🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Liberecký kraj i s funkční lanovkou na Ještěd se představí v Království železnic

Ve stálé expozici největšího modelového kolejiště ve střední Evropě, umístěné v podzemí administrativního centra Anděl na pražském Smíchově, se budovaná železniční mapa České republiky v měřítku H0 rozrostla o další kraj - Liberec.

Svět divočiny v Lednici

Jedinečná výstava fotografií z Bornea a živých plazů. V expozici uvidíte mezi nebezpečnými hady světa mimo jiné například černou mambu či vzácnou bílou kobru.

Rekreační areál U Kateřiny ve Štramberku

Rekreační areál se nachází uprostřed krásné přírody moravskoslezských Beskyd a v těsné blízkosti historického městečka Štramberk, které je pro svou charakteristiku roubených chalup nazýván "moravským Betlémem".

Od monumetální barokní Markéty ke strohému letohrádku ve Hvězdě

Řízné je pivo Břevnovský Benedict, pompézní je stavení Páně, kostel svaté Markéty, libosadné se jeví zkultivované zahrady s opravenou oranžérii na severozápadním okraji Prahy. Stojím v areálu benediktinského arciopatství v Břevnově. Pivo, naše nejstarší klášterní, zjevně návštěvníkům chutná.

Trilopark v KC Novodvorská

Trilopark je interaktivně-vzdělávacím centrum, které školám i širší veřejnosti nabízí ucelený pohled na historii života na naší planetě. Můžete si zde prohlédnout expozici jedinečných fosilií, odlít věrnou kopii vyhynulého živočicha, vyzkoušet preparační nástroje nebo očistit model kostry dinosaura.

Po 140 letech vytryskla z Bakchovy fontány bučovického zámku opět voda

Ve čtvrtek 10. dubna ve 14 hodin byl slavnostně obnoven provoz kompletně zrestaurované Bakchovy fontány na nádvoří zámku v Bučovicích. Slavnosti se zúčastnili nejen významní hosté, ale v hojném počtu i místní občané.

Jižní Čechy o víkendu ukážou běžně nepřístupné památky

Jestli ještě nemáte plány na víkend a vaším koníčkem je historie, vydejte se na jih Čech, kde budou tento víkend k vidění normálně nepřístupné památky. Národní památkový ústav, ale také města a další instituce se speciálními prohlídkami s malým předstihem připojují k Mezinárodnímu dni památek a historických sídel, který připadá na 18. dubna.

Kreativní kurzy

Jste tvořiví? Rádi se učíte nové věci? Objevujete svět?

Roubenka Skalka v blízkosti Adršpašsko-teplických skal

Máte chuť strávit příjemné chvíle s přáteli či rodinou v malebném údolí v CHKO Broumovsko? Přijeďte do roubenky Skalka, nudit se nebudete v žádném ročním období. Nabízí se zde útulné ubytování v klidném prostředí na dosah přírody.

Sportovní areál Hněvkovského v Brně

Sportovní areál u řeky Svratky v lokalitě Hněvkovského nabízí řadu příležitostí ke sportu. Vyzkoušet zde můžete vnitřní a venkovní lezeckou stěnu, skatepark a pěkné výhledy do okolí poskytuje vyhlídkovou věž.

Rozhledna Špulka na vrchu Březák u Lbosína

Na vrchu Březák nedaleko Lbosína na Benešovsku stojí architektonicky velmi zajímavá dřevěná rozhledna Šuplka, která by díky svému tvaru snad ani nemohla dostat lepší jméno. Pro veřejnost se otevřela na konci dubna 2014.

Jóga pro rodiče s dětmi v jazykové školce KinderGarten v Praze

Jógové cvičení maminek a tatínků s dětmi od 2 do 7 let v jazykové školce Kinder Garten v Praze Vinohradech. Lekce trvá celkem 60 minut a probíhá v českém i anglickém jazyce.

Exkurze do výroby Kofoly v Krnově

Kofola svou podmanivou chutí oslovuje již několik generací. Málokdo však zná historii tohoto oblíbeného nápoje a výrobní postupy. Všem zájemcům z řad laické i odborné veřejnosti, studentům, žákům, ale i dětem proto Kofola nabízí skupinové exkurze ve svém původním výrobním závodě v Krnově.

Vodní mlýn ve Slupi umožní dětským návštěvníkům vyučit se za den mlynářem

Technické muzeum v Brně zahajuje sezónu na svých externích památkách. Opět se tak lze těšit na řadu speciálních akcí, určených pro rodiny s dětmi i širokou veřejnost. Jako první přijměte pozvání na Jaro na mlýně - na programu je v sobotu 12. dubna na Vodním mlýně ve Slupi.

Kam o víkendu s dětmi: Na výstavu táborových her nebo za sbírkou angličáků

Přestože Velikonoce začnou až příští týden, už tento víkend nabízí řada míst program plný tradic. Výletníky čeká také zahájení sezóny nejrůznějších českých památek. Milovníci her a hraček pak nejspíš přivábí brněnská výstava angličáků či herní expozice ve Zlíně.

Termopanenky chránily kávu před vychladnutím. K vidění jsou na zámku v Mníšku

Zámek v Mníšku pod Brdy nabízí návštěvníkům dvě prohlídkové trasy, které jsou věnované životu za první republiky. O víkendu zve k návštěvě i děti.

Půjčovna minibiků Coolride v Praze - Kunraticích

Usedněte za řídítka zmenšeniny opravdové silniční motorky a užijte si parádní zábavu v rychlosti až 55 km za hodinu. Skvělá aktivita například na firemní teambuilding, nebo třeba jen na adrenalinový den s přáteli.

Rožnovský skanzen otevře Billův dům

Roubenku známou jako Billův dům poškodil v rožnovském skanzenu už před dvěma lety padající strom. O Velikonocích se od té doby poprvé otevře návštěvníkům, prohlédnou si také vybavení interiéru.

Nová naučná stezka na Olomoucku provede turisty válečnými tragédiemi

Několikakilometrová vzdělávací stezka vedoucí přírodou Tršic na Olomoucku propojuje místa, na kterých v období druhé světové války došlo k nešťastným událostem. Trasa přiblíží například osud židovské rodiny Wolfových, kteří se před nacisty skrývali ve zdejších lesích. Stezku lemují informační tabule.

Rozhledna Radost u Dobříče

Na katastru severoplzeňského Jarova, blízko sousedního Dobříče, stojí soukromá dřevěná rozhledna Radost, která je zpřístupněna široké veřejnosti. Na svět pod sebou shlédnete ze sedmimetrové výšky.

Filiální kostel sv. Kateřiny s ohradní zdí ve Štramberku

Kostel sv. Kateřiny stojí na vyvýšeném břehu říčky Sedlnice při cestě ze Štramberka do Nového Jičína. Samotný kostel je vrcholně gotická stavba z přelomu 14. až 15. století s pravoúhlým kněžištěm a obdélnou lodí.

Rentzovo muzeum barokního tisku v Kuksu

Muzeum barokního tisku v Kuksu připomíná významnou osobonost dvorního mědirytce Michaela Heinricha Rentze hrabětě Františka Antonína von Sporcka. Slavnostní otevření muzea proběhne 3. května 2014 ve 14:00 hodin.

Muzeum kostek a obchod Lega v Sankturinovském domě v Kutné Hoře

Ve 2. patře Sankturinovského domu v Kutné Hoře se 1. května 2014 otevře pro veřejnost nové Muzeum Lega.

Do sklepení hradu Bouzov se nastěhují erbovní bestie

Po celou nadcházející turistickou sezónu budou návštěvníky hradu Bouzov doprovázet erbovní bestie. Místo najdou ve sklepení, kde vystřídají dosavadní expozici s názvem Draci a Drakobijci. Nadpřirozené bytosti v životní i nadživotní velikosti mají návštěvníkům poodkrýt tajemství erbů. Nová výstava doplní zdejší prohlídkové okruhy.

Na luxusní zámek v Lednici jezdili jeho původní majitelé jako na chatu

Pohádkově vypadající zámek s rozlehlým parkem, který se nachází v obci Lednice na pravém břehu řeky Dyje, patří mezi nejkrásnější komplexy v České republice. Výlet do Lednice vám možná zabere celý den, avšak na každém kroku je na co se dívat, co obdivovat.

Vyhlídkové lety vrtulníkem v Brně

Užijte si let vrtulníkem za úžasnou cenu. Let vrtulníkem, to je prostě zážitek! Poletíte moderním a bezpečným vrtulníkem americké produkce. Jedná se o nejrozšířenější typ vrtulníku, který se využívá pro vyhlídkové lety po celém světě. Krásný výhled z kabiny a vysoký komfort letu je zaručen.

Akumoto - půjčovna elektrokol v Mělníku

Největší půjčovnu elektrických kol v Čechách najdete v Mělníku. Zápůjčka k otestování je možná bezplatně, zapůjčit si elektrokolo můžete i na několik hodin nebo až na 14 dnů. V nabídce jsou skládací, městské, trekingové i terénní typy elektrokol.

Battistova cihelna v Praze 8 - Ďáblicích

Battistova cihelna je nekuřácká rodinná restaurace umístěná v bývalé cihelně s komínem z roku 1893. Jedná se o jedinou rekonstrukci svého druhu v ČR. Restaurace se zaměřuje na kvalitní jídlo a perfektní obsluhu.

Jarní vandr Tichým údolím z Roztok na starý Suchdol

Oblíbené místo pražské smetánky, ale i údolí, kde klepávaly mlýny, v restauracích se přívětivý personál těšil na hosty. Od roztockého zámku, původně vodní tvrze, údolím Únětického potoka s cestou lemovanou na jaře rozkvetlými stromy a svěžím pažitem.

Tibetská čajovna Dharmasala v Praze

Jedinečná kombinace cestovatelského prostředí s kulturou čaje a Himalájí, převážně Tibetu. Prvotřídní japonské, čínské či tibetské čaje, tradiční pokrmy, kulturní akce, workshopy, tibetské zpívající mísy k zapůjčení i ke koupi. V čajovně Dharmasala si užijete pohodovou atmosféru, klid a mír.

Hvězdárna Františka Krejčího v Karlových Varech

Pohlédněte do nebe nad námi! Hvězdárna Františka Krejčího v Karlových Varech nabízí každovečerní pozorování jasné oblohy, astronomické programy i zajímavé přednášky.

Relaxační centrum Samui Spa v Praze - Letňanech

Vstupte do světa smyslových požitků, do světa klidu a harmonie tělesné i duševní, do světa nazývaného magickým slovem wellness. Čeká vás zde privátní sauna, bio sauna, jacuzzi, relaxační i thajské masáže. Využíz můžete také fyzioterapeutickou ambulanci.

Otava je odemknutá, hurá na vodu

Jedna z nekrásnějších českých řek se po zimě dočkala slavnostního odemknutí. Několik desítek lodí se v Sušici vydalo směrem na Horažďovice.

Holešovský zámek láká na výstavní expozice, zve i do nové restaurace se zážitkovou kuchyní

V nadcházející sezóně mohou návštěvníci holešovského zámku uvidět nejen několik nových výstav či absolvovat komentovanou prohlídku, ale také mohou navštívit novou zámeckou restauraci. Ta se nachází v přízemí zámku a kromě dobrého jídla a pití nabízí i posezení v interiéru vpravdě zámeckém.

Katovna - muzeum hrdelního soudnictví na hradě Rožmberk

V hlavní sezóně je na hradě Rožmberku v provozu i muzeum Hrdelního soudnictví, ve kterém se samotný návštěvník stává součástí expozice a přednášky!

Památník včelích matek u obce Kukle

Památník včelích matek připomíná téměř zapomenutou včelařskou tradici ve svitavském regionu a je zajímavým turistickým cílem s ojedinělou architekturou. Památník společně vybudovaly uprostřed lokality Brand Mikroregion Svitavsko a Lesy ČR.

Synagoga ve Čkyni - jedna z posledních vesnických synagog

Synagoga ve Čkyni pochází z roku 1828 a je spolu se synagogou v Bechyni nejstarší dochovanou židovskou svatyní v Jihočeském kraji, jedinou synagogou v okrese Prachatice a jednou 
z posledních zachovaných vesnických synagog v Česku vůbec.

Rixahora - prohlídky Kutné Hory z rikši

Nechte se provézt Kutnou Horou a užijte si unikátní okružní jízdu pomocí čtyřkolky, která vás proveze po historickém městě stříbra.

Památkou roku 2013 se stal malebný kostelík na břehu Sedlnice

Kostel svaté Kateřiny stojící na vyvýšeném břehu říčky Sedlnice cestou ze Štramberka do Nového Jičína získal ve středu ocenění Památka roku 2013. Před necelými dvěma lety se po rekonstrukci otevřel veřejnosti. Navštívit ho lze o víkendech.

Vyhlídkové lety vrtulníkem na letišti Sazená

Užijte si let vrtulníkem za úžasnou cenu. Let vrtulníkem, to je prostě zážitek! Poletíte moderním a bezpečným vrtulníkem americké produkce. Jedná se o nejrozšířenější typ vrtulníku, který se využívá pro vyhlídkové lety po celém světě. Krásný výhled z kabiny a vysoký komfort letu je zaručen.

Archeoskanzen Pohansko u Břeclavi

Archeoskanzen Pohansko je muzeum v přírodě, znázorňující velkomoravský kultovní, výrobní a obytný areál. Kolem archeoskanzenu prochází naučná stezka Pohansko.

Půjčovna horských kol v Adršpachu Pod Křížovým vrchem

Přijďte si vybrat horská kola do nově otevřené cyklopůjčovny Pod Křížovým vrchem v Adršpašských skalách. V nabídce máme 10 horských kol značky Ghost, z toho 3 kola 29".

Konventní zahrada v Klášterním Hradisku

Unikátní barokní zahradu najdete v areálu armádní nemocnice na Klášterním Hradisku v Olomouci. V zahradě se nachází dvě kašny, jejichž motivy se vztahují k barokní symbolice magických čtyřek, která se prolíná celou zahradou.

Curia Vitkov - Wothanburg dvůr velmože

Projekt Curia Vitkov je pokusem o vybudování volné repliky venkovského velmožského sídla - kurie z 12. století. Nad vsí Horní Vítkov vzniká ideální dvorec jako soubor objektů, typických pro tento typ raně středověkého sídla v Čechách, na Moravě a přilehlých území dnešního Německa a Polska.

Přírodní rezervace Bystřina u Hranic v Čechách

V nejodlehlejší části ašského výběžku, při hranici s Německem byla podél potoku Bystřina vyhlášena přírodní rezervace. Důvodem k ochraně lokality je především výskyt vzácné perlorodky říční, která má v Bystřině, Lužním potoce a jejich přítocích jedno z posledních lokalit rozšíření ve střední Evropě.

Národní přírodní památka Lužní potok u Hranic v Čechách

V okolí města Hranice se dochovaly významné biotopy s ohroženými druhy rostlin i živočichů. Nejvíce ceněnou lokalitou je Národní přírodní památka Lužní potok, který tvoří přirozenou hranici se Spolkovou republikou Německo. Spolu s několika přítoky je domovem kriticky ohrožené perlorodky říční.

Golf Centrum a Cinda Driving range na Císařské louce

Golf Centrum společně s Cinda Driving range navrací zapomentou golfovou tradici na Císařský ostrov a nabízí vám jedinečné golfové vyžití na netradičním místě - mezi břehy Vltavy. Součástí areálu drivingu je i beach volejbal či restaurace Cinda. Golf Centrum poskytuje golfové vybavení a také kurzy.

Naučná stezka Na cestě k trojstátí u Hranic v Čechách

Naučná stezka Na cestě k trojstátí vede z Hranic na trojstátí Čech, Bavorska a Saska a má přírodovědně-historický ráz. Celková délka stezky měří přibližně 18 km a obsahuje celkem 9 hlavních zastavení.

Nádherný poutní kostel a středověký hrad nad Vltavou cílem cesty na Příbramsko

Jih středočeského kraje, tedy Příbramsko, se krom proslulé Svaté Hory, stojící přímo na okraji města, může pochlubit i méně známým, kraji dominujícím poutním kostelem sv. Jana Křtitele a Panny Marie Karmelské. A odtamtud pak není daleko k Vltavě na zříceninu hradu Kamýk z první poloviny 13. století.

Zámek v Hořovicích zahajuje letošní sezónu

Zámek v Hořovicích zahájí v sobotu 5. dubna letošní sezónu. Otevřeno bude o víkendech a Velikonocích, od května pak každý den mimo pondělí.