🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Skalní sklípky Dubá

V ulicích Sadová a Jana Roháče v městečku Dubá, se nachází unikátní soubor památkově chráněných skalních sklípků zahloubených do pískovcového masivu. Celkem se zde nachází více než 50 sklípků.

Kostel Nalezení sv. Kříže Dubá

Kostel Nalezení sv. Kříže se nachází ve východní části města Dubá. Jeho stavitelem je pravděpodobně Anselmo Lurago. Pozdně barokní kostel se pyšní dvěma věžemi a nádherným průčelím.

Kostelík Panny Marie Bolestné ve Vatěticích

Nedaleko šumavských Hartmanic je osada Vatětice. Kdysi významná obec za minulého režimu takřka zanikla, stejně jako krásná kaple svaté Panny Marie Bolestné. Nový kostelík zasvěcený této patronce nechal na své náklady vybudovat Jakub Vinčálek mezi lety 2012 až 2017.

Bavorsko láká čím dál tím více Čechů

Nejen za prací a nákupy, ale i za zábavou a relaxem jezdí do sousedního Bavorska stále více Čechů. Sílícímu trendu se přizpůsobuje i německá strana včetně lyžařského střediska Velký Javor nebo lázní Therme1 v Bad Füssingu.

Kam o víkendu s dětmi: Poznejte vánoční tradice ve skanzenu, svezte se párou

Vánoce už skutečně klepou na dveře. Než přijdou, zjistěte, jak slavili advent naši předci. Zamířit můžete do skanzenu nebo na hrady a zámky. Součástí akcí jsou tak tvořivé dílny, v nichž si s dětmi můžete vyrobit pěkné drobnosti jako dárek pod stromeček. Z Prahy můžete vyrazit na nostalgické jízdy parním vlakem směrem na Křivoklát.

V Malé Morávce začne zimní sezona v pátek večerním lyžováním

Večerním lyžováním zahájí v pátek 14. prosince novou zimní sezonu ski areály Kopřivná a Karlov pod Pradědem v Malé Morávce. V Karlově se bude lyžovat na sjezdovce Ski Express. V sobotu a neděli si lyžaři v obou střediscích užijí denní i noční lyžovačku.

Plzeňský kraj chce lákat na industriální skvosty

Plzeňský kraj chce nově lákat turisty na industriální památky. Cestovní ruch v příštím roce podpoří sedmi miliony korun.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bavorově

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Bavorově je jednou z nejvýznamnějších jihočeských gotických staveb.

Panský dům v Bavorově

Až navštívíte jihočeský Bavorov, vydejte se také na prohlídku do Panského domu, které v současnosti slouží jako muzeum, obřadní síň, ale také místo, kde se konají pravidelné farmářské trhy.

Ze zeleného jezírka na Točníku vystupují deprese a beznaděj

Václav IV. Nechal založit výstavný reprezentační hrad na kopci nad původním vyhořelým sídlem Žebrákem. Poprvé tu pobýval roku 1398. Nebylo to jen soukromé obydlí, konaly se tu i důležité státnické schůzky. O Točníku se říkalo, že tu straší. Král, který se bál bouřky a koček, tomu věřil.

Bowling centrum Brno

Bowling je společenská hra, která zpestří vaše posezení s přáteli, firemní večírky, rodinné oslavy nebo si ji můžete zahrát jen tak pro radost. Je to však i nelítostný sport, který má přísná pravidla.

Orlické hory na běžkách – Orlickohorská běžkařská magistrála

Orlické hory jsou svým profilem přímo ideální pro milovníky běžek. Ti zde naleznou více než 200 kilometrů tras s různou náročností. Vyrazit mohou na mírné kopce s příjemným profilem, ale i na trasy vedoucí po hřebenech hor.

Orlickohorská běžkařská magistrála

Orlické hory jsou svým profilem přímo ideální pro milovníky běžek. Ti zde naleznou více než 200 kilometrů tras s různou náročností. Vyrazit mohou na mírné kopce s příjemným profilem, ale i na trasy vedoucí po hřebenech hor.

Statek Samsara - oáza klidu v srdci Moravského krasu

Statek Samsara se nachází na Klepačově, ve vesnici poblíž Blanska. Od Brna je místo vzdáleno zhruba 20 km.

Muzeum Jana Žižky a Galerie filmových zbraní v Třeboni

Expozice se věnuje jen Janu Žižkovi a jeho vojenskému umění. Expozice je vyzdobena originály filmových rekvizit z památného filmu Otakara Vávry „Jan Žižka“ z roku 1955. Pro děti a věčně mladé chlapy je v paralelních prostorech expozice originálů filmových zbraní ze známých historických filmů.

Bowling centrum Brno

Bowling je společenská hra, která zpestří vaše posezení s přáteli, firemní večírky, rodinné oslavy nebo si ji můžete zahrát jen tak pro radost. Je to však i nelítostný sport, který má přísná pravidla.

Kam o víkendu s dětmi: Navštivte dílny, ozdobte si perníčky, vyrobte si ozdoby

Advent je v plném proudu a předvánoční atmosféru a klid si můžete vychutnat s dětmi třeba na tvořivých dílnách. Budou se péct perníčky, vyrábět přáníčka nebo ozdoby. Adventní zvyky a tradice našich předků si budete moci připomenout třeba ve skanzenech Zubrnice či Veselý kopec, s obyčeji jiných zemí se seznámíte na zámku Karlova Koruna.

Neratovský kostel, symbol vítězství nad barbarstvím, má nové báně i zvony

Kostel v zapadlém koutě Orlických hor, v Bartošovicích-Neratově, má pohnutou historii, zejména od poloviny minulého století. Kdysi hojně navštěvovaný poutní svatostánek v roce 1945 poškodila střela z panzerfaustu. Svévolně ji do věže poslal ruský voják. Jeho velitel ho za to údajně zastřelil.

Kurzy jógy v Přídolí

Centrum se nachází v krásné přírodní rezervaci Poluška pouhých 7 km od Českého Krumlova.

Muzeum elektrických kytar ve Vápenném Podole u Pardubic

České elektrické kytary dobývají nejen naše, ale i světová pódia. Vyrábět se začaly už 50. letech minulého století. Učarovaly taky rockovému muzikantovi Břetislavu Sašovi Zachovalovi. Už dvacet let je sbírá a k poctě českého big beatu vytvořil kytarové muzeum.

Pískovcový skalní útvar Rýbrcoulovo srdce

Pověstmi opředený pískovcový balvan se nachází na naučné stezce Hanýsek, v lese nedaleko Velkých Opatovic.

Lipensko bude lákat Asiaty

Nejen pro Rakušany, Němce nebo Nizozemce je prý ideálním turistickým cílem okolí vodní nádrže Lipno. Podle odborníků na cestovní ruch by tam měli stále častěji vyrážet i turisté z Blízkého východu nebo jihovýchodní Asie.

Pivovar Zlatá kráva v Nepomuku

V Nepomuku na Plzeňsku se opět vaří pivo. Původní pivovar obnovila místní rodina Sochorových. Roční výstav pivovaru je kolem 3000 hektolitrů.

Tvůrčí řemeslná dílna

Korálková dílna, výroba vinutých perel u sklářského kahanu, smaltování plecháčků pravým českým smaltem, vyřezávání do dřeva, loutkové divadlo.

Pískovcové reliéfy sochaře Karla Otáhala

Dva reliéfy vytvořené sochařem Karlem Otáhalem v letech 1947 a 1952 do pískovcové skály zobrazují profily básníka Petra Bezruče a hudebního skladatele Josefa Bohuslava Foerstra. Najdete je v lese jižně od Velkých Opatovic.

Vrch Opatovické hradisko

Asi 1,5 km jižně od města Velké Opatovice se nacházejí zbytky prastarého opevnění. Hradisko ve výšce 513 m vybudoval před koncem starší doby bronzové lid věteřovské kultury. Mělo tvar podkovyo rozloze 1,8 ha a bylo opevněno jednoduchým valem s příkopem.

Nejstrašidelnější hrad u nás, Kašperk, přivítá Mikuláše, pozor ale na děsivé přízraky

Kašperk je nejvýše položeným královským hradem. Půdorysem dlouhý a úzký, tyčí se nad Kašperskými Horami, které ho vlastní. Nechal ho vystavět roku 1356 Karel IV., aby chránil pohraničí proti Bavorsku. Měl temnou minulost, nyní je jedním z nejnavštěvovanějších na Šumavě a chystá se na Mikuláše.

Turistů přijíždí do Krkonoš víc, než si ochranáři mysleli. Loni jich bylo 3,6 milionu

Ochranáři důkladně prolustrovali Krkonoše a došli k překvapivému výsledku. Rekreantů přijíždí do nejvyšších českých hor mnohem víc, než si mysleli.

Parkourové hřiště města Příbor

Na začátku prosince 2018 se ve městě Příbor otevřelo nové parkourové hřiště.

Zádumčivá Kladská, jeden z nejhezčích koutů nejen Slavkovského lesa

Z větví stromů nad hladinou rybníka sjíždějí bužírky námrazy a v salvě přistávají na hladině rybníka. Sníh křupe pod nohama, krajina je ponořená v šeď barvy vlčího kožichu. Auto tu projede málokdy, pěšího nepotkáš. Na Kladskou, jedno z nejhezčí míst u nás, přišla zima.

Malá Úpa staví nejvýše položené kluziště u nás

Nejvýše položené kluziště v Česku chystá ve výšce 1041 metrů pro letošní zimní sezonu krkonošská Horní Malá Úpa. Mobilní ledovou plochu s plánovaným otevřením v polovině prosince letos čeká zkušební provoz v extrémních horských podmínkách.

Paintball Aréna Mlýn Liberec

Největší kryté Paintballové hřiště na Liberecku!.

Hejnice jsou zázračným místem, kde zanechal své srdce i hrabě Gallas, doslova a do písmene

Hejnice bývaly poslední osadou frýdlantského výběžku pod Jizerskými horami; první písemné zmínky pochází z roku 1381; dle pověsti již však ve 13. století zde došlo k zázračnému uzdravení v rodině místního chudého sítaře. Tento zázrak zásadně ovlivnil rozvoj Hejnicka na dlouhá staletí.

Za Protektorátu, kdy Němci zabrali i Sněžku, byla u nás nejvyšší Lysá hora

Za Protektorátu, kdy Němci zabrali Sněžku, byla nejvyšší naší horou Lysá hora. Němci nám chtěli sebrat všechno, hlavně identitu, ale začalo to tím, že nám odejmuli nejprve část území podle hranic a vytvořili Župu Sudety. Při záboru jsme přišli i o Sněžku, německy Schneekoppe (1603 m n. M.).

Čertova zeď, tisícileté lípy i poklad ve studni. Na návštěvě podještědského Kotle

Ves na severu Čech s pětadvaceti obyvateli je opředena pověstmi a památkami jako žádná jiná. Kotel je součástí Osečné, obce s pověstí vražedkyně, na Křížovém vrchu se konaly popravy. Tisícileté lípy, studna se zlatou slepičkou, obnovená křížová cesta, u Čertovy zdi smírčí kříž - zkrátka ves plná mýtů.

Naučná stezka Hanýsek

Naučná stezka Hanýsek vás seznámí s přírodním, historickým a kulturním bohatstvím v okolí Velkých Opatovic. Stezka vede lesními a polními cestami a prochází obcemi Velká Roudka a Borotín. Stezkou vás provede zdejší maskot lišák Hanýsek.

Zámek Velké Opatovice s krásným parkem

Barokní zámek vystavěný na místě gotické tvrze byl pozdně barokně rozšířený v polovině 18. století. Počátkem 20. století proběhly secesní úpravy a po požáru roku 1973 proběhla dostavba v duchu moderního baroka.

Muzeum a Památník města Velké Opatovice

Muzeum a Památník města Velké Opatovice se nachází na zámku. V interiérech jsou vystaveny expozice s historicko-vlastivědnou tématikou a pamětní síň akademického sochaře Karla Otáhala.

Kostel sv. Jiří Velké Opatovice

Stavba kostela sv. Jiří ve Velkých Opatovicích pochází z let 1790 - 1791 a nahradila barokně přestavěný gotický chrám z 2. poloviny 14. století. Oltář pochází z roku 1791. Svatostánek, konzoly i zdivo oltáře zhotovil z umělého mramoru brněnský mistr František Kösler.

Apartmány u zámku Český Krumlov

Bydlete naproti Státnímu hradu a zámku Český Krumlov a parkujte přímo u domu. Vyberte si z nabídky 6 apartmánů 4 různých kategorií.

Tipy na víkend: Na cestovatelský festival, vánoční trhy či do vinných sklepů

Blížící se Vánoce znamenají, že na mnoha místech po Česku už začínají adventní trhy. Naladit se na svátky můžete na zámku Nelahozeves či v Kuksu. Pozdní léto nebo podzim můžete ještě nasát během vinného festivalu v Českém Krumlově nebo v otevřených sklepech v Pavlově. A v Praze se v rámci cestovatelského festivalu podíváte skoro po celém světě.

Oblíbená stezka na Rejvízu povede kvůli kůrovci po nové trase

Jedna z nejnavštěvovanějších stezek v Jeseníkách, v národní přírodní rezervaci Rejvíz, bude od jara částečně uzavřena. Na vině je kůrovec. Riziko, že by lýkožroutem napadené a seschlé stromy mohly na turisty spadnout, bude do budoucna příliš velké. K mechovým jezírkům se ale dostanou. Stanovena a vyznačena bude náhradní trasa. Právu to řekl Jindřich Chlapek ze Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky.

Liščí vodopád v Krkonoších

Liščí vodopád se nachází v Teleném dole nedaleko Pece pod Sněžkou. Víceramenný vodopád patří mezi menší krkonošské vodopády. Těsně pod ním vede lávka, odkud se dá velmi dobře pozorovat.

Klášter v Plasích uzavírá sezónu prohlídkami s hodinářem

Je pár minut před celou, nahoře ve věži se ozvalo hlasité cvaknutí. To se odjistila brzda na závaží hodinového stroje. Vše je připraveno na odbíjení. Za chvíli se lidé v Plasích dozví, kolik je hodin...

Přírodní park Dolní Povltaví

Přírodní park Dolní Povltaví byl založen roku 1994 a chrání tradiční ráz krajiny s lesostepmi a skalními stepmi i typickou kulturní zemědělskou krajinou. Významnou součást parku tvoří řeka Vltava s vodní faunou a břehovými biotopy.

Kam o víkendu s dětmi: Na kreativní i vědecké dílny či na pohádku

O víkendu se koná především řada tvůrčích dílen. Můžete malovat, modelovat, skicovat, vytvářet. Můžete se ale také ponořit do tajů badatelství a zahrát si na kriminalisty. V rámci Noci divadel pak můžete vyrazit na dětská představení, třeba na Malého prince v Plzni.

Kroměříž mění pro turisty svou tvář

Kroměříž nechce být pro turisty jen obrázkem historického sídla, ale destinací, která má lákat všechny věkové kategorie na spoustu druhů poznání a zábavy.

Rybník Lipiny v Modřanech

Na Praze 4, v centru Modřan, vznikl na podzim roku 2018 zcela nový rybník Lipiny. Název rybníka byl odvozen od místního názvu tohoto území, který je doložený v mapách již v roce 1840.

Sluneční stezka v Porubě

V městském obvodu Ostrava-Poruba objevíte na šesti místech sluneční hodiny. Stezka je koncipována tak, aby vyzývala veřejnost k procházkám, objevování a poznávání různých míst Poruby, která jsou příjemná k pobytu venku a ke společnému setkávání.

Český Šternberk – hrad, na kterém se bydlí

Český Šternberk patří k našim nejstarším zachovalým hradům. Tyčí se malebně nad levým břehem Sázavy a k návštěvě láká i tím, že má oproti jiným památkám u nás několik zvláštností. Třeba tu, že ho stále obývá potomek zakladatelského rodu.