, v Praze okoštujte čaje

Zima i plesová sezóna se pomalu chýlí ke konci, a tak máte na několik měsíců poslední možnost si je užít. Třeba i tento víkend. A tak vyrazte na bál nebo na běžky... Pokud sněhu ani tanci neholdujete, nabízejí se pro vás nejrůznější vycházky, prohlídky, degustace, výstavy a mnoho dalšího.

Pozapomenutý pražský větrný mlýn stojí na Větrníku nad břevnovským klášterem

Větrných mlýnů Praha asi moc neměla, na rozdíl od vodních, které stály nejen na Vltavě, ale také na potocích. Větrník je jedinou dochovanou památkou tohoto druhu na území Prahy.

Národní přírodní rezervace Ramena řeky Moravy

Předmětem ochrany je unikátní ekosystém nížinného toku řeky Moravy s meandry, ostrůvky, náplavy a bočními říčními rameny (mezi Litovlí a Horkou nad Moravou) a navazující blízké nelesní i lesní ekosystémy, se zastoupením typických i ohrožených druhů rostlin a volně žijících živočichů.

Zoopark Stěžery u Hradce Králové

Rodinný Zoopark nedaleko Hradce Králové se rozkládá na 2 hektarech a je možné tu vidět ptáky a zvířata z celého světa. Některá chovaná zvířata je možné i pohladit.

Galerie Slováckých vín v Uherském Hradišti

Galerie slováckých vín poskytuje prostor pro prezentaci těm nejlepším vinařům celé Slovácké vinařské podoblasti. Nachází se v centru Uherského Hradiště v historických prostorách Jezuitských sklepů. Můžete zde ochutnat z nabídky 150 nejlepších vín pečlivě vybraných 15 vinařství této podoblasti.

Naučná stezka Život ve vodě, na poli a v lese ve Světí

V obci Světí u Hradce Králové, v prostoru Na Panně, najdete naučnou stezku s názvem Život ve vodě, lese a na poli, která je doplněna informačními tabulemi a hmyzím hotelem.

Hořiněveské lípy – pamětnice bitvy u Hradce Králové

Hořiněveské lípy jsou památné lípy malolisté rostoucí na vrchu Tumplac (320 m n. M.), asi 1 km jihovýchodně od obce Hořiněves. Stáří lip je odhadováno na více než 500 let. Během války r. 1866 mezi Prusy a Rakušany lípy určovaly směr postupu II. Pruské armády.

Z temných brdských lesů ční lovecký zámeček s pestrou minulostí

Již třetí měsíc mohou milovníci přírody a vojenské historie navštěvovat Chráněnou krajinnou oblast Brdy, kdysi zakázaný vojenský prostor. Podívali jsme se do její západní části na Rokycansku, kde nám dělala společnost divoká řeka Klabava a tisíce smrků.

Rodný dům a muzeum Václava Hanky v Hořiněvsi

Hořiněves zřejmě nejvíce zviditelnil její rodák, spisovatel, bohemista, básník a velký vlastenec Václav Hanka - „objevitel“ Rukopisu královédvorského. Rodný dům Václava Hanky je v Hořiněvsi dochován, jedná se o roubený lidový dům, který byl postaven kolem roku 1720 jako zájezdní hospoda.

Soví stezka ve Stožci na Šumavě

Zážitková trasa, vhodná i pro nejmenší výletníky se nachází nedaleko areálu lesních her ve Stožci. Měří zhruba 1,5 km a je velmi dobře přístupná. Děti si užijí spoustu interaktivních prvků, po cestě je doprovodí maskot cesty – sova puštík bělavý, jehož symbolem je stezka označena.

Onen Svět, Kuníček, Drahoušek a Špulka - čtveřice rozhleden mezi Sázavou a Vltavou

Rozhleden díkybohu v poslední době přibývá, v některých místech se využívají i telekomunikační věže. Z mnoha jsem vybral čtyři na pravém břehu Vltavy, v oblasti Sedlčanska a Benešovska, poskytují nádherné výhledy. Jsou přirozenými dominantami krajiny.

Vraní hory – malebné kopce ve stínu Krkonoš

Pokud byste chtěli hledat Popelku mezi českými pohořími, pak jsou to nepochybně Vraní hory, které se vypínají východně od známých Krkonoš. Osmikilometrové pohoří s nejvyšším vrcholem Špičákem (887 m n. M.) se rozkládá na východ od Žacléře.

Přístav Petrov na Baťově kanále

Přístav Petrov byl vybudován v roce 2015 a v současné době se jedná o největší, nejmodernější a nejlépe vybavený přístav na Baťově kanále. V přístavu se nachází 47 míst pro kotvení plavidel, plovoucí kavárna, půjčovna motorových člunů, půjčovna kol a mnoho dalších aktivit.

Naučná stezka Opevněné Trutnovsko

Naučná stezka vede po linii těžkého a lehkého opevnění, která v okolí Trutnova patří k nejmohutnějším pevnostním úsekům v bývalém Československu. V délce sedmi kilometrů vede po linii těžkých objektů a lehkého opevnění, od pevnosti Stachelberg k pěchotnímu srubu T-S 63 na okraji obce Libeč.

Vojenský prostor Libavá se otevře cyklistům v nové podobě

Vojenský prostor Libavá se 1. května opět otevře cyklistům. Za brány střeženého prostoru se budou moci lidé podívat díky akci s názvem Bílý kámen, která každoročně přiláká několik tisíc účastníků. Na rozdíl od předchozích ročníků se letos Libavá představí zájemcům v nové podobě, hranice vojenského prostoru se totiž od ledna zmenšily. Vojenský prostor Libavá se otevírá veřejnosti jen mimořádně při těchto akcích. Za pořadatele akce o tom informovala Zuzana Rosulková Kvěťáková.

Kolínská rozhledna zpočátku sloužila jako vodojem. Vidět je z ní až do Krkonoš

„Kolíne, Kolíne, stojíš v pěkné rovině…” Proslulou pochodovou píseň si můžete broukat, až budete zdolávat 216 schodů vinoucích se k vrcholu vnitřním pláštěm bývalého městského vodojemu. Myslím, že toho moc nezabroukáte, výstup dá trochu zabrat. Pokud ho zdoláte rychle, je doslova dechberoucí.

Národní přírodní rezervace Děvín – Kotel – Soutěska na Pálavě

Rezervace o rozloze 380,76 ha zaujímá severní část Pavlovských vrchů s vrcholy Děvín (554,4 m n. M.) a Kotel (483 m n. M.) mezi Pavlovem, Dolními Věstonicemi, Horními Věstonicemi, Pernou a Klentnicí. Řije zde řada vzácných rostlin a živočichů.

Dům přírody v Českém lese

Dům přírody Českého lesa najdete v objektu Staré pošty na náměstí v Klenčí pod Čerchovem. Hlavním tématem expozice je "Proměna krajiny Českého lesa v čase", která se věnuje místní přírodě a historii.

Rašeliniště Haar v Krušných horách

Přírodní památku rašeliniště Haar v Krušných horách, tvoří soubor pěti drobných rašelinišť v okolí levostranného přítoku potoka Bystřina. Chráněné území se nachází na katastru obce Šindelová. Důvodem ochrany jsou rašeliniště s klečí blatkou a typickou horskou vrchovištní květenou.

Centrum slováckých tradic v Modré u Velehradu

Centrum Slováckých tradic se nachází v obci Modrá u Velehradu. Návštěvníci se mohou nejen seznámit s procesem pálení ovoce a historií vinařství, ale zároveň mohou ochutnat produkty typické pro místní kraj – ovocné destiláty a víno. Centrum dále doplňuje prodejna regionálních produktů a kavárna.

Museum of love

Máme připraveno vice než 300 exponátů, které vás zaujmou tím, jak jsou propracováne do sebemenších detailů. Většinu exponátu neuvidíte nikde na světě, jen u nás. V každém exponátu můžete spatřit lásku, erotiku, touhu a sen každého z nás.

Zámecký pivovar Zbraslavice

Zámecký pivovar Zbraslavice navazuje na tradici pivovarnictví ve Zbraslavicích, jehož kořeny se datují až do 16. století. Dnes si zde můžete vybrat ze čtyř druhů kvalitních piv, včetně jednoho speciálu.

LogIQ Game

LogIQ Game je napínavá únikovka pro 2-6 osob v centru Brna, která vás přenese do časů mafie.

Poničený monument u Křečhoře připomíná bitvu, která silně ovlivnila české dějiny

Stojím pod křečhořským monumentem, obeliskem s rozpínajícím se orlem na špici a je mi smutno. Památník jedné z rozhodujících bitev sedmileté války, jež ovlivnila české dějiny. V zápase mezi habsburskou monarchií a militantním Pruskem u Kolína 18. června 1775 dostal pruský král Friedrich II. Na frak.

Svíčkárna Rodas Plzeň - Litice

Chcete strávit příjemné odpoledne tam, kde budou vaše děti i vy šťastní a spokojení? Přijďte se podívat do Svíčkárny Rodas v Plzni Liticích. Můžete si zde vlastnoručně ozdobit svíčky, vykrojit glycerinová mýdla, nasypat koupelové soli či odlévat voskové pastelky dle svých představ a fantazie.