🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum dřevěných hraček a výrobků v Nové vsi

Ojedinělou tradici výroby hraček v Krušnohoří připomene výstava v areálu firmy NBW s.r.o. V Nové Vsi v Horách, která je dnes poslední ze stovky již zaniklých hračkářských firem v Krušnohoří.

Muzeum dřevěných hraček na místě, kde dodnes vznikají

Ojedinělou tradici výroby hraček v Krušnohoří připomene výstava v areálu firmy NBW s.r.o. V Nové Vsi v Horách, která je dnes poslední ze stovky již zaniklých hračkářských firem v Krušnohoří.

Autokemp Na terasách v Černé v Pošumaví

Autokemp Na terasách v Černé v Pošumaví se nachází u Lipenského jezera. Poskytuje turistům ubytování i další související služby, obvykle v období od začátku června do poloviny září.

Statek Horní Dvorce u Strmilova

Statek Horní Dvorce je rodinná firma manželů Dubových, kteří v současné době hospodaří na historických zemědělských dvorech v Horních Dvorcích a v Palupíně. Jejich zájmem je chov ovcí pro produkci čistých přírodních potravin ze "statku", jako jsou sýry, jehněčí maso, uzeniny a další výrobky.

Topičův dům na Národní třídě v Praze

Secesní dům na Národní třídě byl přestavěný v letech 1906-08 podle návrhu architekta O. Polívky pro nakladatelství Topič. Součástí domu byl i tzv. Topičův salon, výstavní prostory, ve kterém František Topič prezentoval české i zahraniční umění.

Sportovní areál Harrachov v Krkonoších

Pro Harrachov totiž už dávno neplatí, že se v něm dá trávit jen zimní dovolená, celoročně splňuje atributy sportu, relaxace a zábavy. V Harrachově zažijte dovolenou plnou neopakovatelných zážitků – ať jste senior, rodina, mladý pár či student.

Nová radnice na Mariánském náměstí - Magistrát hl. města Prahy

Dominantní budovou celého Mariánského náměstí je Nová radnice, sídlo Magistrátu hl. Města Prahy, od roku 1945 působiště primátora a úřadů, které sem byly přestěhovány po zničení hlavního křídla Staroměstské radnice v květnu 1945.

Městská spořitelna pražská

Budova České spořitelny v Praze na rohu Rytířské, Melantrichovy a Havelské ulice byla postavena původně pro Městskou spořitelnu pražskou, která byla zřízena roku 1875 jako ryze český peněžní ústav.

Jonas Park Ostružná v Jeseníkách

Jonas Park Ostružná nabízí rekreační horské ubytování v srdci Jeseníků 1 km západně od Ramzovského sedla v horské obci Ostružná. Ubytovat se můžete v horských chatách Jonáška, U velryby, v penzionu Vila Jana, Jeřabina či apartmánech Zámeček.

V prastarých útrobách české jeskyně se našly kosti makaka

Tři patra, dva kilometry chodeb, vlhkost dosahující 100 procent, průměrná teplota pohybující se kolem 10 stupňů, unikátní naleziště zkamenělin, minerálů a kosterních pozůstatků, a samozřejmě netopýři. To je v kostce popis jedné z nejznámějších českých jeskyní. Najdeme ji v Českém krasu nedaleko obce Koněprusy.

Meditační křížová cesta a rozhledna Anička v Jiřicích u Moravských Budějovic

V Jiřicích u Moravských Budějovic za stavením č.p. 17, za humny se nachází ve starém sadu Meditační křížová cesta, která končí rozhlednou Aničkou. V lese se nachází pravá zemljanka - poustevna.

Půjčovna koloběžek Jeseníky v Branné

Půjčíte si v Branné koloběžku a projedete se s přáteli nebo s rodinou po Jeseníkách. Poznáte nevšední zážitek na dvou kolech bez šlapadel.

Centrum Jičína se vrátí v čase

Jičín se od 22. do 25. května vrátí do doby vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Součástí Valdštejnských slavností, které připomenou letošních 380 let od jeho úmrtí, bude vojenské ležení, vystoupení mušketýrů, historické tržiště či kostýmovaný průvod. Na programu bude také odhalení sochy Albrechta z Valdštejna.

Naučná stezka pro nejmenší děti na Klucanině

Základem stezky je pět interaktivních tabulí, které přibližují dětem i jejich rodičům stromy, keře, savce, ptáky, hmyz a další krásy přírody, které se vyskytují přímo na Klucanině.

Strážnice, přepevný hrad, kde Poděbrad vnutil Korvínovi svou dceru

Stával tu kdysi vodní hrad, pevnost protiuherská, protiturecká i protihusitská. Strážil příchod na Moravu z jihu, odtud i jméno obce. Do novorenesanční podoby s rozsáhlým parkem ho nechali v 19. století přebudovat Mangisové. Roku 1458 tu Poděbrad hrozil Korvínovi, pak mu dal dceru za ženu.

Chebský kostel svatého Bartoloměje se otevře veřejnosti

Kostel svatého Bartoloměje v Chebu se otevře veřejnosti. Od příštího víkendu lidé budou moci nahlédnout do vnitřních prostor, kde bude také malá expozice. Poprvé se kostel otevře v pátek 23. května na Noc kostelů.

Vodácká půjčovna Rikosport v Praze

Užijte si dovolenou s Rikosportem. Vodácká půjčovna z Prahy půjčuje lodě na Berounku, Sázavu, Otavu či Jizeru. Vyberte si některou z krásných českých řek a užijte si volný čas s přáteli či rodinou v přírodě.

Za krásou Pusteven kolem dřevěného kostela, studánek a vodopádu

Dřevěný kostel, vzpomínka na minulost, přírodní krásy, architektura Dušana Jurkoviče to vše navlečené na jedné turistické trase. Vydejme se na beskydské Pustevny. Ti, kdo se rozhodnou sem dojít z Kunčic pod Ondřejníkem, nebudou muset litovat námahy a pár kilometrů navíc.

Půjčovna kol Coolárna Vratimov

Ve Vratimově u Ostravy najdete Coolárnu, neobvyklou půjčovnu jízdních kol. Nabízí například tandemová kola, stylové pohodlné cruisery nebo historická repasovaná kola ze 30. let minulého století.

Chomutovský zoopark je ideální výletní místo pro rodiny s dětmi

Nenajdete tu lvy ani tygry, nemají slony ani hrochy, cizokrajné pavilony. Zvířena spíše domácí, tedy pomineme-li tulení rodinku či stále dovádivé opice. Přes 160 živočišných druhů dokáže i tak zaujmout, a hlavně se tu vyřádí děti. Park má řadu hřišť, stále obsazených, odtud se těm menším nechce.

Ekologická kozí farma Zerlina - farmářem na zkoušku i řemeslné workshopy

Poznejte současné Valašsko a fungování ekologické kozí farmy. Na kozí farmě Zerlina poznáte koloběh života bio farmy a přijet sem můžete také na řemeslný workshop, na kterém si vyrobíte pravou pasteveckou hučku, tak typickou pro horskou oblast Valašska.

Kostel Matky Boží Na Náměti v Kutné Hoře

Kostel Matky Boží Na Náměti byl založen pravděpodobně na místě starší hornické kaple před rokem 1357. Stavba byla nejprve financována z výtěžku prodeje stříbrné rudy, která spadla při obchodování na zdejším rudném trhu z lavic na zem a byla nametena na hromadu a prodána.

Slavická obora u Slatiňan

Nedaleko města Nasavrky se nachází slavická obora o výměře 535 ha, kterou v letech 1774 až 1776 založil kníže Jan Adam Auersperg. Rozprostírá se mezi obcemi Trpišov, Licibořice, Slavice a Práčov. V oboře je chována jelení zvěř a mufloni.

Kaštanka - sad jedlých kaštanů v Nasavrkách

Přírodní památka Kaštanka je sadem kaštanovníků setých s plody jedlými kaštany o rozloze téměř 2 ha. Založil ji kníže Auersperg v roce 1774 a jedná se o nejvýše položenou alej jedlých kaštanů v Evropě. Překvapivé je, že Kaštanka dosud plodí.

Naučná stezka Obora Lomnice v Lomnici u Tišnova

Na trase naučné stezky Obora Lomnice dlouhé 2 km můžete navštívit celkem 9 zastávek, kde se dozvíte něco o historii obory, lesním porostu, fauně a flóře, ale i o hospodaření ve zdejších lesích. Jednotlivé informační tabule jsou doplněny o pěkné fotografie, které přibližují dané téma zastávky.

Poděbrady budou celý víkend oslavovat krále Jiřího

Středověký festival zahýbe tento víkend děním v Poděbradech. Město se vrátí zpět do středověku do dob vlády krále Jiřího z Poděbrad. Lidé se projdou pod vlajkovou výzdobou i dobovým tržištěm.

Empírový zámek Kačina nabízí pět výprav uvnitř a jako bonus rozlehlý park

Zámek Kačina patří mezi nejvýznamnější stavby empírové architektury v Čechách a už při příchodu k zámku jste ohromeni velikostí objektu. Patří k němu rozsáhlý areál zámeckého parku - a také unikátní exponáty.

Beach Aréna v Ústí nad Labem

Jedinečný plážový sport si můžete zahrát v Ústí nad Labem na pláži uprostřed města! Najdete zde čtyři venkovní beachvolejbalové kurty, kvalitní zázemí, šatny, sprchy s teplou vodou i občerstvení v recepci. Klubu.

Půjčovna vozítek Segway v Brně - Lužánkách

Vozítko Segway je ideální pro jarní či letní vyjížďku. Půjčte si jej v Brně-Lužánkách a pořádně si jízdu užijte.

Prohlídky Plzeňského Prazdroje pro nezletilé návštěvníky

Prohlídkový okruh Pivovarnictví Plzeňského Prazdroje je alternativní trasou, která je určena především pro nezletilé návštěvníky pivovaru a pro školní skupiny, v nichž jsou studenti mladší 18 let.

Cesta pivovarského tovaryše - zážitkový program v pivovaru Pilsner Urquell

Máte skupinu, pro kterou hledáte opravdu exkluzivní a nezapomenutelný. Zážitek? Nabídněte jim Cestu pivovarského tovaryše v Plzeňském. Prazdroji!

Škola čepování Pilsner Urquell - zážitkový program pro skupinové prohlídky

Po desetiletí si plzenští sládci předávají své znalosti a připravují pivo té nejvyšší kvality. V plzeňském pivovaru Pilsner Urquell můžete prožít zážitkový program, během kterého poodhalíte tajemství správně načepovaného piva.

Tipy na víkend: Gurmány přivábí ochutnávky vín a ryb, sportovce běh pro úsměv

Tento víkend přináší zajímavé akce mimo jiné pro ty, kteří si rádi pochutnají na něčem dobrém. Vinná degustace naláká milovníky vína nejen do Prahy, ale například také do Chrámců. Myslovice na Plzeňsku pro změnu zvou na rybí pochoutky. Pestrý program si ovšem najdou i příznivci sportů, kultury či historie.

Ašským výběžkem kolem nejzápadnějšího českého hradu

Neuberk či Najperk je naším nejzápadnějším hradem. Před 25 lety o jeho existenci vědělo jen málo lidí, ašský výběžek byl zadrátován a prošpikován nástrahami bdělých vojsk ministerstva vnitra. Není moc navštěvován ani nyní, za Aš se hrne jen málokdo, ale krajina je tu nádherná.

Petřínské podzemí - štola XXII

Pražský vrch Petřín je vděčným cílem výletu. Kromě věhlasné rozhledny, lanovky či hvězdárny tu jsou ale i objekty méně známé a přitom neméně zajímavé. K těm patří památky na těžbu uhlí a petřínské podzemí vůbec. Do jedné ze štol je možné nahlédnout v Lobkovické zahradě.

Nedobytný Hanžburek se díval spisovateli Máchovi až do postele

„Hanžburek – náš svatý Hanžburek mi kouká všemi okny až do postele, nechť ji postavím, kde chci,... Eduarde to musíte vidět, to se nedá popsat,“ napsal v říjnu 1836 z Litoměřic Karel Hynek Mácha svému příteli. Sledoval přitom dvě majestátné věže jednoho z nejkrásnějších hradů severních Čech – Hazmburku.

Kettlebell Gym ve Zlíně

Kettlebell Gym Zlín je klub, který se specializuje na cvičení s činkou Kettlebell. Je to jednoduchý nástroj, který vás díky několika základním cvikům udrží silného a v kondici po zbytek života.

Pikniky ve Velkých Karlovicích - vzhůru na výlet s piknikovým batohem a mapou

Vychutnejte si krásy CHKO Beskydy při vycházce do přírody spojené s piknikem. Piknikový koš si můžete objednat v hotelu Lanterna podle svých chutí. Vedle vynikajícího občerstvení v něm najdete také piknikovou mapu a deku.

Pankrácký Rynek a Perfect Bistro na Praze 4

Na Pankráckém Rynku můžete nakoupit poctivé potraviny pod jednou střechou - prvotřídní sezónní a tradiční potraviny jako maso, ryby, zeleninu, koření i nejrozličnější delikatesy.

Přírodní park Střední Pojihlaví

Přírodní park Střední Pojihlaví tvoří hluboko zaříznuté údolí řeky Jihlavy na východní hranici kraje Vysočina s výraznými skalními stěnami a ostrožnami.

K rozhledně Miloňová za krásnými výhledy i pokladem pro děti

Jedním z posledních přírůstků mezi rozhlednami v Česku se předloni stala Miloňová v obci Velké Karlovice na Vsetínsku. Udělejte si k ní výlet. Výšlap není nijak náročný, hravě ho zvládnou i děti, které navíc cestou můžete pobavit hledáním „pokladu”.

Přírodní rezervace Templštejn

Část hlubokého údolí řeky Jihlavky lemovaného vysokými skalisky s mnoha vyhlídkami je ideální pro pěší turistiku. Romantičnost místa podtrhují rozsáhlé zříceniny templářského hradu Templštejn i pozůstatky hradiska Čertova hráz.

Stará poštovna ze Sněžky nyní turisty vítá pod Javorovou skálou

Vydáme-li se v jarních a letních měsících do místa, kde v zimě sviští lyžaři a snowboardisté, můžeme se dostat i do poštovny na Sněžce. Není to ta nová a moderní, ale stará dřevěná poštovna, která leta stávala na vrcholku naší nejvyšší hory.

Pole Dance u Soni Kochové

Chtěli byste se naučit Pole Dance, vidět rychle pokroky z hodiny na hodinu a preferujete cvičení v menší skupině? Tak přesně pro vás je otevřeno studio Simply Pole, ve kterém jsou všichni současní i budoucí milovníci Pole Dance vítáni!

Do sklepení zámku Sychrov se nastěhovali medvědi, ale ne ti skuteční

Sklepení zámku Sychrov zaplnili medvědi. Ovšem pouze namalovaní. Nová výstava kouzelných obrázků s příběhy medvědů volně doplňuje hru nazvanou Cesta za pokladem medvědího klanu. Tu návštěvníkům nabízí nejnavštěvovanější zámek Libereckého kraje od loňské sezóny.

Výtvarné kurzy pro děti v sochařském studiu Bubec

Sochařské studio Bubec v Praze 5 - Řeporyjích pořádá výtvarné kurzy pro děti. Program je vytvořen pro kreativní trávení volného času pro předškolní děti až dospělé.

Památník Operaci Anthropoid v Praze-Libni

Památník Operaci Anthropoid se nachází v Praze-Libni nedaleko křižovatky u Vychovatelny. Připomíná československé parašutisty, kteří v těchto místech provedli 27. května 1942 atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, pod kdycím názvem "Operace Anthropoid".

Jezdecká škola Macek - jízdy na koni v Praze

Jezdecká škola Macek nabízí kurzy jezdectví pro celou rodinu, které probíhají pod vedením zkušeného cvičitele. Z nabídky si vyberou jak začátečníci, tak i pokročilí jezdci. Vyučuje se jízda ve stylu western i Anglie!

Galerie Portheimka na pražském Smíchově - letní sídlo K.I. Dientzenhofera

Letohrádek Portheimka postavil v roce 1728 Kilián Ignác Dientzenhofer pro svoji rodinu jako letní sídlo. V současnosti jsou v letohrádku využívány pro veřejnost především reprezentační místnosti v prvním patře a galerie a stylovou kavárnu v přízemí.

Roupovská kuchyně a další zbytky hradů zvou na návštěvu Přešticka

Nevelká zřícenina hradu Roupova u Přeštic je příkladem, že i menší objekt může mít své kouzlo. Dominantní je osmiboký komín kuchyně, patřící k nejzachovalejším ve střední Evropě. Protože stojí na soukromém pozemku, je dobré se zeptat majitelů, zda dovolí prohlídku. Nevím, že by někoho odmítli.