🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Rozhledna na Kotli u Rokycan

Na vrchu Kotel u Rokycan (575 m. N. M.) se v květnu 2014 otevře nová rozhledna. Z výsky 28 metrů spatříte Šumavu, Brdy i hrad Radyni.

Letošním tahákem pražské zoo je velemlok

Otevření velemlokária s největšími žijícími obojživelníky světa, dovoz sloního samce, příchod mravenečníka velkého, smečka vlků, nový herní areál pro děti ve starém sloninci a zoo bus. To všechno jsou novinky, které Zoo Praha přichystala na letošní sezónu.

Přírodní rezervace Malý Blaník

Malý Blaník leží jihozápadně od svého velkého bratra. Jeho hřebenitý skalnatý vrchol se tyčí do výšky 564 m.n.m. A od svého souseda je oddělen úzkým údolím, kterým se táhne pruh silnice z Louňovic pod Blaníkem do Načeradce.

Hradec nad Moravicí, opomíjená perla Slezska, hostil Beethovena i Gottwalda

Ostravsko vnímáme jako smogovou oblast, s poválečnou výstavbou a zbytky industriálních staveb, nejznámější najdeme ve Vítkovicích. Okolí kdysi uhelné a železářské aglomerace je velmi zajímavé, od hor a jezer k řadě kulturních památek. Jednou z nejhezčích je zámek v Hradci nad Moravicí poblíž Opavy.

Veřejova skála - magický vchod do nitra hory Blaník

Na severozápadním úpatí hory Velký Blaník se nachází výrazný skalní útvar zvaný Veřejová skála. Podle mnoha legend se právě v této skále nachází vstup do bájného podzemí hory, kde odpočívají blaničtí rytíři, kteří vyjedou ze skály na pomoc, až nám bude nejhůř.

Sealsfieldův kámen v národním parku Podyjí

V lesích nad Trauznickým údolím, pět kilometrů na jihozápad od středu Znojma, najdete vysoko nad zákrutem řeky Dyje jednu z nejkrásnějších vyhlídek Národního parku Podyjí. Monumentální skalní stěna s vyhlídkou byla oblíbeným místem spisovatele Charlese Sealsfielda, rodáka z nedalekých Popic.

Areál Park Golf Club v Hradci Králové

V areálu Park Golf Clubu v Hradci Králové najdou příjemné místo k odpočinku nejen golfisté, ale i každý kdo má rád klidné prostředí v přírodě a nechce cestovat daleko z města. K dispozici vám zde je restaurace, kavárna, sportovní zázemí, ale i konferenční prostory, nebo hotel.

Drhlenské rybníky u Kněžmostu

Nedaleko obce Kněžmost na Mladoboleslavsku si můžete projít velmi pěknou turistickou trasu Drhlenské rybníky. Jedná se o krásnou přírodní lokalitu, která je celoročně přístupná jak pro pěší turistiku, tak pro milovníky jízdy na kole.

Pietní místo Lety u Písku - památník obětem romského holocaustu

Památníkem obětí romského holocaustu se stalo nově upravené pietní území, které se nachází v místě bývalého pohřebiště cikánského tábora Lety u Písku v bezprostřední blízkosti obce Lety.

Kam o víkendu s dětmi: Do Prahy skládat puzzle nebo do Jičína za Rumcajsem

Vedle karnevalového programu, který trvá celoročně, zabaví tento víkend vaše ratolesti také loutková představení nebo pohádkové výpravy do podzemí. Znovuotevření Techmanie v Plzni pak nadchne všechny zvídavé děti stejně jako interaktivní expozice iQlandie v Liberci. Pro ty trpělivé jsou v pražských Letňanech připravené puzzle.

Tipy na víkend: Vydejte se za módními designéry nebo na cestu kolem světa

Poslední březnový víkend láká především na hradní a zámecká nádvoří. Mnoho památek se totiž chystá právě na konci tohoto týdne zahájit novou návštěvnickou sezónu. Kromě toho zve například Brno na trh nezávislé módy a Olomouc na dobrodružné besedy s cestovateli.

Koloběžky na Svatém Kopečku u Olomouce

Půjčovna koloběžek Kostka na Svatém Kopečku u Olomouce v areálu restaurace a penzionu Fojtství. Prozkoumejte okolí Svatého Kopečka netradičním způsobem.

Českým krasem od místa pradávného mordu až do úchvatného kaňonu

Český kras, snadno dostupný z Prahy a pro berounské doslova za humny, nabízí spoustu přírodních scenérií i míst s až pravěkou historií. Ani se nedá vše stihnout při jednodenním výletu, tak v nástinu zde je možno se seznámit alespoň s třemi sobě blízkými lokalitami v okolí Karlštejna.

Tawan thajské masáže v Mladé Boleslavi

Na golfovém hřišti v Michalovicích pár minut autem z centra Mladé Boleslavi můžete najít naše prémiové thajské masáže Mladá Boleslav Tawan.

Tawan thajské masáže ve Špindlerově Mlýně

V nejznámnějším lyžařském středisku v České republice můžete najít služby thajské masáže TawanN. V nabídce nechybí nejoblíbenější thajské masáže jako jsou Aromatická olejová masáž, čokoládová masáž, zeštíhlující masáž, speciální ošetření pro těhotné a mnoho dalších jak je znáte z Thajska.

Málo známé bunkry Na Kočičáku v Krušných horách lákají k návštěvě

Krušnohorské opevnění z dob první republiky je poměrně málo známé. O obranném úsek Na Kočičáku se stará parta nadšenců, z řopíku zřídili malé muzeum, které bude 19. dubna opět otevřeno. Vystoupal jsem z Bezručova údolí nad Chomutov, kde se bunkry nacházejí.

Historická mikve u Pinkasovy synagogy v Praze

Mikve je židovská rituální lázeň, tvořena nádrží s přírodní vodou. V judaismu tradičně slouží k rituálnímu očištění osob a předmětů. Historická mikve vedle Pinkasovy synagogy patří k nejstarším dokladům židovského osídlení v dané oblasti. Pochází nejspíše z počátku 16. století.

Ranč Hluboček - vyjížďky na koních přírodním parkem Baba Brno

Povídá se, že nejhezčí poghled na svět je z koňského hřebtu. A je to pravda. Neveříte? Přijďte se o tom přesvědčit k nám na soukromý rodinný ranč Hluboček v Brně - Komíně.

Půjčovna sportovních koloběžek v Radotíně

Nová půjčovna sportovní koloběžek pro dospělé a děti je dostupná od dubna 2014 v Radotíně, v blízkosti cyklostezky Praha - Beroun, přímo naproti vlakovému a autobusovému nádraží. V dosahu jsou pohodlné trasy nebo výlet cyklobusem z Dobřichovic na brdský hřeben.

Hrad Helfštýn plánuje akcemi nabitou sezónu

Několik novinek nabídne letos svým návštěvníkům středověký hrad Helfštýn na Přerovsku. Na první z nich se návštěvníci mohou těšit již koncem dubna, kdy bude v Galerii na druhém nádvoří otevřena výstava Maria Converia z Itálie.

Kaple sv. Petra a Rocha v Lipníku nad Bečvou

Kaple sv. Petra se nachází na městském hřbitově. Byla vystavěna v roce 1698 na hřbitově ležícím mimo hradby, který byl založen na konci 16. století.

Farma Velim - staň se na den farmářem

Pro všechny, kdo si chtějí vyzkoušet život na venkovském statku plném zvířat, je určen program na farmě Velim!

Klášterní kostel sv. Valentina v Příboře

Na západním okraji města Příbora, naproti barokní piaristické koleji, která dnes slouží jako městské muzeum, se nachází barokní skvost města - klášterní kostel zasvěcený sv. Valentinovi.

Adventure Golf Říčky - golf v Orlických horách

Adventure Golf Říčky leží v překrásné přírodě Orlických hor, v zázemí rekreačního areálu Aparthotelu Pod Zakletým. Jedná se o první přírodní hřiště na adventure golf ve východních Čechách, které díky své poloze vhodně propojuje zábavu s pobytem na čerstvém horském vzduchu.

Tawan Nikolina - thajské masáže v Karlových Varech

Na Mlýnské kolonádě v samém centru Karlových Varů můžete najít největší dům thajských masáží, který se právěm nazývá Tawan Nikolina - thai spa house. V celkem 4 patrech celé budovy si můžete užít těch nejrozmanitějších ošetření od tradiční thajské masáže přes méně známé masážem medem.

Tawan Barceló Brno Palace - thajské masáže v Brně

V prostorách nejmodernějšího hotelu v Brně Barceló Brno Palace můžete najít nově otevřené thajské masáže Brno s názvem Tawan. K dispozici jsou tři útulné masážní místnosti s celkem 5 lůžky s možností párových masáží.

Z rozhledny Milíř je nádherný výhled do polabských dálav

Dominantou malé obce z 1400 obyvateli Vysoká nad Labem je krásná nová rozhledna Milíř nazvaná podle stejnojmenného protáhlého kopce, jehož nejvyšší bod je 285 metrů nad mořem. Z rozhledny je pěkný pohled do Polabí.

Přírodní park Orlice

Přírodní park Orlice byl vyhlášen v roce 1996 k ochraně nivy řeky Orlice a jejích přítoků. Rozsáhlá oblast o rozloze přes 11000 ha zahrnuje údolní nivu Divoké, Tiché a po soutoku u Týniště nad Orlicí spojené Orlice mimo pramenné oblasti horních toků.

Muzeum hraček Lednice

Soukromá sbírka historických hraček v netradičně pojatých výstavních prostorách rodinného domu historického centra Lednice. Expozice je rozdělena do několika částí, v nichž si návštěvníci mohou prohlédnout hračky z období konce 19. století až do konce 20. století.

Větrný mlýn Starý Poddvorov

Větrný mlýn beraního typu, celodřevěné konstrukce, pochází z roku 1870. Je situován na návrší, asi 3 km od obce Starý Poddvorov směrem na Čejkovice, v krajině vínorodé, plné pečlivě ošetřovaných vinohradů a ovocného stromoví.

Kostel sv. Vojtěcha v Jílovém u Prahy

Kostel sv. Vojtěcha je nejstarší budovou ve městě, byl vystavěn na místě dřevěného kostelíka v první polovině 13. století. Mimořádně zdařilý interiér tohoto kostela si vybral i Miloš Forman pro natáčení svého filmu Amadeus.

Expozice trampingu v Jílovém u Prahy - tramping a příroda dolního Posázaví

Expozice "Tramping a příroda v jižním okolí Prahy" je věnována krajině mezi Kocábou, Vltavou a Sázavou a historii trampského hnutí. Právě v jižním okolí Prahy totiž tramping kolem roku 1918 vznikal.

Soběšický háj u Soběšic na Šumavě

Soběšický háj je velice zvláštní přírodní lokalitou, uvnitř které se ukrývají místa, která znali zdejší lidé ještě před nástupem křesťanství. Mohlo zde být pravěké hradiště a psychotronici usuzují, že se zde nachází místo pravěkých obětí.

Začíná sezóna hradů a zámků, nabízí řadu novinek

Většina hradů a zámků ve správě Národního památkového ústavu (NPÚ) otevře dveře pro návštěvníky 29. března nebo 5. dubna a turistická sezóna potrvá na většině z nich do konce října. Letošní atrakcí bude Rok pánů z Kunštátu, z něhož pocházel český král Jiřík z Poděbrad, a 100. výročí sarajevského atentátu.

Půjčovna kol v Lednicko-Valtickém areálu, Pálavě a Hustopečích

Půjčovna kol Funmorava.cz půjčuje kola, poskytuje průvodcovské služby a servis kol v Lednici, Mikulově a v Hustopečích. Dále také organizuje. Outdoorová akce a firemní akce na Moravě.

Protiatomový kryt v hotelu Harmony Club Hotelu ve Špindlerově Mlýně

V roce 1984 se v prostorách bývalé vojenské cvičné střelnice, ve svahu Medvědína začala stavět unikátní stavba - protiatomový kryt pro 200 osob, navržen jako "pracoviště vlády za branné pohotovosti státu". Kryt v dnešním Harmony Club Hotelu si mohou ubytovaní hosté prohlédnout.

Modlivý důl u Svojkova - tajemné poutní místo

Romantické skalnaté údolí Modlivý důl se táhne mezi pískovcovými skalami pod Slavíčkem a Tisovým vrchem na severovýchodním okraji Svojkova, nedaleko Nového Boru. Jedná se o tajemné poutní místo, o jehož původu se vyprávěly různé pověsti.

Kostel sv. Františka Serafínského v Lipníku nad Bečvou

Kostel sv. Františka Serafinského se nachází v těsném sousedství piaristického kláštera a zámku. Roku 1643 byl věnován piaristům, kteří jej přestavěli v raně barokním stylu. V roce 1739 stavbu poškodil požár, poté byl kostel nově zařízen.

Piaristický klášter v Lipníku nad Bečvou

V místě piaristické koleje stával původně dům Jednoty bratrské. V roce 1634 přišli do města na popud kardinála Dietrichštejna piaristé, kteří postupně tento dům přebudovali do nynější podoby.

Zámecký park a zámek v Lipníku nad Bečvou

Budování zámku v Lipníku započal Hynek st. Bruntálský z Vrbna, který za tímto účelem odkoupil v roce 1596 několik předměstských gruntů v těsném sousedství Bratrského sboru. Protože však záhy zemřel, stavbu zámku realizoval až jeho syn Jiří Bruntálský z Vrbna, a to v roce 1609.

Židovské hřbitovy v Lipníku nad Bečvou

V Lipníku nad Bečvou se nacházejí v těsném sousedství dva židovské hřbitovy. Židovské osídlení je doloženo ve větší míře od roku 1454, zajímavostí je, že židovské osídlení netvořilo uzavřené ghetto, ale židovské domy se nacházely v celém centru města.

Kaple sv. Josefa v Lipníku nad Bečvou

Kaple byla postavena roku 1695 jako součást městského špitálu sv. Anežky za podpory místního děkana Jiřího Balšánka. Zajímavým prvkem kaple je osmiboká kupole s lucernou, autorem stavby je pravděpodobně architekt G. P. Tencalla. Oltář vyzdobil obrazy roku 1858 malíř Ignác Berger.

Meditační zahrada v Lipníku nad Bečvou

Meditační zahrada v Lipníku nad Bečvou nabízí lidem možnost relaxace, klidného spočinutí či zamyšlení. Přiléhá k východní straně presbytáře farního kostela sv. Jakuba.

Kostel sv. Jakuba Většího v Lipníku nad Bečvou

Kostel sv. Jakuba Většího se nachází na nejstarším území města. Byl postaven před rokem 1406, koncem 16. stol. Byla přistavěna kaple Zvěstování Panny Marie. V 18. století byl kostel barokně přestavěn. Roku 1788 shořely krovy a barokní báně byly při opravě nahrazeny současnými střechami.

Renesanční zvonice v Lipníku nad Bečvou

Zvonice v Lipníku nad Bečvou je jediná na Moravě, která se dochovala v původní pozdně renesanční podobě.

Náměstí T. G. Masaryka v Lipníku nad Bečvou

Centrem Lipníku nad Bečvou je náměstí T. G. Masaryka. Je zvláštností, že toto náměstí je ve tvaru písmene "L". Nepravidelný tvar náměstí ale nebyl záměr - původně bylo čtvercové. Postupně však byla část náměstí zastavěna domovním blokem s radnicí, důsledkem čehož vznikl tento tvar.

Kemp Vltavín v Týnu nad Vltavou

Přejete si poznat krásy a památky jihočeské krajiny? Patříte mezi vášnivé rybáře, máte rádi přírodu anebo jednoduše sháníte kvalitní a levné ubytování v příjemném prostředí? Soutok Vltavy a Lužnice je přesně to místo, které hledáte.

Zámecké kuličky v kavárně na zámku Žinkovy

Vzpomínáte na své dětství, dobu kdy nebyly iPady, iPhony a jiné iVymoženosti? Zavzpomínat na jednu z dětských her dob minulých můžete v zámecké kavárně na zámku Žinkovy, kde si lze vypůjčit zámecké kuličky!

Bowling ve sportovně relaxačním komplexu Buky Relax v Chebu

V areálu Buky Relax jsou dvě bowlingové dráhy, s posezením v uzavřeném prostoru, který skýtá možnost si zahrát a zároveň se pobavit v intimním prostředí. Bowling se tak může stát i vhodným doplňkem soukromých či firemních akcí.

Soběšický háj – tajemné místo s nádherným výhledem

Překrásná a poklidná šumavská krajina v okolí Soběšic poskytuje nejen dostatek možností pro turistiku a relaxaci, ale ukrývá také nejedno tajemství.