🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Veřejnosti se otevřou běžně nepřístupné zahrady

Znovu po třech letech a poprvé v souvislosti s mezinárodní akcí Víkend otevřených zahrad zpřístupní Úřad vlády ČR veřejnosti svoji zahradu. Ta se pyšní zápisem na seznamu UNESCO. Veřejnosti uzavřených zahrad se po celém Česku otevře podstatně více.

Půjčovna Porsche Boxster S v Brně

Půjčte si Porsche Boxster S, vychutnejte si jízdu bez střechy a buďte v kontaktu s přírodou. Zapůjčení Porsche můžete věnovat jako dárkový poukaz nebo službu využít ve svůj svatební den.

Zrcadlový labyrint v Českém Krumlově

Přijďte se podívat do zrcadlového bludiště jež patří mezi největší v Evropě. Tato unikátní zrcadlová síň obsahuje na 90 zrcadel, na níž navazuje menší nezvyklé křišťálové bludiště složené z čirých skel.

Podzemní labyrint české pivní metropole funguje jako stroj času

Leží na západ od Prahy a je známá díky svému pivu. Ve městě mají na povrchu tři tramvajové linky, zoologickou zahradu, klášter, katedrálu ale i synagogu. Když se ovšem ocitnete několik metrů v podzemí, dýchne na vás temný středověk s pestrou a ponurou minulostí. Řeč je o Plzni, Evropském hlavním městě kultury 2015.

Unikátní expozice Tamtamy času na zámku Valtice

Netradiční zážitek se nabízí návštěvníkům zámku Valtice. V prostorách horní konírny lze poodhalit tajemství indonéského pralesa přímo v unikátní expozici Tamtamy času.

Pražská Grébovka se na tři dny promění ve slunnou Itálii

Pátek třináctého se tentokrát neponese ve znamení smůly. Bude unášen chutěmi a vůněmi italské kuchyně - alespoň tedy v pražském parku Grébovka neboli Havlíčkových sadech. Festival Delifest tam odstartuje druhý červnový pátek třídenní maraton ochutnávek nejen pokrmů, ale také nápojů z daleké Itálie.

Tábor umí potěšit památkami, ale i postrašit v tajuplném podzemí

Pokud si za cíl turistické návštěvy zvolíme Tábor, setkáme se s nemalým počtem přitažlivých historických objektů - ale tím to nekončí, nabídka je tu podstatně širší.

Jedna z nejkrásnější cest v Jizerských horách vede z Hejnic na Bukovec

Možná znáte hezčí místa, mně se líbí tahle cesta. Jizerské hory kromě výstupu na Smrk nenabízejí dramatické převýšení, přesto je jejich krása v létě i zimě naprosto jedinečná. K jihu, do Čech, se svažují celkem mírně, na severní straně končí vysokými kamenitými stráněmi.

Hatha jóga v Praze s TJ Slavoj

Navštivte lekce jógy v TJ Slavoj Holešovice v Praze 7 a ve studiu na Praze 1 pod vedením zkušené lektorky. Uvidíte sami, jak lépe se budete cítit po pravidelném cvičení, přestanou vás bolet záda, zharmonizujete se a pozitivně naladíte.

Fit Kemp v Praze 4 - Nuslích

Zábavné cvičení pod vedením wellnes koučů ve Fit Kempu v pražských Nuslích pro osoby všech fyzických výkonností i věku.

Přírodovědné muzeum Semenec v Týně nad Vltavou

Přírodovědné muzeum Semenec je relaxační a vzdělávací areál v Týně nad Vltavou. K vidění je zde expozice lesních společenstev jižních Čech, sbírka léčivých bylin, geologická sbírka jihočeských hornin, sbírka světových druhů borovic a výstava zkaměnělin s názvem "Na křídlech pterodaktyla".

Solná jeskyně v Hlásné Třebáni

Dopřejte si relaxaci v solno–jodové jeskyni v Hlásné Třebáni, kde mikroklima tvoří tří druhy soli: z Mrtvého moře, Černého moře a solného dolu Klodawa. Právě toto mikroklima má nejintenzivnější ozdravné a relaxační účinky.

Secesní sokolovna ve Veselí nad Lužnicí

Jedna z význačných secesních památek v Jihočeském kraji. Byla postavena v roce 1904 a sokolové ji využívali jako tělocvičnu a kulturní sál. Za první republiky byla upravena tak, aby mohla sloužit i jako biograf.

Stará radnice ve Veselí nad Lužnicí

Radnice čp. 110 nazývaná dnes „Stará radnice“ po požáru původní radnice v roce 1579 byla postavena v roce 1616 v renesančním slohu. Roku 1764 vyhořela a s ní i městský archiv.

Poutní stezka Via Sacra

Poutní stezka Via Sacra vede po jedinečných sakrálních stavebních památkách a uměleckých pokladech rozmístěných v Trojzemí - tedy na území České repunliky, Německa a Polska. Na české straně vede stezka do Mnichova Hradiště, Jablonného v Podještědí, Českého Dubu, Hejnic a Rumburku.

Kaple sv. Anny v Mnichově Hradišti

V sousedství zámku Mnichovo Hradiště se nachází komplex kapucínského kláštera ze 17. století. Jeho součástí je klášterní kostel sv. Tří králů ze stejné doby a Kaple sv. Anny. Jedná se o třetí návštěvnický okruh Zámku Mnichovo Hradiště, tzv. Lapidárium.

Židova strouha teče nádherným kaňonovitým údolím pod mohutnými skalami

Pokud navštívíte jihočeskou Bechyni, je hodně důvodů, proč se vydat na malý turistický výlet do místa nazývaného Židova strouha. Jedná se o soutok Lužnice s potokem téhož jména. Nabízí se cesta zhruba šest kilometrů dlouhá vedoucí členitým terénem.

Crazy Bubbles - netradiční bláznivá forma zábavy

Crazy Bubbles přinášejí zcela novou pohybovou a sportovní aktivitu - Bodyzorbing - Bumper Ball. Jedná se o pronájem bodyzorbingových nafukovacích bublin, nejnovější možnost zábavy pro všechny věkové generace.

Krajem Pánů kluků mezi skvosty lidové architektury

Je až vtíravá písnička Nestůj a pojď z filmu Páni kluci, který se natáčel nedaleko zubrnického skanzenu v Levíně. Točilo se v roce 1975, nádraží je v soukromích rukách, drahám již dávno nepatří. Dýchne tu na vás jen nostalgie, jinak nic. Levín má evropský unikát - kulatý kostel. Stojí za návštěvu.

Kurzy plstění vlny na Černém mostě v Praze

Kurzy plstění vlny od A do Z, ve skupinách či individuálně. Seznam kurzů se neustále rozšiřuje. Kurz plstění můžete také darovat vašim blízkým ve formě dárkové poukázky.

Tipy na víkend: V Liberci uvidíte staré toalety, na hradě Veveří ochutnáte Řecko

Láká vás koncem týdne pivní či vinné osvěžení? Nebo se uchýlíte raději do stínu mnoha atraktivních expozic? Pokud vás láká obojí, v bezpočtu víkendových možnostech jistě najdete i kompromis či kombinaci.

Kam o víkendu s dětmi: Za pohádkou do lesa, za loutkami do Jilemnice

Jestliže vašim ratolestem chybí sportovní vyžití, zajeďte s nimi o víkendu třeba do Turnova nebo na Bouzov. Pokud je naopak více zajímají pohádky, budou ve svém živlu na zámku v Horšovském Týně. Ten vystavuje skutečné pohádkové kostýmy. Postavičky z večerníčků pak mohou malí dobrodruzi potkat v pražském pohádkovém lese.

V Klokotech nechal Jan Žižka upálit adamity, jeho bratr tu prý sloužil jako duchovní

Poutní kostel Nanebevzetí Panny Marie v je doslova na dohled od Tábora v jeho dnešní příměstské části Klokoty. Ambit obepínající areál s nárožními kaplemi je bohatě zarostlý popínavými růžemi, proto působí málem pohádkově.

Pamětní síň Jindřicha Mošny v Dobřívi

V Dobřívi můžete navštívit stálou expozici, která je věnována životu a dílu Jindřicha Mošny. Jindřich Mošna byl český divadelní herec, ve své době jeden z nejlépe hodnocených českých herců.

Hrad Puchart nedaleko Potštátu

Asi 3 km od městečka Potštát, na okraji Oderských vrchů, se nachází unikátní zřícenina dvojice hradů (předního a zadního), v mapách často označovaná jako Puchart.

Národní dům na Vinohradech

Novorenesanční Národní dům na Vinohradech vybudovaný v roce 1894, patří společně s Divadlem na Vinohradech a kostelem svaté Ludmily k dominantám náměstí Míru.

Golfová Akademie Dýmač v Golf Resortu Benátky nad Jizerou

Veřejné hřiště Dýmač je mnohými golfisty považováno za jedno z nejlepších v České republice. Akademie je otevřena nejen golfistům, ale také začátečníkům, kteří chtějí nezávazně golf vyzkoušet.

Galerie Jana Svatoše v Kostelci nad Černými lesy

Galerie Jana Svatoše v Kostelci nad Černými lesy je především orientována na keramickou plastiku a její ambicí je nabídnout výstavní prostor předním našim i zahraničním keramikům-sochařům, kteří nemají u nás příliš možností vystavovat v adekvátním noblesním prostředí.

Dům Seligmanna Bauera: Stařičký poklad na břehu řeky Jihlavy

Židovské památky v Třebíči byly v roce 2000 zapsány na seznam UNESCO. Jedním ze skvostů zdejšího židovského města je také dům Seligmanna Bauera propojený se sousední Zadní synagogou. V posledních letech prošel rozsáhlou rekonstrukcí, po které turistům nyní nabízí autentickou expozici. Pro návštěvníky se tu navíc konají také zajímavé akce.

Proč zaniklo výnosné řemeslo zvěrokleštičské? Dozvíte se v Muzeu Bojkovska

Historii Bojkovska a Bílých Karpat, včetně příběhu již zaniklého řemesla zvěrokleštičského, které zde dosáhlo evropského věhlasu, ale také tajemnou přírodu Moravských Kopanic poznáte v Bojkovicích a okolí. Pokud hledáte klidná, ale přitom zajímavá místa, pak jsou Bílé Karpaty tou správnou volbou.

Zámek Bechyně zve na návštěvu u Petra Voka

Původně knížecí hradiště v Bechyni, zmiňované již v 9. století, stojí na skalním výběžku nad soutokem říčky Smutná a řeky Lužnice. Od sedmdesátých let 13. století docházelo ke střídání majitelů; roku 1340 Bechyně byla v držbě pánů ze Šternberka, od nichž ji získal v roce 1367 markrabě Jošt.

Kotěrova kolonie – Zahradní město v Lounech

Na východě Loun, na kopci nad hlavním vlakovým nádražím, se nachází významná součást moderní české architektury – Kotěrova kolonie, jeden z nejstarších příkladů úspěšné aplikace zahradního města do českého prostředí.

Ve Velkých Karlovicích otevřeli nový zábavní park

Resort Valachy o víkendu otevřel na úpatí sjezdovky Razula ve Velkých Karlovicích nový dětský zábavní park se vzdělávacími prvky. Areál nazvaný Razulák je zdejší největší novinkou nadcházející letní turistické sezóny.

Projížďka na jachtě po Slapské přehradě

Nebaví vás již stereotypní akce? Chcete se odreagovat a vyčistit si hlavu? Ať už jste milovníky relaxace, či pořádných adrenalinových zážitků zajisté si zde přijdete na své! Ve slunných dnech si užijete koupání, naopak ve větrných si můžete vyzkoušet váš talent na řízení lodě na plachty!

Dětská železnice v Hradci Králové

Dětskou železnici najdou všichni milovníci mašinek v parčíku nedaleko Tyršova mostu na náměstí 5. května v Hradci Králové. Postavil ji Královéhradecký klub přátel parních strojů.

Výstaviště Černá louka v Ostravě

Výstaviště Černá louka v současné době patří mezi pět nejvýznamnějších českých veletržních správ. V současné době se zde konají výstavy, veletrhy, kongresy a konference.

Naučná stezka údolím Radbuzy

Trasa údolím řeky Radbuzy je dlouhá přibližně 12,5 km a její projití trvá cca 4 hodiny. Vede od soutoku se Mží ve Štruncových sadech, přes Wilsonův most, papírenskou lávku, Doudlevce, soutok s Úhlavou, Tyršův most, České údolí, lávku k Valše až do Lhoty, kde u lávky Járy Cimrmana končí.

FlyPrague - virtuální lety nad Prahou

Aerolinky FlyPrague "létají" od 1. července 2014 nad historickým centrem Prahy. Během 20 minutového zážitku ukazují návštěvníkům Prahy a technologickým nadšencům, pražské památky z výšky. Pasažéři letu zažívají na vlastní kůži průlet z Václavského nám., až ke Karlovu mostu.

Muzeum hudby v Táboře

Muzeum hudby vzniklo z popudu Pavel Neufuse, který se po 30 letém pobytu v USA usadil v Táboře. Aby svojí myšlenku uskutečnil, zakoupil k tomu účelu vhodný objekt na okraji Starého města Tábora.

Rozhledna Radošov u Veselí nad Moravou

Na kopci Radošov u Veselí nad Moravou na Hodonínsku stojí patnáct metrů vysoká rozhledna. Stavba stojí mezi vinohrady a tak je její tvar v podobě poháru vína více než symbolický.

Prohlídky města Plzně s průvodcem

V Plzni se od června až do konce září konají každou sobotu komentované prohlídky zakončené ochutnávkou Plzeňského Prazdroje. Na své si přijdou všichni, kterým nestačí informace z turistických brožur a rádi by se dozvěděli něco víc nejen o historii západočeské metropole.

Chomutovská městská věž nabízí výhled na historické centrum města

Dominantou severní strany Chomutovského náměstí je městská věž, která přiléhá ke kostelu Nanebevzetí panny Marie. Na věž je možné od května do září vystoupat a prohlédnout si historické centrum Chomutova s jeho středověkým půdorysem, měšťanskými domy, radnicí a kostelem svaté Kateřiny.

Turisté se již brzy vydají po stopách románů a povídek Karoliny Světlé

V Libereckém kraji je turistika oblíbeným odvětvím sportu už se stopadesátiletou tradicí. Překvapením pro turisty je digitální naučná stezka ve Světlé pod Ještědem, na níž se turista setká s dílem Karoliny Světlé. Autory jsou Stopy v krajině a Sdružení rodáků a přátel kraje Karoliny Světlé.

Překrásný výhled na šumavské tisícovky nabízí nově otevřená naučná stezka

Usednout či ulehnout na Lamberkovo lože, obdivovat šumavskou krajinu, dozvědět se zajímavosti o místní fauně a floře, o historii zdejšího kraje, to vše nabízí nově otevřená naučná stezka v zámeckém parku v Žihobcích.

Dovolená na hausbótu na Orlické či Slapské přehradě

Vyzkoušejte dovolenou na hasbótu po České republice. Rádi rybaříte či se jen tak kocháte krásou přírody? Pak je pro vás pronájem hausbótu na Orlické či Slapské přehradě tou správnou volbou.

Na zámku v Bučovicích skáčou po stropě zajíci

Mělť hodně peněz, pan Jan Šembera Černohorský z Boskovic, když si mohl dovolit tak nádhernou vilu. A ježto nebyl jen zazobanec, ale také šlechtic vzdělaný, nebyla mu pouze cingrletem na odiv vystaveným. Ale o reprezentaci šlo také, nemá smysl to popírat.

Rozhledna nad obcí Moraveč se podobá hradní věži, nabízí vyhlídku i muzeum

Malá obec Moraveč je částí obce Slapsko v okrese Tábor. Nachází se půldruhého kilometru na východ od Slapska. Trvale zde žije něco málo přes čtyři desítky obyvatel - ovšem i tak je to místo zejména pro turisty zajímavé. K dispozici tu totiž mají unikátní kamennou rozhlednu s vyhlídkovým ochozem.

Galerie ART v Chrudimi

Reálná i virtuální galerie v centru Chrudimi. Návštěvníci zde spatří současné české a evropské umění. Galerie se nachází v obchodně-bytovém centru Balustráda na náměstí Josefa Ressela.

Chcete vidět Jágra z čokolády a milión gramodesek? Jeďte do Tábora

Muzeum čokolády a marcipánu je prakticky za rohem muzea loutkařského umění, poblíž vodárenské věže pak další nadšenec představuje část ze své obrovské sbírky gramofonových desek. Navštívit je možno muzeum Lega nebo expozici Táborský poklad.

Valtický zámek ukáže návštěvníkům dříve nepřístupné místnosti

Rodu Lichtenštejnů jsou věnovány dvě stálé výstavy, které si v sobotu poprvé prohlédnou návštěvníci zámku ve Valticích na Břeclavsku. Najdou je v nově rekonstruovaných, dříve veřejnosti nepřístupných místnostech.