🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Parkourové hřiště Krašovská

Největší parkourové hřiště v ČR a jedno z největších v Evropě. Určeno zkušeným parkouristům i úplným začátečníkům. Otevřeno ve všedních dnech i o víkendu v době otevření centra. Vstup zdarma, nutný zápis na recepci.

Muzeum v Bystřici pod Lopeníkem

V obci Bystřice pod Lopeníkem na Uherskohradišťsku se nachází zrekonstruovańý historický rodinný dům se stodolou. Od roku 2016 se zde nachází muzeum.

Lidé se mohou kochat pohledem na Beskydy z nových vyhlídek

Turisté mají v Beskydech další místa, kde se mohou rozhlédnout po horách, loukách a vesničkách.

Floating Příbram

Relaxujte jako nikdy předtím, bez námahy odplavte bolest, stres a úzkost, zregenerujte tělo i mysl, dodejte si psychickou i fyzickou sílu, uzdravte se rychleji.

Tipy na víkend: Vyrazte na husí nebo rybí hody, ochutnejte kávu ze světa

Jste milovníci jídla? Tak to se vám na víkend rýsuje program pro vás jako stvořený. V Praze můžete s předstihem oslavit svátek sv. Martina a ochutnat nepřeberné množství husích dobrot. Za různými druhy guláše vyrazte na Pálavu a pro zdravější rybku do Trojanovic v Moravskoslezském kraji. Na své si přijdou také milovníci kávy, kteří mohou vyrazit na akce v Praze a Brně.

Tucet kilometrů divoké krásy šumavské řeky Vydry

Kdo zná tuhle mimořádnou řeku, tomu připadne popis fádní, vidí ji svýma očima. Neznalce ale určitě přitáhne, na dvanácti kilometrech najde čistou přírodu a bude se sem znovu vracet. Řeč je o kaňonu Vydry od Antýglu po Čenkovu Pilu. Celé Povydří je pastva pro oko, jen bohužel někdy už přelidněné.

Bohdanečská lípa

Lípu v Lázních Bohdanči vysadili 28.10. 1968 s obavami v městě plném okupantů. Tato lípa se probojovala do finále ankety Strom roku 2018 a vyhrála druhé místo.

Rtyňská Lípa svobody

Rtyňská Lípa svobody byla vysazena 13. dubna 1919. V roce 2018 se stala finalistou ankety Stromu roku 2018 a nakonec skončila na třetím místě.

Hrobka Keilů v Městě Albrechticích

Rod Keilů založil Železárny a drátovny Bohumín. Svůj vztah k Městu Albrechticím Keilové projevili tím, že si zde postavili hrobku s kaplí.

Stezka okolo potoka Čepel

V okolí roudnického potoka Čepel najdete relaxační zónu s příjemnou stezkou pro pěší a cyklisty. Vede podél rybníka až k zástavbě v Podluskách.

Lichtenštejnský palác v Praze

Barokní stavba podle projektu Giovanniho Battisty Alliprandiho se nachází na břehu Vltavy na Kampě. V současné době používá Lichtenštejnský palác česká vláda k reprezentačním účelům.

Záplava krojovaných. Jsou tu opět největší hody v České republice

Co do počtu krojovaných největší hody v České republice má každoročně Vracov na Kyjovsku. Tento víkend se opět uskuteční tradiční císařské hody a Vracov zaplaví krojovaní. Kolik jich bude? Pět set, sedm set nebo devět set třicet jako vloni?

3D planetárium v Brně – největší ve střední Evropě

Na Kraví hoře se nachází největší stereoskopické planetárium ve střední Evropě. Nová instalace Hvězdárny a planetária Brno nabízí zcela jiné uspořádání prostoročasu. Doslova prolamuje prostor a mění tok času.

Přírodní památka Špičák u Střezivojic

Přírodní památka zahrnuje pískovcovou skalní jehlu a její okolí. Celý útvar je 16 m dlouhý, 6 m široký a až 13 m vysoký. Skalní věž tvoří kvádrovité pískovce prosycené oxidy železa. Památka není přístupná po značené cestě.

Odepisovaný barokní skvost v Neratově bude mít nádherné nové věže a zvonkohru

Jestli se někde stal zázrak, pak je to v Neratově v Orlických horách. V původně německé vsi Bärenwald neměl zůstat na kameni kámen, jak se stalo mnoha obcím v pohraničí. Dosídlení po válce nedopadlo dobře, raději se bouralo. Měl padnout i kostel, který poničil pancéřovkou ruský voják.

Lípa z Velkých Opatovic – poslední ze sester

Lípa z Velkých Opatovic na Blanensku zůstala jako jediná z 16 Stromů svobody, které v Opatovicích vysázeli v roce 1918 na počest vzniku Československa.

Muzeum rodiny Škodů v Plzni

Muzeum rodiny Škodů naleznete v historické budově Černé věže v Pražské ulici v Plzni. Expozice je věnovaná zakladateli Škodových závodů Emilu Škody a jeho strýci Josefu Tomáši Škodovi, který ho v začátcích podnikání finančně podporoval.

Na hradě Svojanov se potkáte s postavami z pověstí

Na oblíbeném hradě se návštěvníci vydají za tajemnem. Správa hradu naplánovala na pátek 26. a na sobotu 27. října Svojanovské stíny.

V Rudickém propadání mizí voda s hřmotem jak v ďáblově sluji

Do nitra země moravské se řítí s lomozem Jedovnický potok v romantickém údolí pod obcí Rudice. Propadá se do skal, proto místo dostalo název Rudické propadání. Zemská díra je to zajímavá, skutečná krása čeká vyvolené pod zemí, kam se dostanou jen speleologové. Rudice se nacházejí nedaleko Blanska.

Milióny kubíků palivového dřeva pro Vídeň putovaly před dvěma sty lety ze Šumavy plavebním kanálem

Příští rok tomu bude 230 let, co se začal uprostřed hustých šumavských lesů stavět plavební kanál. Naprosto unikátní stavba, kterou vyprojektoval inženýr Josef Rosenauer, byla zahájena 29. dubna 1789. Jedinečnost potvrzuje zápis na seznam nemovitých kulturních památek technického významu.

Objevárium - originální minigolfové hřiště

Přijďte si hrát s uměním na originální minigolfové hřiště, kde se snoubí zábava s uměním. Dvanáct výtvarníků navrhlo jamky, které pobaví všechny generace. Můžete tak hrát minigolf na závodní dráze, na trenýrkové jamce, v pokoji z minulého režimu či se trefit do klobouku kouzelníka Pokustona.

Hospodářství u Mikšíků v Trstěnici u Litomyšle

Hospodářská usedlost č. P. 56 se nachází na výrazném terénním výběžku v jižní části obce Trstěnice nedaleko Litomyšle. Zděný patrový objekt je dokladem klasicistní architektury ve vesnickém prostředí druhé poloviny 19. století. Usedlost prochází postupnou obnovou.

Neogotický kostel sv. Alžběty Uherské v Teplicích

Kostel sv. Alžběty Uhreské v Teplicích byl postaven v novogotickém stylu. Stavba začala v roce 1862 a byla dokončena o 25 let později. Vnitřek kostela je také v novogotickém slohu, nad hlavním oltářem je obraz zobrazující svatou Alžbětu Durynskou.

Socha kočky u Stezky Jeana De Carro v Karlových Varech

Socha kočky stojí na vrcholu kamenného rondelu na pozemku vily Lützow u Stezky Jeana De Carro pod Sady Jeana De Carro ve svahu návrší Tři kříže pod ulicí Na Vyhlídce. K jejímu umístění se váží legendy.

Kamenná kočka na vrchu Sovice u Litoměřic

Skalní útvar pojmenovaný příznačně Kočka najdete nedaleko silnice mezi Litoměřicemi a Žitenicemi. Modrá turistická značka vás dovede až na vrchol, kde vás překvapí pozoruhodně dokonalý rozhled.

Královský kámen podle pověsti ukrývá bájné vojsko stejně jako hora Blaník

Tak podle Jiráska praví proroctví Sibylino, které uvádí na dvacítku míst, kde na doby těžké čekají oddíly knížecích bojovníků - toto poslání má mít i Boubín, Hadí Hora u Blatné, kopec Svidník u Černovic, ale i právě Královský kámen v šumavských hvozdech u Stachů. Tím ovšem pověsti zdaleka nekončí.

Tipy na víkend: Ochutnejte podzimní dobroty, vyrazte za kulturou

Druhý říjnový víkend se ponese hlavně ve znamení jídla. Ochutnat dobroty z plodů podzimu můžete například na festivalu jablek v Mariánských Lázních, Kaštanobraní v Nasavrkách nebo i v Hořovicích na Cibulovém jarmarku. Pokud prahnete po kultuře, nevynechejte divadelní festival v Krkonoších nebo jedinečnou výstavu o Himálaji v Liberci.

Želnavský smyk – odbočka Schwarzenberského kanálu

Takzvaný Želnavský smyk je odbočkou Schwarzenberského plavebního kanálu nedaleko Nové Pece, která jej propojuje přímo s Vltavou. Tři a půl kilometru dlouhá technická památka prochází postupnou obnovou, a to od roku 2018 do jara 2021.

Kam o víkendu s dětmi: Za strašidly, na lidový jarmark nebo hrát deskovky

Blíží se Halloween a dušičky. Na mnoha místech už začínají duchové a strašidla vylézat z podsvětí a vy se s nimi můžete setkat třeba v pražském Kunratickém lese nebo na zámku v Nelahozevsi či hradě Hukvaldy. O víkendu se koná také celá řada řemeslných jarmarků. A v Praze proběhne i největší svátek milovníků deskových a karetních her Deskohraní.

Dům jógy v Příbrami

Dům jógy v Příbrami je otevřený prostor pro všechny milovníky jógy, pohybu i relaxace, ale také pro ty, co chtějí své tělo protáhnout a uvolnit… a to vše bez ohledu na věk, pohlaví či fyzičku.

V Táboře odhalí lokomotivu z čokolády i pohádku s písničkou od Lucie Vondráčkové

Naprosto unikátní a rekordní záležitost odhalí v pátek na Festivalu čokolády v jihočeském Táboře. Jde o historickou lokomotivu, která je celá z čokolády, bude svítit - a dokonce i vypouštět páru. Autorem je mladý výtvarník a sochař Daniel Šefčík.

Trstěnická stodola se otevřela veřejnosti. Je unikátem lidového stavitelství

V Trstěnici u Litomyšle byla v sobotu pro veřejnost otevřena zrekonstruovaná unikátní polygonální stodola s doškovou střechou. O záchranu památky se zasloužil Spolek archaických nadšenců, který vedou manželé Kmoškovi. Jeden milión korun na obnovu památky poskytl také Pardubický kraj, a proto na slavnostní akci nemohl chybět ani hejtman Martin Netolický.

Studánka v Zeleném dole v Klokočských skalách

Studánka v Zeleném dole se nachází přímo u cesty a pokračuje jako potok dále do skal. Leží kousek od odbočky žlutě značené turistické trasy vedoucí k jeskyni Postojna v přírodní rezervaci Klokočské skály v okrese Semily.

Studánka Rozárka u Zbečna

Studánka Rozárka pramení ze skály v nádherné přírodě CHKO Křivoklátsko blízko řeky Berounky na kraji obce Zbečno. První písemný záznam o studánce Sv. Rozálie je v kronice obce již z roku 1909.

Studánka pod Novým hradem u Adamova

Studánka pod Novým hradem se nachází na jedné z nejfrektovanějších turistických cest severně od Brna v katastru obce Olomoučany mezi Adamovem a Blanskem.

Bočská studánka

Bočská studánka patří do katastru obce Boč mezi Stráží a Kláštercem nad Ohří. Jedná se o přirozený vývěr podzemní vody. Studánka, je v lokalitě využívána jako zdroj pitné vody. Přepadající voda je chuťově příjemná, bez zápachu či zabarvení.

Květnická studánka

Květnická studánka v západní části Škvorecké obory u obce Úvaly na Praze-východ slouží jako jedna ze zastávek místní naučné stezky. Ta výletníky seznamuje se zajímavostmi a historií bývalého lichtenštejnského panství.

Ptačí orloj v Zoo Liberec

Na Mezinárodní den zvířat byla v liberecké zoo otevřena nová atrakce - ptačí orloj, který má připomínat ohrožené druhy pěvců. Najdete ho ve spodní části zoologické zahrady.

Dětská herna Mezera Kounice

Udělejte svému mrňouskovi radost a vezměte ho do herny plné hraček, které ještě nezná!

BambinoCaffé Litomyšl-Kavárna s dětskou hernou

Navštivte náš dětský svět v moderní kavárně, kde dospělí relaxují a děti se baví.

Frgály, zabíjačka i bažantí karbanátky: Velké Karlovice se chystají na Karlovský gastrofestival

Valašskými Velkými Karlovicemi se od pátečního rána line vůně frgálů, kyselice, pečeného masa a dalších dobrot. V místním údolí Léskové vrcholí přípravy na víkendový Karlovský gastrofestival, jedné k největších gastronomických akcí u nás. Letošní ročník je jubilejní desátý.

Relax Studio Troja

Sauna je příležitostí k odpočinku po náročném dni. Díky svým blahodárným účinkům je sauna vhodným místem nejen pro relaxaci, ale i jako prevence.

Miniatura zámku Hluboká nově těší návštěvníky Mariánských Lázní

Mariánskolázeňský park Boheminium odhalil v sobotu 29. září další přírůstek do své sbírky modelů. Majitelé vyslyšeli volání návštěvníků a nově tak přibyla miniatura zřejmě nejznámějšího a nejkrásnějšího českého zámku – Hluboké nad Vltavou.

Kam o víkendu s dětmi: Staňte se vědcem, vyrazte za zvířaty

Ve čtvrtek se slaví po celém světě Mezinárodní den zvířat. Mnoho zoologických zahrad proto chystá na sobotu zábavný program. Vyrazit můžete třeba do hlubocké či jihlavské zoo. Pokud vás láká spíše vědecký program, navštivte brněnské science centrum VIDA!, kde prozkoumáte elektřinu. Mimo to se konají také vyjížďky parními vlaky nebo slavnosti jablek.

Tipy na víkend: Vyrazte na závody, ochutnejte plody podzimu

První říjnový víkend se ponese mimo jiné ve znamení pohybu. Na běžecké závody můžete vyrazit v Praze, u Liberce i moravského hradu Veveří. Pokud ale začínáte propadat podzimní únavě a stagnaci, možná vezmete zavděk spíše kulinářskými akcemi. Například v Borovanech se budou ochutnávat plody podzimu, v Biskupicích se zase zahřejete koštováním pálenky.

Zámek Návarov u Zlaté Olešnice

Zámek Návarov, který se nachází ve vsi Návarov, části obce Zlatá Olešnice, získal svůj název od nedalekého hradu Návarov a je chráněn jako kulturní památka České republiky. Zámek Návarov nechala v letech 1664-1666 v barokním stylu postavit Marie Angela Nounkelová.

Zámek Třebešice u Benešova

Zámecký areál se rozkládá na celkové ploše 6 hektarů na severozápadním okraji obce Třebešice u Benešova. Je tvořen budovami zámku, klasicistní konírny, barokního špýcharu a hospodářskými budovami bývalého lihovaru a pivovaru. V západní a severní části se rozprostírá bývalý park a ovocný sad.

Miniatura Lorety v Rumburku

Dva roky - tolik trvalo řezbáři Jiřímu Coblovi vytvořit miniaturu barokního klenotu severních Čech z lipového dřeva.

Bývalý hostinec Stará pošta čp. 1920 v Pelhřimově

Bývalý hostinec Stará pošta čp. 1920 v ulici Příkopy v Pelhřimově byl ve třetím čtvrtletí roku 2018 prohlášen za kulturní památku. Stavba je zachycena již na nejstarším plánu města z roku 1777.

Dětské hřiště v Brně na Kraví hoře

Hřiště se spoustou zábavných prvků mohou lidé využít v rekreačním areálu na Kraví hoře.