🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Muzeum Kapličkový vrch v Malé Morávce

Soukromé Muzeum Kapličkový vrch bylo založeno v září roku 1994. Prvopočátečním záměrem bylo vytvořit přímo v Malé Morávce instituci, která by umožnila dokumentovat a soustředit autentické doklady o životě v podhorské vesnici a to od nejstarších hmotných pramenů do současnosti.

Kostel Nejsvětější Trojice v Malé Morávce

Kostel Nejsvětější Trojice je pozdně barokní stavba z let 1790 – 1793. Je součástí areálu hřbitova a fary.

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské ve Vidnavě

V jádru raně gotická stavba z poloviny 13. století stojí v centru Vidnavy ve Slezsku. Kostel byl později barokně a klasicistně přestavěn. Historizující úpravy a novogotická věž pocházejí z 80. let 19. století.

Hradiště Rmíz u Laškova na Hané

Výšinné hradiště na Rmízi u Laškova nedaleko Náměsti na Hanémá z pohledu archeologů evropský význam.

Pivovar Jadrníček v Náměšti na Hané

Na původní tradici pivovarnictví v Náměšti na Hané navazuje malý pivovar, který se zaměřuje na nepasterizované a nefiltrované pivo vařené podle tradičních receptur.

Dolní zámek - sladovna v Náměšti na Hané

Dolní zámek stojí na místě tehdejší tvrze. Později byl přestaven na sladovnu.

Kostel sv. Kunhuty v Náměšti na Hané

Kostel sv. Kunhuty v Náměšti na Hané, pochází nejméně z roku 1656. Tehdy byl kolem kostela hřbitov. Současný novogotický kostel byl postaven v 19. století.

Zřícenina hradu Náměšť na Hané

Náměšťský hrad stával na ostrožně nad pravým břehem potoka Šumice na jihozápadním okraji obce Náměšť, zvané Kapounov, v místě, kde se dosud říká Na hradě.

Kaple Nejsvětější Trojice v Náměsti na Hané

Zámecká kaple Nejsvětější Trojice byla postavena v roce 1672 na místě staré hradní kaple. V 19. století byla empírově upravena.

Naučná stezka Muzeum Wide Web v Jeseníkách

Naučná stezka Muzeum Wide Web spojuje muzea a expozice jednotlivých obcí v okolí Malé Morávky, Karlovy Studánka a Vrbna pod Pradědem.

Zámek Neznašov ve Všemyslicích

Zámek Neznašov leží ve stejnojmenné obci, která se nachází přiližně 3 km od Týna nad Vltavou. V současné době je veřejnosti nepřístupný.

Kalvárie Ostré u Úštěku

Barokní poutní místo se nachází na vrchu Kalvárie nad obcí Ostré, která je vzdálena 1,5 km od Úštěku.

Vyhlídkové místo Faustinka v Sušici

Vyhlídkové místo Stará vodárna nebo také Faustinka pochází z roku 1931. Z vyhlídky je nádherný výhled na město a údolí řeky Otavy.

Národní sportovní centrum Prostějov

Národní sportovní centrum v Prostějově postavil Spolek Prostějov olympijský. Hala slouží především kolektivním sportům volejbalu a basketbalu. Jedná se o jediné centrum tohoto druhu v České republice.

Kostel sv. Maří Magdalény v Mařenicích u Cvikova

Barokní kostel sv. Máří Magdalény vytváří dominantu obce Mařenice ležící v Lužických horách nedaleko města Cvikov.

Workoutové hřiště v Benešově

Workoutové hřiště v areálu Sladovka u Benešovského potoka nedaleko zimního stadionu je největší podobné sportoviště na světě.

Rabínský dům v Plzni

Budova nedaleko Velké synagogy fungovala v minulosti jako ubytování pro rabína a společenské prostory pro věřící. Dnes je v havarijním stavu a připravuje se na rekonstrukci.

Rodinné vinařství Kadrnka v Březí u Mikulova

Již čtvrtá generace vinařů provozuje své vinice ve vinařské obci Březí u Mikulova v blízkosti Pavlovských a Dunajovských vrchů.

Vinařství Hrabal Velké Bílovice

Rodinné vinařství bratrů Miroslava a Stanislava, kteří obnovili tradici po svém otci, se nachází ve Velkých Bílovicích.

Rotunda Narození Panny Marie v Holubicích

Kostel Narození Panny Marie v Holubicích je původně románská rotunda se dvěma apsidami a později přistavěnou hranolovou věží. V jeho interiéru se zachovaly fragmenty gotických nástěnných maleb z 1. poloviny 14. století.

Husův sbor v Holešovicích

Husův sbor Církve československé husitské byl postaven v letech 1927 - 1937 pod vedením architekta Františka Kubelky, ve vnitrobloku domu Strossmayerova náměstí. V podzemních prostorách sboru se nachází kolumbárium.

Zřícenina tvrze Tichá u Dolního Dvořiště

Zřícenina tvrze Tichá se nachází na břehu rybníka Hláska v areálu zemědělského družstva při východním okraji vesnice Tichá jižně od Kaplice nedaleko Dolního Dvořiště.

Naučná stezka Kolem zámeckého rybníka v Lipové

Naučná stezka Kolem zámeckého rybníka se nachází v obci Lipová na Šluknovsku.

Zřícenina zámku Lipová

Zámek v Lipové na Šluknovsku je jednou z nejohroženějších kulturních památek české republiky.

Anybody v Brně - hotel, který neexistuje

Brněnský podnik Anybody slibuje podobně nepředvídatelné zážitky i v prostředí hotelu.

Tvrz Rymice u Holešova

Tvrz stojí v Rymicích u Holešova. V současné době se zde nachází pobočka Muzea Kroměřížska s expozicí věnované Hané.

Kam o víkendu s dětmi: Za permoníky do dolu, na archeologické naleziště

Léto se už pomalu, ale jistě přehupuje do podzimu. Pokud byste si přeci jen chtěli ještě užít trochu venkovního programu, vyrazte si zasportovat na pražský festival Prague Sport Games. Pokud by snad o víkendu počasí nepřálo, můžete se schovat v příbramském hornickém muzeu, kde se setkáte s permoníky. V Olomouci si zase můžete zkusit práci archeologa.

Cvičení bojového umění Aikido

Cvičíme japonské bojové umění Aikido, ve kterém spojujeme praktickou sebeobranu, tradici a bojové umění, spolu s mentálním a spirituálním rozvojem.

Tipy na víkend: Ochutnejte vína, pálenky i dobroty z celého světa

Vinobraní ještě zdaleka nekončí. Pokud stále chcete ochutnat kvalitní tuzemská i zahraniční vína, můžete za nimi vyrazit třeba na hrady Točník nebo Seeberg. Pokud ovšem dáváte přednost něčemu silnějšímu, tak pálenky se budou koštovat v Lubné u Poličky. Mlsouni budou moci ochutnat nejrůznější dobroty z různých koutů světa v Praze, Říčanech nebo Brně.

Historická kovárna v Holašovicích

V Holašovicích - jedné z obcí, která je díky domům ve stylu selského baroka zapsána na seznamu památek UNESCO - se otevřela obnovená historická kovárna.

Čeští turisté objevují polské Krkonoše

V zimě na lyže, v létě na pěší túry. Krkonoše však mají co nabídnout i na podzim. Navíc proč se nechat omezovat hranicemi a nechat si ujít polskou část hor?

Střecha paláce Lucerna

Každé město má emblematickou budovu. Paříž Eiffelovku, New York Empire State Building. Vyjadřují duši města. Kromě Pražského hradu je pro nás právě takovou ikonickou budovou Palác Lucerna.

Kostel sv. Bartoloměje v Praze-Kyjích

Kostel sv. Bartoloměje v Kyjích byl založen pražským biskupem Janem II. A vysvěcen po roce 1227.

Kostel sv. Mikuláše v Potvorově

Kostel sv. Mikuláše v Potvorově je jednou z nejstarších památek na území Plzeňského kraje. Patří sice k menším venkovským kostelům, ale jeho umělecká a architektonická hodnota jej řadí mezi naše nejvýznamnější a nejcennější stavby vůbec.

Kostel sv. Mikuláše ve Vinci u Mladé Boleslavi

Kostel vás upoutává nejen svou výraznou střechou, ale především nezvyklým tvarem a čistotou dochované románské architektury.

Kostel sv. Prokopa v Záboří nad Labem

Kostel sv. Prokopa je původně románský kostel. Jeho západní portál patří k nejvýznamnějším románským sochařským a stavebním památkám u nás.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Mohelnici nad Jizerou

Kostel je datován do poslední čtvrtiny 12. století a vystavěn byl v románském slohu z hruhoskalského pískovce.

Kostel Stětí sv. Jana Křtitele v Dolních Chabrech

Nevelká stavba z 12. století leží na návrší mezi vzrostlými stromy v údolí, v němž se rozkládá původní jádro vesnice Dolní Chabry. Kostel obklopuje kamenná zeď se starobylou zvonicí a při pohledu zdáli nejde přehlédnout vyčnívající věžičku s křížem.

Kostel sv. apoštolů Jana a Pavla v Kutné Hoře - Malíně

Od roku 1922 se kostel jmenuje kostel sv. Jana a Pavla, původně kostel sv. Jana Křtitele z 10. století je jednou z nejstarších staveb na Kutnohorsku.

Kostel sv. Jiří v Plzni - Doubravce

Kostel svatého Jiří v Plzni-Doubravce, je patrně nejstarším dochovaným kostelem na území dnešní Plzně. Leží na vyvýšenině na břehu u soutoku řek Berounky a Úslavy nedaleko zaniklé středověké obce Týnec.

Únikové hry Útěk z Ponorky a Paleontolog

Můžete společně prožít a na vlastní kůži vyzkoušet napínavé únikové drama ve hře Útěk z ponorky, nebo se vydat pátrat po vzácných objevech dávné expedice v únikové hře Paleontolog.

Kamenné divadlo v Novém Jičíně

Přírodní lesní divadlo v Novém Jičíně (zvané kamenné divadlo Skalky) bylo postaveno v roce 1929. V současné době se postupně obnovuje.

Hilton Prague Old Town

Hotel Hilton Prague Old Town v sobě spojuje styl art deco s moderním designem.

Funkcionalistický výstavní pavilon v Lounech

Hlavní pavilon A výstaviště v Lounech byl postaven v roce 1931. V posledních letech prošel celkovou rekonstrukcí.

Přehrada Fryšták u Zlína

Přehrada Fryšták na Fryštáckém potoce leží jižně od obce Fryšták, asi 4 km nad soutokem Fryštáckého potoka s řekou Dřevnicí.

Gebauerova minikrajina v Ostravě

Minikrajina výtvarníka Kurta Gebauera se nachází na sídlišti Fifejdy II, v Ostravě. Jedná se o místo s přírodními i umělými prvky, které je určeno dětem. V nejbližší době bude celkově rekonstruováno.

Zámek Hnojník u Frýdku-Místku

Zámek stojí obci Hnojník na řece Stonávce u Frýdku-Místku. Vznikl přestavbou původního sídla z 15. století. V současné době je ve špatném stavu a veřejnosti nepřístupný.

Kaple sv. Huberta u Vyklantic

Moderní kaple byla vysvěcena v srpnu 2018. Kaplička svatého Huberta stojí v krásném prostředí petrovských lesů u Vyklantic na Vysočině.

Zahrada Šternberského paláce v Praze

Šternberský palác na Hradčanském náměstí ukrývá ve své blízkosti malou, ale o to zajímavější romantickou zahradu.

Danubius Health Spa Resort Hvězda v Mariánských Lázních

Hotel Hvězda je jednou z nejkrásnějších budov Mariánských Lázní a je ideálním místem pro lázeňskou dovolenou.