🌄 Archiv článků - Pohorka.info

Za Vrážským pramenem – naučná stezka u Vráže

V malebné, zvlněné krajině u lázeňské obce Vráž severně od Písku vznikla naučná stezka Za Vrážským pramenem, vedoucí k lesní studánce Houžvička.

Naučná cyklotrasa Přírodním parkem Bobrava

V okolí Brna naleznete naučný cyklistický okruh Přírodním parkem Bobrava. Celá trasa měří přes 40 kilometrů a vede jak po asfaltu, tak po přírodních cestách.

Severská tajga s vyhlídkou v Brdech

Myslíte si, že za tajgou či tundrou musíte na sever planety? Tak to se mýlíte. V Brdech, konkrétně na vrcholu Houpák u Zaječova, nalézáme krásnou tajgu s vyhlídkou. Je to vskutku nádherné místo.

Přírodní park Bobrava

Přírodní park Bobrava se nachází v okrese Brno-venkov, při středním toku řeky Bobravy. Park má zachované luční porosty a zbytky přirozených lesů, které se rozprostírají na svazích. Příjemným parkem prochází turistické i cyklistické stezky.

Naučná stezka Mravencovo putování za poznáním

Naučná stezka se nachází v uzavřeném areálu U Mravence Lesíka v Brně-Řečkovicích. Svými originálními interaktivními prvky seznamuje návštěvníky na 10 stanovištích s životem v lese, zpracováním dřeva či myslivostí. Stezku zvládnete za hodinku poklidné chůze.

Stará prelatura v Želivi

Od dubna 2024 se v Želivském klášteře otevře obnovená budova Staré prelatury, kde zájemci naleznou zajímavé výstavy a dvě stálé expozice o životě v klášteře.

Lezení na komín a industrial ferrata v Továrně Vír

Uhelna disponuje 3 halami, přilehlým objektem "sýpky" a především 48 metrů vysokým komínem. Komín bude po drobných opravách vrchní části splňovat podmínky pro "sportovní" využití.

Žerotínský zámek Nový Jičín

Žerotínský zámek Nový Jičín má stálé expozice zaměřené na historii Nového Jičína a výrobu klobouků. Dále v průběhu roku pořádá krátkodobé výstavy, kulturní akce, edukační programy či nejrůznější přednášky.

Kostel sv. Kateřiny Alexandrijské v obci Bavory

V místě gotické kaple byl v obci Bavory roku 1740 postaven pro odvrácení moru kostel sv. Kateřiny Alexandrijské.

Přírodní památka Anenský vrch

Anenský vrch je ostrůvkem přírody v moři zemědělské krajiny, byť i tady se dříve hospodařilo – důkazem jsou terasy na zadním svahu. Předmětem ochrany jsou stepní lada s roztroušenými křovinami.

Zvonice Borek u Suchomast

Zvonice u malé osady Borek u Suchomast na Berounsku je jedna z nejstarších dochovaných zvonových stolic v Česku. O Velikonocích 2024 se do zvonice vrátí přes 500 let starý zvon z dílny mistra Bartoloměje v Novém městě Pražském.

Naučná cyklotrasa Pamětí Novohradska

Cyklostezka v malebném prostředí Novohradských hor a přilehlých regionech na obou stranách česko- rakouského pomezí poukazuje na zapomenutá místa v kraji a dění v nich. Okruh dlouhý 54 km spojuje 19 zastávek s panely informujícími o vážné, i té méně vážné historii jednotlivých míst.

Zámek Horní Branná

Původní honosný renesanční zámek z 16. století v Horní Branné dnes slouží obci jako reprezentační objekt s malým muzeem.

Sportovní hala Červená Voda

Sportovní hala v Červené Vodě nabízí zázemí pro florbal, futsal, sálovou kopanou, tenis, badminton, košíkovou, gymnastiku a aerobik. Možno též využít horolezeckou stěnu.

Sportovní hala Česká Kubice

Navštivte v České Kubici vnitřní víceúčelovou halu, halu na squash nebo venkovní tenisové kurty. Hala nabízí sportovní aktivity tenis, stolní tenis, squash, volejbal, basketbal, nohejbal a další druhy cvičení.

Kostel sv. Jana Křtitele v Bělé

Kostel sv. Jana Křtitele byl postaven v roce 1933. Přestavba kostela se uskutečnila v 90. letech, kdy byla postavena nová zvonice, došlo ke zvětšení sakristie a celkové kapacity kostela. Vybudovala se márnice, obřadní síň, sociálních zařízení, sklady a bezbariérový přístup.

Krafferova zahrada v Jindřichově Hradci

Zahrada skrytá za zdí s unikátní atmosférou. Původně barokní zahrada, potom prvorepublikové zahradnictví s pohnutým osudem. Dnes fungující jako zahradnictví, květinářství, místo pro setkávání, relax, cvičení, čtení a hry dětí.

Lyžařská škola U Sachovy studánky

Víte, že jen 10 km od Bílé, zhruba 11 minut autem směrem na Horní Bečvu, se nachází Ski areál U Sachovy studánky s pěti vleky, půjčovnou lyží i snowboardů, Valašskou kolibou i lyžařskou školou?

Stará papírna – Čapkův mlýn

Expozice Muzea Náchodska zaměřená na významné hronovské rodáky a sourozence Čapkovi.

Mniškový kámen u Benetic

Mniškový kámen připomíná lesní kalamitu z roku 1921 způsobenou přemnožením bekyně mnišky, jejíž housenky se živí jehličím zdravých stromů.

Sražená voda – spojnice dvou povodí

Hydrologická zajímavost se nachází v místě evropského rozvodí mezi Severním a Černým mořem. Naši předkové – mlynáři a hamerníci zde vytvořili umělý kanál se stavidly propojující Svratku a Stržský potok. Mohli tak regulovat množství vody tekoucí daným korytem.

Přírodní rezervace Páteříkova huť

Přírodní rezervaci tvoří odmáčená louka s rašeliništěm a chráněnými druhy rostlin. Vlhké prostředí vyhovuje orchidejím, roste zde prstnatec májový, prstnatec Fuchsův, bradáček vejčitý, vemeník zelenavý. K dalším ohroženým druhům patří dřípatka horská, pleška stopkatá a masožravka tučnice obecná.

Přírodní rezervace Chřepice

Původně rašeliniště a vlhké louky byly v minulosti odvodněny a jejich ochrana byla vyhlášena v roce 1994 ze studijních důvodů pro pozorování přirozeného vývoje takto zasaženého území. Dnes zde pobývá mnoho chráněných živočichů a oblast pomalu zarůstá.

Zřícenina hradu Fürstenwalde

Na okraji Vrbna pod Pradědem stával na Zámeckém vrchu, nad soutokem Střední a Bílé Opavy hrad Fürstenwalde. Na místě jsou dodnes patrné obvodové hradby a zbytky základů vnitřních hradeb.

Kostel sv. Tomáše v Bělé pod Pradědem

Nejvýznamnější kulturně-historickou památkou obce Bělá pod Pradědem je pozdně barokní kostel sv. Tomáše, postavený v letech 1726 – 1730. Kostel je od roku 1958 kulturní památkou.

Kaple sv. Jiří v Bělotíně – Lučicích

Na návsi u bývalé školy v Bělotíně – Lučicích stojí malá kaple sv. Jiří.

Kaple sv. Fabiána a Šebestiána v Bělotíně – Kunčicích

Na poli za zástavou Bělotína v místní části Kunčice stojí kaple sv. Fabiána a Šebestiána. Původní kaplička byla dřevěná, nyní je zděná.

Kostel sv. Urbana v Bělotíně – Nejdku

Památkově chráněný kostel sv. Urbana v Bělotíně, v místní části Nejdek, na Přerovsku stojí od roku 1752.

Kostel sv. Jiří v Bělotíně

Farní kostel sv. Jiří v Bělotíně je od roku 1964 kulturní památkou.

Zámek Komorní Hrádek

Komorní Hrádek – zámek a osada stejného názvu jsou odedávna spjaty s Chocerady. S tím, že si své postavení obě části vyměnily – Chocerady jako součást někdejšího hrádeckého panství a současný Komorní Hrádek jako místní část ve správě obce.

Bývalá obec Suché Studánky na Šumavě

Zaniká obec pod Pancířským hřebenem se skládala z části Ober Dürnbrunn na náhorní plošině (kde nyní stojí kaplička Panny Marie) a Unter Dürnbrunn (spodní části, nedaleko cesty Onen Svět – Šukačka). V obou částech obce jsou doposud patrné zbytky zbořených stavení.

Osada Nový Brunst pod Pancířem

Nový Brunst je vyjma jednoho stavení zaniklá osada spadající do okresu Klatovy, která byla založena v údolí pod vrcholem Pancíř. Osada měla novou, ve své době nejmodernější sklárnu o dvou pecích, kterou zde založil v roce 1828 J. K. Adler.

Zřícenina staré vápenky Svinná

Když půjdete z Bucharu po žluté značce směr Svinná, můžete si u penzionu Stará Vápenka prohlédnout pozůstatky bývalé vápenky. Vápenka byla v provozu do roku 1925 a zpracovávalo se zde vápno ze zdejších lomů.

Přírodní rezervace Zhůřská hnízdiště

Bývalé horské pastviny jsou chráněné především jako hnízdiště a teritorium ptáků. Když budete mít štěstí, třeba zahlédnete nebo uslyšíte i některého z ohrožených druhů – krkavce velkého, čápa černého, křepelku polní, chřástala polního, bekasinu otavní, hýla rudého.

Tvrz Čachrov

Gotickou tvrz nechal postavit Vilém z Čachrova v letech 1380–1390. Jedná se o mohutnou věžovitou stavbu čtvercového půdorysu, která byla chráněna hradbou a příkopem. Dnes je tato stavba ve špatném stavu a je nepřístupná.

Dodgeball v Hradci Králové

Přijďte si zahrát svižnou vybíjenou na trampolínách. Díky jednoduchým pravidlům je hra vhodná pro děti i dospělé.

Naučná stezka Brána do nitra Země

Zábavná naučná stezka s 13 informačními tabulemi, kde se dozvíte o zaniklé plovárně, vulkanismu, zatopené papírně, ale i spoustu informací o fauně a flóře v této lokalitě. Stezka měří 3 km.

Zastávka Rajhradice – dílo uměleckého kováře Mittnera

Čekání na autobus si cestující v Rajhradicích na Brněnsku zpříjemňují čtením knih. Nová zastávka je dílem místního uměleckého kováře Zdeňka Mittnera. Nechybí ani lapače na nedopalky, podobné těm, které mají v Londýně.

Oko nad Brnem – Kaplického blob jako zastávka na Lesné

Zastávka ve tvaru chobotnice, která je přesnou kopií neuskutečněného návrhu na budovu Národní knihovny v Praze na Letné, stojí v Brně na Okružní ulici v místě zastávky Loosova. Vznikla v roce 2011 v rámci projektu Pepsi Refresh Your World.

Funkcionalistická zastávka Obilní trh v Brně

Z několika zastávek pouliční dráhy, které v Brně realizoval architekt Oskar Poříska, se dochovala pouze jedna. Zastávka, stojící na Obilním trhu, byla architektem navržena jako jedna z prvních v roce 1926.

Sochy granátníků v Březovicích v areálu Valdštejnsko

Oblíbeným cílem výletů na Mladoboleslavsku je lovecký areál Valdštejnsko. Kulturní památkou jsou zde sochy granátníků z 18. století.

Ledopád u tábořiště Lhotka

Velký "ledopád" vzniká každoročně při mrazivém počasí na veřejném tábořišti obce Lhotka, nedaleko Telče. Z trysek napojených na táborovou umývárnu vytváří mráz ledovou stěnu, která je každý rok jiná, ale vždy velmi krásná.

Zimní stadion Písek

Zimní stadion v Písku s kapacitou hlediště 4 452 má ledovou plochu v provozu každoročně devět až deset měsíců.

Zimní stadion Jana Marka Jindřichův Hradec

Zimní stadion v Jindřichově Hradci byl postaven v roce 1984. V roce 2005 prošel generální rekonstrukcí ledové plochy a technologie chlazení strojovny.

Zimní stadion Tábor

V Táboře se nachází zimní stadion, kde své zápasy hraje Hockey Club Tábor. Ale také zde probíhá veřejné bruslení.

Zimní stadion Veselí nad Lužnicí

Zimní stadion a nová přilehlá budova sloužící jako zázemí pro sportovce se nacházejí uprostřed sportovního areálu. V posledních letech prošel zimní stadion rozsáhlou rekonstrukcí, během níž došlo ke kompletní přestavbě ledové plochy, mantinelů a tribuny.

Zimní stadion Český Krumlov

V Českém Krumlově se nachází zastřešený zimní stadion s umělým povrchem, možnost celoročního provozu. Probíhá veřejné bruslení.

Povrchový důl ČSA – budoucí jezero

Rozsáhlý Důl československé armády (zkráceně ČSA) se nachází pod Krušnými horami, nedaleko Mostu. Samotná těžba započala roku 1901, nyní se od těžby pomalu ustupuje, k úplnému ukončení by mělo dojít na přelomu let 2025 a 2026. V rámci rekultivace vznikne na jeho místě velké jezero.

Kostel sv. Jana Křtitele v Babicích nad Svitavou

Dominantou obce Babice nad Svitavou je kostel sv. Jana Křtitele, kolem kterého se nachází hřbitov. Celý areál je obehnán zdí.

Ramena řeky Moravy u obce Babice

V blízkosti obce Babice naleznete na pravém břehu řeky Moravy ramena nazvané Babice I., II. A Uhliska. Vznikla ve 30. letech minulého století oddělením meandrů řeky při regulaci jejího koryta. Slouží k rybolovu a rekreaci.