🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Přehrada Skalka u Chebu

Vodní nádrž Skalka leží západně od Chebu na řece Ohři. Nádrž byla vybudována v letech 1962-1964. Hladina nádrže je dlouhá 9,2 km a zasahuje až na území sousední SRN.

Koupaliště Jadran ve Františkových Lázních

Koupaliště Jadran leží v lesoparku s minerálními prameny ve Františkových Lázních. Má hygienické zázemí, převlékací kabiny a navazuje na areál autokempu. V blízkosti je hotel s restaurací.

Barokní zámecké divadélko v Litomyšli

Pro letní období, kdy na zámku v Litomyšli pobývala šlechta, bylo vystaveno unikátní barokní zámecké divadélko, které bylo dokončeno roku 1797 a slavnostně otevřeno 23. dubna 1798.

Evropská cesta historickými divadly

Císařská cesta spojuje historická divadla přístupná veřejnosti, která představují to nejcennější, co se nám v oblasti historické divadelní architektury zachovalo.

Klasicistní divadlo na zámku Kačina

Divadlo na zámku Kačina bylo slavnostně otevřeno 4. listopadu 1851. Intenzivní provoz trval téměř dvacet let, během kterých se zde hrály mimo jiné hry Rudolfa Karla Chotka, pravnuka stavebníka zámku a hlavního hybatele zdejšího divadelního dění.

Kazatelnu, jakou svět neviděl, máme ve Znojmě - a není to zdaleka vše

Znojmo zdaleka není jen městem okurek a vinobraní, ale hotovou pokladnicí historických památek. Některé z nich jsou zapsány do seznamu kulturních památek ČR a jako celek je město památkovou rezervací.

Zámecké divadlo v Mnichově Hradišti

V sousedství knihovny v jihovýchodním nároží zámku Mnichovo Hradiště je původní hlavní zámecký sál, který byl koncem 18. století přebudován na zámecké divadlo, zdobené iluzivní klasicistní výmalbou. Divadelní prostor zpřístupněn veřejnosti v rámci prohlídek zámku a kulturních akcí.

Cafe - Bistro Grévin Praha

Kavárna Muzea Grévin je otevřena všem milovníkům francouzského šarmu a pohody, kde si můžete vychutnat všechny speciality ve společnosti třeba Nicolase Cage, který stojí opodál nebo Indiana Jonese.

Prohlídkový okruh Za Habsburky do Benešova a okolí

Benešov a Konopiště je neodmyslitelně spjato s velmi významnou osobností Františka Ferdinanda d´Este. Celým jménem František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria, arcivévoda Rakouský byl poslední a nejdůležitější vrchností na Benešovsku.

Rodinná Farma Zdeňka v Porubě u Hustopečí nad Bečvou

Rodinná Farma Zdeňka v Porubě rpdukuje a zpracovává kvalitní kravské mléko a prodejem ze dvora prodává mléčné výrobky, jako je domácí tvaroh, sýry, máslo nebo podmáslí.

Bunkr Drnov - muzeum studené války a protivzdušné obrany

Přijďte navštívit jeden z největších podzemních bunkrů v ČR a nasát atmosféru období studené války tak, jak se projevila v tehdejším Československu. Bunkr se nachází v obci Žižice, nedaleko Slaného.

Stálá expozice Říčanská hájovna: Les jako zdroj tradice

Muzeum Říčany zve do nové venkovní expozice na Říčanské hájovně: Les jako zdroj tradice. Můžete si přivonět k bylinkám lesní zahrádky, prohlédnout si slovanský "idol", klát, úl i model milíře, dozvědět se něco o historii místních lesů a zdejších o zaniklých vesnicích.

Naučná stezka Po stopách Dušana Samo Jurkoviče a historie lázeňství v Rožnově pod Radhoštěm

Drobníkův chodník, Seichertův chodník a Jurkovičův chodník. To jsou tři části naučné stezky, která spojí historii lázeňství v Rožnově pod Radhoštěm s architekturou Dušana Samo Jurkoviče.

Naučná stezka Mionší s průvodcem

Do rezervace samotné je vstup zakázán, přístup k ní je pomocí naučné stezky, která je nyní zpřístupněna za doprovodu průvodce. Prohlídka vám zabere cca 3- 4 hodiny a i když vede jen po okraji pralesa, dozajista budete okouzlení zdejší nedotčenou přírodou.

České a Saské Švýcarsko opět propojí vlak

Od 5. července bude po 70 letech obnovena železniční trať mezi Českým a Saským Švýcarskem. Vlaky nově pojedou mezi městy Dolní Poustevna, Sebnitz, Bad Schandau a Děčínem. Oblast národního parku tak bude dostupná z vlakových nádraží a Šluknovský výběžek bude mít přímé spojení do hlavních výchozích turistických středisek, jakým je třeba Hřensko a Bad Schandau. Na tiskové konferenci to oznámila agentura CzechTourism.

Mismaš antigaučing v okolí Kutné Hory - zábavná hra na bázi geocachingu

Hledejte "tajné schránky" od Kuklíku, přes propasti, Vysokou, Velký rybník až do Malešova. Letáčky a mapky získáte v místních knihovnách (Miskovice a Malešov) nebo u zmrzliny v Miskovicích U Kamila.

Opravená synagoga v Krnově se otevírá návštěvníkům

Po rozsáhlé rekonstrukci se v pátek otevřela jedna z nejpozoruhodnějších památek Slezska, kterou je Krnovská synagoga. Její rekonstrukce přišla na 31 miliónů korun. Od pondělka se může do synagogy spolu s průvodcem poprvé podívat i široká veřejnost.

Malá farma - statek na samotě plný zvířátek

Malou farmu - statek na samotě plný zvířátek najdete v malebném koutku Vysočiny, mezi Polnou a Přibyslaví. Všechna místní zvířátka si zde můžete pohladit a nakrmit. Farma nabízí bezplatné parkování a bezbariérový přístup.

Alois Nebel by měl radost. Nádraží na Ramzové opět funguje

Nejvýše položená rychlíková stanice v Česku je opět v provozu. Od 1. června ji provozuje Informační centrum Jesenicka. Českými drahami uzavřené nádraží, známé z filmu o Aloisi Nebelovi, tak opět ožilo. Turisté v něm najdou informace i tipy na výlety.

In Life centrum Litovel

Centrum aktivit pro rodiče s dětmi nabízí půjčovnu lodí a koloběžek, aquazorbing, bumper ball nebo pumptrack. Najdete zde také kemp s veškerým vybavením a útulnou vodáckou hospůdku.

Bez Masarykovy chaty na Šerlichu si lze Orlické hory těžko představit

Velká a Malá Deštná nebo Vrchmezí – to je jen namátkou několik vrcholků tvořících pásmo Orlických hor. Pohoří na naší severovýchodní hranici se však chlubí ještě jednou dominantou, která není dílem přírody, ale člověka. Jmenuje se Masarykova chata a stojí na vrcholu s názvem Šerlich.

První ryze dámský kroketový klub Ladies Golf Croquet Club Karlovy Vary

V Karlových Varech byl založen první ryze dámský kroketový klub v ČR Ladies Golf Croquet Club Karlovy Vary. Hraje se a trénuje na kroketových greenech v Golf Clubu Háje u Karlových Varů.

Laser game Pardubice

Příjďtě si vyzkoušet a zažít jedinečný zážitek do Laser game arény v Pardubicích. Hra se odehrává ve speciálně upravené hale ve které je bar s občerstvením. Můžete zde uspořádat narozeninové oslavy, firemní teambuilding a rozlučky se svobodou.

Lanovka na Špičák v Železné Rudě

Lanovka vás přepraví ze Sport areálu Špičák až na vrchol Špičáku (1202 m). Přepraví zde bez problémů pěší i cykloturisty, paraglidisty a tělesně postižené turisty. Přeprava kol a kočárků je zde zdarma.

Zámek Loučeň v neděli odmění tatínky

Zámek Loučeň oslaví Den otců speciálním programem. Pro návštěvníky z řad tatínků tam bude připraven například pětiboj. Žádný účastník z něj neodejde s prázdnou.

Rozhledna šumavský Špičák

Rozhledna postavená roku 2014 na šumavském Špičáku měří 26,5 metru a na její vrchol vede celkem 135 schodů. Svou výškou převyšuje všechny okolní stromy a nabízí tak jedinečný výhled na Šumavu z obou stran, za jasného počasí lze dohlédnout i Dachsteinské Alpy.

Lanovka na Špičák v Železné Rudě

Lanovka vás přepraví ze Sport areálu Špičák až na vrchol Špičáku (1202 m). Přepraví zde bez problémů pěší i cykloturisty, paraglidisty a tělesně postižené turisty. Přeprava kol a kočárků je zde zdarma.

Hrad Český Šternberk připravil pro své návštěvníky překvapení

Hrad Český Šternberk v letošním roce pro své návštěvníky přichystal nové prohlídky. Prohlídková trasa vedoucí interiérem hradu je jen jedna, ale je možné ji projít několika způsoby. A koho historický nábytek a portréty významných Sternbergů nelákají, může se vydat poznat hrad zvenčí, a to pěšky i na kole.

Štola sv. Jana Evangelisty v Jiřetíně pod Jedlovou

Štola sv. Jana Evangelisty se nachází zhruba 0,5 km západním směrem od obce Jiřetín pod Jedlovou. Areál hornického muzea zahrnuje muzeum v centru obce, stříbrný důl - štolu svatého Jana Evangelisty a naučnou stezku Údolí Milířky.

Půjčovna lodí a raftů Plastex - splutí Vltavy, Otavy a Lužnice

Jihočeská půjčovna lodí a raftů Plastex Martin Berka vás vybaví na vodu! Půjčí vám všechno od kanoí, kajaků a raftů přes pádla a barely až po nepromokavé oblečení. Vše dopraví, kam si budete přát. Základnu tvoří České Budějovice, Český Krumlov i Vyšší Brod.

Atomový kryt pod Knihovnou kroměřížska

Protiatomový kryt pod Knihovnou kroměřížska ukrývá zachovalou telefonní ústřednu, agregát pro případ výpadku proudu a desítky dalších místností, z nichž je dvacet zpřístupněno veřejnosti.

Židovská synagoga a rabínský dům v Brandýse nad Labem

Synagoga v Brandýse nad Labem z konce 20. let 19. století byla od roku 1962 využívaná jako sklad léčiv, po restitucích a navrácení Pražské židovské obci v roce 1995 sloužila jako depozitář Židovského muzea v Praze. Dnes je zde stálá expozice Prameny judaismu a synagoga slouží také kulturním účelům.

Židovská synagoga Březnice

Židovská synagoga v Březnici se nachází na náměstí v centru bývalého židovského ghetta Lokšany založeného již v 16. století. Synagoga byla vystavěna v roce 1725, v roce 1821 došlo k výrazné přestavbě v klasicistním stylu.

Singltrek na Podhůře u Chrudimi

V rekreačních lesích na Podhůře si užijete terénní stezku pro cyklisty, takzvaný singletrack, která je základem budoucího Cykloparku Podhůra. Jedná se o úzkou klikatou trasu vedoucí mezi stromy, která není nijak náročná či nebezpečná.

Podvečerní pletací klub v Galanterii Malovanka

Galanterie Malovanka, která od podzimu 2013 funguje v Praze 6 mezi Pohořelcem a hotelem Pyramida, pořádá pro příznivce pletení a háčkování pravidelné setkání s názvem Podvečerní pletací klub.

Sportovní a rekreační areál Kralovice

Zažijte to pravé léto na nově vybudovaném koupališti v Kralovicích. Najdete tu bazén s vodním chrličem, tobogánem a vodním hřibem a dětské brouzdaliště. Nechybí zázemí včetně sprch, toalet a kabinek na převlečení.

Sportovní centrum Olšanka v Praze 3 - badminton a další sporty

Sportovní centrum Olšanka nabízí široké veřejnosti více než 10 sportovišť pod jednou střechou. Naším cílem je Vám u nás nabídnout příjemné prostory a vstřícný přístup našeho vyškoleného personálu k vašemu aktivnímu odpočinku a relaxaci.

Tipy na víkend: Praha zve za obří motoristickou show, Telč na filmový maratón

Poslední jarní víkend přináší řadu atraktivních událostí. Jednou z nich je již tradiční Muzejní noc, další například Legendy - nevídaná motoristická show. Výletníky ovšem jistě přiláká také množství hudebních, filmových či pivních festivalů.

Kam o víkendu s dětmi: Za superhrdiny do Prahy, na závod veteránů do Jilemnice

Zatímco otce a syny o víkendu přivábí závod veteránů v Jilemnici nebo superhrdinové na Černém mostě, dcery s matkami si pravděpodobně více užijí například zahradnickou pouť v Jindřichově Hradci. Chlapci i dívky se pak zaručeně společně pobaví třeba v Praze na Vyšehradě, v Hradci u Stříbrné Skalice nebo v Liščím mlýně ve Frenštátě pod Radhoštěm.

Návštěvníci výstavní síně ulehnou do postelí a vyzkoušejí si, jak se kdysi spávalo

Jak se spávalo pod nebesy, v prvorepublikové ložnici nebo ve venkovské světnici, přiblíží nová původní výstava Vlastivědného muzea v Šumperku. Historické ložnice si návštěvníci nejen prohlédnou, pro lepší zažití tématu mohou do postelí také ulehnout. A dokonce i obléknout dobové pyžamo.

Písník Gigant a Malá Čeperka

Na silnici z Hradce Králové do Pardubic, mezi Starými Ždánicemi a Stéblovou (za písníkem Oplatil), se nachází písník Malá Čeperka. Protože je hluboký sedm metrů, je vhodný i pro potápění. Naproti najdete také písník Gigant.

Přírodní park Trhoň

Přírodní park Trhoň byl zřízen roku 1979 v rozloze cca 45 km². Nachází se v Plzeňském kraji, v okrese Rokycany, mezi obcemi Holoubkov a Strašice. Na severu sousedí s PřP Radeč (hranici mezi oběma přírodními parky tvoří silnice II/605), na jihu se Středními Brdy.

Všechny chutě světa nabídne kulinářská přehlídka v Dobřichovicích

Unikátní kulinářská přehlídka Všechny chutě světa nabídne kolumbijskou, marockou či vietnamskou kuchyni. Pokud jste milovníky kvalitního jídla a pití a máte rádi exotickou kuchyni a v neposlední řadě vás zajímá tradiční gastronomie z různých koutů světa, přijeďte do Dobřichovic.

Budova bývalé Legiobanky Na Poříčí v Praze

V pražské ulici Na poříčí najdete budovu Legiobanky, která je prvotřídní ukázkou rondokubismu v Praze. Legiobanku musí milovníci architektury bezpodmínečně vidět. Budovu projektoval Josef Gočár a postavena byla mezi lety 1921 až 1923.

Palác Adria v Praze se stylovou kavárnou

Palác Adria je významnou kulturní památkou moderní architektury. Byl postaven pro italskou pojišťovací společnost Riunione Adriatica di Sicurta, která zde roku 1910 zakoupila původní dvoupatrový palác. Ten Palác tu nechal vybudovat o 100 let dříve pasovský biskup Leopold Leonard hrabě Thun.

Veřejnosti se otevřou běžně nepřístupné zahrady

Znovu po třech letech a poprvé v souvislosti s mezinárodní akcí Víkend otevřených zahrad zpřístupní Úřad vlády ČR veřejnosti svoji zahradu. Ta se pyšní zápisem na seznamu UNESCO. Veřejnosti uzavřených zahrad se po celém Česku otevře podstatně více.

Půjčovna Porsche Boxster S v Brně

Půjčte si Porsche Boxster S, vychutnejte si jízdu bez střechy a buďte v kontaktu s přírodou. Zapůjčení Porsche můžete věnovat jako dárkový poukaz nebo službu využít ve svůj svatební den.

Zrcadlový labyrint v Českém Krumlově

Přijďte se podívat do zrcadlového bludiště jež patří mezi největší v Evropě. Tato unikátní zrcadlová síň obsahuje na 90 zrcadel, na níž navazuje menší nezvyklé křišťálové bludiště složené z čirých skel.

Podzemní labyrint české pivní metropole funguje jako stroj času

Leží na západ od Prahy a je známá díky svému pivu. Ve městě mají na povrchu tři tramvajové linky, zoologickou zahradu, klášter, katedrálu ale i synagogu. Když se ovšem ocitnete několik metrů v podzemí, dýchne na vás temný středověk s pestrou a ponurou minulostí. Řeč je o Plzni, Evropském hlavním městě kultury 2015.

Unikátní expozice Tamtamy času na zámku Valtice

Netradiční zážitek se nabízí návštěvníkům zámku Valtice. V prostorách horní konírny lze poodhalit tajemství indonéského pralesa přímo v unikátní expozici Tamtamy času.