🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Usedlost Za Dubem v Peruci

Ubytujte se v nově zrekonstruované usedlosti v obci Peruc na Lounsku s kapacitou 11 lůžek. Užívejte si v úžasně položeném místě s bohatou historií a nádhernou přírodou. Usedlost Za Dubem je vhodná pro rodinnou rekreaci, skupiny rodin s dětmi, setkání přátel, kurzy, workshopy i svatby.

Luxusní dovolená na Hausbótu na Slapské přehradě

Ideální dovolená na Slapské přehradě je dovolená na hausbótu, vhodná i pro rodiny s malými dětmi. Můžete plout na opuštěné písečné pláže, užívat si soukromí na hausbótu anebo zaplout do blízkých kempů.

Moře u rybníka Řeka na Vysočině

Rybník se zvláštním názvem Řeka leží na jih od městečka Krucemburk. Na jeho břehu se dá jezdit na kole, stanovat a na severním pobřeží jsou skvělé pláže pro koupání. Moře je pak název kempu, který poskytuje nejen kvalitní služby, ale také "moře" zábavy.

Plavecký areál Jedenáctka na Jižním Městě v Praze

Plavecký areál Jedenáctka nabízí tři haly. V první je 25m dlouhý bazén s pěti drahami, tobogán s převýšením 4,5 metru a brouzdaliště pro děti s dětskou skluzavkou. Součástí haly je i restaurace. V druhé jsou bazény pro děti a pro kojence. Třetí hala pak slouží pro míčové sporty.

Maršovský rybník u obce Zbilidy na Vysočině

Rybník leží na Maršovském potoce v údolí mezi Jiřínem a Zbilidy. Je obklopen lesy a řadou rekreačních chat. Rybník o 20 ha má písčité dno a slunit se můžete na travnatém břehu.

Hlava XXII - pomník Jaroslava Haška v Lipnici nad Sázavou

Na louce těsně vedle silnice mezi Lipnicí a Dolním Městem stojí pomník Jaroslava Haška. Jedná se o osmnáctitunovou hlavu z lipnické žuly, kterou sem umístil sochař Radomír Dvořák. Monument dostal název Hlava XXII, podle slavného protiválečného románu amerického spisovatele Josepha Hellera.

Občerstvení Na zámečku v usedlosti Slovanka v Prokopském údolí

Usedlost Slovanka se nachází na začátku Prokopského údolí, kousek od tramvajové zastávky Hlupočepy. Nejkrásnější pohled na usedlost je z nového tramvajového přemostění údolí na trati Hlubočepy – Sídliště Barrandov.

Zámek v Roztokách je po rekonstrukci znovu otevřený veřejnosti

V prostorách opraveného zámku v Roztokách u Prahy, který před 12 lety poničila povodeň, sídlí Středočeské muzeum. Vznikly v něm dvě nové expozice s tematikou společenského a veřejného života regionu 19. a 20. století. Přibylo také infocentrum a zázemí pro cykloturisty.

Naučná stezka Po stopách historie v Českých Libchavách

Naučná stezka obce Po stopách historie v Českých Libchavách je příležitostí, jak poznat historii naší země i obce zábavou formou. Stezka vdélce asi 4 km není náročná a zvládnou ji lehce i rodiny s dětmi.

Na lavičce v Náchodě sedí litinový Škvorecký

Po dešti měl Danny Smiřický u nosu kapku. Vůbec mu to nevadilo, v Tankovém praporu zažíval horší slotu, rovněž ve Zbabělcích. Možná tu jako Inženýr lidských duší přemýšlí nad Miráklem, jenž ho v Prima sezoně zlitinověl na lavičce uprostřed náchodského náměstí.

Generál Banér bude opět dobývat mníšecký zámek

V sobotu 5. července návštěvníky zámku v Mníšku pod Brdy čeká velká bitva s bohatým doprovodným programem i prohlídkami zámku. Uvidí šermovat mušketýry, nakoupí na jarmarku a budou zváni na prohlídky pro děti i pro dospělé.

Lávka Park ve Skochovicích

Rekreační areál Lávka Park Skochovice se nachází u přehradního jezera ve Vraném nad Vltavou, 5 km jižně od Prahy. Můžete se zde ubytovat jak v ubytovacím zařízení hotelového typu, tak v kempu. Milovníci sportu si zde užijí tenis, beach volleyball, Flyboards, vodní sporty či odpolední aerobic.

Městské koupaliště Hluboká nad Vltavou

Milovníci koupání naleznou v Hluboké nad Vltavou moderní koupaliště, které se nachází v Podskalí, na levém břehu řeky Vltavy, pod zámkem Hluboká, poblíž vyústění cyklotrasy č. 12 z Č. Budějovic na Hlubokou.

Zřícenina hradu Lopata u Šťáhlav

Zřícenina hradu Lopata se nachází nedaleko obce Šťáhlavy, asi 2,5 km od zámku Kozel. Je typickým představitelem těch hradů, jejichž páni patřili ve své době k obávaným loupeživým rytířům. I když se z hradu mnoho nedochovalo, uchovává osobité si místo v hlubokých lesích romantické kouzlo.

Hrádek v Kutné Hoře - České muzeum stříbra

První zmínka o Hrádku pochází z roku 1312 a napovídá, že osudy tohoto významného objektu začínají hluboko v dobách, o nichž mnoho nevíme. První velké přestavby se Hrádek dočkal na přelomu 14. a 15. století v době, kdy ho vlastnil rychtář Václav z Donína.

Naučná stezka Rožmberk

Naučná stezka Rožmberk je určena cyklistům. Začíná v Třeboni a vede po silnicích III. Třídy, hrázích rybníků a polních cestách okolo největšího českého rybníku Rožmberk.

Rybník Rožmberk - největší český rybník

Rybník Rožmberk je největší český rybník, který je někdy také nazýván Jihočeským mořem. V letech 1584–90 jej vybudoval proslulý rybníkář Jakub Krčín z Jelčan a Sedlčan. Rybník Rožmberk leží 2 km severně od města Třeboně.

Dvorana Glauberových pramenů ve Františkových Lázních

Po první světové válce hledaly Františkovy Lázně další možnosti, jak rozšířit léčebné indikace. Byly provedeny první zkušební vrty, s cílem nalézt hlouběji položené prameny vhodné ke koupelím. Podařilo se tak nalézt pramen Glauber IV s nejvyšším obsahem Glauberovy soli na světě.

House of wax - muzeum voskových figurín a historie Karlových Varů v kostele sv. Lukáše

Kostel sv. Lukáše, skvost Karlových Varů, památka s tajemným příběhem vás zve ke zcela unikátní prohlídce původních vitráží a expozice voskových figurín z rodiny Tussauds. Nejstarší historické voskové figuríny na světě vás pomocí House of wax doprovodí mezi státníky, herce, zpěváky a jiné osobnosti.

Prysk: Nenápadná obec s nápadnou uměleckou iniciativou

Jméno Prysk nebo Preškava zpravidla nikomu nic neřekne a přeci jde o zajímavou obec v západní části Lužických hor. Ves se například jako jedna ze dvou v České republice zúčastnila v roce 2009 akce Hodina Země. Dostala se tak na seznam, ve kterém najdeme kromě Prysku též Dubaj, Chicago, Kodaň, Kapské Město a mnoho dalších.

Zámek v Bučovicích láká arkádami, unikátními interiéry i výstavou Život malých aristokratů

Ke zvláštnostem bučovického zámku, který je unikátní ukázkou renesančního stavitelství u nás, patří bohatá manýristická výzdoba interiérů stejně jako překrásná kašna na nádvoří. Současně můžete vidět i výstavu nazvanou Život malých aristokratů.

Střelnice Timpo v Olomouci

Zkuste si střelbu z revoveru a pistolí tuzemské a zahraniční výroby. Přijí si zastřílet i bez zbrojního průkazu můžete do kryté střelnice, kde jsou k dispozici elektrické pojezdy, samozřejmostí je i klimatizace. Lze si zde domluvit také přípravu na zbrojní průkaz.

Cyklo trasy Single Trails na Dolní Moravě

Trail nazvaný Skalní začíná u vyhlídky na celé údolí Dolní Moravy zvané Skalka. Lesní cyklostezky jsou široké a svou obtížností a šířkou se přibližují spíše lesním cestám než náročným sjezdovým tratím. Celková délka trailu je 4,5 km, avšak v létě k němu přibude dalších 8 km.

Sportcentrum Troja - beach volejbal u vody, půjčovna lodí i bruslí

Sportujte a relaxujte v Troji - přijďte si s přáteli zahrát beach volejbal přímo na břehu Vltavy v přírodním prostředí Troji. Sportcentrum Troja dále nabízí půjčení in-line bruslí a širokou škálu kajaků, kanoí i raftů.

Vyhlídková věž kostela Církve československé husitské v Duchcově

Kostel Církve československé husitské je secesní stavbou a byl postaven v listopadu roku 1899. Věž kostela, která má přízvisko Soví, měří 42 m a od června do konce září na ni můžete vystoupat. Odměnou vám bude krásný rozhled po Duchcově a okolí.

Rozhledna Zdenička v areálu Gruntu Galatík Těšánky

Patnáctimetrová dřevěná rozhledna Zdenička leží na nejvyšším bodě areálu Gruntu Galatík (305 m. N. M.). Ze zastřešené plošiny ve výšce 12 metrů se nabízí výhled na Chřiby, Hostýnské vrchy a Kroměříž. Rozhledna je za příznivého počasí volně přístupná.

Minigolf Na Majlantě Miřetice

Útulná restaurace Na Majlantě v nádherné krajině na okraji Železných hor s možností venkovního posezení a ubytováním nabízí také nově otevřený adventure minigolf.

Synagoga Jičín

Jičínská synagoga je jednou z mála poměrně dobře zachovaných židovských památek v oblasti Českého ráje. Historie jičínské synagogy spadá do konce 70. let 18. století, první doložená zpráva pochází z května roku 1773, kdy byla na střechu synagogy umístěna Davidova hvězda.

Zřícenina hradu Vrškamýk - Hunec v Kamýku nad Vltavou

Pokud uvažujete o výletu k přehradám vltavské kaskády, zařaďte do svého plánu i návštěvu někdejšího hradu Vrškamýk (Hunec). Není to zřícenina ledajaká – hrad kdysi sloužil jako letní sídlo nejstarších českých panovníků, a teprve poté, co jeho úlohu převzal slavný Karlštejn, byl opuštěn a zapomenut.

Tipy na víkend: V Praze čeká maraton fotografy, v Olomouci běžce

Tento víkend se ponese ve znamení slunovratu, ale také v tónech hudebních festivalů. Svoji oblíbenou kapelu si můžete přijet poslechnout například do Jindřichova Hradce, Horky nad Moravou nebo do Dolu Michal.

Kam o víkendu s dětmi: Za klamy do Poličky, za Arabelou do Kroměříže

První letní víkend zve malé i velké návštěvníky do areálů hradů a zámků stejně jako na jarmarky či hledání pokladu. Zvolte dobrodružný nebo zábavně edukativní program a pomyslně přivítejte nejteplejší roční období.

Vodní lékař Priessnitz koupe pacienty po celém světě

Nepoznal by to tu zakladatel vodoléčebné metody Vinzenz Priessnitz. Město, po staletí zvané Frývaldov, po roce 1947 přejmenovali na Jeseník. Německou většinu odsunuli, území se dosídlovalo lidmi odevšad. Frývaldov obsadila československá armáda v roce 1919, Němci do nově vytvořeného státu nechtěli.

Návštěvníky Bechyně umí potěšit nejen památky, ale i vyhlídkový okruh

Pří návštěvě jihočeské Bechyně si můžeme si udělat turistický výlet po vyhlídkách - a to přímo v centru a okolí toho města. Jedním z nejzajímavějších míst zmíněné trasy je Náprstkova vyhlídka.

Přírodní koupaliště Vyžlovka

Na příjemném a klidném místě u břehu Vyžlovského rybníka je možné (kromě koupání a slunění) zahrát si ping-pong, šipky, fotbálek, plážový volejbal, kuželky či kroket. Koupaliště je orientováno na jih, takže zde rozhodně není o sluneční paprsky nouze.

Hamerské jezero v Hamru na Jezeře - Riviéra severu

Hamerské jezero u Stráže pod Ralskem se využívá k rekreaci již od poloviny 19. století. Kromě krásných míst ke koupání zde najdete také dva kempy. Jezero poznáte určitě také díky filmu Dovolená s Andělem.

Košutecké jezírko v Plzni

Romantické přírodní jezírko nedaleko centra Plzně, vzniklo zatopením pískovcového lomu s travnatou pláží, ze které je pozvolný vstup do vody. Část břehů tvoří strmé skály.

Koupaliště Smržovice

Umělá nádrž se nachází asi 5 kilometrů východně od Kdyně. Díky pozvolně klesajícímu dnu je zde koupání vhodné také pro děti.

Senecký rybník v Plzni - Bolevci

Senecký rybník, který se nachází v Plzni, městské části Bolevec, je starý přes 300 let, má rozlohu 7 hektarů a je obložen masivním kamenným obkladem. Na pěkné písečné pláže navazuje les.

Lesní koupaliště Velký Šenov

Koupaliště Velký Šenov se nachází v lese za městem Velký Šenov, nedaleko Mikulášovic. Je tvořeno třemi vzájemně propojenými nádržemi se betonovým dnem.

Přehrada Skalka u Chebu

Vodní nádrž Skalka leží západně od Chebu na řece Ohři. Nádrž byla vybudována v letech 1962-1964. Hladina nádrže je dlouhá 9,2 km a zasahuje až na území sousední SRN.

Koupaliště Jadran ve Františkových Lázních

Koupaliště Jadran leží v lesoparku s minerálními prameny ve Františkových Lázních. Má hygienické zázemí, převlékací kabiny a navazuje na areál autokempu. V blízkosti je hotel s restaurací.

Barokní zámecké divadélko v Litomyšli

Pro letní období, kdy na zámku v Litomyšli pobývala šlechta, bylo vystaveno unikátní barokní zámecké divadélko, které bylo dokončeno roku 1797 a slavnostně otevřeno 23. dubna 1798.

Evropská cesta historickými divadly

Císařská cesta spojuje historická divadla přístupná veřejnosti, která představují to nejcennější, co se nám v oblasti historické divadelní architektury zachovalo.

Klasicistní divadlo na zámku Kačina

Divadlo na zámku Kačina bylo slavnostně otevřeno 4. listopadu 1851. Intenzivní provoz trval téměř dvacet let, během kterých se zde hrály mimo jiné hry Rudolfa Karla Chotka, pravnuka stavebníka zámku a hlavního hybatele zdejšího divadelního dění.

Kazatelnu, jakou svět neviděl, máme ve Znojmě - a není to zdaleka vše

Znojmo zdaleka není jen městem okurek a vinobraní, ale hotovou pokladnicí historických památek. Některé z nich jsou zapsány do seznamu kulturních památek ČR a jako celek je město památkovou rezervací.

Zámecké divadlo v Mnichově Hradišti

V sousedství knihovny v jihovýchodním nároží zámku Mnichovo Hradiště je původní hlavní zámecký sál, který byl koncem 18. století přebudován na zámecké divadlo, zdobené iluzivní klasicistní výmalbou. Divadelní prostor zpřístupněn veřejnosti v rámci prohlídek zámku a kulturních akcí.

Cafe - Bistro Grévin Praha

Kavárna Muzea Grévin je otevřena všem milovníkům francouzského šarmu a pohody, kde si můžete vychutnat všechny speciality ve společnosti třeba Nicolase Cage, který stojí opodál nebo Indiana Jonese.

Prohlídkový okruh Za Habsburky do Benešova a okolí

Benešov a Konopiště je neodmyslitelně spjato s velmi významnou osobností Františka Ferdinanda d´Este. Celým jménem František Ferdinand Karel Ludvík Josef Maria, arcivévoda Rakouský byl poslední a nejdůležitější vrchností na Benešovsku.

Rodinná Farma Zdeňka v Porubě u Hustopečí nad Bečvou

Rodinná Farma Zdeňka v Porubě rpdukuje a zpracovává kvalitní kravské mléko a prodejem ze dvora prodává mléčné výrobky, jako je domácí tvaroh, sýry, máslo nebo podmáslí.

Bunkr Drnov - muzeum studené války a protivzdušné obrany

Přijďte navštívit jeden z největších podzemních bunkrů v ČR a nasát atmosféru období studené války tak, jak se projevila v tehdejším Československu. Bunkr se nachází v obci Žižice, nedaleko Slaného.