🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Kaple Nalezení sv. Kříže v Číčovicích

Barokní osmiboká kaple sv. Kříže v obci Číčovice je památkově chráněnou kulturní památkou. Krytá je stanovou střechou s prejzy a lucernou ve vrcholu.

Koupaliště Otvovice

V roce 2023 otevřelo po rekonstrukci koupaliště Otvovice.

Kostel sv. Vavřince v Číčovicích

V obci Číčovice v okrese Praha-západ najdete vzácnou kulturní památku. Původ románského kostela sv. Vavřince sahá až do 2. poloviny 12. století.

Přírodní památka Svantovítova skála

Chráněná skalní stěna z pískovců a slepenců je dlouhá 60 metrů. Má tři výraznější oddělené části – nejvyšší, měřící 12 metrů do výšky, má jméno Ploutev, dvě nižší se jmenují Svatka a Svatoušek. Celých 60 metrů dlouhý skalní výchoz je tvořen hrubozrnnými pískovci až drobnozrnnými slepenci.

Naučná stezka Klenov

Naučná stezka je dlouhá 7 km a na 10 informačních panelech představuje geologické, botanické i zoologické zajímavosti Javorníků v oblasti kolem masivu Klenov. V létě je stezka vhodná pro pěší i cyklisty na horských kolech, v zimě i pro běžkaře.

Zřícenina hradu Klenov – Zámčisko

Nepatrné zbytky skalního hradu Klenov se nacházejí na vrcholu kopce Zámčisko v přírodní rezervaci Klenov.

Přírodní památka U Vaňků

Chráněná lokalita bohaté populace ladoňky karpatské se nachází za obcí Bystřička. Tato květina patří do čeledi hyacintovitých a je u nás silně ohrožena. Dalším zajímavým druhem zdejšího dubohabrového lesa je lilie zlatohlavá.

Přírodní památka Přední skála

Jedná se o oblast s mrazovými sruby a kamennými poli nedaleko obce Cejle. Zahlédnout tady můžete na kostřavu lesní, kapraď samec či pitulník horský. Ze živočichů se zde vyskytují datel černý, strakapoud velký, výr velký a další.

Kostel Nejsvětějšího Salvátora na Starém Městě

Kostel Nejsvětějšího Salvátora je součástí areálu Klementina. Byl založen roku 1578 a postupně vystavěn jako trojlodní stavba s kupolí, s tribunami a dvěma věžemi za účasti Karla Luraga, Františka Carattiho a Františka Maxmiliána Kaňky.

Exkurze po Praze s virtuální realitou

Objevte kouzlo Prahy v různých historických epochách s našimi VR brýlemi! S naším průvodcem se vydáte na cestu časem a uvidíte, jak vypadala nejznámější místa města v minulosti skrze VR brýle. Prožijte jedinečný zážitek, kde se minulost a přítomnost spojí přímo před vašima očima.

Kaple sv. Bartoloměje v Žampachu

Barokní zámecká kaple sv. Bartoloměje v obci Žampach pochází z roku 1713. Je stavebně propojená s budovou zámku. Od roku 1958 je památkově chráněna.

Vodní dílo Morávka na řece Morávce

Údolní nádrž na řece Morávce byla vybudována v letech 1961 až 1967 jako vodárenský zdroj ke krytí narůstajících požadavků na zajištění pitné vody. Přehradní těleso tvoří zemní sypaná hráz, která je umístěna v říčním km 18,820 vodního toku Morávka nad stejnojmennou obcí.

Krásná Hora nad Vltavou láká na viklan opředený pekelnou pověstí

Krásná Hora nemá svůj název jen tak pro nic za nic; opravdu je tu krásně. Městečko se nachází například poblíž největší vodní nádrže Orlík nebo nedaleko hradů a zřícenin, jako jsou Zvíkov či Vrškamýk. Tento kraj je vyhledávaným místem pro nadšené turisty i milovníky cyklistických výletů a vyhlídek, kterých je okolo Vltavy opravdu mnoho. Jeho okolí se pyšní rozsáhlými loukami i lesy plnými zvěře.

Malá vodní elektrárna v Přelouči

Malá vodní elektrárna v Přelouči byla uvedena do provozu v roce 1924 a plní na 116. říčním kilometru řeky Labe funkci průtočné elektrárny.

Přístaviště Kroměříž

Izolovaný úsek Baťova kanálu v Kroměříži poskytuje v plavební sezóně pravidelné vyhlídkové plavby na lodi Bruno.

Husův sbor v Olomouci

Husův sbor církve československé husitské je trojlodní bazilika na severozápadním okraji historického jádra.

Kostel Stětí Sv. Jana Křtitele v Česticích

Románský kostel Stětí Sv. Jana Křtitele ze 13. století v Česticích je chráněnou kulturní památkou. Hlavní oltář je řezbářským uměním Jana Hammera z roku 1737. Kostel byl několikrát přestavován a upravován, uvnitř se nachází několik vzácných obrazů s křesťanskou tématikou.

Kestřany na Písecku ukrývají unikát

Málokteré město v Čechách se může pyšnit rovnou dvěma plně zachovalými tvrzemi, jež stojí vedle sebe v přímém sousedství. Takovýto unikát najdeme v Kestřanech nedaleko Písku. Kromě dvou pozdně gotických tvrzí, Horní a Dolní, se zde dochoval i raně barokní zámek. Všechny tři stavby jsou součástí jedinečného historického areálu, který prochází díky soukromníkům postupnou revitalizací.

Plzeňská brána v Berouně

Plzeňská brána byla nedílnou součástí berounského městského opevnění, vybudovaného na přelomu 13. a 14. století. Z ochozu brány je možnost prohlédnout si město a okolí.

Geopark Barrandien – expozice pod širým nebem v Berouně

Využijte možnosti posedět v příjemném prostředí geoparku. Hlavním posláním expozice je seznámení s geologickou stavbou Barrandienu, a to i pro naprosté laiky.

Zámek Čestice

Barokní zámek v Česticích byl postaven ke konci 17. století. Jedná se o hodnotný soubor budov tvořený vlastní budovou dvoukřídlého zámku s nádvořím a hospodářskými budovami, doplněný romantickým krajinářským parkem.

Zřícenina tvrze Čestice

V zámeckém parku u barokního zámku Čestice se nachází pozůstatky středověké tvrze.

Šternovské kaskády

Šternovské kaskády tvoří dva pěkné vodopády na Šternovském potoce u Českého Šternberka.

Brno má novou turistickou atrakci. V březnu otevře soustavu tří historických vodojemů

Unikátní turistickou atrakci otevřou pro veřejnost na Světový den vody, který připadá na 22.  března, v Brně. Stanou se jí tři historické vodojemy pod Žlutým kopcem, které svou rozlehlostí a mohutnými sloupy připomínají sály trpaslíků z pohádek. Jde o soubor tří podzemních staveb, přičemž každá z nich je trochu jiná.

Vesnická památková rezervace Mužský

V roce 1995 vznikla památková rezervace Mužský, která je příkladem zachovalé zástavby roubené lidové architektury.

Kostel sv. Václava v Bosni

Kostel sv. Václav v Bosni je barokní stavba z roku 1729 stojící na místě původního gotického kostela sv. Jana Křtitele, který je v Bosni připomínán již ve 14.století.

Kostel sv. Šimona a Judy

Kostel spolu se sousední farou a hřbitovem vytváří malebný celek na úbočí kopce nad centrem vsi Brloh. Původní brložský kostel vznikl poč. 14. stol. Nákladem Petra I. Z Rožmberka. Kostel byl upraven na konci 17. století, fara pochází z pol. 18. století.

Kaple sv. Cyrila a Metoděje v Brně – Bohunicích

Kaple sv. Cyrila a sv. Metoděje v Brně-Bohunicích má nad vstupními dveřmi letopočet 1871.

Kostel sv. Janů – sv. Jana Křtitele a sv. Jana Evangelisty

Bystrcký kostel sv. Janů je daleko starší, než na první pohled vypadá. Jeho nejstarší dochované části – obvodové zdi západní části lodi – pocházejí velmi pravděpodobně již z 1. poloviny 13. století. Do roku 1987 byl památkově chráněn.

Pekárna – chráněná přírodní památka mezi Bystrcí a Žebětínem

Les Pekárna, který se rozkládá mezi brněnskými částmi Bystrc a Žebětín, je chráněn od roku 1989.

Kostel sv. Václava v Blíževedlech

Barokní kostel sv. Václava vyniká žebrovou klenbou z původní kaple ze 14. století a v jižní části náměstí najdete barokní sloup Nejsvětější Trojice z roku 1714. Původní stavba byla gotická, ale byla postupně přestavěna.

Kostel sv. Jana Křtitele v Českém Jiřetíně

Kostel sv. Jana Křtitele v Českém Jiřetíně je jedinou kompletně dřevěnou sakrální stavbou v Krušných horách. Celkově jde o jednu z nejstarších a nejhodnotnějších roubených sakrálních staveb na našem území. Kostel je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Hradiště Bukovec – Holý vrch

V městské části Bukovec na východním okraji Plzně se nachází jedno z nejstarších slovanských hradišť v západních Čechách.

Mohylové pohřebiště Dýšina

Ve vzrostlém smíšeném lese nad ohybem říčky Klabava na Plzeňsku se nachází rozsáhlé a dobře zachovalé pravěké mohylové pohřebiště. Na katastrálním území obcí Dýšina, Chrást u Plzně a Smědčice bylo původně kolem 125 mohyl.

Přírodní památka Cihelenské rybníky

Přírodní památka a evropsky významná lokalita Cihelenské rybníky se nachází na území obce Horní Libchava na Českolipsku. Předmětem ochrany jsou mokřadní a vodní biotopy Cihelenských rybníků a druhy na ně vázané, především populace kuňky ohnivé.

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě

Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Gruntě stojí na místě původního kostela, zasvěceného Navštívení Panny Marie, jehož historie sahala až do 13. stol. Grunta byla do konce 14. stol. Samostatnou farností, později spadala pod kutnohorskou správu a v 18. století byla připojena pod novou farnost na Kaňku.

Skatepark na Sladovce v Benešově

V Benešově byl postaven nový skatepark, nachází se v lokalitě Sladovky. Provoz pro veřejnost bude spuštěn v červnu 2024.

Zámku Nová Horka se říkalo Malá Vídeň. Otevřeno má celoročně

O zámku Nová Horka v katastru obce Studénka asi ne každý ví. Památka, která se nachází v blízkosti ostravského Letiště Leoše Janáčka, přitom za zastávku rozhodně stojí. Ať už kvůli procházce parkem, nebo hezky vyzdobeným interiérům. Výhodou je, že tu mají otevřeno celoročně.

Útulny na Via Czechia

Na dálkových trasách Via Czechia vznikne až 150 útulen, v roce 2024 má vzniknout prvních 20 (dvě z nich jsou již hotové od jara 2024). Staví je Lesy ČR.

Přírodní památka Manušické rybníky

Přírodní památka a evropsky významná lokalita Manušické rybníky se nachází v obci Horní Libchava v okrese Česká Lípa. Jedná se o soustavu sedmi malých rybníků, napájených kanálem ze Šporky. Předmětem ochrany jsou mokřadní a vodní biotopy a druhy na ně vázané, především populace kuňky ohnivé.

Dostihové středisko Luka racing

Nabízíme trénink rovinových dostihových koní v tréninkovém středisku Luka racing.

Park v Hückelových vilách

V říjnu 2023 byla nejen občanům města zpřístupněna zahrada u Hückelových vil. Díky tomu došlo k přirozenému propojení Lesoparku Skalky s ulicí Revoluční.

Zřícenina hradu Rabštejn u Dukovan

Nad pravým břehem mohelenské přehrady se rozkládá zřícenina vrcholně gotického hradu Rabštejn, založeného pány z Janovic v 1. pol. 14. století. Z původního dvoupalácového hradu se zachovalo mohutné zdivo obvodové hradby a terénní relikty vnějšího opevnění.

Vizualizace Pražské brány v Jablonném v Podještědí

Jak vypadala ve středověku Pražská brána v Jablonném v Podještědí? To vám ukáže vizualizace u schodů z Lidické ulice na náměstí Míru. Jedná se o poloprůhledný obrázek v rámu, na němž se vám pod správným úhlem zjeví dnes již zbouraná brána.

Pomník Julia Zeyera na Hradčanech

Zhruba uprostřed Chotkových sadů stojí zvláštní pomník českého básníka Julia Zeyera. Vznikl podle návrhu sochaře Josefa Maudra jako umělý skalnatý útvar se skupinou soch. Skála je sestavena z více než sta přírodních balvanů požárské žuly a navozuje romantickou atmosféru přírodního zátiší.

Socha býka u Blovic

V areálu jatek Hradišťský Újezd se ukrývá betonová socha býka sochaře Michala Olšiaka.

Žižkův dub u přehrady Hracholusky

Žižkův dub je památný strom nedaleko obce Újezd nade Mží. Přibližně 500 let starý dub letní roste pod vsí na rozcestí u řeky Mže v nadmořské výšce 360 m.

Zvonička pod Javorníkem na Bartoškách

Zvonička pochází z roku 1941. Na její výstavbě se podílel tesař Karel Halamíček. Původně jednoduchá zvonička byla na zahradě obchodníka Josefa Mikesky z č. P. 33 v Trojanovicích.

Zvonička Pod Radhoštěm

Dřevěná zvonička nazývaná Pod Radhoštěm byla postavena podle návrhu Františka Šmajstrla v roce 1971. Původní zvon je uložen v archivu obecního úřadu, ve zvonici je replika.

Zwickerova vila v Prachaticích

Vila Zwicker z roku 1911 je ukázkou slohového eklekticismu. Od poloviny 90. let je objekt kulturní památkou. Vnitřní dispozice zůstala téměř v původním stavu. Od roku 2007 využívá budovu Prachatické muzeum.