🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kostel sv. Vojtěcha v Jílovém u Prahy

Kostel sv. Vojtěcha je nejstarší budovou ve městě, byl vystavěn na místě dřevěného kostelíka v první polovině 13. století. Mimořádně zdařilý interiér tohoto kostela si vybral i Miloš Forman pro natáčení svého filmu Amadeus.

Expozice trampingu v Jílovém u Prahy - tramping a příroda dolního Posázaví

Expozice "Tramping a příroda v jižním okolí Prahy" je věnována krajině mezi Kocábou, Vltavou a Sázavou a historii trampského hnutí. Právě v jižním okolí Prahy totiž tramping kolem roku 1918 vznikal.

Soběšický háj u Soběšic na Šumavě

Soběšický háj je velice zvláštní přírodní lokalitou, uvnitř které se ukrývají místa, která znali zdejší lidé ještě před nástupem křesťanství. Mohlo zde být pravěké hradiště a psychotronici usuzují, že se zde nachází místo pravěkých obětí.

Začíná sezóna hradů a zámků, nabízí řadu novinek

Většina hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) otevře dveře pro návštěvníky 29. března nebo 5. dubna a turistická sezóna potrvá na většině z nich do konce října. Letošní atrakcí bude Rok pánů z Kunštátu, z něhož pocházel český král Jiřík z Poděbrad, a 100. výročí sarajevského atentátu.

Půjčovna kol v Lednicko-Valtickém areálu, Pálavě a Hustopečích

Půjčovna kol Funmorava.cz půjčuje kola, poskytuje průvodcovské služby a servis kol v Lednici, Mikulově a v Hustopečích. Dále také organizuje. Outdoorová akce a firemní akce na Moravě.

Protiatomový kryt v hotelu Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně

V roce 1984 se v prostorách bývalé vojenské cvičné střelnice, ve svahu Medvědína začala stavět unikátní stavba - protiatomový kryt pro 200 osob, navržen jako "pracoviště vlády za branné pohotovosti státu". Kryt v dnešním Harmony Club Hotelu si mohou ubytovaní hosté prohlédnout.

Modlivý důl u Svojkova - tajemné poutní místo

Romantické skalnaté údolí Modlivý důl se táhne mezi pískovcovými skalami pod Slavíčkem a Tisovým vrchem na severovýchodním okraji Svojkova, nedaleko Nového Boru. Jedná se o tajemné poutní místo, o jehož původu se vyprávěly různé pověsti.

Kostel sv. Františka Serafínského v Lipníku nad Bečvou

Kostel sv. Františka Serafinského se nachází v těsném sousedství piaristického kláštera a zámku. Roku 1643 byl věnován piaristům, kteří jej přestavěli v raně barokním stylu. V roce 1739 stavbu poškodil požár, poté byl kostel nově zařízen.

Piaristický klášter v Lipníku nad Bečvou

V místě piaristické koleje stával původně dům Jednoty bratrské. V roce 1634 přišli do města na popud kardinála Dietrichštejna piaristé, kteří postupně tento dům přebudovali do nynější podoby.

Zámecký park a zámek v Lipníku nad Bečvou

Budování zámku v Lipníku započal Hynek st. Bruntálský z Vrbna, který za tímto účelem odkoupil v roce 1596 několik předměstských gruntů v těsném sousedství Bratrského sboru. Protože však záhy zemřel, stavbu zámku realizoval až jeho syn Jiří Bruntálský z Vrbna, a to v roce 1609.

Židovské hřbitovy v Lipníku nad Bečvou

V Lipníku nad Bečvou se nacházejí v těsném sousedství dva židovské hřbitovy. Židovské osídlení je doloženo ve větší míře od roku 1454, zajímavostí je, že židovské osídlení netvořilo uzavřené ghetto, ale židovské domy se nacházely v celém centru města.

Kaple sv. Josefa v Lipníku nad Bečvou

Kaple byla postavena roku 1695 jako součást městského špitálu sv. Anežky za podpory místního děkana Jiřího Balšánka. Zajímavým prvkem kaple je osmiboká kupole s lucernou, autorem stavby je pravděpodobně architekt G. P. Tencalla. Oltář vyzdobil obrazy roku 1858 malíř Ignác Berger.

Meditační zahrada v Lipníku nad Bečvou

Meditační zahrada v Lipníku nad Bečvou nabízí lidem možnost relaxace, klidného spočinutí či zamyšlení. Přiléhá k východní straně presbytáře farního kostela sv. Jakuba.

Kostel sv. Jakuba Většího v Lipníku nad Bečvou

Kostel sv. Jakuba Většího se nachází na nejstarším území města. Byl postaven před rokem 1406, koncem 16. stol. Byla přistavěna kaple Zvěstování Panny Marie. V 18. století byl kostel barokně přestavěn. Roku 1788 shořely krovy a barokní báně byly při opravě nahrazeny současnými střechami.

Renesanční zvonice v Lipníku nad Bečvou

Zvonice v Lipníku nad Bečvou je jediná na Moravě, která se dochovala v původní pozdně renesanční podobě.

Náměstí T. G. Masaryka v Lipníku nad Bečvou

Centrem Lipníku nad Bečvou je náměstí T. G. Masaryka. Je zvláštností, že toto náměstí je ve tvaru písmene "L". Nepravidelný tvar náměstí ale nebyl záměr - původně bylo čtvercové. Postupně však byla část náměstí zastavěna domovním blokem s radnicí, důsledkem čehož vznikl tento tvar.

Kemp Vltavín v Týnu nad Vltavou

Přejete si poznat krásy a památky jihočeské krajiny? Patříte mezi vášnivé rybáře, máte rádi přírodu anebo jednoduše sháníte kvalitní a levné ubytování v příjemném prostředí? Soutok Vltavy a Lužnice je přesně to místo, které hledáte.

Zámecké kuličky v kavárně na zámku Žinkovy

Vzpomínáte na své dětství, dobu kdy nebyly iPady, iPhony a jiné iVymoženosti? Zavzpomínat na jednu z dětských her dob minulých můžete v zámecké kavárně na zámku Žinkovy, kde si lze vypůjčit zámecké kuličky!

Bowling ve sportovně relaxačním komplexu Buky Relax v Chebu

V areálu Buky Relax jsou dvě bowlingové dráhy, s posezením v uzavřeném prostoru, který skýtá možnost si zahrát a zároveň se pobavit v intimním prostředí. Bowling se tak může stát i vhodným doplňkem soukromých či firemních akcí.

Soběšický háj – tajemné místo s nádherným výhledem

Překrásná a poklidná šumavská krajina v okolí Soběšic poskytuje nejen dostatek možností pro turistiku a relaxaci, ale ukrývá také nejedno tajemství.

Pošťáckou slavností ožije labyrintárium i interiéry zámku Loučeň

První aprílovou sobotu 5. dubna nabídne zámek Loučeň podívanou v zámeckých komnatách i pod širým nebem - Pošťácké slavnosti. Zatímco na zámku můžete být svědky oblíbených hraných scén z minulosti podle reálných událostí, v labyrintáriu se rozvine tradiční velká hra na poštovní téma.

Na raftu kanalizační stokou pražské čistírny odpadních vod

Nenápadná budova v pražském Bubenči se dvěma továrními komíny sloužila až do roku 1967 jako čistírna odpadních vod pro metropoli. V současné době slouží jako technické ekomuzeum, kde se můžete dostat s průvodcem do bizarně nádherného podzemí městské kanalizace.

Nymburkem od Katovny podél hradeb až k rodnému domu Bohumila Hrabala

Město Nymburk může být pro návštěvníka zajímavé přinejmenším ze dvou důvodů - je rodištěm Bohumila Hrabala a jsou zde zachovalé části středověkého opevnění s dalšími historickými památkami. A tak jsme prvního jarního dne neváhali Nymburk navštívit. Prvním místem našeho výletu byla Katovna na kraji historického centra.

Paintball Masečín

Nově vzniklé outdoorové paintballové hřiště na pro amatéry i zkušené hráče.

Křivoklát nově nabízí rozšířený hradební okruh a alchymistickou dílnu

Hrad Křivoklát zahájí sezónu 2014 již v sobotu 22. března. Při slavnostním zahájení proběhne tradiční ”věšení klíčů„, stříhání pásky u „Křivoklátské Vševědny a Koštovny“. A představí i několik novinek, například alchymistickou dílnu Magistra Kelleyho nebo rozšířený prohlídkový okruh Na hradby!

Lezecká stěna v Ústí nad Labem

Přijďtě si vyzkoušet lezení na stěně v délce 17 metrů v kolmici.

Čajovna Procitni a chechtej se ve Znojmě

Vyberte si jeden z mnoha způsobů odpočinku - terapii tmou, psychowalkman, děrované brýle, pobyt v meditačním ústraní ve skále či jen tak tiché klábosení v zašívárně.

Kam o víkendu s dětmi: Na vítání jara nebo probouzení medvědů

První jarní víkend zve děti společně s rodiči na karnevaly, vítání nového ročního období i do zoologických zahrad za zvířaty. Komu by se chtělo spíše než za zábavou vyrazit za poznáním, může navštívit některou z muzejních expozic nebo interaktivních výstav.

Na atraktivní zážitky lákají turisty Dačice i Rožmberk

Hrady a zámky nabídnou návštěvníkům v letošní turistické sezóně spoustu nové atraktivní podívané a zážitků. Počínaje novými expozicemi, zajímavými výstavami a příjemným posezením v nové dačické zámecké kavárně konče. Nejinak tomu je například také u Rožmberku a Dačic.

Plavba lodí po Jizeře v okolí Malé Skály

Půjčovna lodí a raftů "Lodě Ostrov" sídlí na Malé Skále v Autokempu Ostrov, v srdci Českého ráje. Našim zákazníkům nabízíme zapůjčení lodí pro plavbu po Jizeře, vždy v okolí Malé Skály.

Půjčovna šlapadel v Pasohlávkách

Pokud si chcete užít koupání netradičním způsobem, můžete vyzkoušet půjčovnu šlapadel.

Krčským lesem od obřích sekvojí na Nový hrádek, úmrtní místo Václava IV.

O existenci dvou sekvojovců obrovských na kraji Krčského lesa většina Pražanů nemá povědomí. Stojí u hotelu Nosál, což je asi 300 metrů od stanice podzemky Roztyly. Vyšší je vysoký asi 35 metrů s obvodem kmene 340 centimetrů. Kromě megavelikánů ve Spojených státech jich po Evropě moc nenajdete.

Aquazorbing v ATC Merkur Pasohlávky

Ve speciální kouli plné vzduchu můžete po vodě skákat, chodit, běhat nebo se kutálet.

Wake Park Merkur v ATC Merkur Pasohlávky

V ATC Merkur Pasohlávky byl na Velké laguně nově vybudován Wake park, vhodný pro wakeboarding i vodní lyžování.

Archeologická výstava Římané na Mušově

Archeologická výstava v ATC Merkur Pasohlávky je věnována především nálezům, které zde zanechala ve 2. století n. L. X. Římská legie.

Naučná stezka Věstonická nádrž

Naučná stezka vede kolem Střední nádrže vodního díla Nové Mlýny, která je významnou ptačí rezervací. Na šesti stanovištích získáte informace o ptácích a rybách Novomlýnských nádrží, o zaniklé obci Mušov nebo o obnově lužní krajiny.

Dagmar Veselková

Fotografka Dagmar Veselá žijící v Praze.

Laser Game Mercuria - adrenalinový zážitek v Praze

Přijďte si vyzkoušet jaké by to bylo v reálném boji. Vyřiďte si účty na virtuálním bojišti a ukažte ostatním, že vy jste ten nejlepší laser game bojovník.

Galerie Mánesova 54 na pražských Vinohradech

Galerie Mánesova 54 je nově vzniklá galerie, umístěná v krásné lokalitě Vinohrad poblíž náměstí Jiřího z Poděbrad. Pravidelně pořádá výstavy, dražby uměleckých děl i přímý prodej, v galerii a přes internet, a zabýváme se též publikační činností.

Půjčovna lodí v Táboře

Levné zapůjčení kanoí, raftů na Lužnici, Otavu, Nežárku, Sázavu i Vltavu.

Bioferrata v Bečově nad Teplou - unikátní skalní stezka

Zajímá vás příroda a lezení po skalách? Pak musíte navštívit botanickou zahradu v Bečově na Teplou. Nově vybudovaná ferrata v areálu láká na hezkou vyhlídku, rostliny ve skalách a krásné okolí.

Kostel svatého Petra a Pavla v Kralovicích s expozicí o rodu Gryspeků

Kostel sv. Petra a Pavla byl postaven na konci 13. století a renesančně přestavěn v 16. století Floriánem Griesbeckem. Součástí kostela je hřbitovní kaple s hrobkou, kde se nacházejí mumie této rodiny. V kapli Nejsvětějšího srdce Páně vzniká expozice tohoto rodu, která bude přístupná od června 2014.

Zámek Častolovice láká k návštěvě po celý rok

Kraj pod Orlickými horami se pyšní mnoha hrady a zámky, které lákají k návštěvě, některé z nich dokonce ve všech ročních obdobích. Jednou z architektonických perel Podorlicka je i renesanční zámek Častolovice, ležící na soutoku řek Bělé a Kněžny, jehož mohutná věž upoutá každého, kdo tudy projíždí.

Rekreační areál Orlík-Loužek

Areál Orlík-Loužek je ideální a dostupné ubytování na Orlíku, v překrásné přírodě. Ubytovat se lze v apartmánech s kuchyňkou či chatách 50 metrů od vody. V areálu je dětský bazén, tenis, minigolf, lesní kuželky i půjčovna lodiček a člunů.

Roudnice byla zlatodějnou kuchyní Viléma z Rožmberka

Lobkovický zámek na ostrohu nad Labem má omšelou fasádu, nově svítí jen vstupní trakt. Nový nátěr něco stojí, současný majitel není tak bohatý jako Vilém z Rožmberka, který pod Řípem nechal zbudovat moderní alchymistickou laboratoř. Rožmberkové nevlastnili jen jižní Čechy, s nimiž je máme spojeny.

Ukázková výsadba původních keřů v Českých Budějovicích

Seznamte se s původními druhy keřů rostoucích na našem území. Rostliny jsou vysázeny okolo cyklostezky z Budějovic na Hlubokou, kde najdete informační tabule se zajímavostmi o jednotlivých druzích. Cílem je zaujmout širokou veřejnost pro výsadbu původních druhů a ukázat možné využití v zahradách.

V Ostravě se dočasně otevřel pětipatrový Velký svět techniky

V Ostravě se veřejnosti v pátek pouze na týden otevřela nová originální budova Velkého světa techniky se zrcadlovou fasádou, která vznikla v národní kulturní památce Dolní oblast Vítkovice.

Bazénový komplex v Karlově Studánce

Lázně Karlova Studánka zbudovaly pro veřejnost nový bazén s teplou vodou a řadou vodoléčebných atrakcí v budově Letních lázní, který je prvním bazénem tohoto typu v ČR.

DiscGolf Park ve Svitavách

Disc Golf Park ve Svitavách se nachází v prostoru suchého poldru ve Svitavách – Lačnově. Zahrát si zde můžete v kteroukoli denní dobu zdarma, sadu disků vám zapůjčí v informačním centru nebo v Městském muzeu.

Hyalitová cesta u osady Černé Údolí v Novohradských horách

Dnes téměř liduprázdné Novohradské hory byly v minulosti poměrně hustě osídlené a tamní obyvatelé se živili především sklářskou výrobou. Na její pozůstatky můžete v současnosti narazit na lesních cestách, například v okolí osady Černé Údolí.