🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Vyhlídka z šaratické věže kostela sv. Mikuláše

Každou první neděli v měsíci je otevřena věž kostela sv. Mikuláše v Šaraticích k prohlídce zvonů a vyhlídce do okolí. Věž ukrývá také dva historické zvony z roku 1523 a 1697.

Koupaliště Český Dub

V areálu přírodního koupaliště Český Dub najdete restauraci, stánek s rychlým občerstvením, dětské hřiště i beach voleybal. Nachází se zde i louka s možností stanování, sociálním zařízení s teplou vodou a dalšími službami.

Poutní barokní kostel v Sepekově ukrývá nádherné fresky a další dobové artefakty

Architektonické členění objektu kostela Jména Panny Marie na první pohled svými ambity a čtyřmi rohovými kaplemi připomíná známý areál u Příbrami, a proto bývá často nazýván jihočeskou Svatou Horou.

Muzeum starožitných kočárků, panenek a výrobních patentů v Náchodě

Nové muzeum v Náchodě se chlubí stálou expozicí zajímavých a netradičních kočárků, starých panenek a výrobních patentů. Najdete zde skvosty vyrobené od roku 1838 do roku 1970. Je zde kolem 120 starožitných kočárků s doplňkami jako jsou panenky, dětské pokojíčky a jiné.

Fojtství v Jasenné: přitažlivý turistický cíl i nová národní kulturní památka

Mikuláštíkovo fojtství v Jasenné je nejlépe dochovanou stavbou svého druhu na Valašsku. V roce 2012 bylo oceněno jako Lidová stavba roku Zlínského kraje, ve středu bylo prohlášeno národní kulturní památkou.

Kam o víkendu s dětmi: Na punkový den do Frýdku-Místku, za filmem do Zlína

Ať už vaše děti milují pohádky, nebo z nich pomalu odrostly, nebudou o víkendu vědět, co dřív. Den dětí, který letos připadá na neděli, oslaví celé Česko rozličným programem zaměřeným právě na nejmenší účastníky. Je libo filmy, soutěže, hry, dobrodružství nebo raději sport?

Discgolf Kubova Huť

Největší discgolfové hřiště v ČR najdete v šumavské Kubově Huti. Tato sportovní aktivita je vhodná pro skupiny i rodiny s dětmi. Jde o spojení známého plastové disku frisbee s golfem.

Tipy na víkend: Za minipivovary vyjeďte do Borovan, za letadly do města perníku

Čtyřnohé mazlíčky můžete o tomto víkendu nechat pořádně vyběhat v pražské Libni, sami si můžete jet zasportovat do Čeladné. Dámy nejspíš zaujme také výstava bonsají v Mělníce, pány klasicky přehlídka malých pivovarů v Borovanech nebo letecká show v Pardubicích.

Muzeum hraček Ostrava - poznání i zábava

Muzeum hraček Ostrava nabízí ke zhlédnutí tisíce exponátů v několika sekcích. Uvidíte zde hračky a hry od poloviny 19. století po současnost, nejen hračky v části nazvané Disneyana - vše kolem Walta Disneyho a tématickou výstavu Sběratelství, která se každé 3 měsíce kompletně obměňuje.

Koloběžky Dubí - půjčovna koloběžek v Krušných horách

V půjčovně turistických koloběžek v Krušných horách si můžete zapůjčit koloběžku nejen ke sjezdu z Komáří hůrky. Pojeďte znovuobjevit krásu Krušných hor.

Bageterie Gourmet Mikulov - pojďte se zdravě najíst

Jediná bageterie v Mikulově vás zve ke svému menu šest dní v týdnu. Je velice zajímavým typem rychlého občerstvení ve francouzském stylu, s vnitřním posezením.

Klausová synagoga v Židovském městě pražském

Klausová synagoga se nachází v těsném sousedství Starého židovského hřbitova. Její název je odvozen z německého slova "Klaus" ve významu "malá budova", které vzniklo z latinského "claustrum".

Autokempink Strážnice - odpočinek v srdci jižní Moravy

Autokempink Strážnice s rozlohou 4000 m² a kapacitou 306 lůžek, nabízí ubytování ve 2 a 4 lůžkových pokojích v budovách a 2,4 a 6 lůžkových chatkách převážně vybavených sociálním zařízením. Areál koupaliště má dva bazény, tobogán, minigolf a víceúčelové hřiště.

Autocamping Výr - pohoda jižní Moravy

Autocamping Výr leží nedaleko města Znojma v malebné krajině kolem řeky Jevišovky obklopený smíšenými lesy. Vlastní areál se rozkládá na břehu Výrovické přehrady s pozvolnou písčitou pláží a nejteplejší vodou na jižní Moravě.

AutoCamp Osek

Klidný AutoCamp Osek leží na úpatí Krušných hor. Svým hostům nabízí koupání, ubytování v chatkách, stanech či karavanech. Je velmi vhodný pro skupinové pobyty - soustředění, školní výlety, firemní akce a rodinné oslavy. Součástí kempu je penzion Horal s celoročním provozem.

Camp Dolce v Oblanově u Trutnova

Celoročně otevřený kemp Dolce leží v klidném přírodním prostředí, na úpatí Krkonoš, asi 5 km od Trutnova. Místo uprostřed lesů je ideální pro milovníky přírody, klidu, rodiny s dětmi, seniory a sportovce. Užijete si zde relaxaci, rybáření, houbaření, turistiku, cyklistiku a v zimě i zimní sporty.

Bratronický bunkr pod silnicí je evropskou raritou

Že jede přes strop bunkru, ví na silnici u středočeských Bratronic málokterý motorista. Pěší ho zaznamenají, ale těch tu moc nechodí. V náspu komunikace je zabudován atypický řopík pevnostní linie nazývané Pražská čára, jejíž bunkry měly zachytit a zpomalit postup německých vojsk.

Radniční věž ve Frýdlantu

Vystoupejte na 48 m vysokou radniční věž. Rohová věž s hodinovým strojem je přístupná pouze s průvodcem. Každou celou hodinu se z vrcholu věže ozývá zvonkohra s různými melodiemi.

Prohlídkové trasy městem Ostrov

Ostrov nabízí atraktivní prohlídky pro všechny milovníky zajímavé historie v netradičním hávu. Skupinka nadšenců pro vás připravila šest procházkových okruhů, kterými vás provedou profesionální vypravěči.

Železniční muzeum Kolešovka - vlečka Kněževes

Expozice historických železničních vozidel ze sbírky Klubu historie kolejové dopravy KHKD. Uvidíte zde jedenáct parních a tři motorové lokomotivy a motorové osobní a nákladní vozy. Expozice je otevřena jen v době jízd historických parních a motorových vlaků.

Milevský klášter a muzeum zvou na výpravu proti proudu času

Pokud se vydáte do jižních Čech na dovolenou, jedním z dobrých tipů k návštěvě je klášter a muzeum v Milevsku. Historie místa se datuje již od roku 1187.

Via ferrata v Děčíně na Pastýřské stěně

Na Pastýřské stěně v Děčíně vznikla první česká via ferrata v centru města. Tras zajištěných ocelovými lany a stupačkami je na skále celkem pět, mají převýšení 90 metrů a jsou dlouhé od 150 do 170 metrů.

Zámecký park Sychrov - unikátní sbírka dřevin

U romantického novogotického zámku Sychrov se rozprostírá rozlehlý anglický park, který po roce 1820 založil první z rodu Rohanů, kníže Charles Alain de Rohan, pro kterého bylo sbírat rostliny vášní. V letech 1840 až 1850 zde vysázel nejvíce dřevin, podle dokladů 398 jehličnanů a 1495 listnáčů.

Jóga pro začátečníky v Brně

Tradiční jóga v centru Brna vhodná i pro úplné začátečníky. Předvedení a vysvětlení práce v ásanách. Individuální přístup s ohledem na potřeby každého cvičence. Použití pomůcek pro správné provedení ásan. Získáte návod, jak cvičit, a rovněž zpětnou vazbu, jak dosáhnout správného provedení.

Hrady a zámky v létě ozdobí barrandovské kostýmy i rekvizity

Originály filmových kostýmů z klasických českých pohádek i dalších snímků si budou moci i v průběhu letošní turistické sezóny prohlédnout návštěvníci vybraných hradů, zámků a muzeí. V Karlových Varech budou k vidění kostýmy a rekvizity dokonce i ze světové filmové tvorby.

Park Parukářka na pražském Žižkově

Poměrně rozsáhlý park Parukářka se nachází na kopci mezi nedalekým vrchem Vítkovem a Olšanskými hřbitovy. Vrch má parkovou až lesoparkovou úpravu a kromě legendární undergroundové hospůdky se zde nachází také tři dětská hřiště. V podzemí je bývalý protiatomový kryt Bezovka zvaný též bunkr Parukářka.

Jezdecký areál Lomec nedaleko Borovan

Jezdecký areál Lomec nabízí jízdy na koních, výlety s koňmi do přírody, Extreme trail park, výukové kurzy i soustředění. Pořádají se zde závody a další sportovní akce, pronájem areálu je možný také pro teambuilding a jiné akce.

Poštovský dům ve Veselí nad Lužnicí

Dům č. 22 na náměstí T. G. Masaryka má tři štíty o různých šířkách. Vznikl zřejmě ze třech domů, z nichž levý byl jednopatrový. Základy domu jsou gotické a je zde i začátek chodby, která dle pověstí vedla ke kostelu. Stavba je v zásadě renesanční.

Britské velvyslanectví v Praze se poprvé otevře veřejnosti

V průběhu poslední květnové soboty se budou moci zájemci z řad veřejnosti zajít podívat do pražského Thunovského paláce, kde sídlí britské velvyslanectví. Kromě prohlídky je pro návštěvníky nachystán bohatý program včetně zahradního pikniku.

Půjčovna dvoukolek Segway

Půjčovna dvoukolek Segway s celoročním provozem. Půjčujeme Segwaye v Praze a v okolí Slapské přehrady kde také sídlíme. Půjčení a pronájem Segwayů je možný také na vašem oblíbeném místě. Půjčování dvoukolek Segway v uvedených lokalitách je bez poplatku za dopravu a přistavení.

Zemědělský dvorek Dolní Lomná

Prohlídka domácího zvířectva v Dolní Lomné. Součástí Zemědělského dvorku Dolní Lomná je dřevěná salaš s ukázkou tradičních výrobků z ovčího mléka. Vyrobené produkty jsou nabízeny k ochutnávce návštěvníkům.

Kostel sv. Bartoloměje v Chebu

Kostel řádu Křížovníků s červenou hvězdou byl postaven v roce 1414 v místech někdejší románské kaple svatého Ducha. Jedná se o jednoduchou, ale v české gotice zcela ojedinělou - obdélnou síňovou stavbu s žebrovou obkročnou klenbou.

Galerie Emilie Paličkové v Praze

Galerie Vyšší odborné školy textilních řemesel a Střední umělecké školy textilních řemesel v Praze se zaměřuje na prezentaci výtvarného umění s důrazem na užité a textilní umění, fotografie či design.

Gurmánská stezka v Železných horách

Vydejte se za dobrým jídlem a pitím po Železných horách! Gurmánská stezka, která vás provede z Kraskova po farmách nebo restauracích, nabízí místní speciality.

Kutnohorská muzea se zaměřila na dětské návštěvníky

Muzea a galerie v Kutné Hoře se snaží přilákat dětské návštěvníky. Například České muzeum stříbra pro ně připravilo interaktivní program o historii ševcovského řemesla, nové prostory Galerie Středočeského kraje v Jezuitské koleji jim zábavnou formou přibližují svět výtvarného umění a v Sankturinovském domě čeká na děti nová expozice modelů ze stavebnice Lego.

Rh6 paintball - paintballová hřiště v Týništi nad Orlicí

Tři paintballové hřiště ve vojenském prostoru v Týništi nad Orlicí. Vžijte se do role vojáka sovětské armády - ohlídejte budovu štábu, osvoboďte zajatce nebo přepadněte skladiště zbraní. Profesionální přístup, firemní akce a nadstandardní služby jsou samozřejmostí.

Naučná stezka Krakonošův příběh

Víte kde a jak se Krakonoš narodil? Jestli dostal své jméno po Krkonoších nebo Krkonoše po něm? To vše si můžete přečíst na stezce vedoucí z Medvědína do Špindlerova Mlýna.

Neznámý mikroregion Hrotovicko láká na plavbu kolem Wilsonovy skály

Nemáte turistický program na víkend? Chcete poradit? Jednou z možností může být návštěva mikroregionu Hrotovicko na Vysočině.

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského

Expozice národního pedagogického muzea je zaměřena na historii vzdělanosti českého národa od středověku až po současnost. Obdivovat zde můžete unikátní školní pomůcky, učebnice, staré tisky a mapy. Součástí expozice je i školní kabinet, písařský koutek a interaktivní program J. A. Komenský.

The Chemistry Gallery v Praze - díla současných mladých umělců

The Chemistry Gallery je mladá dynamická kreativní instituce určená pro seriózní komerční a odbornou prezentaci děl současných mladých umělců jak z České republiky, tak ze zahraničí.

Stoneranch v Obořišti u Příbrami - western se vším, co k tomu patří

Stoneranch – to je western se vším, co k tomu patří. Pokud milujete koně nebo jen hledáte způsob, jak strávit víkend zcela jinak, než jste zvyklí, máme pro vás tip – vydejte se na Stoneranch!

Pivní muzeum v Husově ulici na Starém Městě pražském

Největší výstava o českém pivu v Praze se nachází v Husově ulici na Satrém Městě. Najdete zde historii a tradice českého pivovarnictví na jednom místě. Užít si můžete také ochutnávku českých piv v jedinečných historických sklepech.

Mitrovský dvůr na Vysočině

Mitrovský dvůr na Vysočině je skutečně unikátní místo. Najdete zde prodejnu vyzrálého hovězího masa, steakovou restauraci, westernovou areénu, kde probíhají jezdecké závody i farmářské trhy. Návštěva areálu je možná s koňmi, možnost ustájení u restaurace.

Dětský park karlovských strašidýlek Razulák

Spoustu zábavy pod širým nebem nabízí nový dětský zábavní park Razulák ve Velkých Karlovicích! Najdete jej na úpatí sjezdovky Razula, naproti hotelu Lanterna. Park Razulák je zasvěcen karlovickým strašidýlkům, jejichž dřevěné sochy tvoří poutavou výzdobu areálu.

Nová radnice ve Veselí nad Lužnicí

Radnice dům čp. 26 (současné sídlo městského úřadu) na náměstí T. G. Masaryka je postavena na dvanácti parcelách masných krámů č. 62 až 73 a parcele č. 61 – obecní šatlavy. Byla dokončena a převzata roku 1897 od stavitele Josefa Šonského z Jindřichova Hradce.

Tipy na víkend: Do Litomyšle za dobrotami, do Poděbrad za srdíčky

Tento víkend přináší napříč Českem akce plné hodování, tance, hudby, oslav, ale i sportu. Ať zvolíte aktivnější, nebo raději více odpočinkový program, nudit se jistě nebudete. Prohlédněte si třeba také exteriérové umělecké expozice, jakou je například výstava barevných srdcí v Poděbradech.

Dětský talent - divadelní studio pro děti a mládež

Dětský talent je divadelní studio pro děti a mládež pracující v nově zrekonstruovaném Vršovickém divadle Mana v Praze, který vznikl z iniciativy herečky a šansoniérky Eriky Deutsch. Nachází se zde dramatické kroužky, divadení soubor a divadelní dílny.

Přírodní památka Olšová vrata - Šemnická skála

V nejsevernější části CHKO Slavkovský les se nachází Šemnická skála s vrcholem ve výšce 645 m. Její východní stěna strmě spadá do hloubky téměř 100 metrů. Šemnická skála je výraznou krajinnou dominantou a je součástí malé přírodní rezervace Olšová vrata, vyhlášené roku 1932.

Svist kordů a svícemi osvětlená hradní kaple láká na noční Bezděz

Sedm set padesát let trvání si letos připomíná královský hrad zbudovaný na ochranu obchodních stezek do Slezska a jako vztyčený prst hrozící rozpínavým Markvarticům a Ronovcům. V další etapě se stal opevněným klášterem. Romantická zřícenina patří k nejpůsobivějším českým hradům.

Přírodní památka Meandry Ploučnice

Meandry Ploučnice se nacházejí mezi Mimoní a Českou Lípou a zajímavé jsou na této údolní nivě především z velké části zachované lužní lesy a louky. Přímo kolem řeky nevedou žádné cesty, proto je nejlepší projet si tento úsek lodí.