🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Hlávkovy koleje - první studentské koleje pro talentované nemajetné studenty

Hlávkovy koleje tvoří dvě secesní budovy, které se nachází na Novém Městě v Praze 2. Jsou vedle sebe, ale jedna z nich má průčelí do ulice Dittrichova a druhá do ulice Jenštejnská. Jejich historie je spojena se jménem jejich zakladatele, kterým byl doktor Josef Hlávka.

Zimní železnohorský výšlap po stopách industriálních dob – od čtenáře

Také se Vám smrsklo po svátcích oblečení? Zkuste tip na neobvyklou procházku Železnými horami po industriálních stopách minulého století. Proč v zimě? Jednak proto, že vám přes svátky narostly ozdobné tukové prstence, ale hlavně jsou nejvíce vidět stopy a pozůstatky zanikajících pozoruhodných míst ze století páry a největšího rozkvětu průmyslu v Železných horách. Je třeba vyrazit trochu […].

Historický park Bärnau-Tachov - zažijte středověk na druhé straně hranice

Muzeum v přírodě pár kilometrů od Tachova zachycuje dějiny všedního dne ve středověku. Můžete zde zažít středověk tak, jak ho prožívali naši předkové v 8. až 13. století. Při různých akcích a o víkendech středověké budovy ožívají postavami z minulosti, takže si historii můžete doslova osahat.

Jméno otce vlasti má v názvu nejen Karlštejn, ale i pověstmi oplývající Karlův Hrádek

Jen málokdo nedovede určit lokaci tak známých míst, jako je třeba Karlštejn, Karlův most, Karlova univerzita či Karlovy Vary (dnes humorně kumulací ruských zbohatlíků zvané Ivanovy). Je však mnoho míst, kde český král a římský císař zanechal otisk své doby, a která nejsou tak v hledáčku davů turistů.

Cukrárna Pampeliška Prášily

Cukrárna Pampeliška nabízí zákusky domácí výroby od šumavských cukrářů. Dále si pochutnáte na vynikající kávě, ledové tříšti nebo italské zmrzlině.

Hostinec u Michala v Prášilech

Prášilský Hostinec u Michala nabízí pokrmy staročeských receptur bez jakýchkoliv dochucovadel a umělých přísad, sezonní suroviny, hovězí maso z vlastního chovu a plzeňská piva. Vaří zde kuchaři proškolení Pražským kulinářským institutem.

Pasta Caffé v Praze

Restaurace Pasta Caffé z rodiny Ambiente Group v pražské Vodičkově a Vězeňské ulici se zaměřují na italskou kuchyni, především těstoviny. Fungují i jako kavárna – nabízí snídaně, kávu a zákusky vlastní i z Café Savoy.

Pizza Nuova - neapolská pizza v srdci Prahy

Restaurace sítě Ambiente podává pravou neapolskou pizzu - La Verace Pizza Napoletana, z čerstvých surovin, těstovinové speciality vybraných italských regionů ři vynikající saláty. Zvolit můžete menu "a la carte" anebo volnou konzumaci.

Rodinná stáj Alaska

Nabízíme ježdění na koních nebo ponících a možnost jak trénovat jezdectví.

ClockRoom - úniková hra

ClockRoom je živá a originální úniková hra v Praze. Plná dobrodružství, zábavy, napětí a spolupráce. Tým o 2-5 členech se ocitá v zamčené, tematicky zaměřené místnosti a jeho úkolem je dostat se během 60 minut ven.

V bizarních pískovcích Tiských stěn je ukryt francouzský vojenský poklad

Počasí nic moc, nebe šedivé jako vyčiněná vlčí kůže. Pískovcové stěny nad Tisou se zdály být cílem značně pochybným. Z tepla autobusu jedoucího ze smogového Ústí se mi nechtělo vylézt. Neutěšeně, nevlídno, nehezky, samá negativa. Najednou změna jako proutku mávnutím. Azurová obloha, sníh se třpytí.

Freestyle Kolbenka

Jestli milujete trampolíny, freestyle, lyžování nebo snowboard, budete milovat i Freestyle Kolbenku.

Zámek Loděnice - pravoslavný monastýr sv. Václava a sv. Ludmily

Chátrající stavba, kterou spatřily stovky tisíc turistů mířících do Prahy, před dvěma lety změnila majitele i účel. Každou neděli si můžete prohlédnout její část.

Grunt Vráblenka s chovem huculských koní

Nabízíme pronájem chalupy v údolí Neratov a pro méně náročné pronájem chatek na Vráblových pasekách. Můžete si u nás objednat občerstvení na Gruntě a samozřejmě vyjížďky na koních, nebo svezení na vedeném koni. V létě pořádáme pro děti i rodiny pobyty u koní.

Káva svět v Sedlčanech

Zastavte se v Kávě svět na lahodnou kávu, pro děti máme výborné kakao a obojí si můžete odnést s sebou. Každý den můžete ochutnat jiný druh kávy.

Minipivovar Riegrovka

V roce 2015 vznikl projekt minipivovaru s restaurací v samém srdci Olomouce, v Riegrově ulici. Restaurace je pojata v moderním duchu, hosté mohou sledovat výrobu piva na vlastní oči, včetně zrání piva ve spilkách, skrz okno v podlaze. Zakládáme si na domácí kuchyni, kvalitě a čerstvosti surovin.

Riegrova 51 - komunitní centrum

Riegrova 51 je malé město ve městě. Řada firem, kavárna, farmářské trhy a prostory pro přednášku, zajímavou akci nebo workshop.

Sídlo lapky z Vláčilova filmu Markéta Lazarová najdeme jen kousek od Protivína

Jedna z filmových lokalit, kde se natáčel historický film Markéta Lazarová, leží jen kousek od Protivína nedaleko Maletic. Tvrz Klokočín okouzlila Františka Vláčila a navěky se zapsala do historie našeho filmu. Poblíž však jsou i další turisticky zajímavá místa.

Tucet českých divů světa na seznamu UNESCO, máme být na co hrdí

Počtem památek zapsaných na listinu celosvětového dědictví UNESCO se řadíme na přední místo, 18. na světě. Plný tucet kulturních objektů z České republiky dělá světovou velmoc. Na seznamu je jich po celém světě zapsáno 740.

Severské husy, ale i vzácné bernešky zimují na jižní Moravě

Novomlýnské nádrže pod Pálavou jsou tradičním zimovištěm severských druhů hus. V těchto dnech jich ornitologové napočítali asi 20 tisíc. V jejich hejnech navíc objevili čtyři bernešky rudokrké, dvě bernešky bělolící a dokonce i jednu bernešku tmavou.

Filmová zbrojnice v Táboře

Jediná filmová zbrojnice v Evropě, kde můžeme fotografovat i zkoušet.

Zámeček, kde se kurýrovali vojáci wehrmachtu, opět slouží jako lázně

Novogotická stavba zámku ve Vráži u Písku nemá za sebou historii dlouhou jako jiné historické objekty, jeho budování bylo zahájeno v roce 1869. I tak stačil vystřídat majitele a být obrazem dějin s ním souvisejících.

Zámecké sklepy Strážnice - prohlídky historických sklepů s degustací

Historické zámecké sklepy ve slovácké Strážnici pocházejí již z konce 14. století a svou rozlohou o třech patrech nemají na Moravě obdoby.

Surf Arena v Praze

Nový simulátor umělé vlny v pražských Letňanech. Zažijte nádherný pocit, kterému propadli miliony surfařů na celém světě a sjeďte si svou první vlnu! Díky simulátoru už nemusíte cestovat až k oceánu.

Genius loci vás uchvátí v jihočeském Římově, jednom z evropských Jeruzalémů

Je to velmi silná atmosféra místa, vyzařuje klid, pokoj, přitom také dodává vnitřní energii. Pětadvacet zastavení pašijové cesty na trase dlouhé přes pět kilometrů znají především věřící. Jedno z kdysi nejnavštěvovanějších poutních míst leží poblíž silnice z Českých Budějovic na Kaplici.

CHKO Brdy už chystá nové trasy pro cyklisty i pěší - a nejen to

Řadu nejasností a s nimi spojených otázek týkajících se nově otevřené CHKO Brdy mají turisté a návštěvníci zmíněné lokality. Přinášíme proto některé užitečné nápovědy.

Naleziště trilobitů ve Skryjích

Skryje jsou neodlučitelně spjaty s osobností vědce Joachima Barranda. Ten se proslavil díky výzkumu zkamenělin, který zde prováděl. Je známo několik lokalit, kde můžete zkusit na hromadě břidlice své štěstí a přivézt si tak domů zajímavý suvenýr.

Grill Restaurant Katakomby

Nechte se okouzlit nevšední atmosférou podzemní restaurace v Českém Krumlově.

Bujarý masopust ve Ctěnicích se obejde i bez opravdové zabijačky

Na neděli 31. ledna se chystá ve Ctěnicích na okraji Prahy v zámeckém parku oslava masopustu. K tomuto mnohasetletému zvyku patřila i tradiční zabijačka, ty jsou ale z hygienických důvodů zakázány. Takže bude sice nainstalováno prasátko, ale dávno poražené. O jeho produkty přesto návštěvníci nepřijdou.

Silniční milník a socha sv. Antonína u Lázní Kynžvart

Zapomenutý silniční milník u Kynžvartu, který připomíná dobu, kdy se tolik nespěchalo. Mnohé drobné památky jsou po většinu roku skryty lidským očím a do našeho zorného pole se dostanou jen v zimě, kdy opadá listí ze stromů. Typickým příkladem je empírový silniční milník nedaleko obce Stará Voda.

Kam o víkendu s dětmi: S vysvědčením zdarma do zoo a vykoupat se za korunu

Víkend těsně po pololetním vysvědčení nabídne spoustu zvýhodněných vstupů, především do zoologických zahrad po celé ČR. Pouze za korunu budou však děti moci navštívit také akvapark. Hry, tvoření a karnevaly nebudou ani tento víkend výjimkou.

Svíčkárna Rodas v Liberci

Chcete strávit příjemné odpoledne tam, kde budou vaše děti i vy šťastní a spokojení? Přijďte za námi do výrobní dílny svíček v Liberci. Můžete si zde vytvořit svíčky, mýdla, koupelové soli ,voskové pastelky a spoustu dalšího dle vaší fantazie.

Točníkem chtěl císař a král Václav IV. trumfnout otcův Karlštejn

Mohutné souhradí Žebráku a Točníku nemá u nás obdoby. Žebrák opravdu působí pod Točníkem jako chudý příbuzný. Přitom to byl oblíbený hrad Karla IV. Při cestách do Norimberka. Když mu zde na Vánoce 1351 zemřel prvorozený syn, na hrad zanevřel. Václav IV. Vystavěl nad Žebrákem monumentální Točník.

Řeznictví a bistro Naše maso

V řeznictví Naše maso vám nabízí to nejlepší maso, ze kterého vaří v restauracích Ambiente. Vyzrálé hovězí plemene „čestr", šťavnaté maso přeštického vepře a vlastní uzeniny, za jejichž kvalitou si stojí šéfkuchaři restaurací Ambiente.

Kavárna Místo v pažských Dejvicích

V pražských Dejvicích najdete vynikající kavárnu Místo, která připravuje kávu české pražírny výběrové kávy Doubleshot. Na své si tu přijde každý, kdo má rád kvalitní kávu, domácí sladkosti a bistro styl kuchyně.

Jihlavská šatlava

Jihlavská šatlava, aneb něco málo z historie vězeňství, tortury a středověkých palných zbraní, pistolí.

Váhy, míry, závaží zahájí na zámku Veltrusy novou sezónu

Víte, co je to látro nebo jak velký je žejdlík? Na tyto i další otázky vám odpoví nová výstava, která bude na zámku Veltrusy slavnostně otevřena v sobotu 30. ledna. Tímto dnem zámek, jako jeden z mála objektů, zahajuje sezónu 2016. Těšit se můžete také na bohatý doprovodný program.

Holešovská synagoga se chystá na novou sezónu. Její obraz zaujal v New Yorku

Holešovskou Šachovu synagogu ocenili v New Yorku. Na jedné z prosincových aukcí byl za necelých 10 miliónů Kč vydražen obraz, který zachycuje její interiér. Ocenit ji ovšem mohou i její návštěvníci - holešovská synagoga se již chystá na novou turistickou sezónu, nabídne v ní několik novinek.

Skokanské můstky v Harrachově

Lyžařské skokanské můstky se staly nedílnou součástí Harrachova. Proslulý areál pěti skokanských můstků se nachází na severním svahu Čertovy hory. Malé dětské můstky jsou na Hřebínku-Kaml, střední můstky za hotelem Skicentrum a velké můstky najdete vedle Lanové dráhy Delta.

Zámecká zahrada v Mikulově

Zámecká zahrada v Mikulově je jedním z největších zahradních areálů hradního typu České republiky. Tvoří ji četné zahradní terasy, položené v různých výškových úrovních po obvodu Zámeckého kopce.

Zážitkový program S motykou do vinohradu

Zažijte se svou rodinou nebo partou přátel nezapomenutelné dobrodružství, při kterém si vyzkoušíte práci na vinici se vším, co k tomu patří. Čeká vás nejen práce, ale i zábava v podobě degustace vín, ochutnávky regionálních produktů či romantika u rybníka Nesyt.

Degustarium Mikulov

Degustarium spojuje vinařskou výjimečnost Pálavy, nezaměnitelný charakter vín i osobitý styl místních vinařů. Představuje vína špičkové kvality podle viničních tratí a dává tak z nového pohledu vyniknout vybraným lokalitám Mikulovské vinařské podoblasti.

Památník americkým vojákům Ypsilonka u Chebu

Nedaleko Chebu, na křižovatce tří cest, skrytý a obklopený nepatřičnými tújemi, stojí vysoký, štíhlý, šestiboký pilíř z mramoru. Na jeho čelní straně je velká číslovka 1, z boku a zezadu je pokryt vytesanými jmény padlých Američanů.

Přírodní sáňkařská dráha Černá Studnice - Smržovka

Na čtyřkilometrovou přírodní sáňkařskou dráhu se můžete vydat v Jizerských horách. Vede lesy a po obecních cestách od rozhledny Černá Studnice až dolů do Smržovky.

Skiareál Filip ve Smržovce

Areál se nachází ve Smržovce, 5 km západně od Tanvaldu a 5 km východně od Jablonce nad Nisou. Bezplatné parkoviště najdete přímo pod sjezdovkou.

Ze Spáleného Poříčí až na sopku Kokšín

Trasa čtyřkilometrové vycházky kopíruje částečně trasu NS Hvížďalka a zavede vás údolím říčky Bradavy na vrch Kokšín, první vrchol jihozápadních Brd.

Centrum textilního tisku v České Lípě

Expozice Centra textilního tisku v České Lípě vznikla v letech 2009 – 2011 a nabízí nejen seznámení s cennými historickými artefakty, ale i možnost aktivně se zapojit do tvůrčího procesu textilního tisku. Historická expozice představuje dědictví kartounek na Českolipsku.

Vodní hrad Lipý v České Lípě

Hrad je oblíbeným turistickým cílem a místem konání nejrůznějších kulturních a společenských akcí. Nachází se v centru města Česká Lípa, u řeky Ploučnice v těsné blízkosti mezinárodní červené turistické trasy E10.

Kláštery Český Krumlov - moderní kulturně vzdělávací centrum

Nově zrekonstruovaným areálem klášterů získává město Český Krumlov moderní kulturně vzdělávací centrum a veřejnosti se zpřístupňuje unikátní kulturní dědictví v samotném historickém jádru města.

Muzeum Gustava Frištenského v Litovli

Expozice muzea v Litovli se věnuje významnému litovelskému sportovci Gustavu Frištenskému. K vidění jsou zde těžké činky, zápasnické úbory, nesčetné medaile, poháry, ale i dobové fotografie či předměty denní potřeby.