🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Naučná stezka Masarykova lípa v Němčicích nad Hanou

Naučná stezka Masarykova lípa v Němčicích nad Hanou je vytvořena u příležitosti 100. výročí vzniku Československa.

Vila Nad Kazankou v Troji

Vilu v ulici Nad Kazankou v Troji si na začátku třicátých let dvacátého století postavil významný pražský stavitel Eduard Viktora. Již několik desítek let slouží jako residence brazilského velvyslance.

Oranžerie na Výstavišti Flora v Olomouci

Oranžerie z roku 1866 se nachází ve Smetanových sadech v areálu Výstaviště Flora v Olomouci. Po rozsáhlé rekonstrukci slouží kulturním a společenským účelům.

Muzeum kostelecké keramiky – Vondráčkova továrna

Zásluhou sběratele a kosteleckého patriota Jana Nováka vzniklo, v bývalé Vondráčkově továrně na keramiku v Kostelci nad Černými lesy, muzeum.

I méně známé šumavské kopce poskytují skvělý výhled

Slunné počasí každý víkend přiláká na Šumavu tisíce turistů a některá parkoviště praskají ve švech. Ne každý ale patří mezi příznivce turistiky, při níž si často připadáte jako na Václaváku.

Darkovičky, areál čs. opevnění, prošel opravdovými boji, ovšem na straně Němců

I po osmdesáti letech od podepsání mnichovské dohody a demobilizace prvorepublikové armády vyvstává otázka, Bránit se či nebránit? Republika vznikla po vystoupení našich legií po boku mocností, po boku mocností i zanikla. Jedním z míst, kde mohl nepřítel proniknout do republiky bylo, i Hlučínsko.

Liberec se stal novou českou zastávkou duchovní stezky Via Sacra. Rozhodně má co nabídnout

Liberec je pátým největším českým městem. Ještě před sto lety se rozprostíral jen na půdorysu dnešního historického jádra, obklopeného menšími samostatnými obcemi, postupně se připojujícími k Liberci. A také z tohoto důvodu na území dnešního Liberce nalezneme neobvykle velké množství kostelů.

Naučnou stezku na brdský Klobouček lemují klobouky hub

Vrch Klobouček měří 705 metrů a vypíná se nad Obecnicí u Příbrami. Od pátku je tu otevřena sedmikilometrová naučná stezka s 12 zastaveními, z toho čtyři jsou u obnovených studánek. Nádherné čisté lesy jsou nyní plné hub, jejich klobouky září do daleka. Jiné se nenápadně skrývají v houští a mechu.

Brněnské architektonické stezky

Projekt Brněnské architektonické stezky vznikl ve spolupráci statutárního města Brna a Domu umění města Brna. Pomocí volně přístupné internetové databáze, tištěné mapy a publikace zprostředkuje všem zájemcům o architekturu podrobné informace o brněnských stavbách, které vznikly v letech 1918-1945.

Bývalá Pomocná synagoga - Zahrada vzpomínek v Plzni

Pomocná synagoga v Plzni stála ve Smetanových sadech. V roce 2002 zde byl zřízen pomník obětem holokaustu s názvem Zahrada vzpomínek.

Vrch Bradlo - Moravský Blaník u Úsova

Nejvyšší bod Úsovské pahorkatiny (600 m n. M.), zván též Moravský Blaník, podle pověsti o spících rytířích, se nachází u Úsova nedaleko Mohelnice, 30 kilometrů severovýchodním směrem od Olomouce.

Kostel Nejsvětější Trojice v Neznašově

Kostel v obci nedaleko Týna nad Vltavou vyrostl až kolem roku 1800 a má znaky rokoka.

Pleskotova lávka v Písku

Dvě části Písku spojuje nová lávka pro pěší a cyklisty navržená architektem Josefem Pleskotem. Lidé se po ní dostanou z Václavského předměstí přes Otavu do Hradiště.

Klášterní pivovar Porta Coeli v Předklášteří

Pivovar při klášteře Porta Coeli v Předklášteří u Tišnova vznikl již ve středověku a zanikl v roce 1942. V současné době se pracuje na obnovení tradice.

Tipy na víkend: Za kulturou, sportem, ale hlavně dobrým jídlem

Poslední zářijový víkend, který bude díky pátečnímu svátku navíc prodloužený, nabízí program úplně všem. Za kulturou můžete vyrazit třeba do Plzně, kde se otevírají umělecké ateliéry s množstvím workshopů. Zasportovat si můžete zase během závodu ve Vodňanech. Jedlíci na tom budou zdaleka nejlépe, mohou vyrazit na husí hody, festival knedlíků nebo vinobraní.

Kam o víkendu s dětmi: Pusťte si draka, oslavte narozeniny se zvířaty v zoo

Není pochyb, že nastal skutečný podzim. Teploty klesly a především fouká vítr. Ideální čas jít si pustit draka. Na oficiální drakiádu můžete vyrazit do Krkonoš. O víkendu oslavují narozeniny také dvě české zoo, pražská a zlínská. V obou vás proto čeká zábavný i edukativní program, který vás ale nudit určitě nebude.

Z Obecnice na vrch Klobouček - nová naučná stezka v CHKO Brdy

Přesně 28. září 2018 se v CHKO Brdy otevřela nová naučná stezka, která vás zavede z Obecnice na vrch Klobouček.

Husův sbor ve Vršovicích

Husův sbor ve Vršovicích je jedním z prvních objektů v Praze, který byl vybudován za použití metody předpjatého betonu.

Expozice historie lázeňství v Jánských Lázních

Historická budova sokolovny, původní lázeňský dům, se od listopadu 2018 promění v česko-polské centrum lázeňství. Trvalá výstava přiblíží historii lázeňského regionu a představí dobové artefakty.

Komenského labyrint v Žacléři

Na Růžovém paloučku u Žacléře vznikl nový památník - labyrint. Nachází se na česko-polských hranicích a je poctou Janu Amosi Komenskému, který právě v těchto místech překročil státní hranici.

Východočeský památník celnictví v Králíkách

V budově bývalého gymnázia v Králíkách byla zřízena nová expozice seznamující návštěvníky s historií celnictví od starého Egypta až po současnost.

Národní přírodní rezervace Břehyně - Pecopala u Doks

Národní přírodní rezervace Břehyně – Pecopala je jednou z prvních rezervací v Česku, které byly zahrnuty do sítě biogenetických rezervací Rady Evropy. Nachází se severovýchodně od města Doksy.

Vrch Pecopala u Doks

Pecopala (451 m n.m.) je neovulkanický vrch asi 4,5 km severovýchodně od města Doksy. Vrch vyčnívá z pískovcové plošiny Hradčanské pahorkatiny.

Vyhlídková věž Chalupská Štěpánka na Plzeňsku

Vyhlídková věž je stavbou solitérního charakteru na nezastavěném vrcholku nedaleko obce Zemětice na Plzeňsku. V současné době je ve výstavbě.

Virtuální realita v Prostějově

Chcete se ocitnout ve virtuálním světě, kde vaše fantazie nezná hranic? Stačí nasadit si brýle.

Řeporyjská stezka

Řeporyjská stezka vás zavede do zákoutí městské části i do okolní přírody. Můžete si prohlédnout více než 20 uměleckých děl předních českých a zahraničních umělců, umístěných ve veřejném prostoru a přírodě v okolí Řeporyjí. Některé díla si můžete i osahat a vyzkoušet.

K Žehuňskému rybníku, do krásného kostela i unikátní kostnice

Nejen Kutná Hora, Mělník či Brno se pyšní atraktivním turistickým lákadlem, jako je kostnice. Rovněž v nevelké obci na rozhraní nymburského a kolínského okresu můžete kostnici navštívit. A nejen ji.

Nová naučná stezka v Brdech povede na vrch Klobouček

Na málo známý brdský vrch Klobouček (705 m n. M.) vede nová naučná stezka, kterou otevřou Vojenské lesy a statky ve spolupráci se správou CHKO Brdy na státní svátek 28. září.

Holašovice jsou dvacet let na seznamu UNESCO

Jihočeská obec Holašovice slaví dvě desetiletí od zápisu na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Vděčit za to může několika domům ve stylu selského baroka ze 70. let 19. století, které jinde v České republice v takovém rozsahu lidé nenajdou.

Obří výhledna v Háji víly Ozdravy v Jeseníku

Nejnovějším přírůstkem v Háji víly Ozdravy je rozhledna. Jde o unikátní stavbu tvořenou obrovským kamenem nesoucí název Obří výhledna.

Kostel sv. Františka z Assisi ve Vidnavě

Kostel sv. Františka byl postaven jako gymnaziální kostel, který později sloužil i studentům teologického semináře a konviktu.

Lékárna U Černého orla ve Vidnavě

Lékárna se nachází v přízemí novorenesančního domu z pol. 19. století na náměstí Míru ve Vidnavě.

Cesta Mikuláše Koperníka ve Vidnavě

Vidnava bylo jako jediné na české straně napojeno na okruh kolem Niského jezera v Polsku, jenž spojuje rodiště předků Mikuláše Koperníka s turisticky významnými místy v jeho okolí.

Muzeum Kapličkový vrch v Malé Morávce

Soukromé Muzeum Kapličkový vrch bylo založeno v září roku 1994. Prvopočátečním záměrem bylo vytvořit přímo v Malé Morávce instituci, která by umožnila dokumentovat a soustředit autentické doklady o životě v podhorské vesnici a to od nejstarších hmotných pramenů do současnosti.

Kostel Nejsvětější Trojice v Malé Morávce

Kostel Nejsvětější Trojice je pozdně barokní stavba z let 1790 – 1793. Je součástí areálu hřbitova a fary.

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské ve Vidnavě

V jádru raně gotická stavba z poloviny 13. století stojí v centru Vidnavy ve Slezsku. Kostel byl později barokně a klasicistně přestavěn. Historizující úpravy a novogotická věž pocházejí z 80. let 19. století.

Hradiště Rmíz u Laškova na Hané

Výšinné hradiště na Rmízi u Laškova nedaleko Náměsti na Hanémá z pohledu archeologů evropský význam.

Pivovar Jadrníček v Náměšti na Hané

Na původní tradici pivovarnictví v Náměšti na Hané navazuje malý pivovar, který se zaměřuje na nepasterizované a nefiltrované pivo vařené podle tradičních receptur.

Dolní zámek - sladovna v Náměšti na Hané

Dolní zámek stojí na místě tehdejší tvrze. Později byl přestaven na sladovnu.

Kostel sv. Kunhuty v Náměšti na Hané

Kostel sv. Kunhuty v Náměšti na Hané, pochází nejméně z roku 1656. Tehdy byl kolem kostela hřbitov. Současný novogotický kostel byl postaven v 19. století.

Zřícenina hradu Náměšť na Hané

Náměšťský hrad stával na ostrožně nad pravým břehem potoka Šumice na jihozápadním okraji obce Náměšť, zvané Kapounov, v místě, kde se dosud říká Na hradě.

Kaple Nejsvětější Trojice v Náměsti na Hané

Zámecká kaple Nejsvětější Trojice byla postavena v roce 1672 na místě staré hradní kaple. V 19. století byla empírově upravena.

Naučná stezka Muzeum Wide Web v Jeseníkách

Naučná stezka Muzeum Wide Web spojuje muzea a expozice jednotlivých obcí v okolí Malé Morávky, Karlovy Studánka a Vrbna pod Pradědem.

Zámek Neznašov ve Všemyslicích

Zámek Neznašov leží ve stejnojmenné obci, která se nachází přiližně 3 km od Týna nad Vltavou. V současné době je veřejnosti nepřístupný.

Kalvárie Ostré u Úštěku

Barokní poutní místo se nachází na vrchu Kalvárie nad obcí Ostré, která je vzdálena 1,5 km od Úštěku.

Vyhlídkové místo Faustinka v Sušici

Vyhlídkové místo Stará vodárna nebo také Faustinka pochází z roku 1931. Z vyhlídky je nádherný výhled na město a údolí řeky Otavy.

Národní sportovní centrum Prostějov

Národní sportovní centrum v Prostějově postavil Spolek Prostějov olympijský. Hala slouží především kolektivním sportům volejbalu a basketbalu. Jedná se o jediné centrum tohoto druhu v České republice.

Kostel sv. Maří Magdalény v Mařenicích u Cvikova

Barokní kostel sv. Máří Magdalény vytváří dominantu obce Mařenice ležící v Lužických horách nedaleko města Cvikov.

Workoutové hřiště v Benešově

Workoutové hřiště v areálu Sladovka u Benešovského potoka nedaleko zimního stadionu je největší podobné sportoviště na světě.