🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Průchod chrámem sv. Barbory se změní

Chrám sv. Barbory v Kutné Hoře letos čeká několik úprav, které se dotknou i turistů. Těch sem každý rok zamíří více než 300 tisíc. Právě kvůli velkému „provozu“ se ve středověké památce bude měnit trasa.

Bunkr Bratronice

Mezi obcemi Bezděkov a Bratronice prochází silnice, která tvoří v údolí říčky Kačák térenní vlnu. Této térenní vlny využili projektanti tak, že ho zabudovali do náspu silnice, čímž vznikla atypická varianta lehkého objektu. Jeho střílny svírají úhel 200 stupňů.

Umrlčí prkna na Kochánově

Na Kochánově u Hartmanic se dochovalo několik umrlčích prken, která dokládají velmi starý zvyk. Když někdo v rodině zemřel, byl až do pohřbu položen na prkně s třemi vyřezanými kříži. Prkno bylo později vyzdobeno a vystaveno poblíž stavení.

Minimuzeum Lovečkovice

Bývalá drážní budova na trati Velké Březno - Úštěk byla zachráněna před demolicí. Obec Lovečkovice ve spolupráci se Zubrnickou muzeální železnicí budovu zrekonstruovali a vytvořili zde Minimuzeum. K vidění je expozice Zubrnické muzeální železnice a muzeum obce. Dále je zde IC a prodej suvenýrů.

Bungalovy Hájenka Kersko

Bungalovy se nacházejí v borovicovém lese u břehu Labe cca 20 minut od Prahy v romantické krajině Bohumila Hrabala a Zahrádkářů Kerska, tak jak je známe z filmu Slavnosti sněženek. Dorazit můžete autem, pěšky, na kole nebo lodí po proudu Labe.

Na Litoměřicku mají novou rozhlednu. Otevře se na jaře

Již na jaře bude v Lovosicích na Litoměřicku zpřístupněna pro veřejnost nová rozhledna. V tomto případě jde ale spíše o vyhlídku, protože nebyla vybudována na vrchu s výhledem do širokého a dalekého okolí, ale přímo na břehu řeky Labe, na kopečku proti takzvanému Zámečku.

Parní vlaky na Osoblažské úzkokolejce vyjedou opět na jaře

Loňská turistická sezona na technickém unikátu Osoblažské úzkokolejce na Bruntálsku byla velmi úspěšná. Svědčí o tom rekordní počet lidí, kteří se svezli po úzkorozchodné železnici parními vlaky. Atrakci využilo 6 467 cestujících. Už nyní se připravuje nová sezona.

Unikátní hrázděné domy ve Lnářích zanedlouho pohltí neodvratná zkáza

Lnáře si mnozí spojí s uzavřeným komunistickým vládním sídlem, zajetím generála Vlasova na sklonku války, stopami Krčínova rybníkářství, zámeckou zahradou, muzeem kočky či siluetou kláštera na kopci nad obcí. Místní raritou jsou i staré domy švýcarského typu, jejich osud je však neodvratně zpečetěn.

Stinné stránky Bouzova, německé komando na konci války vyvraždilo a vypálilo Javoříčko

Bouzov je jeden z nejhezčích hradů, rytířská romantika z něj přímo dýchá. Do současné podoby nechal zchátralinu přestavět arcivévoda Evžen Habsburský. Za války tu sídlili nacisté, v jejím závěru i zvláštní protipartyzánské jednotky. Ty 5. května 1945 zmasakrovaly a vypálily obec Javoříčko.

Nejstarší česká zoo je ještě starší, než se myslelo

100 let? Nikoliv, 115. Zoologická zahrada v Liberci, která je nejstarší u nás, plánovala na letošní rok velké oslavy 100. výročí od založení v roce 1919. Během příprav velkého jubilea se ale při hlubším zkoumání celé historie zahrady zjistilo, že je ve skutečnosti ještě starší, než se dlouhá léta uvádělo.

Jezdecké centrum Mokré

Nabízíme výuku jízdy, víkendové i prázdninové pobyty u koní pro děti od 6 let, tábory s výukou angličtiny, výlety do přírody, hobby závody a další akce.

Adventure Golf Olešná

Adventure Minigolf Olešná , zábava pro celou rodinu...

Rozhledna Kraličák na vrcholu Štvanice ve Skiareálu Králičák

Ve Ski areálu Kraličák ve Stříbrnicích u Starého Města na Šumpersku se v listopadu 2018 otevřela nová rozhledna. Z jejího vrcholu si vychutnáte panorama Jeseníků a Králického Sněžníku.

Sněžné brusle Sled Dogs - půjčovna a kurzy

Sněžné brusle Sled Dogs jsou jednodušší a zábavnější než lyže. Lidé, kteří nikdy nelyžovali ani nebruslili se na nich naučí mnohem rychleji, než na lyžích. Pro zájemce organizujeme také kurzy. Po několika hodinové lekci zvládne každý samostatnou jízdu i na strmé černé sjezdovce.

Dítě pod Lupou - podpůrné masáže

Poporodní poradna s možností realaxačních a podpůrných masáží.

Janáčkova Filharmonie Ostrava

Janáčkova filharmonie Ostrava byla založena v roce 1954 a řadí se mezi top 3 symfonické orchestry v České republice. Umělecký profil orchestru je charakteristický plným a sytým zvukem, muzikálním projevem i technickou vyspělostí. V současné chvíli má orchestr 104 členů.

Hájenka Kozlov

Hájenka se nachází v nově zrekonstruované hájovně městských lesů ležící na samotě v lokalitě Kozlovský kopec.

Hájenka Strakov

Hájenka se nachází nedaleko Litomyšle, v obci Strakov. V penzionu je k dispozici TV. Nechybí ani kuchyňské potřeby, mikrovlnná trouba a lednička.

Hájenka Budislav

Nově zrekonstruovaná hájenka se nachází na polosamotě asi jeden kilometr od obce Budislav. Umístění v malebném prostředí přírodní rezervace „Maštale“ umožňuje spojení aktivního odpočinku v přírodě se všemi sportovními a kulturními požitky, které nabízí nedaleká Litomyšl.

Sněžné brusle Sled Dogs - půjčovna a kurzy

Sněžné brusle Sled Dogs jsou jednodušší a zábavnější než lyže. Lidé, kteří nikdy nelyžovali ani nebruslili se na nich naučí mnohem rychleji, než na lyžích. Pro zájemce organizujeme také kurzy. Po několika hodinové lekci zvládne každý samostatnou jízdu i na strmé černé sjezdovce.

Byla Budeč, kde se učil kníže Václav, čarodějnickou školou?

Ostroh nad nynější obcí Zákolany byl osídlen již v době bronzové. Postupně tu vyrostlo mohutné hradiště, kde se usadili Keltové. Slované ho silně opevnili a zbudovali tu své mocenské centrum. Hradiště mělo tvar trojúhelníku, s dvojitými valy, zbytek je patrný pod hřbitovní zdí.

Rumcajsova jeskyně pod hradem Brada

Rumcajsovu jeskyni najdete pod zříceninou hradu Brada, nedaleko Jičína. Je pěkně upravená, s ustlanou postelí, na malék stolku nechybí kytička pro Manku a dokonce zabalená svačina pro Cipíska.

Pomník Jana Palacha a Jana Zajíce u Národního muzea

Nenápadný pomník ve tvaru prohnutého kříže na zemi, je umístěn několik metrů od kašny před budovou Národního muzea na Václavském náměstí v Praze, kde se Jan Palach 16. ledna 1969 polil benzínem a zapálil.

Zvonice Hojná Voda

V Hojné Vodě v Novohradských horách naleznete zrekonstruovanou budovu původně německé školy s malým parkem a renesanční zvonicí. Objekt nabízí možnost ubytování je ve dvoulůžkových, třílůžkových, čtyřlůžkových pokojích či v rodinném apartmá.

Plzeňské podzemí rozšířilo okruh. Je delší a tajemnější

Turisté se dostanou do další části plzeňského historického podzemí. Od pátku 15. února je přístupných dalších 134 metrů chodeb a sklepů, celková trasa se tak prodloužila skoro o pětinu, stávající okruh měřil 800 metrů. Rozšíření bude ale přístupné jen někdy a pouze s baterkou.

Hospodský kvíz v Olomouci

Co ve všední večery v Olomouci? Přijďte pít s rozumem! Hospodský kvíz je zábavná vědomostní soutěž, kde si ověříte vaše znalosti s partou kamarádů .

Středověká krčma U Krále Brabantského v Praze

Krčma na pražské Malé Straně je opředena tajemnými legendami a ve středověkém duchu se zde nese nejen interiér, ale také jídelní lístek. Personál zde chodí v dobových kostýmech a na hostinu plnou dobového jídla vám posvítí svíčky. Nechybí ani originální dobový program.

Kam o víkendu s dětmi: Seznamte se s masopustními zvyky, vyrazte na pohádku

Doba masopustu je v plném proudu. Tradiční české zvyklosti se můžete zúčastnit třeba v Roztokách u Prahy nebo v Ostravě, o historii masopustu se dozvíte v Hradci Králové. Víkend nabízí také několik pohádkových představení, třeba Malého prince, Zlatovlásku nebo o kocouru Mikešovi.

Šumava na běžkách – lyžování v okolí Frymburku a Lipna

Okolí Frymburku a Lipna nad Vltavou je k běžkařům velmi vstřícné. Když se zima vydaří a napadne dostatek sněhu, upravují se v této části Šumavy desítky kilometrů tras pro běžky.

Šumava na běžkách – lyžování v okolí Frymburku a Lipna

Okolí Frymburku a Lipna nad Vltavou je k běžkařům velmi vstřícné. Když se zima vydaří a napadne dostatek sněhu, upravují se v této části Šumavy desítky kilometrů tras pro běžky.

Řeka Blanice na jihu Čech

Řeka Blanice (šumavská) pramení 10 kilometrů východně od Volar v 960 metrech nad mořem. Má velký spád a v jarním období sbírá velké množství vod. V minulosti se zde plavila polena dříví, rýžovalo se zlato a lovily se tu perlorodky.

Český Tajvan na Lipně - největší ostrov Lipenské přehrady

Jde o největší ostrov přehrady Lipno a kolem jeho exotického jména se točí několik pověstí. Někomu snad tvarem připomněl daleký ostrov Tchaj-wan, jiní tvrdí, že tu žil rybář se zvláštníma šikmýma očima přezdívaný Číňan a exotický název získal i jeho oblíbený revír.

Národní přírodní památka Dalejský profil v Řeporyjích

Národní přírodní památka Dalejský profil n nachází v Řeporyjích v údolí Dalejského potoka. Údolím prochází naučná stezka, která pak pokračuje Prokopským údolím. Nacházejí se zde paleontologicky významné lokality s řadou výskytem bezobratlých mořských živočichů.

Muzeum motorek láká tisíce nadšenců. Letos se dočká proměny

Ucelenou sbírku asi 170 exponátů souvisejících se značkou Jawa včetně modelu zvaného Rumpál z roku 1929 nabízí muzeum motocyklů v Rabakově na Mladoboleslavsku. Ročně se sem přijede podívat několik tisíc nadšenců. V letošním roce plánuje majitel muzea Martin Miclík rekonstrukci jedné z výstavních částí.

Ústí nad Labem málem přišlo o svou dominantu, restauraci s vyhlídkou na Větruši

Ústecká Větruše vypadá zdálky jako romantický zámeček. Na výšině, která se nazývala na počest císaře Ferdinanda I. Dobrotivého Ferdinandovou nad soutokem Bíliny s Labem stojí rozhledna s restaurací od rohu 1897. Otevřeli ji ten rok 17. října. Je dominantou města, ale málem o ni Ústečáci přišli.

Cvičení pro maminky a pro děti v Praze

Jsme tu pro všechny maminky a děti, které si chtějí protáhnout svá těla, zablbnout a užít si legraci. Organizujeme lekce pro maminky, děti, sourozence.

Krkonošská noční Stezka korunami stromů je zábavná i poučná

Zimní noční les je plný tajemna a zvuků. Děti spolu s dospělými ho mohou na krkonošské stezce v Janských Lázních nyní prozkoumávat každou středu po boku zkušeného průvodce.

Kemp Letní den

Kemp Letní den nabízí ideální možnosti ubytování i využití volného času. Specializujeme se především na rodiny s dětmi, čemuž odpovídá i naše vybavení.

Dílnička pro šikovné ruce

Dílnička má kapacitu 28 osob, otevřena pro veřejnost je dle sezóny, kdykoliv mimo otevírací dobu lze udělat rezervaci (pro min. 6 vyrábějících).

Zámek Rájec zve na své rozkvétající kamélie

Provoněné právě kvetoucími kaméliemi jsou skleníky zámku v Rájci na Blanensku, kde tým zahradníků pečuje již přes čtyřicet let o jednu z největších kolekcí těchto rostlin ve střední Evropě. Za tu dobu vyšlechtili 250 nových druhů kamélií.

Za Eliškou Přemyslovnou do Nymburka

Před více než sedmi sty lety se začal odvíjet příběh, který významně ovlivnil další politické dění v českém království. Významnou roli v něm sehrálo město Nymburk.

Může hraběnka Biri za to, že je noutonický hřbitov nejstrašidelnější?

Kostel svatého Jana Křtitele se hřbitovem leží na malém návrší nad obcí. Ta se nachází pár kilometrů od romantické zříceniny hradu Okoř, častého to výletního cíle. V Noutonicích žádnou pamětihodnost nenajdete, přesto o hřbitově jdou pověsti o výskytu duchů, o podivných zvucích, o hrůze…

Další kilometry nových cyklostezek. U Baťova kanálu i moravské Sahary

Obce na Slovácku dokončují další nové cyklostezky. Tento týden zahájil provoz první modernizovaný úsek v jižní části Baťova kanálu. Další kilometry přibudou v lese mezi Bzencem a Hodonínem.

Pizza Hned v Nuslích

Oblíbená Pizza Hned v pražských Nuslích nabízí kvalitní a širokou nabídku pizz všech druhů, včetně rozvozu do vzdálenějších míst. Provozovna se nachází hned u zastávky tramvaje Horky a uspokojí každého milovníka dobré pizzy kvalitním kouskem anebo celou pizzou.

Herecké workshopy

Workshopy zaměřené na rozvoj osobnosti i talentu účastníků. Pod vedením profesionálů představují tajemství a triky hereckého umění, pro herce i "neherce", začátečníky i pokročilé, dospělé i děti.

Muzeum hraček Stuchlíkovi

S čím si děti hrály, v čem se miminka vozila, v čem babičky vařily, to vše a mnohem víc vás čeká v Muzeum hraček v Novém Bydžově.

Rekreační oblast Olešná

Vyměňte svůj každodenní spěch za dlouhé hodiny relaxu a pohody a přijeďte si odpočinout. Propojte odpočinek se sportovní aktivitou a zahleďte se na linie nedalekých beskydských vrcholků.

Českokrumlovské kláštery nabízejí (nejen) masopustní veselí

Český Krumlov je znám především hradozámkem, druhým největším objektem toho druhu v České republice. Hrad založili ve 13. století Vítkovci, nejvíce ho proslavili Rožmberkové, jichž bylo město rodovým sídlem. Kvůli dluhům musel Petr Vok hrad prodat Eggenbergům, poté tu zakotvili Schwarzenbergové.

Kam o víkendu s dětmi: Vyrazte na masopust nebo tvořivou dílnu

Doba maškarních a masopustu je v plném proudu. Vyrazte s dětmi třeba na vodnický rej do Vodního domu v Hulicích nebo na masopust do Kadaně. Nebudete ochuzeni o soutěže ani dobré jídlo. Koná se také řada tvořivých dílen, na kterých se budete vystřihovat, malovat či kreslit.