🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kavárna Coffeepark

Přijďte si vychutnat kávu a k ní některý z cukrářských a pekařských výtvorů našeho týmu!

Environmentální centrum Železná Ruda

V Železné Rudě na Šumavě vzniklo z bývalé základní školy na třídě 1. máje nové návštěvnické centrum. Návštěvníkům od 1. dubna 2016 nabídne informace o šumavské přírodě, 3D kino i expozici lyžování.

Sněženky v ramenech řeky Moravy a v Boukalovém

Pokud plánujete jarní výlet za posly jara – sněženkami, můžete vyrazit do lužních lesů u Litovle, kde se jim v ramenech řeky Moravy dobře daří. Výchozími místy mohou být obce Střeň nebo Lhota, pak už stačí pokračovat po levém břehu řeky.

Blatná hráz na Vysočině s koberci bledule jarní

Přírodní rezervace Blatná hráz se nachází nedaleko obce Želetava na Vysočině, v okresu Třebíč. Jedná se o jedno z posledních bohatých nalezišť bledule jarní v třebíčském okrese.

Přírodní památka Daliboř – za krásou mokřadních květin

Přírodní památka chrání pozůstatek slatinné louky uvnitř komplexu lužních lesů CHKO Litovelské Pomoraví. Lokalita je významná bohatým výskytem silně ohroženého kosatce sibiřského a violky slatinné.

Přírodní památka Za mlýnem – sněženky pod Mlýnským vrchem

Přírodní památka u obce Řimice na Litovelsku chrání mozaiku vlhkých luk a rákosin, drobných tůní a fragmentů vrbo-topolového lužního lesa. V předjaří louky hojně pokrývají sněženky. Území je domovem také mnoha vzácných obojživelníků.

Roubenka Melánka u Hlinska

Roubenka byla postavena v letech 2014 až 2015 na zahradě manželů Štenglových, jako přesná imitace zdejších historických stavení. Nabízí krásné ubytování na Českomoravské vrchovině se saunou a slunnou terasou.

Národní přírodní rezervace Velký močál v Krušných horách

Národní přírodní rezervace Velký močál je chráněna státem již od roku 1969. Je součástí rozsáhlého Rolavského vrchoviště severovýchodně od obce Přebuz. Rozkládá se na ploše více než 50 ha v nadmořské výšce 910 - 930 m n. M.

CHKO Slavkovský les – ostrov zeleně v lázeňském trojúhelníku

Chráněnou krajinnou oblast Slavkovský les je možné přirovnat k hornatému ostrovu zeleně, klidu a dosud málo narušené přírody v geografickém trojúhelníku Karlových Varů, Mariánských a Františkových Lázní.

V Botanické zahradě v Liberci poprvé vykvetl žlutokap. Je to evropský unikát

V Botanické zahradě v Liberci poprvé vykvetl žlutokap, i s květenstvím má nyní na výšku přes čtyři metry. První květy se rozvinuly v neděli. Zatím jich je sedm, ale mohou jich být až stovky, řekla v pondělí zahradní inženýrka liberecké botanické zahrady Blanka Nouzáková.

Přírodní rezervace Smraďoch

Nad celou krajinou se vznáší podivný zápach. Vystupuje z malých puklin, kolem kterých neuvidíte žádný život. Ponurý ráz krajiny zdobí vybledlé lebky hrabošů a lesního. Plyn, který se zde prodírá z hlubin Země, je sirovodík. Je posledním zbytkem kdysi mohutné tektonické činnosti zdejší oblasti.

Motorest Čtyři kameny

Motorest byl vybudovaný v roku 1972 na místě, kde se křížily cesty Stará Boleslav-Tuřice a Hlavenec-Podbrahy. Proto se toto místo nazývalo U Čtyř kamenů, po něm byl pojmenovaný také motorest. Dnes je to pravděpodobně největší stavba dřevěné koliby v Evropě.

Torza kaplí, boží muka, kaple a kapličky krášlí cesty na Prachaticku

K malebnosti kraje zemí českých i moravských přispívají v krajině rozseté drobné sakrální památky, dříve sloužící k prostému pomodlení robotníků cestou na pole, dnes mnohdy ve stínu lípy skýtající příjemné místo k odpočinku znaveného turisty, či inspiraci pro krajinnou tvorbu malíře nebo fotografa.

V Novohradských horách je možná zakopána část maďarského zlatého pokladu

Možná píšu proto, že jsou dvě pravdivé informace. První: Němci za války drancovali Evropu a za pomoci speciálních komand nakradli obrovské množství uměleckých pokladů i cenností a mincovního zlata, taktéž maďarského. Druhá se týká umístění na Jelení hoře, ta se tyčí v centru Novohradských hor.

Ekoagrofarma Hájná Hora

Eko agro farma Hájná Hora se nachází nad historickým městem Vimperk na úpatí Boubína na Šumavě s krásným výhledem na historickou část města a okolní přírodu.

Po stopách Josefa Fanty - Slezské sedlo

Výprava po stopách Josefa Fanty za obnovenými horskými lesy a druhově pestrými loukami Krkonoš.

Dětský svět Lvíček v Plzni

Lvíček patří k nejmodernějším zábavním parkům v Evropě. Můžete u nás prožít nezapomenutelný den plný aktivní zábavy a zároveň si odpočinout. Lvíček nabízí bezpočet nejnovějších atrakcí, skluzavek, tobogánů, prolézaček apod. A nabízí unikátní a nezapomenutelné dětské a rodinné oslavy.

Hrad Hartenštejn u obce Bochov

Hrad Hartenštejn je vrcholným představitelem nejpromyšlenějších kombinací vyspělé aktivní dělostřelecké obrany s bateriovými věžemi i důmyslným vedením přístupové komunikace. Náleží k vrcholným projevům české fortifikační architektury doby pozdní gotiky a svým významem přesahuje rámec Čech.

Poštovní štola u Zlatých Hor

Ve Zlatých Horách na Jesenicku si můžete prohlédnout historickou zlatorudnou štolu, ve které se těžilo už ve středověku. Podzemní labyrint chodeb ukrývá i zbytky pomůcek po ruční těžbě, barevné náteky minerálů i křišťálové jezírko.

Šumava je plná pokladů, možná tu je ukryt i keltský

Pokladem je Šumava sama, tak krásné pohoří jen tak nevymyslíte. Šumava se ale mění, ne vždy k lepšímu, civilizační zásahy jsou stále patrnější. Tam, kde se dřív střetávali pěší, se nyní na asfaltkách prohánějí cyklisté, mnozí lapači kilometrů nevnímají krajinu. Svahy podléhají sjezdovkám…

Tipy na víkend: Ladovské vepřové hody zasytí, meditace v Ostravě uvolní

Ještě než se pustíte do jarních detoxikačních kúr a pozvolného shazování kil do plavek, dopřejte si masopustní hody. Kdybyste přece jen trpěli výčitkami, vystřídejte obžerství za trochu sportu, ať už obujete tenisky, nebo si stoupnete na běžky.

Výpravy po stopách českých přírodovědců: Jiří Gaisler - Orlické hory, Šerlich

Zveme vás na výpravu za příběhy české přírody po stopách profesora Jiřího Gaislera, za drsnou přírodou Orlických hor, do okolí osady Šerlich - místo úzce svázané s jeho životem.

Pražská galerie českého skla

Kromě prezentace a prodeje uměleckého skla poskytuje návštěvníkům, výtvarníkům a teoretikům neformální prostor pro vzájemné setkávání při vernisážích výstav, besedách a přednáškách věnovaných historii a současnosti české sklářské tvorby. Dále se věnuje komentovaným prohlídkám, workshopům a jiným akt.

V Olomouci se uskuteční první ročník tvarůžkového festivalu

Nezaměnitelné aroma Olomouckých tvarůžků se bude v polovině dubna linout historickým centrem Olomouce. Město ožije prvním ročníkem festivalu, který bude zaměřený na tuto věhlasnou hanáckou pochoutku. Na Olomouckém tvarůžkovém festivalu budou k dostání různé pokrmy i moučníky, při jejichž přípravě se používají tvarůžky.

Viklan Vindiš u Krásné Hory

Rozložitý viklan Vindiš se nachází v lokalitě zvané Vindiš nebo také Ve Vindiši zhruba 1 km severozápadně od města Krásná Hora nad Vltavou, v okrese Příbram. Místo je situováno nad údolím potoka Pivoňka, jižně od vrcholu Na Krámcích (449 m n. M.), a lze se sem dosat po žluté turistické značce.

Městské lázně v Novém Městě na Moravě

V hlavní části lázní kromě 25 m bazénu se čtyřmi drahami naleznete také relaxační bazén s masážní lavicí, chrliči a vzduchováním nebo vířivku pro deset osob.

Naučná stezka Lipky v Telči

Naučná stezka v Lipkách je vstupní branou do jedné z nejcennějších částí přírody v okolí Telče. Jedná se o starou lipovou alej založenou na počest nového majitele zdejšího panství, která spojuje podzámeckou zahradu s bývalou bažantnicí, někdejší panskou myslivnou a navazující oborou.

Vycházkové trasy městem Telč

Vydejte se poznávat Telč při některé z procházek městem. Určitě vás okouzlí krása památek přetrvávající staletí. Na výběr je 10 tematických procházek. Mapku a tištěného průvodce obdržíte v informačním centru Městského úřadu Telč.

Květnou zahradu v Kroměříži zkrášlí více než stoleté kamélie

Velký skleník v Květné zahradě v Kroměříži zkrášlí půvabné kamélie. Lidé si budou moci prohlédnout desítky těchto vzácných, více než stoletých rostlin, které bohatě nakvétají právě v tomto období. Pěstování kamélií má v Kroměříži tradici spadající do druhé poloviny 19. století. Ve století minulém patřily k největším lákadlům tamní rostlinné sbírky a jejich kolekce zahrnovala několik desítek vzrostlých exemplářů.

Do Čapkovy vily se návštěvníci podívají v malých skupinkách

Do chystaného muzea v Čapkově vile na Vinohradech se lidé podívají ve skupinách nejvýše po sedmi. Na podzim začne oprava domu, budova a zahrada se po ní vrátí do původní podoby ze 30. let minulého století. Informoval o tom radní Prahy 10 pro územní rozvoj Bohumil Zoufalík. Muzeum se ve vile otevře v roce 2018, na který připadá výročí 80 let od smrti jejího majitele, spisovatele Karla Čapka.

Dačického dům v Kutné Hoře

Nově otevřená interaktivní expozice! Rodný dům Mikuláše Dačického z Heslova (1555 až 1626) je významný pozdně gotickým jádrem a vrcholně barokní fasádou se zbytky gotických prvků.

Na památkách probíhá generální úklid, na Sychrov a do Betléma v Hlinsku se už může

Vygruntovat pořádně velký hrad či zámek není nic snadného. Přes návštěvní sezónu se sem zanese hodně nečistot. Vystavené exempláře se musejí zase tvářit starožitně nově, šťouravý návštěvník dokáže odhalit i drobnosti a to poté kazí dojem z prohlídky.

Kamenný korec v Krásné Hoře nad Vltavou – unikátní památka z doby roboty

Na náměstí v Krásné Hoře nad Vltavou, městečku ve středním Povltaví nedaleko Sedlčan a přehrady Orlík, stojí unikátní památka z doby roboty – kamenný korec, pomůcka k měření obilí, jíž bývalo ve vsích a městech mnoho, ale jen zde se ji podařilo dochovat.

Mlékomat v Jesenici u Prahy

Rádi byste si zakoupili čerstvé mléko přímo od zdroje, ale nevíte, kam se za ním v okolí Prahy vydat? Hned dva mlékomaty, které fungují nonstop, naleznete v Hodkovicích u Jesenice jen kousíček od hranice s Prahou 4.

Přírodní rezervace Králova zahrada u Semanína poblíž České Třebové

Královu zahradu najdete jihozápadně od vlakové zastávky Semanín, nedaleko obce Opatov, mezi Litomyšlí a Českou Třebovou. Rezervace chrání smrkové a jasanové olšiny s bohatým výskytem bledule jarní. Koberce bledulí jsou na jaře hlavním cílem všech milovníků přírody.

Eko a geologické centrum Pasíčka na Chrudimsku

U záchranné stanice pro živočichy Pasíčka na Chrudimsku se na jaře 2016 otevře návštěvnické centrum se zaměřením na geologii. Představí zkameněliny a makety sopky či kostry praještěra.

Kamenné varhany na Zlatém vrchu

V západní části Lužických hor, přibližně čtyři kilometry od města Česká Kamenice a půl kilometru od obce Líska, se nachází čedičový kopec Zlatý vrch. Kolem roku 1870 byl v tomto místě spuštěn provoz lomu. Získával se tu stavební kámen z vylomených až šest metrů dlouhých čedičových sloupců.

Mníšecký zámek přiblíží dětem osobnost Karla IV.

Zámek v Mníšku pod Brdy u Prahy chystá na letošní rok akce pro děti zaměřené na výročí 700 let od narození Karla IV. Nejmenší návštěvníci se mohou těšit na speciální prohlídky, při nichž se zábavnou formou dozvědí zajímavosti ze života lidí za doby Lucemburků. Koncem května si pak budou moci zasoutěžit při dětském dni s Karlem IV. Informovala o tom kastelánka Jana Digrinová.

Pekelský vodopád v údolí Žebnického potoka

Zajímavý přírodní útvar se nachází na severním Plzeňsku nedaleko města Plasy, ve skalní rozsedlině v údolí Žeběnického potoka. Nejlépe je vodopád viditelný po vydatných deštích a jarním tání, kdy voda v silném proudu protéká jeskyní a dopadá na kámen na dně.

Dětské centrum Pidi země v Kroměříži

Pidi země v Kroměříži je místo, kde si děti mohou hrát za každého počasí. Jsou tu pro ně prolézačky, skluzavky i balónky. Přijďte poznat nové kamarády a užít si s nimi skvělou zábavu!

Dětské hřiště Sokolíček v Kyjově

Nevíte co s dětmi celý den? Potřebujete si v klidu nakoupit či zajít na kosmetiku? Máme pro vás řešení! Každé pondělí je pro vaše děti zajištěna zábava a hlídání dětí na dětském hřišti Sokolíček v Kyjově.

Cyril a Metoděj svrhli v Beskydech Radegasta, teď tam stojí všichni tři

Letošní zima zdá se být poněkud zvláštní, a tak když jsme vyrazili do Beskyd, doma zůstaly sněžnice i běžky. Udělali jsme dobře a vyrazili pěšky malebnou přírodou na vrchol Radhošť a dál až k Pustevnám.

Sklárna Annín na Šumavě

Jednou z nejdéle nepřetržitě fungujících skláren u nás je ta v Anníně na Šumavě. Najdete jí mezi Sušicí a Kašperskými Horami. Založena totiž byla již roku 1796 a její budovy jsou dnes kulturní památkou.

Retromuseum Cheb

Vzpomínáte, jak vypadala 60., 70. a 80. léta dnes již minulého století? Připomínku doby nedávno minulé najdete v chebském Retromuseu, které sídlí v Schillerově domě, na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad.

Benešovský zámek otevře už o první březnové sobotě, zima nezima

Porušit úsloví, že zvyk je železná košile, se opět rozhodli na zámku v Benešově nad Ploučnicí. Vyplatilo se to loni, zkusí to i letos, 5. března. Ono to někdy naštve, venku je nádherně, plno lidí na výletech, ale objekty čekaly na oficiální dubnové zahájení sezóny. Benešov ne, takže se tam vydejte.

Přístav a Pupendo se točily v pražské trampské osadě Tornádo na Kazíně

Romanticky vypadají záběry z obou filmů. Kazínská skála, z níž jsou vidět Mokropsy, na vršek se ale nesmí, drolí se to tu stále víc, čundrácká hospoda Jedličkárna, chaty a další chaty. U přívozu teče Berounka, pardy trampskými nazývaná Stará řeka. Tady vzniklo Tornádo, jedna z prvních trampských osad.

Kouzelná voda a sport v Lázních Libverda podporují mužskou vitalitu

V obcích pod Jizerskými horami abnormálně vzrůstal počet obyvatel, zvláště v okolí Libverdského potoka. Strážce pohraniční stezky tajemství znal velmi dobře. Všiml si kohouta, který popíjel vodu z malé studánky. Ta mu dávala sílu, kterou hojně uplatňoval mezi slepicemi.

Sicilia Anima Mia – galerie sicilského umění v Brně

„Sicílie duše má“, to je malá galerie umění, tradičních řemeslných výrobků a sicilských specialit největšího ostrova ve Středozemním moři. Kromě umění zde objevíte i lahůdky sicilských farmářů nebo kurzy mozaiky a akvarelu .

Jezdecký areál Jakubův Nový Dvůr v zámku Volovka u přehrady Rozkoš

Jezdecký areál v bývalém zámečku Volovka nabízí výuku jezdců a koní, včetně ustájení. Součástí areálu je také tříhvězdičkový hotel s restaurací. Areál se nachází u Velké Jesenice a asi 2,5 km od rekreanty oblíbené vodní nádrže Rozkoš.

Japonská zahrada v zámeckém parku v Poběžovicích

Dominantou zámeckého parku v Poběžovicích na Domažlicku se stala japonská kamenná zahrada. Připomíná tak slavnou japonskou hraběnku Mitsuko, která žila na zdejším zámku začátkem 20. století.